Byl jsem si zalétat modelem letadla - dojmy, zážitky, foto

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
prikrylm

Re: Byl jsem si zalétat modelem letadla - dojmy, zážitky, foto

#1606 Příspěvek od prikrylm »

HONZIK 22 píše: pát 26.12.2025 11:19 A tak to jo.
A ten talir na ruby fakt lita?
A my se tady serem s Reynossovym cislem :Viz : :mrgreen:
V letectví je Reynoldsovo číslo (Re) klíčová bezrozměrná veličina, která popisuje poměr setrvačných a viskózních sil a určuje režim proudění vzduchu kolem křídla – zda je laminární (hladké, nízké Re) nebo turbulentní (vířivé, vysoké Re), což přímo ovlivňuje aerodynamický odpor, vztlak a celkový výkon letadla, a proto je nezbytné pro návrh křídel i pro modelářství, aby se zajistila podobnost s reálnými letadly.
:mrgreen: :mrgreen:
Není Re náhodou o "pronikavosti" tedy čím větší, tím (pro letadlo/loď/předmět, co je potřeba co nejjednodušeji protlačit prostředím) lepší? A jak je nezbytné pro návrh? Řeknu si, "chci Re 10^7, ale mám "bramboru". Nevadí, vyrobím bramboru z Worlframu, ta bude mít Re 10^7..." :) Asi ne.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
pepin

#1607 Příspěvek od pepin »

Super to bylo, snad to bude zitra podobný.

Jakmile ale zašlo sluníčko okamžitě začalo zalejzat za nehty 😀
Přílohy
D134EE51-9719-480C-8563-F536E8518FAE.jpeg
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#1608 Příspěvek od warhawk »

HONZIK 22 píše: pát 26.12.2025 11:19 A tak to jo.
A ten talir na ruby fakt lita?
A my se tady serem s Reynossovym cislem :Viz : :mrgreen:
V letectví je Reynoldsovo číslo (Re) klíčová bezrozměrná veličina, která popisuje poměr setrvačných a viskózních sil a určuje režim proudění vzduchu kolem křídla – zda je laminární (hladké, nízké Re) nebo turbulentní (vířivé, vysoké Re), což přímo ovlivňuje aerodynamický odpor, vztlak a celkový výkon letadla, a proto je nezbytné pro návrh křídel i pro modelářství, aby se zajistila podobnost s reálnými letadly.
:mrgreen: :mrgreen:
Model, který vypadá jako hazlprkýnko jsem měl také. Jmenoval se Drenalyn a lítalo to velmi dobře.
https://web.archive.org/web/20060206123 ... n/plan.htm
https://web.archive.org/web/20041228090 ... enalyn.pdf

Létal jsem s tím převážně venku. Opravdu povedený nesmysl na jedno odpoledne. Letové vlastnosti byly příjemné.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#1609 Příspěvek od jyrry »

HONZIK 22 píše: pát 26.12.2025 12:14 ...zbytecne se upnul na přimky,kdyz je ve vesmiru vsechno kulate.
Když já nemám kulatý pravítko :mrgreen:
jyrry.webnode.cz
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#1610 Příspěvek od warhawk »

jyrry píše: pát 26.12.2025 19:12 Když já nemám kulatý pravítko :mrgreen:
prostě vem na záchod desku depronu a obtáhni mísu :D
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#1611 Příspěvek od jyrry »

Krásné počasí a těžiště konečně na správném místě. Výpočet byl OK, jen to stavitel trochu pokáknul při dovažování :mrgreen:
.

Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz
jyrry.webnode.cz
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#1612 Příspěvek od Celeron »

To je hrozný, jak to děláte? Mě stačí při teplotě pod +10 st.C na letišti vystrčit čumák z auta a už mám na rukách omrzliny. :(
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#1613 Příspěvek od warhawk »

Celeron píše: pát 26.12.2025 20:57 To je hrozný, jak to děláte? Mě stačí při teplotě pod +10 st.C na letišti vystrčit čumák z auta a už mám na rukách omrzliny. :(
Ne moc praktickou, ale funkční záležitostí je obal na rádio, kde strčíš ruce. Sám bych si to nikdy nekoupil, ale dal mi to kolega když končil s koníčkem a můžu říct, že to v zimě rád tahám na letiště.
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#1614 Příspěvek od warhawk »

jyrry píše: pát 26.12.2025 20:15 Krásné počasí a těžiště konečně na správném místě. Výpočet byl OK, jen to stavitel trochu pokáknul při dovažování :mrgreen:
.

Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz
Nevystavíš někde CAD? Potřebuji na něčem seřidít a ladit řezačku. Zaplatilo by ti to třeba lepidla do dílny. :)
JFV

#1615 Příspěvek od JFV »

IMG_20251226_191503.jpg
Stroj připraven ke startu. Pak jsem zhasnul reflektor na dílně a šlo se do vzduchu. Téměř bezvětří a mínus čtyři na teploměru. S kulisou rádia Beat, které hrálo v dílně, jsem si kličkoval mezi souhvězdími :D Občas ve výšce přeletěl nějaký letoun, prostě pohoda ;)
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#1616 Příspěvek od Celeron »

warhawk píše: pát 26.12.2025 21:17 Ne moc praktickou, ale funkční záležitostí je obal na rádio, kde strčíš ruce.
Už jsem o tom párkrát přemejšlel ale většina fusaků je na palcovky. Zkoušel jsem rukavice do tanečních, izolační flísový područky na pult a hliníkový páčky jsem vyměnil za delrinový ale plat prtný, zebou stále. A dávat 4,5K CZK za pultovej fusak, no vím o spoustě věcí, co bych si za tu cenu koupil radši. :(
No a babám kolem se šít vůbec nechce. A já to neumím. Tak asi zůstanu zalezlej v dílně.
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#1617 Příspěvek od warhawk »

