Díky za osvětlení. Klouzavost jako parametr u větroňů samozřejmě znám, ale mě opravdu ratio 5 coby klouzavost 5 přišlo jako docela reálný údaj. Loni se mě na klouzavost na louce někdo ptal a já jsem mu odpověděl, že mi připadá že bez vlivu termiky to bez motoru klouže jen trochu líp než vrtulník v autorotaci (R44 má prý přitom super "klouzavost" právě těch 5).
Já tady v minulém příspěvku nadhodím Fox RS 2.6 s aerodynamickou gondolou a motorem se sklopkou v čumáku a hle - objevil jsem ameriku...
Líbí se mi ten výraz "frontmotor".
https://www.youtube.com/watch?v=dRbwNIxZUwMNedávno jsem se na louce při lítání s Flair 2.4 potkal s bývalým bezmotorovým paraglidistou a vnutil mu řízení, na motorový let mi vysílač brzy vrátil, ale po nastoupání a vypnutí motoru ožil a řídil skoro až k zemi, prováděl piruety a zatáčky jako kdyby v tom seděl, jen mu chyběl cit řízení od šňůr. Dozvěděl jsem se i různý věci o bezmotorových přeletech, což mi přišlo vždy neuvěřitelný že to vůbec jde. Tohle v gondole má k tomu docela blízko (elektromotor v čumáku beru jen jako nutnost jak to dostat nahoru do termiky, podobně jako v případě elektrovětroně). Zároveň si ale uvědomuju, že sebelepším vylepšováním " z koně auto nikdy nevznikne", tedy že slušný termický elektrovětroň tomu dá svými výkony vždycky na frak!