Nabídka České Pošty na zastupování při celním řízení

Nakupujete na internetu, hledáte radu jak zaplatit, co a kde koupit nebo schánice něco v modelářských kamenných prodejnách?
Zamčeno
Zpráva
Autor
Drondys

Re: Nabídka České Pošty na zastupování při celním řízení

#1711 Příspěvek od Drondys »

Zbysa píše:...asi před 2 týdny sem se ptal jestli stačí poslat jako doklad o zaplacení pro celnici jenom potvrzení o zaplacení od HC, protože se neplatilo mym paypalem a neměl se výpis z paypalu. Tak sem poslal rozpis objednávky a potvrzení o zaplacení všechno od HC a z celnice napsali že je to takle OK a že by to mělo stačit.

Tohle je možné praktikovat pouze ve výjimečných případech pokud vám to vysloveně povolí na základě domluvy jak jste sám zmínil, ale obecně se nelze spoléhat na to, že po vás nikdy v budoucnu u dalších případů nebudou chtít výpis z PayPalu pokud to bude placeno PayPalem a klidně se může stát i to, že příště budou výpis z PayPalu požadovat i když to bude výpis z PayPal účtu jiné osoby, která to bude platit za vás. Rozhodně to tedy nelze chápat jako obecný návod pro vynechávání výpisu z PayPalu. Záleží to totiž případ od případu a taktéž na tom kdo bude váš případ zrovna řešit, protože přístup ze strany různých celních úředníků v tomto ohledu není jednotný a zákon jim umožňuje z jejich pozice rozhodovat o tom co uznají a co neuznají v jednotlivých konkrétních případech za správné či přijatelné. Takže to co může jeden celní úředník považovat za správné a přijatelné v jednom konkrétním případě to už nemusí považovat za správné a přijatelné jiný celní úředník v jiném případě i když ty případy budou z vašeho pohledu vzájemně srovnatelné.

Zbysa píše:Ps: Nevíte kolik asi tolerujou celníci u těch 22 eur ? Měl sem to kousek přes 22 asi o 50 centů a balík mi vyclili, jenom abych příště věděl.

To nelze odhadnout. Propuštění zásilek bez DPH s vyšší celní hodnotou než je zákonem stanovený limit funguje pouze dle náhodnosti a libovůle toho kterého celního úředníka (ve stylu jak se zrovna vyspal jak moc jsou zrovna vytíženi atd.). Prostě občas nějaký balík pustí a označí jako propuštěný bez CLA i bez DPH obrazně řečeno "s naprosto zavřenýma očima" i když je na něm v celní deklaraci uvedena klidně i mnohem vyšší hodnota než je zmíněný limit, ale nedá se určit kde je ta hranice pro toho či ono úředníka, který bude příslušnou zásilku zrovna vyřizovat. Zažil jsem případ kdy prošel balík z čínského eshopu bez CLA, bez DPH i bez vyžádání jakýchkoli dokladů, a to i když měl v celní deklaraci přilepené přímo na něm uvedenu celní hodnotu odpovídající částce cca 500 USD.
oscar
Kontaktovat uživatele:

#1712 Příspěvek od oscar »

Tak nevim, jak muzou brat vypis z Paypalu za duveryhodny, kdyz mam treba na HC ulity dolace a z Paypalu jsem platil jenom postu. Objednavku pokryla castka na HC. Neni problem si tam ty penize pri nizkym kurzu ulejt a pak je pouzit pri placeni pri vysokem kurzu, jako je ted.
Zatim jsem vzdy pouzil jenom moznost Paid Customs Inv a vzdy stacilo.
Letadla, auta.
Drondys

#1713 Příspěvek od Drondys »

oscar píše:Tak nevim, jak muzou brat vypis z Paypalu za duveryhodny, kdyz mam treba na HC ulity dolace a z Paypalu jsem platil jenom postu. Objednavku pokryla castka na HC. Neni problem si tam ty penize pri nizkym kurzu ulejt a pak je pouzit pri placeni pri vysokem kurzu, jako je ted. Zatim jsem vzdy pouzil jenom moznost Paid Customs Inv a vzdy stacilo.

