Nabídka České Pošty na zastupování při celním řízení

Nakupujete na internetu, hledáte radu jak zaplatit, co a kde koupit nebo schánice něco v modelářských kamenných prodejnách?
Zamčeno
Zpráva
Autor
Drondys

Re: Nabídka České Pošty na zastupování při celním řízení

#1681 Příspěvek od Drondys »

vorel64 píše:Jen chci namítnout, že 96,- a 180,- pro poštu je již s DPH.

Takže by se nemělo dále přidávat pro výpočet další DPH.

Nicméně jak to vypadá i podle informací na webu ČP tak se to evidentně do základu DPH zahrnuje viz další navazující informace na webu České pošty.

Časté otázky k celnímu řízení

13. Co se započítává do celní hodnoty, resp. do základu pro výpočet DPH při propouštění zboží do režimu volného oběhu celním úřadem?

Do základu pro výpočet DPH se započítává:
...
...služba celní deklarace - částka 180 Kč, pokud Vás ČP zastupuje v celním řízení, a je vyměřováno clo/DPH...

Možná by se proti tomu někdo koho to už postihlo jako např. nedávno třeba powder měl odvolat k příslušnému finančnímu úřadu a hyn sa hukáže jak to pošta zdůvodní finančáku. :wink:
vorel64

#1682 Příspěvek od vorel64 »

Takže, když si to zařídím sám, tak je to jen 96,- výpalné pro poštu?

A neplatí to započítání celní deklarace pro clo a DPH jen u zásilek obchodního charakteru? A ne pro osobní potřebu?

Nějak mi není jasné, proč by se měla hodnota celní deklarace (180,-) připočítávat k hodnotě zásilky a z toho počítat clo a DPH, když již celní deklarace je s DPH?
Pro clo bych to ještě chápal, ikdyž je to absurdní.

Asi začnu vybírat od pošty za každé doručení také nějaký poplatek.
Mám s tím jejich doručováním také přeci spoustu starostí.
Drondys

#1683 Příspěvek od Drondys »

vorel64 píše:Takže, když si to zařídím sám, tak je to jen 96,- výpalné pro poštu?

Ano.

vorel64 píše:A neplatí to započítání celní deklarace pro clo a DPH jen u zásilek obchodního charakteru? A ne pro osobní potřebu?

Ne, protože:

1. Poplatek 180 Kč se vztahuje pouze na zásilky neobchodního charakteru. U zásilek obchodního charakteru jsou poplatky jiné a navíc u nich celní odbavení zajišťují soukromé firmy. Pošta v současnosti pro zásilky obchodního charakteru celní odbavení nezajišťuje.

2. Zákon o DPH to v tomto ohledu nerozlišuje.

vorel64 píše:Nějak mi není jasné, proč by se měla hodnota celní deklarace (180,-) připočítávat k hodnotě zásilky a z toho počítat clo a DPH, když již celní deklarace je s DPH?

V současnosti už poplatky 96 Kč, 180 Kč a 500 Kč nemají zahrnuto žádné DPH viz popis dále.

Ceník služeb České pošty (viz str. 90)

Dříve měla Česká pošta v ceníku u služeb spojených s celním odbavením pro zásilky neobchodního charakteru uveden rozpis ceny služeb a DPH.

Původně byly ceny v ceníku České pošty uvedeny takto:
pro 96 Kč to bylo 80 Kč za službu + 16 Kč DPH
pro 180 Kč to bylo 150 Kč za službu + 30 Kč DPH
pro 600 Kč to bylo 500 Kč za službu + 100 Kč DPH

Nyní jsou ovšem v ceníku viz odkaz výše uvedeny ceny 96 Kč, 180 Kč a 500 Kč jako částky bez DPH, zatímco jiné služby mají DPH rozepsáno.

Je vidět, že u poplatku za přednostní odbavení na žádost adresáta, který se patrně vzhledem ke své vysoké ceně moc neuplatňuje Česká pošta ponechala původně uvedenou cenu bez DPH tj. pouze 500 Kč. Zatímco u těch frekventovanějších poplatků Česká pošta zdražila hodnotu samotné služby bez DPH z dřívějších 80 na 96 Kč bez DPH a z dřívějších 150 na 180 Kč bez DPH.