Tohle už je moc tlusté?
https://www.zitra-doma.cz/176337-m3-thi ... ost-s.html
No asi ano.
Já mám tohle:
https://hobbyking.com/de_de/turnigy-tra ... ready.html
Do toho by se možná pultovka dala nacpat. Nemám to ale bohužel jak vyzkoušet.
pepin

#1618 Příspěvek od pepin »

Celeron píše: pát 26.12.2025 22:16 Už jsem o tom párkrát přemejšlel ale většina fusaků je na palcovky. Zkoušel jsem rukavice do tanečních, izolační flísový područky na pult a hliníkový páčky jsem vyměnil za delrinový ale plat prtný, zebou stále. A dávat 4,5K CZK za pultovej fusak, no vím o spoustě věcí, co bych si za tu cenu koupil radši. :(
No a babám kolem se šít vůbec nechce. A já to neumím. Tak asi zůstanu zalezlej v dílně.
Já si to kdysi dělal z takový textilní bublinkový folie, mám pocit že ač pánský krejčí že než nitě jsem to snad nějak slepoval. Pokud jsem to nevyhodil tak bych ti to mohl nafotit, měl jsem to právě na pultovku. Ale podle mě to má nebo alespon pro mě mělo smysl jen když už bylo chladno, né zima a né mráz, ale už podzim a když jsem pak létal za větru na svahu tak mi byla zima na ruce ale nechtěl jsem řídit v rukavicích.

Na zimu do mrazu na louku za bezvětří, no nevim, tak když si to člověk pořídí asi to jednou dvakrát zkusí než dospěje k závěru—- no mám to zapotřebí? Není lepší počkat na lepší počasí ?
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#1619 Příspěvek od jyrry »

Co se týká zimního létání, vybírám si počasí. Pokud možno sluníčko a maximálně do 2m/s, jinak je to lezavý.
Přijedu na plac a nechám bublat motor. Když je mi už zima a chci ještě lítat, zalezu dovnitř a když se zahřeju, jdu lítat dál.
Mám pletený rukavice bez konců prstů, je to lepší než bez nich :-)
Fusak by se asi dal použít, mít éro s kolečkama. Ale pokud éra házím, nevěřím že bych packu do fusaku dostal včas :mrgreen:
Jo, taky pomáhaj diváci, zvlášť cyklistky, přece před nima neukážu srabství a zchoulostivělost :lol:
.
Pohrdnul jsem každonedělní halou (nemám aktuálně nic, co bych v ní uřídil :-D ) a stává se mi, že po návratu z letiště (neděle) si jdu do haly pokecat (ne ohřát se, moc teplo tam neni). Párkrát jsem tam vzal na projížďku tančík 1/10 (asi 15 kilo s baterkama). Užívám si driftování (gumové "podpatky" na článcích nezanechávají na parketách stopy) a hlavně to, jak to na tej podlaze krásně duní :-)
jyrry.webnode.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#1620 Příspěvek od jyrry »

warhawk píše: pát 26.12.2025 21:21 Nevystavíš někde CAD? Potřebuji na něčem seřidít a ladit řezačku.
...
Mám vystaveno tady - https://www.facebook.com/groups/6517052 ... iles/files - a tady - https://jyrry.webnode.cz/download/ (jde to načíst?)
.
Ale není to žádná věda.
Profil - používám jen a pouze "svůj", postupně (z nějakého co se mi líbil) vyšlechtěný "na oko" v Corelu; třeba není tak super, ale funguje a nemám chutě či potřebu ho měnit. Má v oblasti odtokovky jsou rovné úseky, aby se snáz dělaly klapky. Jinak jen podle modelu (rychlík či ploužák) sprostě měním jeho tloušťku 10-12%. Aerodynamikové by po mě asi plivali :mrgreen:
Geometrie - jednoduchá. Šípovité křídlo, vrcholový úhel 120-140°. Pak to, co si myslím že je důležitý pro stabilitu bez vertikálních ploch - do cca 1/3 délky půlky křídla (třeba k vnitřní klapce, nebo k lomení odtokovky) bez geometrického zkroucení, pak lineárně kroutím až k -3°až -4° na konci křídla.
BSLD to zrovna není (svědkové Hortenovi mě proklínají), ale zatím na všech pokusech to funguje, pravděpodobně v úzké součinnosti s tím šípem. Při přetažení nebo i v hodně ostré zatáčce mi to nevrtá, jen to zpomalí a začne houpat, sestupovat jako po schůdkách.
Co se týká těžiště, zatím nezklamalo tohle - https://rcplanes.online/cg_wing.htm a tohle - https://rcplanes.online/cg2_wing.htm (B se může rovnat B1).
.
Budu vděčný za vyzkoušení téhle hrůzy v bublinkatém provedení, kdy chlupatý povrch tomu dodá jiné, zajímavé vlastnosti ***, tomu věřím. Zatím. Mě se do krájení nechce, musel bych sehnat izolační materiál, kterého jsem se před lety zřeknul (po letech jeho nezřízeného uctívání :mrgreen: ).
Mám i jedno šípovité křídlo tištěné, vlastnostmi se neliší, jen je těžší než dřevěné s totožnými rozměry a tvary. Tam ta mírná chlupatost (vrstvy) jde spíš po směru proudění vzduchu, tak asi proto lítá stejně.
.
*** Pokouším se o křídlo do haly, ale zatím jsou mé výtvory příliš jankovité a rychlé a nehodí se než ku létání venku :-D
.
12-27-2025, 08-00-33.png
jyrry.webnode.cz
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“