Je třeba si uvědomit, že nejde jenom o ten samotný výpis z PayPalu, ale obvykle k němu navíc požadují i rozpis objednávky od prodejce v daném případě HC. Takže obvykle se vyžaduje obojí a pokud možno vzájemné na sobě nezávislé tj. jak od prodejce tak od příslušného platebního systému v daném případě PayPalu.

Z dokladu od prodejce má vyplývat jak to bylo rozúčtováno nejen z hlediska jednotlivých položek zboží, ale i z hlediska poštovného a taktéž z hlediska případného využití v tomto zmíněném případě tzv. bonusových naspořených dolarů.

Dále je také třeba si uvědomit i to, že pokud na tom bude celní úředník dostatečně bazírovat a zjistí, že to nesedí a nebude k tomu od adresáta poskytnuto žádné jiné z pohledu daného celního úředníka důvěryhodné vysvětlení či doložení dokladů, pak může celní úředník bez ohledu na hodnotu uvedenou v celním prohlášení stanovit vlastní cenu a z ní pak vycházet při stanovení DPH atd.
Victronix
Kontaktovat uživatele:

#1714 Příspěvek od Victronix »

Zaráží mě jedna věc.
Záleží na jednom konkrétním úředníkovi, co si vyžádá za papíry, a jak co projde s DPH nebo bez DPH?
Nenapadá vás něco? :idea: Ani bych se nedivil kdyby se této věci zneužívalo.
DX6i
Minimag, Windrider FOX, CAP 232 EPP MS Composit, Mono2, Extra 300 EPP
Drondys

#1715 Příspěvek od Drondys »

Victronix píše:Záleží na jednom konkrétním úředníkovi, co si vyžádá za papíry, a jak co projde s DPH nebo bez DPH?

Úředníků je tam mnohem víc než jenom jeden. Určitá úroveň pravomoci v tomto ohledu je a vždy bude na celním úředníkovi. Zákonem ani interními předpisy se to holt nedá všechno dokonale pokrýt.

Victronix píše:Nenapadá vás něco? :idea: Ani bych se nedivil kdyby se této věci zneužívalo.

Jediné co mě v tomto ohledu napadá je to, že každý komu se to nelíbí a domnívá se, že by se s tím snad dalo něco udělat si může postěžovat třeba u svého oblíbeného poslance v parlamentu, případně v nejbližší lampárně, ale nejspíš to vyjde nastejno.

Je to podobné jako třeba s tím výpalným aneb poplatkem co účtuje Česká pošta i v některých případech kdy si to žádná jiná národní pošta v EU nedovoluje účtovat. Stížnosti proti tomu jsou zatím zcela bez šance. ČOI stížnosti k tomu odmítá řešit, protože na to nemá pravomoc a totéž i ČTU, který dokonce i v oficiální odpovědi na stížnost konstatoval, že v současné době na to v ČR nemá pravomoc nikdo.

Takže lze konstatovat jen jediné, a to že jak na straně celníků tak i na straně České pošty si do určité míry v této oblasti v podstatě mohou dělat co chtějí a oni jsou si toho velmi dobře vědomi a za takových podmínek samozřejmě není vyloučeno ani to, že toho i patřičně zneužívají, zejména Česká pošta, která může těžit na výpalném bez ohledu na to zda je či není na zásilku stanoveno DPH jelikož k tomu stačí pouhé rozhodnutí pracovníka České pošty na pozici celního deklaranta, a to zcela nezávisle na úřednících celní správy. Taková je realita.
marlock

#1716 Příspěvek od marlock »

Čau, jaké máte zkušenosti s falšováním faktur a potvrzení, berou to celníci? Díky zkušenostem s tvorbou webu a věcí kolem jsem schopen si udělat jakýkoli doklad, na věc za 130USD dát třeba 30USD. Nějaký tip co jim všechno vyrobit a poslat? :) Číně zdar
Mrkvak

#1717 Příspěvek od Mrkvak »

Dám ti dobrou radu - nedělej to, ono by se ti to totiž mohlo (a když to řešíš takhle veřejně tak to je dost pravděpodobné) dost prodražit.
Alpha 1500 a nějaký ten plackolet /* T9X (ER9X) */
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

