Nabídka České Pošty na zastupování při celním řízení

Nakupujete na internetu, hledáte radu jak zaplatit, co a kde koupit nebo schánice něco v modelářských kamenných prodejnách?
Zamčeno
Zpráva
Autor
Rudator

Re: Nabídka České Pošty na zastupování při celním řízení

#1696 Příspěvek od Rudator »

Ahoj, mám zásilku z chiny která včera skončila na skladu vyclívací pošty, nejšpíš mi asi budou posílat dopis z plnou mocí a dalšími dokumenty. Chci se zeptat kdy nejdříve je možné si pro zásilku přijít osobně a vše si sám vyřídit? A je potřeba nějak informovat někoho o tom že přijdu a chci si zásilku vyzvednout osobně?

Zásilka podána.
Zásilka podána dne 28.11.2011.
Zásilka dne 03.12.2011 odeslána do České republiky.
Zásilka dne 15.12.2011 převzata vyměňovací poštou 220 00 - pošta Praha 120.
Zásilka je od 15.12.2011 ve stavu přípravy k celnímu řízení.
Zásilka dne 15.12.2011 uložena ve skladu vyclívací pošty 220 00 - pošta Praha 120.
Drondys

#1697 Příspěvek od Drondys »

Rudator píše:Ahoj, mám zásilku z chiny která včera skončila na skladu vyclívací pošty, nejspíš mi asi budou posílat dopis z plnou mocí a dalšími dokumenty. Chci se zeptat kdy nejdříve je možné si pro zásilku přijít osobně a vše si sám vyřídit?

Možné je i to, že vám nic nepošlou a i bez plné moci, zásilku až se na ni dostane řada, proclí a pak vám ji rovnou doručí. Může to trvat od několika dnů do několika týdnů. Nedá se přesněji určit jak dlouho to bude trvat u vaší zásilky ani to kdy a zda vůbec vám pošlou oznámení.

Jsou v podstatě dva způsoby jak to případně urychlit. Oba jsou popsány viz tento odkaz a tam viz sekce Možnosti urychlení odbavení zásilky.

Jednou z možností je osobní účast na odbavení přímo na poště Praha 120. Odbavení zásilky tímto způsobem je ovšem v současnosti možné až poté co získáte skladové číslo té zásilky, které jí bude přiděleno na poště Praha 120. Způsob jak získat skladové číslo je zmíněn v již zmíněné sekci Možnosti urychlení odbavení zásilky.

Rudator píše:A je potřeba nějak informovat někoho o tom že přijdu a chci si zásilku vyzvednout osobně?

Ne to není potřeba. Musíte ovšem znát již zmíněné skladové číslo a navíc je potřeba mít sebou doklady tj. občanku a dokumenty popsané viz tento odkaz a tam viz sekce Pokud si od Vás vyžádají dokumenty k zásilce kde je popsáno jaké dokumenty je vhodné mít sebou i popis jakým způsobem si je můžete opatřit.
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#1698 Příspěvek od Dejfak »

Mě už přišel druhý balík rovnou domu a vypočítaly to z ceny na balíku v kterém je i pošta.
Neustále si s nimi píšu jak je to možné ale nedostanu z nich nic rozumného.
Asi jak je před Vánocema tak to nezvládaj a počítaj to rovnou z balíku.
K mé smůle jsem dal cenu 100%
Stejně by to tak ale nemělo být vždy mi vypočítají CLO i z pošty a platím navíc.
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
Drondys

#1699 Příspěvek od Drondys »

Dejfak píše:Mě už přišel druhý balík rovnou domu a vypočítaly to z ceny na balíku v kterém je i pošta. Neustále si s nimi píšu jak je to možné ale nedostanu z nich nic rozumného. Asi jak je před Vánocema tak to nezvládaj a počítaj to rovnou z balíku. K mé smůle jsem dal cenu 100% Stejně by to tak ale nemělo být vždy mi vypočítají CLO i z pošty a platím navíc.

Cena poštovného se do výpočtu DPH samozřejmě zahrnuje viz tento odkaz a tam viz sekce Zboží neobchodního charakteru. Pouze pro porovnání s limtem pro DPH se poštovné nezahrnuje, a to pouze u zásilek neobchodního charakteru, které nejsou doručovány jako EMS.

Takže pokud celková cena zboží bez poštovného nepřesahuje limit pro DPH tj. 22 Eur a jedná se o zásilku neobchodního charakteru, která není typu EMS a přesto bylo na zásilku stanoveno DPH, pak je to zcela jednoznačně chyba a DPH i poplatek 180 Kč můžete získat zpět viz níže uvedený postup.

Tyto chyby se běžně stávají a stávaly se běžně i dávno před obdobím Vánoc. Pokud se to nestalo vám už dříve pak jste měl pouze štěstí.

