Multiplex FunCub
Re: Multiplex FunCub
No v mojom popise mám že nováček serveru, takže asi veľmi neporadím, 350W motor ale bohate stačí.
A ťažšia baterka je dobrá aspoň na tréning rúk a hlavy a letí to skoro ako normálny nepremotorovaný model, s ľahkou baterkou ani veľmi rozmýšľať netreba a letí to kam človek práve chce, takže obratnosťou to je akrobatický hornoplošník. S baterkou 1800mAh 6min. letu, s baterkou 2650mAh 11min. letu štýlom polovičný a plný plyn, visenie na vrtuli. Na pohodové polietanie používam vetroň.
A ťažšia baterka je dobrá aspoň na tréning rúk a hlavy a letí to skoro ako normálny nepremotorovaný model, s ľahkou baterkou ani veľmi rozmýšľať netreba a letí to kam človek práve chce, takže obratnosťou to je akrobatický hornoplošník. S baterkou 1800mAh 6min. letu, s baterkou 2650mAh 11min. letu štýlom polovičný a plný plyn, visenie na vrtuli. Na pohodové polietanie používam vetroň.
tak že k tomu těžišti.......letadlo osazeno optima7,světelný modul Multiplex,Ray 2200mAh,regl.Jeti44,AL motorová přepážka,motor AXI 2814/20 a vrtule 13/4........těžiště 80mm od náběžné hrany..........váha modelu s baterii 1260g
při osazení koloveho podvozku mám začátek oranžového obdelníku na baterce s nápisem 26/50C zároveň se začátkem tunelu...........
s plovákama se baterie musí posunout dopředu o 18mm tzn.tunel je na konci oranžoveho obdelníku
při osazení koloveho podvozku mám začátek oranžového obdelníku na baterce s nápisem 26/50C zároveň se začátkem tunelu...........
s plovákama se baterie musí posunout dopředu o 18mm tzn.tunel je na konci oranžoveho obdelníku
Koukám jak plno lidí lítá třeba i 9minut, já s lipol 2200mAh a s motorem Turnigy 3632 Brushless Motor 1200kv a regl Turnigy 40A - na 50% plynu lítám 5minut. /osmičky nějakej výkrut, prostě takový pohodový lítání, žádná divočina/ V čem může být chyba? Lítá to stejně s baterkama starýma i úplně novýma. Na letadle nemám nic navíc a přesto mě to lítá tak krátce. Ledadlo je dobře vyvážený v bezvětří to lítá krásně rovně. Není ten motor velkej žrout?
- koulinek
- Kontaktovat uživatele:
Digis píše:Koukám jak plno lidí lítá třeba i 9minut, já s lipol 2200mAh a s motorem Turnigy 3632 Brushless Motor 1200kv a regl Turnigy 40A - na 50% plynu lítám 5minut. /osmičky nějakej výkrut, prostě takový pohodový lítání, žádná divočina/ V čem může být chyba? Lítá to stejně s baterkama starýma i úplně novýma. Na letadle nemám nic navíc a přesto mě to lítá tak krátce. Ledadlo je dobře vyvážený v bezvětří to lítá krásně rovně. Není ten motor velkej žrout?
Zásadní je v tom setupu taky to jaků tam máš vrtulu, možná už je to pro ni vysoký kv pro optimální účinnost toho pohonu jako celku.
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
koulinek píše:Digis píše:Koukám jak plno lidí lítá třeba i 9minut, já s lipol 2200mAh a s motorem Turnigy 3632 Brushless Motor 1200kv a regl Turnigy 40A - na 50% plynu lítám 5minut. /osmičky nějakej výkrut, prostě takový pohodový lítání, žádná divočina/ V čem může být chyba? Lítá to stejně s baterkama starýma i úplně novýma. Na letadle nemám nic navíc a přesto mě to lítá tak krátce. Ledadlo je dobře vyvážený v bezvětří to lítá krásně rovně. Není ten motor velkej žrout?
Zásadní je v tom setupu taky to jaků tam máš vrtulu, možná už je to pro ni vysoký kv pro optimální účinnost toho pohonu jako celku.
