Multiplex XENO
Re: Multiplex XENO
Po zimě jsem opět vytáhl XENO a měl bych na majitele 2 otázky.
1) XENO je nejhlučnější model co mám. Ten kravál, co jde od vrtule je snad silnější než je u spalováků. Neřešili (a vyřešili) jste někdo tuto věc? Předpokládám, že důvodem je jednak vrtule blízko křídla a navíc obě směrovky, které fungují v podstatě jako zesilovač.
2) Mám pořád trošku problém s tím, že je 35MHz přijímač těsně vedle motoru. Používáte XENO někdo s 2,4GHz přijímačem? A pokud ano, tak jak to máte vyřešeno s krátkými anténami a "zacvakávací" kabinkou? Jediné, co mě napadlo bylo zalepit přijímač někde do vyříznuté díry v Elaporu mimo kabinku.
1) XENO je nejhlučnější model co mám. Ten kravál, co jde od vrtule je snad silnější než je u spalováků. Neřešili (a vyřešili) jste někdo tuto věc? Předpokládám, že důvodem je jednak vrtule blízko křídla a navíc obě směrovky, které fungují v podstatě jako zesilovač.
2) Mám pořád trošku problém s tím, že je 35MHz přijímač těsně vedle motoru. Používáte XENO někdo s 2,4GHz přijímačem? A pokud ano, tak jak to máte vyřešeno s krátkými anténami a "zacvakávací" kabinkou? Jediné, co mě napadlo bylo zalepit přijímač někde do vyříznuté díry v Elaporu mimo kabinku.
Neslyšně létající Xeno je možné jen takto. Prostě jsem na zkoušku namontoval držák motoru na lehkém Xenu zpředu.
10 bublinkoletů, F450 jako TBS Discovery, DX6, vimeo.com/martinkatera
jio píše:Po zimě jsem opět vytáhl XENO a měl bych na majitele 2 otázky.
.
čo sa týka hluku - je to hlučnejšie ako iné modely - ale určite je to tichšie ako spaĺovak....
Je to spôsobené dlhým pruˇyným hriadeľom a kužeľom, v ktorom listy majú vôľu... Hluk môže spôsobovať aj ložisko......
Hriadeľ som lepil z dvoch uhlikových trubiek.... 4/2,8 a do vnútra 2,5/??. Je to tuhšie.
Anténu na taranise som dal jednu miesto 35MHz - druhú pozdlž gondoly.....
Príjmač je pod motorom, - vedľa neho miesto na GPS a Vario......
http://lubo111.rajce.idnes.cz
miťo: To nezní špatně. Z té fotky to není moc poznat.
Jen hádám, že tam nepoužíváš ten plastový střed, který umožňuje sklápění křídla. Předpokládám taky překopání celého pohonného systému a baterky přichycené naplacato na křídle.
Nemohl bys to prosím tě vyfotit detailněji, jak to máš řešeno?
Jen hádám, že tam nepoužíváš ten plastový střed, který umožňuje sklápění křídla. Předpokládám taky překopání celého pohonného systému a baterky přichycené naplacato na křídle.
Nemohl bys to prosím tě vyfotit detailněji, jak to máš řešeno?
Naposledy upravil(a) jio dne pon 13.04.2015 21:32, celkem upraveno 1 x.
Lubo, díky za tip. Přijímače XR6 a XR4 už jsou na cestě. Zkusím to tam nějak nacpat. S tou hřídelí budu asi muset navštívit prodejnu. Soukromý domácí sklad nic takového nenabídl. 
Jio, už nemám Xeno v té podobě, která je na videu. Byl to jen pokus. Je to koupené křídlo jako náhradní díl, absence plastového středu ušetřila 100g váhy. Křídlo se nasunuje na sebe, uhlíkové tyče do duralových pouzder.
Už si na to řešení vzpomínám. Dík za připomenutí.
Zdravím,
jsem nováček co se týká "létajících" modelů. Chci začít pěkně pomalu, tak raději svahové létání a pak přidat motor, hodně později větší větroň
Samokřídla mne nadchla, hlavně z ELAPORu - vypadá to, že dost vydrží a je lehce opravitelný přímo v terénu.