Z výše uvedeného je nicméně obecně patrné to, že současné poplatky 96 Kč, 180 Kč a 500 Kč jsou osvobozeny od DPH jak je ostatně uvedeno i na webu České pošty viz tento odkaz a tam viz sekce Ceník - služby celní deklarace viz citace.

...Ceny služeb celní deklarace a souvisejících doplňkových služeb a příplatků jsou osvobozeny od DPH...

Nicméně zákon o DPH stanoví, že se poplatky zahrnují do základu DPH při dovozu.

Podle zákona DPH jsou tyto poplatky patrně skutečně a zcela osvobozeny od DPH pouze v případech kdy jsou účtovány na zásilku pod limitem DPH tj. např. již zmíněných 96 Kč při osobním vyřízení odbavení zásilky nebo např. 500 Kč za přednostní odbavení na žádost adresáta.

Pokud jsou však tyto poplatky účtovány na zásilku nad limitem DPH tedy u níž se při dovozu DPH počítá pak se zahrnují do základu pro výpočet DPH a v tom případě defacto nejsou od DPH osvobozeny jelikož se z nich v těchto případech DPH počítá což vyplývá z již dříve citovaného ustanovení § 38, odstavec 1) písmeno a) zákona o DPH.

Takže u zásilek doručovaných ze zemí mimo EU přes Českou poštu, na které bude stanoveno DPH zaplatí adresáti zase o něco více díky tomu, že Česká pošta u těch frekventovanějších poplatků zdražila hodnotu samotné služby bez DPH z dřívějších 80 na 96 Kč bez DPH a z dřívějších 150 na 180 Kč bez DPH a díky tomu, že se tyto poplatky dle zákona o DPH zahrnují do základu při výpočtu DPH na zásilku u dovozu zboží nad limitem DPH ze zemí mimo EU.
601filip

Zkusenost s celnim rizeni u ceske posty

#1684 Příspěvek od 601filip »

Zdravim, resim jak nejlepe postupovat pri ziskani zasilky z HK, pokud uvazne na celnim uradu u ceske posty.
Podelte se prosim o konkretni zkusenosti.
Jestli je lepe zajit osobne na vyclivaci postu nebo radeji korespondovat.
Potom nevim jak deklarovat hodnotu zasilky kdyz by byla na baliku jina castka nez ve skutecnosti.
Drive to bylo snadnejsi, nyni do te kategorie pres 22E toho spadne docela dost.
Diky
shrubber
Kontaktovat uživatele:

#1685 Příspěvek od shrubber »

Co je na balíku je celkem nepodstatné. Ty jim pošleš fakturu a výpis platby z paypalu a tím se budou řídit. Pokud jsou údaje v těchto dokumentech věrohodné a v souladu s tím, co vidí na rentgenu, vyplní je do celní deklarace a pošlou dál.
ex Modela T4, QB-15
Phoenix, DX6i, Easystar II, Blade Nano CP X
Drondys

Re: Zkusenost s celnim rizeni u ceske posty

#1686 Příspěvek od Drondys »

601filip píše:Zdravim, resim jak nejlepe postupovat pri ziskani zasilky z HK, pokud uvazne na celnim uradu u ceske posty. Podelte se prosim o konkretni zkusenosti. Jestli je lepe zajit osobne na vyclivaci postu nebo radeji korespondovat. Potom nevim jak deklarovat hodnotu zasilky kdyz by byla na baliku jina castka nez ve skutecnosti. Drive to bylo snadnejsi, nyni do te kategorie pres 22E toho spadne docela dost.

Zejména nyní s blížícími se svátky se budou doby doručování v radě případů dost protahovat. Takže pokud vám jde o to co nejrychleji získat zásilku a máte to blízko pak je nejlepší zajít si to vyřídit osobně na poště Praha 120, ale dokud nezískáte skladové číslo tak je dost pravděpodobné, že se s vámi nebudou bavit. Nedávno se to zrovna někomu stalo tj. i když ve sledování zásilek viděl, že už je zásilka na poště Praha 120 tam mu odmítli možnost to vyřizovat osobně dokud nebude na zásilku přiděleno skladové číslo a než ho přidělili tak to trvalo několik dnů a musel počkat až mu přišlo oznámení, ve kterém mu ho teprve sdělili a teprve potom si mohl jít vyřídit odbavení zásilky osobně na poštu Praha 120.