Re: Re: Nabídka České Pošty na zastupování při celním řízení

#1718 Příspěvek od JirkaA »

marlock píše:Čau, jaké máte zkušenosti s falšováním faktur a potvrzení, berou to celníci? Díky zkušenostem s tvorbou webu a věcí kolem jsem schopen si udělat jakýkoli doklad, na věc za 130USD dát třeba 30USD. Nějaký tip co jim všechno vyrobit a poslat? :) Číně zdar

Ještě sem dej jméno a adresu....
OK2WY
Drondys

#1719 Příspěvek od Drondys »

marlock píše:Čau, jaké máte zkušenosti s falšováním faktur a potvrzení, berou to celníci? Díky zkušenostem s tvorbou webu a věcí kolem jsem schopen si udělat jakýkoli doklad, na věc za 130USD dát třeba 30USD. Nějaký tip co jim všechno vyrobit a poslat? :) Číně zdar

Rozhodně nedoporučuji. Známý na to nepěkně dojel. Několikrát mu to prošlo a pak ho jednou vymákli a ta pokuta mu nejen vymazala vše co předtím ušetřil, ale ještě mnohem víc na tom prodělal, a to je ošidil o menší částku než tady zmiňuješ ty, ale přesto mu tak osolili, že se z toho byl pak "na prášky".

Navíc je šizení často úplně zbytečné, protože zaručeně a vždy dodržované limity neexistují. Občas projde bez CLA i bez DPH skoro cokoli bez ohledu na deklarovanou cenu i když je to třeba vysoko nad limitem a jindy dělají obstrukce a třeba i stanoví DPH i když je cena nižší než limity. Prostě případ od případu to může být úplně jinak a jak to bude v reálu u té či oné zásilky se nedá předem určit.

Existují pouze předpokládané limity, které se většinou aplikují, ale neznamená to, že se podle nich budou vždy a zaručeně řídit, protože v reálu to je tak, že si do jisté míry mohou dělat co chtějí a nikdo na ně v současnosti nemá páky jak jsem uvedl v odpovědi viz tento odkaz.

Přesnější popis předpokládaných limitů, pravidel i s vysvětlením je uveden v úvodním příspěvku tématu viz tento odkaz. Než se budete případně ptát na další otázky k tomu tak si nejprve přečtěte celý ten úvodní příspěvek, protože v něm jsou shrnuty, popsány a vysvětleny i další informace, které mohou zodpovědět i otázky, které z vaší strany vyvstanou později. Není potřeba číst celé to mnohastránkové téma, ale jen celý ten úvodní příspěvek kde je vše podstatné shrnuto.
Diskobarel

#1720 Příspěvek od Diskobarel »

Mám dotaz, z daru se platí dph, nebo ne?
Myslím si, že lidé by měli chodit bosi, je to mnohem zdravější.
Například já když se ráno vzbudím obutý, tak mě bolí hlava...
Drondys

#1721 Příspěvek od Drondys »

Diskobarel píše:Mám dotaz, z daru se platí dph, nebo ne?

Ano i na dar může být stanoveno DPH a dokonce i CLO. Dary se obvykle uznávají u zásilek mezi soukromými osobami, a tam se to obvykle uplatňuje pokud doložená nebo stanovená hodnota darů v zásilce přesahuje 45 EUR (což platí pro CLO i DPH současně) viz tento odkaz a tam viz sekce Pokud se jedná o dar. Záleží zda z pohledu celníků adresát daru věrohodně doloží cenu daru jinak mohou cenu stanovit oni a z ní pak budou vycházet i při případném výpočtu CLA a DPH. Navíc se uplatňují specifické limity pro alkoholické nápoje, čaj, kávu, parfémy a tabákové výrobky uvedené na webu celní správy viz tento odkaz, u kterých jsou limity dány nikoli cenou, ale např. váhou nebo množstvím kusů apod. viz už zmíněný odkaz na popis na webu celní správy. Než se budete případně ptát na další otázky k tomu tak si nejprve podrobně prostudujte co je v úvodním příspěvku napsáno.

Upozorňuji však, že to nelze brát jako dogma, protože i v tomto případě platí co jsem již uvedl tj. jedná se pouze o předpokládané limity, které se obvykle aplikují, ale neznamená to, že se podle nich budou vždy a zaručeně řídit, protože v reálu to je tak, že si do jisté míry mohou dělat co chtějí a nikdo na ně v současnosti nemá páky jak jsem uvedl v předchozí odpovědi.