Adresát, který má tu možnost tj. je z Prahy nebo blízkého okolí nebo tam má někoho známého komu důvěřuje a kdo to může vyřídit za něj pak pokud dostane od pošty oznámení o uložení zásilky nebo pokud jinou cestou získá evidenční tj. skladové číslo balíku přidělené ve skladu na poště Praha 120, může těmto chybám předejít tím, že si odbavení zásilky zajde vyřídit osobně na poštu Praha 120 nebo to zajde vyřídit osobně jeho známý, kterému k tomu účelu adresát napíše plnou moc. Způsoby jak získat evidenční číslo balíku jsou popsány viz tento odkaz a tam viz bod 1. v sekci Možnosti urychlení odbavení zásilky.

Adresátovi, který takovou možnost nemá, nezbývá nic jiného než doufat, že v jeho případě k takové chybě nedojde a pokud k takové chybě už dojde pak je správný postup následující.

1. Podat na celní úřad Praha Ruzyně, odd. 021 - Právní podpory a správy příjmů, Aviatická 12/1048, 160 08 Praha 6 žádost o změnu DPH dle návodu uvedeného viz tento odkaz a tam viz sekce Pokud zjistíte, že bylo něco vypočteno špatně s doložením patřičných dokladů k příslušné zásilce.

2. Vyčkat na kladné vyřízení žádosti od celníků (může to trvat cca jeden až dva měsíce) a poté až to bude vyřízeno a vrátí vám DPH tak teprve poté podat emailem na sklad.praha120@cpost.cz žádost o vrácení poplatku 180 Kč a přiložit kopii rozhodnutí od celníků.

3. Vyčkat na kladné vyřízení od pošty Praha 120 a poté až to bude vyřízeno a vrátí vám poplatek 180 Kč pak znovu podat žádost na celní úřad Praha Ruzyně ovšem v tomto případě to bude žádost dle návodu viz již uvedený odkaz, ale tentokrát viz sekce Žádost k prošetření správního deliktu dle Celního zákona.

Důrazně všem doporučuji tento postup. V žádném případě nelze omlouvat takovéto jednání České pošty (svátky nesvátky). Pošta měla od zavedení nových limitů pro DPH už dostatek času na to, aby si zabezpečila dostatečné počty kvalifikovaných pracovníků i kapacit a připravila se i na svátky. Pouze vinou neschopnosti příslušných vedoucích pracovníků České pošty se to dosud nestalo a toto jsou jen důsledky této neschopnosti a nic víc.

Pokud to budete ignorovat a neodvoláte se proti tomu, pak nejen, že nezískáte zpět žádné peníze, ale navíc tím podporujete neschopnost příslušných vedoucích pracovníků České pošty zabezpečit správný postup a Česká pošta bude tyto chybné výpočty stále více zneužívat.

Nenechte si kálet na hlavu!!!
Zbysa
Kontaktovat uživatele:

#1700 Příspěvek od Zbysa »

Ahoj, dneska sem byl pro dopis z proclívací pošty a mam pár otázek.
- V dopisu je ještě žádost o "Elektronické zasílání oznámení o příchodu zásilek z ciziny", takže to vyplnim a poslat jim to můžu v .jpg nebo pdfku i s věcma k prokázání ceny balíku a plnou mocí nebo zvlášť v mailu?
- Jakym způsobem mam poslat prohlášení o neobchodnim charakteru zboží k soukromé potřebě? Napsat to ve wordu - vytisknout podepsat a zase naskenovat, nebo satčí jenom napsat někam do mailu ?
- A snad poslední otázka, myslíte že bude celníkovi stačit emailový potvrzení objednávky od hobbykingu a ještě potvrzení o platbě taky od HC. Bohužel mi objednávku platil brácha přes paypal a nehci ho otravovat s výpisem. To už by se mohl rovnou stavit na celnim úřadě jenže to bych mu musel zase napsat plnou moc aby to mohl za mě vyřídit (teda je v tom pořádnej bordel :D)
Drondys

#1701 Příspěvek od Drondys »

Zbysa píše:Ahoj, dneska sem byl pro dopis z proclívací pošty a mam pár otázek. - V dopisu je ještě žádost o "Elektronické zasílání oznámení o příchodu zásilek z ciziny", takže to vyplnim a poslat jim to můžu v .jpg nebo pdfku i s věcma k prokázání ceny balíku a plnou mocí nebo zvlášť v mailu? - Jakym způsobem mam poslat prohlášení o neobchodnim charakteru zboží k soukromé potřebě? Napsat to ve wordu - vytisknout podepsat a zase naskenovat, nebo satčí jenom napsat někam do mailu ?

