Turnigy 9x hardware, opensource TX

Vše o TURNIGY 9X. Programování, úpravy HW i SW této vysílačky
Zamčeno
Zpráva
Autor
coro

#1516 Příspěvek od coro »

midolek píše:Nevíte někdo jak nastavit v ER9x tak aby mi fungovala se SIM na 4 kanálech? Jde nakalibrovat jen na 3 kanály. Výškovka při kalibraci neraguje. Díky

Na jack výstup je privedený presne ten istý signál ako do modulu, ktorý sa aj vysiela.
Takže sa pýtaj ako zapojiť či oživiť alebo aký treba poslať signál prevodníku pre PC ktorý máš konkrétne Ty, a nie všeobecne na nastavenie vysielača..
ER9x vie PPM od 4 po 16 serv, nastaviteľnú šírku oddeľujúceho pulzu, a priradenie hociktorej funkcie na ľubovoľný výstup, takže keď zistíš aký signál pochopí tvoj prevodník, zrejme si to ľahko nastavíš na vysielači.
Podstatou bude položenie otázky s uvedením typu konkrétneho simu či prevodníku k nemu, a zrejme v správnej časti fóra (Simulátory).
Earl
Kontaktovat uživatele:

#1517 Příspěvek od Earl »

midolek píše:Nevíte někdo jak nastavit v ER9x tak aby mi fungovala se SIM na 4 kanálech? Jde nakalibrovat jen na 3 kanály. Výškovka při kalibraci neraguje. Díky

Takhle to mam nějak já
MIXER
CH1 100% AIL
CH2 100%ELE
CH3 100%THR
CH4 100%RUD

CH8 100%AIL
Drondys

#1518 Příspěvek od Drondys »

coro píše:

Na jack výstup je privedený presne ten istý signál ako do modulu, ktorý sa aj vysiela. Takže sa pýtaj ako zapojiť či oživiť alebo aký treba poslať signál prevodníku pre PC ktorý máš konkrétne Ty, a nie všeobecne na nastavenie vysielača.. ER9x vie PPM od 4 po 16 serv, nastaviteľnú šírku oddeľujúceho pulzu, a priradenie hociktorej funkcie na ľubovoľný výstup, takže keď zistíš aký signál pochopí tvoj prevodník, zrejme si to ľahko nastavíš na vysielači. Podstatou bude položenie otázky s uvedením typu konkrétneho simu či prevodníku k nemu, a zrejme v správnej časti fóra (Simulátory).

Problém je často v softwarových ovladačích používaných k různým převodníkům. Zdaleka ne vždy je omezení spočívající v neviditelnosti některých kanálů příčinou použitého převodníku jako takového. Vůbec není neobvyklé, že pouhou změnou softwarového ovladače bez jakékoli změny HW převodníku se zvýší počet viditelných kanálů na straně herního zařízení v PC například ze 4 na 6. Navíc není rovněž vůbec neobvyklé, že tyto kanály jsou identifikovány v softwarovém ovladači na přeskáčku např. ovladač ze signálu identifikuje jen 4 kanály, a to z pohledu Tx kanály 1,2,3 a 8 a aby toho nebylo ještě málo tak kromě toho různé softwarové ovladače mohou mít i různé problémy na různých konfiguracích a na různých verzích operačních systémů. Zkrátka v okamžiku výskytu takového problému je to z pohledu nezkušeného uživatele dost nepřehledná a nejistá záležitost, protože to co funguje na jednom počítači nemusí bez problému fungovat na jiném. Zkoušet různé HW převodníky může být finančně náročné, zkoušet různé softwarové ovladače může být časově náročné a tak se řada uživatelů kloní k tomu obejít tento problém mixem v tom smyslu, že když softwarový ovladač poskytuje pro herní zařízení např. ve Windows třeba jen 4 kanály, a to z pohledu Tx kanály 1,2,3 a 8 tak si prostě namixují v Tx kanál 4 na kanál 8 a mají vyřešeno. Ano není to zcela ideální ani čisté řešení, ale je to nejjednodušší možnost pro uživatele, kteří o tom často mají jen minimum informací a nejsou vůbec odborníky v této oblasti a dělá jim problémy postupovat jiným pro ně komplikovanějším způsobem.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#1519 Příspěvek od RiMr »

Tak jsem včera propojil cizí MC-12 s mojí T9x kabelem, bralo to signál z MC-12 bez problémů, kalibrace středů kanálů poskytovaných PPM vstupem je na jedno kliknutí tlačítkem (v Er9x). Hodnoty byly asi na 80% max. výchylky (tzn. 100% výchylka na MC-12 = 80% výchylka na řízeném kanále v T9x), což je snadno ošetřitelné multiplikátorem v nastavení PPM vstupu v Er9x. CO mě zarazilo, bylo to, že i když středy docela držely, krajní polohy se o několik procent lišily... Po chvilce dumání nad T9x mě napadlo trochu přitlačit na páčkách MC-12 a bylo po záhadě, ty mechaniky jsou v krajních polohách docela "gumové" a výchylka se dá i při mírném násilí přetlačit o těch pár procent. Ale jinak, zcela funkční řešení a není problém využít T9x s Er9x při kabelovém létání s rádiem jiné značky poskytujícím standardní PPM výstup.

