Tricopter
- kubadera
- Kontaktovat uživatele:
Re: Tricopter
podle mě nemá na mysli motorky na kloubu, ale pevné vyosení směrem ke svislé ose n-koptéry. Ideálně asi prostorové, tj. osičky motorků směřují "do pyramidy" s vrcholem na svislé ose n-koptéry, procházející těžištěm.
- Jan Chalupa
- Kontaktovat uživatele:
kubadera píše:podle mě nemá na mysli motorky na kloubu, ale pevné vyosení směrem ke svislé ose n-koptéry. Ideálně asi prostorové, tj. osičky motorků směřují "do pyramidy" s vrcholem na svislé ose n-koptéry, procházející těžištěm.
Ano, přesně takhle to bylo myšleno.
Jan Chalupa píše:Ahoj,
Zkoušel už někdo vyosit motory několik stupňů ke svislé ose n-copteru? Podle mě by to mohlo fungovat obdobně jako vzepětí křídla u letadla - viz obrázek. Tj. svislá složka tahu motoru blíže k zemi (motor B) je větší než svislá složka tahu motoru dále od země (motor A). Vzniklý rozdíl způsobí že rameno s motorem A bude klesat a rameno s motorem B stoupat oproti zemské rovině až do té doby, než se svislé složky tahu vyrovnají. Omlouvám se fyzikům za případné nepřesnosti v pojmech.
Takhle už jsem to párkrát viděl , ale ještě sám nevyzkoušel. Teoreticky by to fungovat mělo, ale jak moc se to projeví v praxi , to nevím. Můj odhad je, že jenom málo, spíš neznatelně. Ale můžu se samozřejmě mýlit, vyzkoušej to a uvidíme. Já už jsem na to líný. Než vymýšlet jak vylepšit špatné chování jednoduché desky preferuji vymýšlet jak za co nejmenší peníz dostat co nejlepší řídící jednotku.
nezkousel jste nekdo dat na zadni motor vrtuli s opacnym tocenim nez ty predni? teoreticky by to trochu pomohlo s vyrovnanim rotace ale aby to nedelalo nejakou paseku
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
Re: Re: Tricopter
Jimmies píše:nezkousel jste nekdo dat na zadni motor vrtuli s opacnym tocenim nez ty predni? teoreticky by to trochu pomohlo s vyrovnanim rotace ale aby to nedelalo nejakou paseku
Proc tak komplikovane?? Protibezne vrtule patri dopredu.
OK2WY
dopredu myslis aby se jedna tocila po smeru a druha protismeru nebo obe opacne nez zadni vrtule.
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
Jimmies píše:dopredu myslis aby se jedna tocila po smeru a druha protismeru nebo obe opacne nez zadni vrtule.
Zkus použít náplň té koule pod vlasama.. Když dáš dopředu protiběžné vrtule (ano, jedna pravotočivá, druhá levotočivá), vykompenzují se vzájemně jejich reakční momenty a vzadu se servo bude prát jen s kompenzací momentu jediné zadní vrtule.
OK2WY
silcom píše:gasolin píše:Mam HK board v2.1 , da se nastavit trimem roll, pitch a yaw...muze nekdo jasne a jednoduse popsat funkci? Chapu ze se jedna o nastaveni gyr....
ale co presne jaky trim a jak ovlivnuje?
Je to tak jak myslim, ze
roll - cim vice, tim rychleji se stabilizuje trikopter ale tim vic osciluje...
pitch - vim ze se jedna o plyn ale co to dela netusim..
yaw - nastavuje ocas...ale jak?
Muzete to jednoduse nekdo popsat? Zkousel jsem si s tim hrat ale uz se mi nechce jit cestou pokus omyl..
Roll - tzv. kridelka, alebo klopenie - teda rolovanie (naklapanie) lietadla (vrtulnika atd.) okolo pozdlznej osi
Pitch - vyskovka. Nepliest s plynom - to plati iba u vrtulnika - zmena nabehoveho uhla nosneho rotora. V pripade koptery je to tzv. vyskovka, teda naklapanie lietadla okolo priecne osi
Yaw je smerovka.
Vsetky spomenute gyra pracuju rovnako a stabilizuju stroj okolo jednej osi, ktora im je pridelena.