Rozmýšlím se mezi
XENO - zde mne láká ta připravenost na motorek a asi i menší náročnost na sestavení, ale líbí se mi i
TORNADO - XX , který by u nás možná lítal lépe, ale bojím se zda to zvládnu sestavit, vypadá to náročně na přesnost a aby se nezkroutila křídla při polepu atd.
Mohu znát názor zkušenějších ? děkuji
jsem nováček co se týká "létajících" modelů. Chci začít pěkně pomalu, tak raději svahové létání a pak přidat motor, hodně později větší větroň
Samokřídla mne nadchla, hlavně z ELAPORu - vypadá to, že dost vydrží a je lehce opravitelný přímo v terénu.
Rozmýšlím se mezi
XENO - zde mne láká ta připravenost na motorek a asi i menší náročnost na sestavení, ale líbí se mi i
TORNADO - XX , který by u nás možná lítal lépe, ale bojím se zda to zvládnu sestavit, vypadá to náročně na přesnost a aby se nezkroutila křídla při polepu atd.
Mohu znát názor zkušenějších ? děkuji
Trutnov, X9D+
EasyPeasy,RELAX II,Vektor XXL,4ptéra 250ka
Šohaj(stavím)
Šohaj(stavím)
Jen poznámka - píšeš, že jsi nováček, takže si dovolím namítnout, že i když Xeno létá velmi dobře, tak pro nováčka je trošku moc rychlé.
Tornádo XX (pokud je to ono) je samokřídlo na svah a jeho motorizace už vyžaduje alespoň pomoc někoho zkušenějšího.
Obě tyto samokřídla jsem navíc poměrně velké a tak je třeba i určitá zkušenost s jejich startem.
Asi jsem tě nepotěšil, ale doporučil bych začít něčím jiným (třeba menším samokřídlem jako je TORO 900 ARF, ale i jiné podobných rozměrů) a tyto modely brát až po získání zkušeností.
Tornádo XX (pokud je to ono) je samokřídlo na svah a jeho motorizace už vyžaduje alespoň pomoc někoho zkušenějšího.
Obě tyto samokřídla jsem navíc poměrně velké a tak je třeba i určitá zkušenost s jejich startem.
Asi jsem tě nepotěšil, ale doporučil bych začít něčím jiným (třeba menším samokřídlem jako je TORO 900 ARF, ale i jiné podobných rozměrů) a tyto modely brát až po získání zkušeností.
Souhlasím a doporučuji Toro900, nebo Swift 2. Motorizaci spíš slabší, aby to nebylo zbrklé po přidání plynu. Zpočátku zvolit nastavení jako více přitažené (mírně do stoupání), poletí pomaleji a při větším plynu bude pomalu stoupat, do zatáček nebude tolik potřebovat přitahovat. Jinak svah je super, ale připadá mi, že je to právě to nejtěžší létání, protože je potřeba vítr a pořád páčkovat.
Děkuji,
mám dost nalétáno s vrtulníky, ale to je něco jiného .... tak jsem to nezmiňoval
Koupím TORO 900, dám tam jen 2článkovou baterku a menší vrtulku pro začátek.
PS: Co samokřídla od ČEMECH ?
mám dost nalétáno s vrtulníky, ale to je něco jiného .... tak jsem to nezmiňoval
Koupím TORO 900, dám tam jen 2článkovou baterku a menší vrtulku pro začátek.
PS: Co samokřídla od ČEMECH ?
Trutnov, X9D+
Šohaj(stavím)
Šohaj(stavím)
Zkus spíše to doporučené Toro900 nebo Swift 2.
Toro je lepe navrzene nez Swift. Ma navic trup, do ktereho schovas elektroniku. Na druhou stranu prave trup s dutinou na baterii je prvni co praskne pri nehode. Swift 2 se v B kvalite da sehnat za polovinu ceny nez Toro. Volba je na tobe, co vyberes. Ani s jednim rozhodne neslapnes vedle 
Po dlouhé době jsem provětral letité Xeno - větroň s přidaným motorem blízko težišti. Nádhera, rychlost, adrenalin. I takový model člověk potřebuje 
Dnes jsem vyzkoušel nové Xeno Light na svah a obyčejné házení na louce:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=W6B_g4-H-zM[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=W6B_g4-H-zM[/youtube]