Při osobním vyřizování si sebou vezměte dokumenty, které jsou uvedeny viz tento odkaz a tam viz sekce Pokud si od Vás vyžádají dokumenty k zásilce. Podstatný je Výpis platby z PayPalu a případně Rozpis zboží a poštovného, protože z HK to většinou nepřikládají a může se stát, že to při odbavení bude požadováno. Prohlášení o účelu dováženého zboží nemusíte mít písemně, protože při osobním vyřizování jej stačí sdělit ústně. Pokud celníci zjistí rozdíl mezi hodnotou uvedenou v celní deklaraci na zásilce a skutečně zaplacenou hodnotou vždy má přednost doklad o platbě, který při osobním vyřizování máte mít sebou.
shrubber
Kontaktovat uživatele:

#1687 Příspěvek od shrubber »

A druhá část otázky, pokud jsi ochoten pobíhat po baráku a vyplňovat formuláře, tak to dostaneš rychleji a bez poplatku pro poštu. Jestli ti to stojí za to si musíš zodpovědět sám. Mně dorazila zásilka do republiky v neděli. Včera ráno mi přišlo mailem upozornění, že mám dodat doklady. Včera večer jsem je odeslal a hned dnes ráno přišla zpráva od nějaké paní, že dva jsou nečitelné, jestli bych je mohl poslat znovu. To jsem udělal dnes odpoledne a uvidím, jak se to bude vyvíjet dál.
ex Modela T4, QB-15
Phoenix, DX6i, Easystar II, Blade Nano CP X
Drondys

#1688 Příspěvek od Drondys »

shrubber píše:A druhá část otázky, pokud jsi ochoten pobíhat po baráku a vyplňovat formuláře, tak to dostaneš rychleji a bez poplatku pro poštu.

To je hluboký omyl. Při osobním vyřízení se platí poplatek 96 Kč, a to zcela bez ohledu na to, zda na zásilku bude či nebude stanoveno DPH. Osobní vyřízení bývá rychlé. Je to záležitost na cca půl hodiny v horších případech cca hodinu a nic moc se přitom nevyplňuje. Vyplňování celního prohlášení se netýká dovozu pro osobní potřebu což je tento případ. Takže jen vystojí dvě až tři obvykle ne příliš dlouhé fronty, předloží zmíněné dokumenty a něco podepíše a zaplatí zmíněný poplatek 96 Kč a případně DPH bude-li stanoveno a pak mu vydají balík a bude hotovo.

shrubber píše:Mně dorazila zásilka do republiky v neděli. Včera ráno mi přišlo mailem upozornění, že mám dodat doklady. Včera večer jsem je odeslal a hned dnes ráno přišla zpráva od nějaké paní, že dva jsou nečitelné, jestli bych je mohl poslat znovu. To jsem udělal dnes odpoledne a uvidím, jak se to bude vyvíjet dál.

Z jediného případu a po dosavadních zkušenostech si nelze dělat žádné iluze o tom, že to půjde pořád tak hladce u každé zásilky a zejména ne s blížícími se svátky. Zrovna nedávno se tady někomu stalo, že mu pěkně pozdrželi zásilku i když jim poslal vše emailem co nejdříve. Takže pokud nechce riskovat zdržení v horším případě třeba i několik týdnů a má tu možnost pak mu doporučuji osobní vyřízení na poště Praha 120 jako nejlepší možnost.
601filip

Re: Zkusenost s celnim rizeni u ceske posty

#1689 Příspěvek od 601filip »

Diky za dobrou radu jak to nejrychleji vyridit. Fungovalo to perfektne! dopoledne jsem tam udelal rychle kolecko na patre zaplatil 96Kc + DPH a zasilka je moje :D Casu jsem tam stravil mene nez kdyz jdu na nasi postu vyzvednout dopis, coz prijemne prekvapilo. K premysleni mi zustalo jak rychle dokazou najit ten spravny balik kdyz predpokladam, ze na tu ohromnou hromadu sypou prichozi baliky pro celou republiku a potom je odebiraji jak pro ty co si prijdou osobne tak pro ty mene stastne co si je nechaji poslat na domovskou postu. Puvodne jsem si predstavoval nejaky megasklad ale moc velke to byt nemuze. Nebo uz CP vsechny natolik odradila,ze si nechavaji posilat veci jinudy.
robotmz

#1690 Příspěvek od robotmz »

Mám Falcona na colnici, zatiaľ sa neozvali...
Vymeriava sa DPH z celkovej ceny, teda TOVAR+DOPRAVA, alebo iba tovar.
Zdá sa mi že celková cena, je to tak?
Drondys

#1691 Příspěvek od Drondys »

robotmz píše:Mám Falcona na colnici, zatiaľ sa neozvali... Vymeriava sa DPH z celkovej ceny, teda TOVAR+DOPRAVA, alebo iba tovar. Zdá sa mi že celková cena, je to tak?