Mohl bych se prosim zeptat jak pridelit hlavni rovnou osu? jeda semi oto, ze kdyz chci vzletnout, pridavam pomalu plyn, tricopter se zacne nadzvedavat ale najednou naklanet na bok a nevim cim se toto muze dit
Nejspíš proto, že ti gyra fungují obráceně. CHytni to do ruky , roztoč to ( napřed dopručuji tento test udělat bez vrtulí a když se to jeví správně, nasadit vrtule a zkusit opatrně znova) a pak to rukou lehce nakloň doprava ( třeba) . Musíš cítit/slyšet/vidět , jak pravý motor zabere víc. Pak to samé doleva a dopředu. Když nakláníš dopředu, musí zrychlit přední motory. Pokud je to jinak, máš obráceně směr gyrování. Zreverzuj gyra. 
Zdravím všechny letce, měl bych takový dotaz, poskládal sem tricopter s deskou kkmulticopter v5.5 a za letu mi houpe dopředu a dozadu občas tak moc že nekontrolovatelně spadne, reverzy gyr mam nastavený správně (kontroloval sem to nejmíň třikrát), a se ziskem pitch gyra mužu točit jak chci, ale nesrovnám to.. taky mě napadá jestli to neni rozdílnejma ESC na předních ramenech mam mysrery 12A a na zadním mam h-king 10A sázel sem na to že se to snese kámoš má na tricoperu dva turnigy a jeden towerpro a lítá mu to stabilně
ze všeho může být házedlo, vždy to můžete vzít (zlomit) a zahodit :D
V tých regloch by problém byť mohol, ale ani nie, že sú navzájom iné, ale to že nestíhajú riadiť motory dostatočne rýchlo a potom sa ti to rozkmitá. Preto sa niektoré typy reglov preprogramovávali práve pre trikoptéru. Regulátory Turnigy sú do trikoptéry osvedčené (sám ich používam). Neviem ako sú na tom Mystery, ale tie HK sa mi zdá bolo treba preflashnúť.
ty mystery se mi zdají dobré mam je jak říkám na předních ramenech a klonění do stran jde plynule a poslušně tak je možné že to kazí ten hobbyking vzadu, ale je možné že by ten tricopter uplně rozhoupal? neni možné že se mi mějak pokazilo gyro?
špunt píše:Zdravím všechny letce, měl bych takový dotaz, poskládal sem tricopter s deskou kkmulticopter v5.5 a za letu mi houpe dopředu a dozadu občas tak moc že nekontrolovatelně spadne, reverzy gyr mam nastavený správně (kontroloval sem to nejmíň třikrát), a se ziskem pitch gyra mužu točit jak chci, ale nesrovnám to.. taky mě napadá jestli to neni rozdílnejma ESC na předních ramenech mam mysrery 12A a na zadním mam h-king 10A sázel sem na to že se to snese kámoš má na tricoperu dva turnigy a jeden towerpro a lítá mu to stabilně
Já bych to viděl na problém s řídící deskou. Mystery jsou OK, mám jich v copterech hodně, HK je šrot ale funguje. Jak je to když se použije v kombinaci s lepšími regly nevím, je možné že to bude problém, úplně bych to nevylučoval, ale osobně bych právě tohle za příčinu nepovažoval. Půjč si od kámoše řídící desku, tím bych začal.Pak zkus nahrát jiný soft. Pokud kroutíš potenciometry citlivosti zcela bez odezvy - to bych považoval za vysoce podežřelé.
jaký firmware bych do toho měl nalejt zatim sem zkoušel tricopter (v2,5[M168]Minsoo Kim) a jako potenciometr reaguje, ale nedaří se mi to s nim ustálit jinak na to houpání má mírnej vliv
Opravdu napřed zkus kámošovu desku, tím se dá zjisti mnohé rychle a bez velké pracnosti. Jaká soft, to ti musí poradit někdo jiný.Prostě nějaký jiný než tam máš teď. Já už Kk dlouho neprovozuji a proto ani nesleduji verze softu. Snad Ti poradí někdo kdo to aktuálně létá. Udělal jsi kontrolu zda všechno funguje správně? Jak jsi na tom s těžištěm ? Regulátory máš zkalibrované ?