Vše tj. v čem to vytvořit, jak to vytisknout, kam to poslat atd. je uvedeno viz tento odkaz a tam viz sekce Pokud si od Vás vyžádají dokumenty k zásilce. Je tam dokonce i vzorový text Prohlášení o účelu dováženého zboží (pozn. vlastnoruční podpis u toho prohlášení není potřeba, ten je vyžadován pouze na plné moci). Tak si to tam prostudujte.

Zbysa píše:- A snad poslední otázka, myslíte že bude celníkovi stačit emailový potvrzení objednávky od hobbykingu a ještě potvrzení o platbě taky od HC. Bohužel mi objednávku platil brácha přes paypal a nehci ho otravovat s výpisem.

Zkusit to můžete, ale je pravděpodobné, že to nejspíš neprojde a pak se odbavení zásilky zdrží klidně i o několik týdnů a tak jako tak po vás nakonec budou požadovat výpis z PayPalu. Pokud chcete zdržení předejít tak si od něj buď ten výpis z Paypalu rovnou vyžádejte a nebo mu napište plnou moc ať to s patřičnými dokumenty (viz již uvedený odkaz) svojí občankou a s evidenčním číslem zásilky, které je uvedeno v tom oznámení z pošty, zajde na poštu Praha 120 osobně vyřídit za vás.

Vzhledem k tomu, že máte jako bydliště ve svém profilu uveden Chomutov tak pro jistotu upozorňuji na skutečnost, že osobní vyřízení celního odbavení zásilky neobchodního charakteru doručované ze země mimo EU na území ČR přes Českou poštu je možné pouze na poště Praha 120 a nikde jinde. Veškeré další podrobnosti k tomu jsou shrnuty a podrobně vysvětleny v úvodu tohoto tématu viz tento odkaz. Tak si to tam vše prostudujte.
Trinom

#1702 Příspěvek od Trinom »

Zdravíčko. Měl bych taky dotaz ohledně balíku na poště 120. Minulý týden mi na poštu 120 přišel balíček z HK, který bude čekat na výpočet DPH. V tracking systému ČP je poslední záznam
Adresátovi odesláno 26.12.2011 oznámení o uložení zásilky v dočasném skladu na poště Praha 120 - nutno doložit doklady pro zjištění celní hodnoty.
Jestli to chápu dobře, tak se teď už můžu vydat do Prahy na poštu 120, kde budu platit jen DPH (vč. těch 96 Kč). Je tomu tak? Dopis - vyděrač by měl dojít předpokládám zítra (dneska nedošel).
Tricopter ála RCExplorer, Rabbit, FlySky TH9x
Tamiya TT-01D typ E, FlySky GT3
Drondys

#1703 Příspěvek od Drondys »

Trinom píše:Zdravíčko. Měl bych taky dotaz ohledně balíku na poště 120. Minulý týden mi na poštu 120 přišel balíček z HK, který bude čekat na výpočet DPH. V tracking systému ČP je poslední záznam
Adresátovi odesláno 26.12.2011 oznámení o uložení zásilky v dočasném skladu na poště Praha 120 - nutno doložit doklady pro zjištění celní hodnoty.
Jestli to chápu dobře, tak se teď už můžu vydat do Prahy na poštu 120, kde budu platit jen DPH (vč. těch 96 Kč). Je tomu tak? Dopis - vyděrač by měl dojít předpokládám zítra (dneska nedošel).

Vydat se přímo na poštu Praha 120 k osobnímu vyřízení odbavení zásilky můžete až budete znát skladové číslo té zásilky. To je uvedeno v tom dopise a nebo se jej můžete pokusit získat ještě dříve než dopis dorazí jinou cestou viz tento odkaz a tam viz sekce Možnosti urychlení odbavení zásilky a viz popis v bodě 1..

Kromě již zmíněného skladového čísla zásilky budete potřebovat osobní doklady (občanku), dokumenty uvedené viz tento odkaz a tam viz sekce Pokud si od Vás vyžádají dokumenty k zásilce a hotovost na zaplacení zmíněného DPH a poplatku 96 Kč.

Osobní odbavení samozřejmě není nezbytné. Ten kdo na zásilku časově nespěchá a nevadí mu případné zdržení, které se může pohybovat od několika dnů až do několika týdnů a ani případné chyby ve stanovení DPH v neprospěch adresáta, ke kterým poslední dobou při odbavování celními deklaranty České pošty stále častěji dochází, ten může po obdržení skladového čísla zásilky poslat příslušné dokumenty na v dopise uvedenou poštovní či emailovou adresu a vyčkat až bude provedeno odbavení zásilky celním deklarantem České pošty a DPH + poplatek 180 Kč pak zaplatí až při převzetí zásilky doma nebo na místní poště.
Trinom

#1704 Příspěvek od Trinom »

Deklarantských služeb ČP využít nechci. Každopádně předpokládám, že ten dopis dojde zítra (když ho odeslali včera). Cestu do Prahy bych si chtěl udělat až v pátek, budu tam toho mít víc, tak to nějak zkusím zvládnout při jednom.

