Odpovědi na začátečnické otázky

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
zdendys
Kontaktovat uživatele:

Re: Zacatecnik

#166 Příspěvek od zdendys »

Zdravím,
tak tento příspěvek je symbolický pro dnešní mladé, pro divnou dnešní dobu.
Přijdou někde poprvé, nepozdraví. Nepoprosí. Nenapíší o co vlastně jde.
To si stěžuje nebo se chválí? O absenci diakritiky nemluvě.
A samozřejmě, kritika zcela nepřípustná (už to vidím zřetelně, vrať se do hrobu dědku).
Svět se prostě zbláznil.
Ještě že už je květen a sluníčko svítí, aspoň u nás...
"Je těžké být debilem, protože konkurence je veliká."
ago-56

Re: Odpovědi na začátečnické otázky

#167 Příspěvek od ago-56 »

Zdravím kolegové!já lítám Funmana a paráda.startuji nejraději ze země,ted to nejde tak z ruky.je to hodné ero.
Tenesi

#168 Příspěvek od Tenesi »

prosím o radu mám sky climber a nejak jsem levej stale mi to neletí těžiště je v pořádku bez motoru letí jak má pěkně klouzavě jde na přistaní ale jak dám otáčky motoru jde okamžitě k zemi
BoBik_CZ

#169 Příspěvek od BoBik_CZ »

Tenesi píše:prosím o radu mám sky climber a nejak jsem levej stale mi to neletí těžiště je v pořádku bez motoru letí jak má pěkně klouzavě jde na přistaní ale jak dám otáčky motoru jde okamžitě k zemi

A k té zemi jde jak? Rovnou po čumáku dolů nebo se začne převracet?

Pokud rovnou po čumáku dolů, tak bych zkontroloval, jestli není motor vyosený příliš směrem dolů.
ellet

#170 Příspěvek od ellet »

BoBik_CZ píše:...Pokud rovnou po čumáku dolů, tak bych zkontroloval, jestli není motor vyosený příliš směrem dolů.
...a taky jestli se s plynem nehejbou i serva na jiných kanálech.
ufon13
Kontaktovat uživatele:

#171 Příspěvek od ufon13 »

možná uplně blbej dotaz, ale točí motor správným směrem?
už jsem to u začátečníka viděl že foukal dopředu.....
kope
Kontaktovat uživatele:

#172 Příspěvek od kope »

Tenesi píše:prosím o radu mám sky climber a nejak jsem levej stale mi to neletí těžiště je v pořádku bez motoru letí jak má pěkně klouzavě jde na přistaní ale jak dám otáčky motoru jde okamžitě k zemi

Ahoj, koukám, že jsi z Prahy, pokud chceš, můžeme se domluvit a kouknu ti na to. Sky Climbera jsem totiž měl a pokud se dodrželo těžiště, tak lítal jak z praku-na motor i bez motoru.
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
Martin82

#173 Příspěvek od Martin82 »

Zdravím, mám problém s motorem. Mám starší letadélko http://www.modelarina.cz/rc-letadlo-sky ... -2386.html. Dostal jsem ho se spáleným motorem prý po nárazu do země. Motor jsem koupil tento http://www.aliexpress.com/snapshot/7317 ... 8518148621
Po cca 3 baterkách jsem šel do průletu se staženým plynem, chci přidat a nic. Přistání v pohodě. Ale vrtule byla povolená a motor spálený.
Mé dotazy:
1. Může se spálit AC motor na plný plyn (cca 5 vteřin) bez zátěže (povolená vrtule)?
2. Může motor spálit závada na ESC (setová).
3. Můžu použít 40A ESC z vrtulníku na zkoušku?
4. Jaký mě doporučíte koupit nový motor? Ten samý z Číny nebo něco jiného. Nechci do toho moc vrážet, originál stojí kolem 1200,- a to je docela dost.
Díky M
BoBik_CZ

#174 Příspěvek od BoBik_CZ »

Ad 1.) Jestli se může spálit motor bez zátěže nevím, ale v první řadě je špatně ta povolená vrtule. To se Ti povedlo jak? To jsi tam měl vrtuli pro tlačný motor a obrácený smysl otáčení? Protože při správném setupu vrtule - motor k samovolnému povolení dojít nemůže.

Ad 2.) Možné je asi všechno, ale spíše by odešel samotný regl.

Ad 3.) Vzledem k tomu, že motor podle parametrů bere 14,5A, tak 40A regl je naprosto v pohodě.