11x5,5
- koulinek
- Kontaktovat uživatele:
Digis píše:11x5,5
Nasypal sem ty data sem: http://www.ecalc.ch/motorcalc_e.htm a nevypadá to pro ten pohon moc uspokojivě, tudíž opravdu může hodně papkat.
edit: Zlepší se to s motorem s nižším kv
... nebolo by jednoduhšie dať menšiu vrtuľu?
- koulinek
- Kontaktovat uživatele:
robotmz píše:... nebolo by jednoduhšie dať menšiu vrtuľu?
Jasně, takhle to pochopitelně také funguje
- mike97
- Kontaktovat uživatele:
Jinak chci říct, že motor sk3 3542 - 1000kv používá mnoho lidí s 2200 baterií, tak by to nemusel být až takový průser... (rc album a například tady se doporučuje tato kombinace) Ty baterky mám (budu mít) 4. Ještě mě napadlo, že motor koupím 3536/xx a ten co mi dojde z HK prodám. Nebo zkusím na 3542 hodit třeba vrtuli 11x5 a postupně bych mohl přidávat.
Graupner mx-12 HoTT + Easy glider pro, Funcub ve výstavbě
Spektrum dx3r + Xray T3 - závodní sféra
Spektrum dx3r + Xray T3 - závodní sféra
-
JmX
- Kontaktovat uživatele:
Každopádně 3542 už je vážně zbytečně "velký". Nech si ho do něčeho těžšího. Škoda ho hned prodávat.
***** Futaba T8FG Super *****
Hangár s podrobným popisem stavby mých modelů na osobních stránkách Jirkůf Blok = http://jirkufblok.blogspot.com
E-mail: pilot@ok-jmx.cz
Hangár s podrobným popisem stavby mých modelů na osobních stránkách Jirkůf Blok = http://jirkufblok.blogspot.com
E-mail: pilot@ok-jmx.cz
No ja mám hmotnosť 1100g s baterkou 2200mAh a motorom Foxy 3014/niečo, takže ako pozerám tak napriek 200g žltej farby navyše hmotnosť ešte v pohode. A to tam mám kilometer predlžovacích káblov a kilo lepidla.
Tak já mám délku letu cca 10minut
Jinak je docela zajímavé sledovat jak mají lidé na jiných FUNCUBECH kvuli správnému těžišti rozdílné položení baterie......viz muj příspěvek výš........ještě k té váze 1260g je to s pěnovými koly prům.127mm a na původní polohu těžiště jsem ještě zlehka dovážil 20g na ocase nalepením závaží na vyvažování kol na auta
jinak tak jak je to na fotkách tak to je poloha baterie s normalníma originál kolama od multiplexu........
pokud je tam dám zpět tak baterii budu muset o kousek posunout dopředu........zvolil jsem kvuli lepší manipulaci s bateriema.....protože mám ruce jak lopaty
kamarád má Funcuba.......osazený motorem a reglem z HC.......a při váze 1040g mu vychází umístění baterie k správné poloze těžiště uplně v zadu že se baterie opírá o zadní stěnu té přepážky za větracím otvorem......
Jinak je docela zajímavé sledovat jak mají lidé na jiných FUNCUBECH kvuli správnému těžišti rozdílné položení baterie......viz muj příspěvek výš........ještě k té váze 1260g je to s pěnovými koly prům.127mm a na původní polohu těžiště jsem ještě zlehka dovážil 20g na ocase nalepením závaží na vyvažování kol na auta
jinak tak jak je to na fotkách tak to je poloha baterie s normalníma originál kolama od multiplexu........
pokud je tam dám zpět tak baterii budu muset o kousek posunout dopředu........zvolil jsem kvuli lepší manipulaci s bateriema.....protože mám ruce jak lopaty
kamarád má Funcuba.......osazený motorem a reglem z HC.......a při váze 1040g mu vychází umístění baterie k správné poloze těžiště uplně v zadu že se baterie opírá o zadní stěnu té přepážky za větracím otvorem......
- NefroniK
- Kontaktovat uživatele:
Včera som si toho FunCub-a kúpil. Nechali ste tam pri stavbe tie originálne (sklenené, alebo aké to sú) výstuže do krídel, alebo ste to nahradili uhlíkovými trúbkami? Mne pripadajú tie originálne dosť ťažké. Už som ich tam síce nalepil, keďže som si povedal, že keď je to priamo k tomu, nemôže to byť zlé, ale uhlíkové by boli z môjho pohľadu určite lepšie.
