Gyro do letadla

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
pepin

Re: Gyro do letadla

#166 Příspěvek od pepin »

mior píše:
pepin píše:Dobře--kolik to gyro stojí, a jde uplně vypnout?jako by v eru žádné gyro nebylo.

Myslím, 18 Dolárov.
Vývodom nastavenia zisku sa úroveň "gyrovania" dá nastaviť od 0 do 100%.

Připoj na to servo, nastav zisk na 0 a poměř pak velikost chodu serva když jde přez gyro a když jde přímo do přijímače--bez zapojení do gyra, jestli je pak výchylka serva stejná, nebo menší, nebo vubec žádná.
JMalik

#167 Příspěvek od JMalik »

[quote="StrycAlois"]Tady jsem se tě ptal, zda se gyro v Head Lock módu bude chovat stejně jako FY-30A:
Tys mi odpověděl:
Dělá to samé.

V tomhle videu:......
pepin sledoval chování FY-30A na jakési vlastní testovací stolici. Spíše to byla testovací lať. A fungovalo to. Bylo možné z toho pochopit, jak tohle stabilizační zařízení funguje......
A tys nic nenamítal.......
[quote="StrycAlois"]

Tím chceš říct, že bych měl reagovat na každý příspěvek ve vláknu, nebo jak to myslíš?
Pepin tady třeba taky následně prohlašuje, že gyro nelze vypnout.
Ale lze, dokonce jednoduše, z vysílače, za letu....., nastaví se jenom nulový zisk. U gyra normá - HL je to právě poloha přesně uprostřed mezi oběma módy, protože ty módy se přepínají právě ziskem +- na každou stranu.
Ale vraťte se s miorem k tomu, co kritiziji v tom článku, když se chcete držet tématu vlákna.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
pepin

#168 Příspěvek od pepin »

Ale lze, dokonce jednoduše, z vysílače, za letu....., nastaví se jenom nulový zisk..[/quote]
--------------------------------------------------------------

Já když jsem to takto udělal, tak se zmenšil ale krok serva oproti kroku, kdy bylo servo přímo připojené do přijímače--nevylučuji že to gyro bylo ale i v tomto směru vadné--blblo, možná to byl právě i duvod tohoto problému, ale pro stejnou velikost chodu páky serva jako přímo v přijímači jsem se nedostal pod velikost nastavení v modu normál pod nějakých 2O%.--gyro pak stále gyrovalo--málo-pro let nepodstatné ale gyrovalo.

Raději to ale opravdu zkuste --jakl při nastavení na 0, tak i v případě, že je servo jen v přijímači, jestli je ta výchylka pak opravdu stejná.
JMalik

#169 Příspěvek od JMalik »

pepin píše:JMalík napsal:
Ale lze, dokonce jednoduše, z vysílače, za letu....., nastaví se jenom nulový zisk..

Já když jsem to takto udělal, tak se zmenšil ale krok serva oproti kroku, kdy bylo servo přímo připojené do přijímače--nevylučuji že to gyro bylo ale i v tomto směru vadné--blblo,......................

Vůbec se mi tady nechce řešit šitová gyra, serva která k nim nepatří, nevhodně umístěná gyra, gyra montovaná tak, že se na ně přenášejí vibrace, nebo naopak uložená na centimetrovém molitanu.......
Řešíme jenom principy jak to vůbec funguje a jak to funguje na dobrých gyrech.
Naposledy upravil(a) JMalik dne čtv 24.01.2013 22:40, celkem upraveno 1 x.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
jag42

#170 Příspěvek od jag42 »

Potvrzuji- při nastavení zisku na nulu je výchylka serva menší než při zapojení serva napřímo odhaduji tak 70-80%.
Naposledy upravil(a) jag42 dne čtv 24.01.2013 22:42, celkem upraveno 1 x.
pepin

#171 Příspěvek od pepin »

Vůbec se mi tady nechce řešit šitová gyra, .[/quote]

Pak ale ztrácí smysl se zabývat gyrem za 2500kč, když jde koupit stabilizace za 1500Kč, takže jediný smysl to má opravdu jen pokud funguje stejně gyro za--třeba 800kč--což už stejně považuji za ulet, ušetřit bratru 700 kč a pak se trápit.
pepin

#172 Příspěvek od pepin »

jag42 píše:Potvrzuji- při nastavení zisku na nulu je výchylka serva menší než při zapojení serva napřímo odhaduji tak 70-80%.

Díky--problém vyřešen-- klasické gyro je do era použitelné jen v zoufalství, nebo na přídový podvozek, tam si muže klidně během letu pokecávat a ničemu to nevadí.
JMalik

#173 Příspěvek od JMalik »

pepin píše:Vůbec se mi tady nechce řešit šitová gyra, .

Pak ale ztrácí smysl se zabývat gyrem za 2500kč, když jde koupit stabilizace za 1500Kč, takže jediný smysl to má opravdu jen pokud funguje stejně gyro za--třeba 800kč--což už stejně považuji za ulet, ušetřit bratru 700 kč a pak se trápit.[/quote]

Pepine, ta Tvoje stabilizace není v podstatě nic jiného, než 3 gyra ve třech osách v jedné krabičce. Takže vem tu kouzelnou krabičku, připoj to v jedné ose na servo ocasní vrtulky nějaké pětistovky mixera a pak napiš, jestli se Ti to zdá stejné jako gyro za pětikilo, za dva litry, za čtyři......
(Takže zabývat se gyrem za 2500Kč má smysl, pokud to nezamýšlíš nasadit do EPPéčka.)
JMalik

#174 Příspěvek od JMalik »

pepin píše:
jag42 píše:Potvrzuji- při nastavení zisku na nulu je výchylka serva menší než při zapojení serva napřímo odhaduji tak 70-80%.