Výpis paypalu a invoice z Hobby Kingu už mám vytištěnej.

//28.12. - Dopis došel, takže ještě splodit to prohlášení a hurá do Cajzlgradu :lol:
Tricopter ála RCExplorer, Rabbit, FlySky TH9x
Tamiya TT-01D typ E, FlySky GT3
Drondys

#1705 Příspěvek od Drondys »

Trinom píše://28.12. - Dopis došel, takže ještě splodit to prohlášení a hurá do Cajzlgradu :lol:

Při osobním vyřizování odbavení přímo na poště Praha 120 to prohlášení o účelu dovozu není potřeba mít písemně a stačí zmínit důvod dovozu jen ústně. Pokud zmíněné prohlášení k dispozici písemně i při osobním vyřizování odbavení tak to samozřejmě nevadí a je to taky OK.
Zbysa
Kontaktovat uživatele:

#1706 Příspěvek od Zbysa »

Tak sem dneska byl na poště pro balík :) , chudák pošťačka nevěděla co s tim balíkem dělat a čachrovala tam s nějakym plněnim :D, pak se na to vykašlala a dala mi jenom něco podepsat (asi potvrzení o převzetí) a dala mi zaplatit dph a ty poplatky. Takže celkem spokojenost, byl to můj první balík z HC a vůbec z ciziny. Jinak díky moc Drondys ještě že tě máme :D
Ps: Nevíte kolik asi tolerujou celníci u těch 22 eur ? Měl sem to kousek přes 22 asi o 50 centů a balík mi vyclili, jenom abych příště věděl.
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#1707 Příspěvek od koulinek »

Zbysa píše:Tak sem dneska byl na poště pro balík :) , chudák pošťačka nevěděla co s tim balíkem dělat a čachrovala tam s nějakym plněnim :D, pak se na to vykašlala a dala mi jenom něco podepsat (asi potvrzení o převzetí) a dala mi zaplatit dph a ty poplatky. Takže celkem spokojenost, byl to můj první balík z HC a vbec z ciziny. Jinak díky moc Drondys ještě že tě máme :D
Ps: Nevíte kolik asi tolerujou celníci u těch 22 eur ? Měl sem to kousek přes 22 asi o 50 centů a balík mi vyclili, jenom abych příště věděl.

Netolerujou NIC, tedy ani chlup navíc, když se rozhodnou to protlačit celním řízením. Někdy dokonce zkouší napařit DPH na balík pod uvedeným limitem (stalo se mi zatim 1x v tom případě pozor na lhůtu pro odvolání do 30 dnů) Jindy zase očividně dražší balík propouští bez dalšího řízení, takže jednoznačně se to určit nedá.
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
Zbysa
Kontaktovat uživatele:

#1708 Příspěvek od Zbysa »

Hmmm..... dělaj si co chtěj. :roll: Jinak asi před 2 týdny sem se ptal jestli stačí poslat jako doklad o zaplacení pro celnici jenom potvrzení o zaplacení od HC, protože se neplatilo mym paypalem a neměl se výpis z paypalu. Tak sem poslal rozpis objednávky a potvrzení o zaplacení všechno od HC a z celnice napsali že je to takle OK a že by to mělo stačit.
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#1709 Příspěvek od koulinek »

Zbysa píše:Hmmm..... dělaj si co chtěj. :roll: Jinak asi před 2 týdny sem se ptal jestli stačí poslat jako doklad o zaplacení pro celnici jenom potvrzení o zaplacení od HC, protože se neplatilo mym paypalem a neměl se výpis z paypalu. Tak sem poslal rozpis objednávky a potvrzení o zaplacení všechno od HC a z celnice napsali že je to takle OK a že by to mělo stačit.

Tak to jsem nezkoušel, vždy sem výpis z paypalu přikládal. Dá se přeci domluvit s tim kdo to platil aby ti ten výpis poskytnul ne?
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#1710 Příspěvek od koulinek »

Zbysa píše:Hmmm..... dělaj si co chtěj. :roll: Jinak asi před 2 týdny sem se ptal jestli stačí poslat jako doklad o zaplacení pro celnici jenom potvrzení o zaplacení od HC, protože se neplatilo mym paypalem a neměl se výpis z paypalu. Tak sem poslal rozpis objednávky a potvrzení o zaplacení všechno od HC a z celnice napsali že je to takle OK a že by to mělo stačit.

Tak to jsem nezkoušel, vždy sem výpis z paypalu přikládal. Dá se přeci domluvit s tim kdo to platil aby ti ten výpis poskytnul ne?
Zamčeno

Zpět na „Internetové a jiné nákupy“