A čo tie plastové šrúbky, ktoré majú držať krídlo - mne to pripadá dosť krehké.
Výbava bude:
motor: Turnigy D3536/8 1000KV + APC 13x4 (podľa komentárov to niekto nameral na 395W, 29A) alebo 11x5,5 (310W, 24A) s 3S
regulátor: Mystery 40A
2x servo: Turnigy Mini 16g 2,1kg VOP, SOP
4x servo: HXT 900 9g 1,6kg krídelká, klapky
Prípadné ďalšie HXT900 na vlečný háčik, ak bude tých "400W" dosť a niekto by sa prípadne chcel zviesť.
Aku predbežne Turnigy 3S 1600mAh 30C a Gens ACE 3S 2600mAh 25C.
Dodatočne možno pridám aj to originálne osvetlenie.
Len neviem, ako by to ten 4A SBEC na Mystery regli zvládol.
UPDATE: Ako sa tak teraz pozerám na tie namerané prúdy HXT900 (cca 750mA) a HS-55 (cca 400mA), asi použijem Hitecy. Rovnako asi aj namiesto 16g Turnigy dám HS-81 (700mA). A mohol by som sa takto dostať na (4+2 servá) 3A peak, čo by bolo celkom fajn. To by ten BEC možno zvádol ešte aj to svetlo a piate servo.
A čo tie plastové šrúbky, ktoré majú držať krídlo - mne to pripadá dosť krehké.
Výbava bude:
motor: Turnigy D3536/8 1000KV + APC 13x4 (podľa komentárov to niekto nameral na 395W, 29A) alebo 11x5,5 (310W, 24A) s 3S
regulátor: Mystery 40A
2x servo: Turnigy Mini 16g 2,1kg VOP, SOP
4x servo: HXT 900 9g 1,6kg krídelká, klapky
Prípadné ďalšie HXT900 na vlečný háčik, ak bude tých "400W" dosť a niekto by sa prípadne chcel zviesť.
Aku predbežne Turnigy 3S 1600mAh 30C a Gens ACE 3S 2600mAh 25C.
Dodatočne možno pridám aj to originálne osvetlenie.
Len neviem, ako by to ten 4A SBEC na Mystery regli zvládol.
UPDATE: Ako sa tak teraz pozerám na tie namerané prúdy HXT900 (cca 750mA) a HS-55 (cca 400mA), asi použijem Hitecy. Rovnako asi aj namiesto 16g Turnigy dám HS-81 (700mA). A mohol by som sa takto dostať na (4+2 servá) 3A peak, čo by bolo celkom fajn. To by ten BEC možno zvádol ešte aj to svetlo a piate servo.
FunCub (Multiplex) 1.4m | RS 352 (RC Factory) 1m | Alpha 1500 (RCM Pelikan) 1.5m
Aurora 9 mod 2
Aurora 9 mod 2
koulinek píše:robotmz píše:... nebolo by jednoduhšie dať menšiu vrtuľu?
Jasně, takhle to pochopitelně také fungujeale ty časy se tam moc nenatahují, vhodnej motor s kv do 1000 dává víc možnosti naladění vrtule pro požadovaný letový čas.
tak jsem šel nakonec cestou menší vrtule, nechce se mě hned kupovat novej motor. Když jsem se podíval na tu tabulku výpočtů, tak ta moje stávající konfigurace červeně křičela, tak jsem ubral na vrtuli na 10x5 a uvidím. Jak trochu přestane foukat tak to vyzkouším.
Lítáte někdo na 4S pohon? V brzké době budu mít haldu 2200mAh Zippyn, které na helinu už moc použitelné nebudou, tak bych je recykloval v nějakém plošníku a pokukuju už nějaký čas po FunCubovi. Uvažuju o trochu extremistickém pohonu... Zatím ho radši držím pod pokličkou, abych nebyl kamenován kvůli hmotnosti dokud to nebude stoupat 30 na vertikále na kameru

Tom