Ad 4.) Origo motor je asi zbytečný. Vyber něco z HK.
ellet

#175 Příspěvek od ellet »

Martin82 píše:1. Může se spálit AC motor na plný plyn (cca 5 vteřin) bez zátěže (povolená vrtule)?
Nemůže
Martin82

#176 Příspěvek od Martin82 »

BoBik_CZ píše:Ad 1.) Jestli se může spálit motor bez zátěže nevím, ale v první řadě je špatně ta povolená vrtule. To se Ti povedlo jak? To jsi tam měl vrtuli pro tlačný motor a obrácený smysl otáčení? Protože při správném setupu vrtule - motor k samovolnému povolení dojít nemůže.

Ad 2.) Možné je asi všechno, ale spíše by odešel samotný regl.

Ad 3.) Vzledem k tomu, že motor podle parametrů bere 14,5A, tak 40A regl je naprosto v pohodě.

Ad 4.) Origo motor je asi zbytečný. Vyber něco z HK.

1) vrtule je origo, ale před letem sem ji nekontroloval a je fakt, že při posledním tuningu cca 2 měsíce dozadu jsem jí měl sundanou. Takže asi moje blbost. Krouťák se tam přenáší třením, takže se po přistání protáčela na hřídelce.
3) Ampérama mě to je jasné, jde mě o to, že to je z vrťasu tedy o to aby to nebylo nějak omezované při akceleraci nebo tak něco.
4) A to co jsem měl koupeny byla špatná volba? z HK to je taky čina ne?
Temp

#177 Příspěvek od Temp »

Rád bych poprosil zkušenější o radu ohledně zvláštního chování letadla. Pokud běží motor, letadlo má tendenci se stáčet doprava, zatímco když motor vypnu, letadlo se naopak začne točit doleva. Dost dobře si nedokáži představit, co je příčinou tohoto chování. Symetričnost letadla jsem kontroloval a neobjevil jsem žádný zádrhel. Zpočátku letadlo (Bix3) létalo perfektně, k tomu nepříjemnému stáčení začalo docházet později, bez zjevné příčiny, havárii jsem žádnou neprodělal. Budu velice vděčný za nasměrování k nápravě.

Děkuji.

Temp
automet

#178 Příspěvek od automet »

Napadlo ma jedine skrútenie krídla "do vrtule", stačí pár mm a už je problém.
No a potom sa to môže správať tak, ako píšeš, v závislosti na rýchlosti + ofuk od motora.
Temp

#179 Příspěvek od Temp »

Automet: Děkuji moc za tip na závadu. Ten ofuk tam zřejmě nějakou roli hraje. A vzhledem k tomu, že jde o letadlo s tlačnou vrtulí, tak se ta závada bude zřejmě týkat ocasních ploch. Nejsem ale s to přijít na to, kde konkrétně je to místo, které to všechno způsobuje.
Ve vedlejším vlákně "Pár dotazů ohledně EPP" se píše, že EPP trpí tepelnou roztažností, což by možná mohl být dobrý odrazový můstek. To stáčení se totiž objevilo zhruba v době, kdy přišlo léto. Takže když jsem po dolétání naložil letadlo do kufru auta stojicího na rozpáleném slunci, mohla se teplota v kufru na modelu nějak projevit. Teď mi tedy nezbývá nic jiného než zjistit, co se tím teplem ohnulo či jinak změnilo svůj tvar. Což mě přivádí k otázce: jak případně takový zkroucený díl uvést do původní podoby?
BoBik_CZ

#180 Příspěvek od BoBik_CZ »

A jak velké to stáčení je?

Pokud je spíše mírnější, pak bych to řešil tak že bych to na klouzavý let vytrimoval a na motorový let řešil buď vyosením motoru (což ale u Bix3 nepůjde udělat bez rozřezání pylonu) nebo mixem motor - směrovka.

To rovnání ocasek z EPP by mohlo jít za použití tepla (horká voda), ale nějak si to nedokážu představit na hotovém modelu. Jak chytneš rovinu, když výškovku/směrovku nepoložíš celou plochou na desku? A dělat to podle oka, no nevím . . .

Já tohle chování považuju tak trošku za vlastnost EPP modelů. Taky létám s dokonale vytrimovaným modelem, pak jednou přijdu na letiště a ono to potřebuje znovu dotrimovat. A to mezi tím nebylo vystaveno žádnému tepelnému záření. Prostě houbolet . . .
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“