Takže i v případech darů se může stát, že někdy projde bez CLA i bez DPH skoro cokoli i když to bude třeba vysoko nad limitem a jindy zas bude stanoveno třeba i CLO a DPH i když to třeba z vašeho pohledu bude pod limitem. Prostě případ od případu to může být úplně jinak a jak to bude v reálu u té či oné zásilky se nedá předem určit.
bemik

#1722 Příspěvek od bemik »

Zdravím,
tak moje první a čerstvá zkušenost s celním odbavením zásilek: objednal jsem si nějaké věci na RC timer- jedná se taky o Hong Kong- někdy v listopadu 2011, zaplatil přes Pay-pal a 6.12. mi přišla výzva z pošty 120 k zaslání plné moci a nějaká ta poučení a xerokopie balíku, že prej je to u nich v celním skladu. Z kopie balíku je patrné, že je odeslán jako "GIFT" a hodnota na balíčku je kolem 20 USD, obsah je specifikován jako Adapter. Ve skutečnosti je tam troho krapet víc.. a stálo to taky trochu víc.., ale doufal jsem, že to projde a nikdo po mně nebude nic víc chtít. Tak jsem poslal jen tu plnou moc, ať to teda ta pošta za mě vyřídí.
Teprve dnes mi do mailu přišla výzva k doložení "dokladu o platbě" k mojí zásilce, podepsán M.K. celní deklarace.
Tak si říkám co teď? Jak mohli odhalit, že to není dar, ale něco na objednávku??
Zvažuju, jestli dál dělat hloupýho a tvářit se, že o tom nic nevím, když je to přeci dar, (překvápko ne?) anebo jestli to mám položit a poslat jim něco o tý objednávce a platbě z Pay-palu.
Když to tu tak pročítám a přemýšlím o tom, tak předpokládám, že v případě 1. si celník vezme rentgenový snímek balíku do jedné a tabulky do druhé ruky a už to začne sčítat a "dáreček" se mi dost prodraží na clu a dph.
Ve 2. variantě mám možnost dokázat, kolik to skutečně stálo, a protože předpokládám, že to bude mnohem míň než kolik mají celníci v tabulkách, tak to bude pro mě výhodnější varianta.
I tak mě ale bude mrzet, že to s tím dárkem za 20 dolců nevyšlo... :(
Závěrem se chci zeptat, jestli uvažuju správně nebo zda má snad někdo zkušenost, že by se mohlo vyplatit přesvědčovat pracovníka celní deklarace o tom, že to je vážně dárek a že fakt netuším, čím mě ten kámoš z Hong Kongu chce podarovat..
Díkyyy b.
Focus Pelikán, micro heli Pelikán, RC Racing boat Pelikán
Drondys

#1723 Příspěvek od Drondys »

bemik píše:Zdravím,
tak moje první a čerstvá zkušenost s celním odbavením zásilek: objednal jsem si nějaké věci na RC timer- jedná se taky o Hong Kong- někdy v listopadu 2011, zaplatil přes Pay-pal a 6.12. mi přišla výzva z pošty 120 k zaslání plné moci a nějaká ta poučení a xerokopie balíku, že prej je to u nich v celním skladu. Z kopie balíku je patrné, že je odeslán jako "GIFT" a hodnota na balíčku je kolem 20 USD, obsah je specifikován jako Adapter. Ve skutečnosti je tam troho krapet víc.. a stálo to taky trochu víc.., ale doufal jsem, že to projde a nikdo po mně nebude nic víc chtít. Tak jsem poslal jen tu plnou moc, ať to teda ta pošta za mě vyřídí.
Teprve dnes mi do mailu přišla výzva k doložení "dokladu o platbě" k mojí zásilce, podepsán M.K. celní deklarace.
Tak si říkám co teď? Jak mohli odhalit, že to není dar, ale něco na objednávku??