#1520 Příspěvek od skiner »

Ja som raz skusal prepojit setovy vysielac od Art-techu s T9x a ani tuk.
Na phoenixe nema ta vysielacka problem fungovat.
Kde by mohol byt problem ?
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#1521 Příspěvek od RiMr »

TO je jednoduchý dotaz a složitá odpověď (a spousta poddotazů) :)
- jaká to byla verze T9x?
- byl v případě T9x v2 vysílač ošetřen odporem
- jaký tam byl firmware

#1522 Příspěvek od jetylo »

Ja som mal prepojenu T9X s ER9X a DX6I aj jednym aj druhym smerom v celkom vpohode to fungovalo.
skiner

#1523 Příspěvek od skiner »

No ja mam ER9x s Assanom, FW mam r349
Teraz som skusal znova a uz nieco na PPM vstupe ukazovalo ale hodnoty boli dost divoke. Tu setovku asi sotva nejak skalibrujem.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#1524 Příspěvek od RiMr »

A zkalibrovals středy?
Samozřejmě musíš tam mít tu úpravu 1kOhm odporem. Máš?
Postup:
- zapnu žáka (v tomto případě "jiné" rádio) a zapichnu kabel, žák má výchylky nastavené 100% - 0 - 100%, abychom se dobrali výsledku
- zapichnu kabel do T9x (ta má vytvořen model s napípanými kanály 1-8 řízenými PPM1 - PPM8), rádio se zapne "samo"
- v nastavení PPM v T9x provedu kalibraci středů
- hýbu páčkama do krajních poloh na žákovi ("jiné rádio") a čučím na T9x, kde mám displej přepnutý na číselné zobrazení výchylek (jedno nebo dvě kliknutí šipkou dolů, podle toho jaký máte základní stavový displej) a sleduju, kolik mi to "dává". Dává mi to třeba 50% - 0% - 100"
- nastavím multiplikátor v nastavení PPM na T9x na "2" (abychom i na T9x měli ve výsledku 100% - 0 - 100%)
- finito.

#1525 Příspěvek od skiner »

Odpor tam nemam. Nedaval sa tam len kvoli Turnigy modulom ?
Hodnoty v Er9x v nastaveni PPMIN vidim po pripojeni druhej vysielacky ale aj po nastaveni stredov a zmene multiplikatora to nikdy nieje 100-0-100.
Niekedy sa to ani nevrati uplne na 0 az ked mierne netuknem do kniplu ale to je problem potenciometrov a druhej vysielacke.
Takze fungovat by to malo v pohode. Skusim ju rozobrat a pozriet ci sa nedaju vycistit.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#1526 Příspěvek od RiMr »

Jo ty tam máš Assana. Jsem to přehlídnul.
A jak tam po kalibraci nemáš 100 - 0 100?
Co tam máš?

#1527 Příspěvek od skiner »

Ked prizmurim oko nad tymi stredmi tak je to 95-0-93 alebo 103-0-98...Na kazdom to je rozne.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#1528 Příspěvek od RiMr »

Tak to je tím druhým vysílačem. Zkus na tu páku trochu zatlačit :)

#1529 Příspěvek od skiner »

To som skusal, ale evidentne to je vacsi smejd nez T9x :D
Loner

#1530 Příspěvek od Loner »

tak ted jsem zmatenej jak lesni vcela, koupil sem si ten LIPO RHino 2620mAh pack http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... &111Smula11144954

a nedari se mi ho nabit na vic nez 3,94 na clanek, nabijecka jen chvili balancuje a pak nahlasi konec.

nabijim pres ten konektor na boku vysilacky a mam zapojeny balancer (nabijecka Hyperion EOS0610i, tam asi problem nebude)

co delam spatne?

EDIT : tak duvodem byla moje lenost, udelal sem si konektor na ten druhej silovej vodic a kdyz to nabijim na primo tak je to v pohode. tak doufam ze jsem si kvuli lenosti nic neodkouril, zatim to vypada ze to facha.
Zamčeno

Zpět na „Turnigy T9x“