Nevím jak je to přesně v SR, ale v ČR platí to co je uvedeno viz tento odkaz a tam viz sekce Zboží neobchodního charakteru a je to trochu složitější, protože se do základu pro výpočet DPH zahrnuje nejen cena zboží a poštovné, ale i veškeré případné poplatky splatné z důvodu dovozu zboží, pokud již nejsou zahrnuty do základu pro vyměření cla tedy např. i případný poplatek České pošty 180 Kč. Jen pro informaci o několik odpovědí výše je vysvětleno, že v současnosti tento poplatek 180 Kč neobsahuje žádné DPH tj. nejedná se o žádné dvojí zdanění.

Obecně u tohoto typu dovozu (neobchodní účely) záleží v první řadě zda se jedná o poštovné typu EMS nebo ne. Pokud se jedná o EMS pak se poštovné zahrnuje spolu s hodnotou zboží do porovnávání s limitem 22 EUR a pokud se nejedná o EMS pak se s limitem 22 EUR porovnává pouze cena samotného zboží bez poštovného.

Pokud bude při výše zmíněném porovnání překročen limit 22 EUR pak ještě záleží na tom jestli pracovník pošty realizující celní odbavení dané zásilky nebo celní úředník bude mít zrovna výjimečně dobrou náladu či pomatení mysli nebo jinou příčinu jejímž důsledkem bude to, že to prostě pustí bez DPH i když to bude evidentně a prokazatelně nad limitem (i to se občas stává).

Takže pokud to bude nad limitem a dobrá nálada či pomatení mysli nebo jiná příčina se zrovna nebude konat, pak bude na zásilku stanoveno DPH, a to se aktuálně v ČR stanoví ze základu dle ustanovení § 38, odstavec 1) písmeno a) zákona o DPH čemuž i pro neobchodní dovoz odpovídá suma:

hodnota zboží
+
poštovné
+
případné clo je-li stanoveno (u hraček a modelů v rámci neobchodního dovozu se neuplatňuje)
+
veškeré případné poplatky splatné z důvodu dovozu zboží, pokud již nejsou zahrnuty do základu pro vyměření cla (platí pro obchodní i neobchodní dovoz)

Mezi ty veškeré případné poplatky patří mimo jiné např. i poplatek 180 Kč, který účtuje Česká pošta při odbavení zásilky jejím celním deklarantem v případech kdy na zásilku bylo stanoveno DPH.
robotmz

#1692 Příspěvek od robotmz »

je to AIR PARCEL /1,5 kilový balík s FALCONOM/.
Zdá sa mi že ak už vymeriavajú DPH, tak tam zahrnú aj poštovné, LENŽE: nie som si istý či pre hranicu DPH /22eur/ neberú do úvahy iba tovar, teda:
Tovar 23 eur, poštovné 10 eur = DPH z 33 eur.
Tovar 10 eur, poštovné 23 eur = vyrubuje sa teda DPH?
Ďalšia vec, ak im pošlem doklad z PAYPALU, tak tam nie je uvedené koľko je za tovar a koľko za poštu...
Uvidím čo colníci vymyslia, pretože je to môj 1. prípad.
Drondys

#1693 Příspěvek od Drondys »

robotmz píše:je to AIR PARCEL /1,5 kilový balík s FALCONOM/. Zdá sa mi že ak už vymeriavajú DPH, tak tam zahrnú aj poštovné, LENŽE: nie som si istý či pre hranicu DPH /22eur/ neberú do úvahy iba tovar, teda:
Tovar 23 eur, poštovné 10 eur = DPH z 33 eur.
Tovar 10 eur, poštovné 23 eur = vyrubuje sa teda DPH?
Ďalšia vec, ak im pošlem doklad z PAYPALU, tak tam nie je uvedené koľko je za tovar a koľko za poštu...
Uvidím čo colníci vymyslia, pretože je to môj 1. prípad.