Označení GIFT v celní deklaraci u zásilky jejímž odesílatelem není soukromá osoba, ale eshop vůbec neberou v potaz. Jediné čeho se tím může docílít je to, že si na takovou zásilku mohou dát většího "majzla" a pořádně ji "zkontrolují". Pokud jste uvažoval tak jak píšete byly to úvahy mylné. Doporučuji k přečtení úvodní příspěvek tohoto tématu viz tento odkaz a tam viz sekce Jak snížit pravděpodobnost zbytečného zdržení zásilky.

bemik píše:Zvažuju, jestli dál dělat hloupýho a tvářit se, že o tom nic nevím, když je to přeci dar, (překvápko ne?) anebo jestli to mám položit a poslat jim něco o tý objednávce a platbě z Pay-palu.

Je třeba si uvědomit to, že zásilku nejen rentgenují, ale navíc ji klidně mohou i rozbalit a podrobně zkontrolovat její obsah a nebude pro ně velký problém z obsahu případně rovnou z adresy odesílatele na zásilce identifikovat, že jde o zásilku z eshopu. V případě pochybností mají možnost rozhodnout o tom jak oni uznají za vhodné.

Dary uznávají pouze u zásilek mezi soukromými osobami, u kterých adresát z jejich pohledu darování věrohodně doloží tj. pokud by vám tu zásilku poslala třeba tetička nebo známý z Hongkongu, ale ten by to neodesílal jako eshop. Pokud by se tedy skutečně jednalo o zásilku od soukromé osoby měl by její obsah jiný charakter a v takovém případě by mělo smysl postupovat dle popisu uvedeného v úvodním příspěvku tohoto tématu viz tento odkaz a tam viz sekce Pokud si od Vás vyžádají dokumenty k zásilce a viz podsekce Pokud se jedná o dar. Toto ve vašem případě ovšem nedoporučuji, protože se jedná o nákup z eshopu což mohou zjistit jak už jsem zmínil (celníci v tomto ohledu rozhodně nejsou žádní amatéři) a v takovém případě by Prohlášení o dárkové zásilce, které byste měl poslat, mohli považovat z vaší strany za podvod za což byste mohl vyfasovat nepěknou pokutu, která by mohla i mnohonásobně převyšovat to co jste se snažil na této zásilce ušetřit tímto podvodem.

Vzhledem k tomu, že se jedná o zásilku z eshopu, tak jediné co mohu doporučit je nespekulovat, protože za ty patálie, které s tím pak mohou být, to rozhodně nestojí. Postupujte tedy dle popisu uvedeného v úvodním příspěvku tohoto tématu viz tento odkaz a tam viz sekce Pokud si od Vás vyžádají dokumenty k zásilce a viz podsekce Pokud se jedná o nákup zboží.

Takže poslat:
- prohlášení o účelu dováženého zboží,
- rozpis zboží a poštovného od prodejce,
- výpis z PayPalu.

Veškeré potřebné podrobnosti k tomu jsou uvedeny v úvodním příspěvku viz již zmíněný odkaz. Než se budete případně ptát na další otázky k tomu tak si nejprve přečtěte celý ten úvodní příspěvek, protože v něm jsou shrnuty, popsány a vysvětleny i další informace, které mohou zodpovědět i otázky, které z vaší strany vyvstanou později. Není potřeba číst celé toto mnohastránkové téma, ale jen celý ten úvodní příspěvek kde je vše podstatné shrnuto.
bemik

#1724 Příspěvek od bemik »

Dík moc,
už na tom jdu dělat, jsem rád, že zareagoval ten nejvíc erudovaný v této problematice. Já jsem to tak nějak tušil a naznačoval ve svém příspěvku, jen jsem neměl úplnou jistotu, protože jsou tu toho materiálu kvanta a trochu jsem se v tom začal ztrácet. A pak si taky myslím, že by tento konkrétní příklad mohl pomoci a napovědět dalším klientům východních eshopů..
Jinak k identifikaci odesílatele- je tam sender's signature "Nina", jméno eshopu se tam nikde nevyskytuje. ..Jen je možná trochu blbý, že to je vytištěný na tiskárně včetně toho "podpisu odesílatele". A asi nejvíc bude profláknutá pošta Hong Kong...
Focus Pelikán, micro heli Pelikán, RC Racing boat Pelikán
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#1725 Příspěvek od jyrry »

.... a krome toho vseho celnici nejsou ani nahodou maly kluci a nevyplati se zkouset jim curat na lopatky.... :-)
jyrry.webnode.cz
Zamčeno

Zpět na „Internetové a jiné nákupy“