Díky--problém vyřešen-- klasické gyro je do era použitelné jen v zoufalství, nebo na přídový podvozek, tam si muže klidně během letu pokecávat a ničemu to nevadí.

To jste si to jenom oba zjednoudušeně vyložili.
Koncovou polohu serva limituje buď omezení koncového bodu nastavení na gyru, nebo na vysílači.
Takže pokud je to na zlimitované na gyru, stačí dát maximum na TX (obvykle cca 150%)
jag42

#175 Příspěvek od jag42 »

pepin píše:Pepin tady třeba taky následně prohlašuje, že gyro nelze vypnout.
Ale lze, dokonce jednoduše, z vysílače, za letu....., nastaví se jenom nulový zisk..

Já když jsem to takto udělal, tak se zmenšil ale krok serva oproti kroku, kdy bylo servo přímo připojené do přijímače--nevylučuji že to gyro bylo ale i v tomto směru vadné--blblo, možná to byl právě i duvod tohoto problému, ale pro stejnou velikost chodu páky serva jako přímo v přijímači jsem se nedostal pod velikost nastavení v modu normál pod nějakých 2O%.--gyro pak stále gyrovalo--málo-pro let nepodstatné ale gyrovalo.

Raději to ale opravdu zkuste --jakl při nastavení na 0, tak i v případě, že je servo jen v přijímači, jestli je ta výchylka pak opravdu stejná.[/quote]

Měl jsem ho zapojené tak,že na potenciometru TX jsem měl zisk a na přepínači mix do příslušného kanálu. Při potenciometru na nulový zisk byla výchylka menší, ale při vypnutí mixu to funguje jako bez gyra - takže použitelné to je.
pepin

#176 Příspěvek od pepin »

quote]

Pepine, ta Tvoje stabilizace není v podstatě nic jiného, než 3 gyra ve třech osách v jedné krabičce. Takže vem tu kouzelnou krabičku, připoj to v jedné ose na servo ocasní vrtulky nějaké pětistovky mixera a pak napiš, jestli se Ti to zdá stejné jako gyro za pětikilo, za dva litry, za čtyři......
(Takže zabývat se gyrem za 2500Kč má smysl, pokud to nezamýšlíš nasadit do EPPéčka.)[/quote]
-------------------------------------------------------------

Jirko, kopeš ted okolo sebe hodně, ale zbytečně--není ta kouzelná krabička uplně něco jiného--vychází z klasického gyra, ale softík je jiný, jinak řešený--jde vypnout, gyro ne a nejspíš ani gyro za 20000kč, proč by to mělo umět, když bylo dělané do vrtulníku--proč by ho tam měl někdo někdy vypínat?Proč bych měl zkoušet stabilizační systém určený do plošníku ve vrtulníku, když si dal někdo práci s tím, aby fungoval ten systém jinak, než je potřeba ve vrtulníku :D :D
JMalik

#177 Příspěvek od JMalik »

pepin píše:quote]
Jirko, kopeš ted okolo sebe hodně, ale zbytečně--není ta kouzelná krabička uplně něco jiného--vychází z klasického gyra, ale softík je jiný, jinak řešený--[color=#800000]jde vypnout, gyro ne[/color] a nejspíš ani gyro za 20000kč, proč by to mělo umět, když bylo dělané do vrtulníku--proč by ho tam měl někdo někdy vypínat?..................

Pepine,
rychle píšeš, pomalu čteš :wink:
Přečti si pár příspěvků výš.
GYRO JDE VYPNOUT!
pepin

#178 Příspěvek od pepin »

Měl jsem ho zapojené tak,že na potenciometru TX jsem měl zisk a na přepínači mix do příslušného kanálu. Při potenciometru na nulový zisk byla výchylka menší, ale při vypnutí mixu to funguje jako bez gyra - takže použitelné to je.[/quote]

tak to už je jiná :D musím to ale zkusit sám, moc tomu---vypnout mix nerozumím, věřím ale, že ke kýženému výsledku ses dostal, což by bylo fajn.
jag42

#179 Příspěvek od jag42 »

Jinak ještě jeden poznatek: už mi při pokusech s gyrem odešla dvě serva (starší HT 55). Je pravda , že už měla něco za sebou, ale ta co nešla přes gyro fungují pořád bez problémů.
Závěr serva dostávají od gyra pořádně zabrat a je třeba používat minimálně o třídu lepší. :wink:
pepin

#180 Příspěvek od pepin »

JMalik píše:
pepin píše:quote]
Jirko, kopeš ted okolo sebe hodně, ale zbytečně--není ta kouzelná krabička uplně něco jiného--vychází z klasického gyra, ale softík je jiný, jinak řešený--[color=#800000]jde vypnout, gyro ne[/color] a nejspíš ani gyro za 20000kč, proč by to mělo umět, když bylo dělané do vrtulníku--proč by ho tam měl někdo někdy vypínat?..................

Pepine,
rychle píšeš, pomalu čteš :wink:
Přečti si pár příspěvků výš.
GYRO JDE VYPNOUT!

Ale né těmi procenty, jak jsi uváděl ty---mě to jinak vypnout nanapadlo--pokusnictvím jsem neuspěl, ale uplně nepojímám, jestli mi to na mém vysílači pujde--respektive co přesně s čím souvisí.
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“