Nemáte v profilu uvedeno bydliště. Stačí tam zadat aspoň ČR nebo SR. Z jazyka v příspěvku by se dalo odhadovat na SR, ale zase to nemusí být jisté, protože může jít klidně i o osobu píšící jazykem SR, ale třeba žijící v ČR. Pokud je tedy místo cíle zásilky v ČR pak platí to co jsem už uvedl. Pokud je to v SR pak na základě dosavadních informací co k tomu mám odhaduji následující.

1. Do porovnání s limitem, který činí 22 EUR se při neobchodním dovozu myslím v SR zahrnuje pouze cena zboží bez poštovného.

2. V SR podle dosavadních informací ještě navíc záleží jakou cestou ze země mimo EU zásilka putuje do SR:

2.1. Pokud zásilka putuje přes Swiss Post, pak se údajně většinou koná dobrá nálada či pomatení mysli nebo jiná příčina v jejímž důsledku je údajně obvykle taková zásilka propuštěna bez DPH i když samotná hodnota zboží bez poštovného evidentně přesahuje limit 22 EUR.

2.2. Pokud zásilka neputuje přes Swiss Post, pak se údajně většinou nekoná dobrá nálada či pomatení mysli nebo jiná příčina a údajně je pak obvykle na takovou zásilku jejíž hodnota zboží přesahuje limit 22 EUR stanoveno DPH, a to ze sumy cena zboží + poštovné.

3. Při neobchodním dovozu Slovenská pošta v žádném případě neúčtuje žádné jiné poplatky tak jako to dělá Česká pošta, a to ani v případech když je na zásilku stanoveno DPH. Takže pokud je na zásilku stanoveno DPH bez cla pak zaplatí u neobchodního dovozu adresát na Slovensku při převzetí zásilky jen to DPH a nic víc.
robotmz

#1694 Příspěvek od robotmz »

som slovák na slovensku, cez swiss to necestuje.
Tak nejako si to aj ja predstavujem.
LENŽE: ako zdokladujem cenu čistého tovaru, keď cez paypal je to nemožné?
Drondys

#1695 Příspěvek od Drondys »

robotmz píše:som slovák na slovensku, cez swiss to necestuje. Tak nejako si to aj ja predstavujem. LENŽE: ako zdokladujem cenu čistého tovaru, keď cez paypal je to nemožné?

Dokladování ceny bez poštovného by mělo být v SR obdobné jako v ČR tj. rozpisem objednávky což je jakási obdoba faktury anglicky nazývaná invoice, ve které má být uveden rozpis jednotlivých položek zboží v zásilce a u každé z nich cena a taktéž tam má být uveden popis a cena poštovného.

Takový rozpis může i nemusí být přiložen k zásilce samotným prodejcem. Pokud bude přiložen pak po vás možná nic požadovat ani nebudou a stanoví DPH rovnou podle tohoto rozpisu co bude přiložen k zásilce. Pokud nebude přiložen, pak je možné, že po vás budou požadovat kromě výpisu z PayPalu, kterým se pouze dokladuje zaplacení celkové sumy i s poštovným navíc ještě rozpis objednávky, na kterém to má být rozepsáno jak jsem již zmínil.

Například v případě nákupu na HobbyKingu postačuje jako rozpis objednávky výpis potvrzujícího emailu co posílají z HobbyKingu a na kterém je vše rozepsáno a je tam uvedeno i poštovné. Pokud vám ten email náhodou z HobbyKingu nepřišel nebo jste jej třeba omylem smazal apod. tak se výpis dá získat i přímo na webu HobbyKingu z objednávky po přihlášení k vašemu účtu na HobbyKingu podle popisu uvedeného viz tento odkaz a tam viz sekce Pokud si od Vás vyžádají dokumenty k zásilce a viz podsekce Rozpis zboží a poštovného (faktura).

Pokud jste to koupil jinde než na HobbyKingu a takový rozpis od prodejce vám emailem nepřišel a ani nebude přiložen k zásilce od prodejce pak doporučuji si jej pokud možno vytisknout buď je-li to možné přímo z webu prodejce obdobně jako na HobbyKingu nebo explicitně požádejte příslušného prodejce ať vám takový rozpis (invoice) pro tu vaši konkrétní objednávku pošle emailem.
Zamčeno

Zpět na „Internetové a jiné nákupy“