prikrylm píše:Jen na okraj ...FMS už dneska fakt ne. Na nových strojích funguje špatně. Zato zmiňovaný PhoenixRC už je zdarma. Mezi simulátory zdarma za zmínku určitě stojí i free verze MultiFlight od Multiplex a PicaSim.
S FMS jsem začínal simulovat v roce 2010 - to bylo po ukončení mé velké modelářské 25-leté pauzy, po které jsem se musel znovu naučit řídit RC modely (ono to není jako jízda na kole, nebo plavání, ono se to fakt zapomíná!). Ale po týdenním tréninku s FMS jsem se do toho rychle dostal. No, a je pravda, že když jsem si pořídil Phoenixe, tak už jsem FMS nejmíň 15 let na PC neměl nejmenší důvod spouštět, takže fakt jsem netušil, že se to chová na novém HW nějak špatně. Přejít z Phoenixu na FMS by byl holý nesmysl.
Jinak ten Phoenix byl k stažení vlastně zdarma vždy, pokud jsi měl ten jejich správný kablík. Ona ta licence byla jištěna tím originálním kabelem (který obsahoval nějakou potřebnou elektroniku, sloužící zároveň i jako HW klíč), takže kdo ho měl, ten ho měl automaticky legální. Vím, že se to prý dalo i obejít a provozovat i nelegálně, ale to už tu nebudu rozvíjet.
A ještě k tomu učení. Dle mých zkušeností trvá cca 30-50 hodin pilotování, než se člověku dostane do krve to, že neřeší rozumem polohu modelu a už automaticky pohne pákou tím správným směrem. Samozřejmě mám na mysli běžný vyhlídkový let, v složité akrobacii se někdy spletu i teď, po stovkách hodin. Bohužel někdy, třeba ve větrném turbulentním počasí se vyskytnou situace srovnatelné s 3D akrobacií a tam pak taky nastávají ty tragické chyby pilotáže. Takže pro začátek doporučuji lítat v podvečerním klidu. I když se říká, že lítat v bezvětří není umění, ale zaletět správně akrobatickou sestavu ve větru - to je to pravé mistrovství. Ačkoli já se větru v rozumné míře nevyhýbám, ale bohužel ty obraty mají od mistrovských pořád dost daleko. Ale to už se tu bavím o nejvyšším levelu. Je však dobré aby i o tom byl začátečník informován.