Gyro do letadla

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
pepin

Re: Gyro do letadla

#181 Příspěvek od pepin »

jag42 píše:Závěr serva dostávají od gyra pořádně zabrat a je třeba používat minimálně o třídu lepší. :wink:

to jsem už zminoval--když jsem se s tím gyrem trápil, servo topilo jak blázen po chvilce pokusu.
jag42

#182 Příspěvek od jag42 »

pepin píše: musím to ale zkusit sám, moc tomu---vypnout mix nerozumím, věřím ale, že ke kýženému výsledku ses dostal, což by bylo fajn.

Třeba mix přes gyro do výškovky podmíněné zapnutím přepínače. Když ten mix vypnu, tak do toho kanálu gyro vůbec nekecá.
Na T9X to takhle jde realizovat excelentně.
JMalik

#183 Příspěvek od JMalik »

pepin píše:Ale né těmi procenty, jak jsi uváděl ty---mě to jinak vypnout nanapadlo--pokusnictvím jsem neuspěl, ale uplně nepojímám, jestli mi to na mém vysílači pujde--respektive co přesně s čím souvisí.

Právě těmi "procenty".
Nastavíš 0% zisku. Ale musíš nějak zabezpečit, aby jsi měl při nulovém zisku k dispozici tu Tebou vyžadovanou výchylku na kormidle.
Takže nastavíš poměr zisku na gyru v souladu s max. zvolenou výchylkou serva na vysílači v menu max. nepřekročitelná výchylka pro servo. Ve vysílači to potom samozřejmě už musíš takhle respektovat ve funkci nastavení výchylky i pro daný kanál a případně v mixu co použil JAG 42.
A jestli to půjde s Tvým vysílačem? Stoprocentně půjde :wink:
(Radši neuvádím výrazy jako End Point, ATV......, protože každý vysílač to má značené odlišně, ale snad je už jasné o co jde)
Naposledy upravil(a) JMalik dne čtv 24.01.2013 23:23, celkem upraveno 1 x.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
pepin

#184 Příspěvek od pepin »

jag42 píše:
pepin píše: musím to ale zkusit sám, moc tomu---vypnout mix nerozumím, věřím ale, že ke kýženému výsledku ses dostal, což by bylo fajn.

Třeba mix přes gyro do výškovky podmíněné zapnutím přepínače. Když ten mix vypnu, tak do toho kanálu gyro vůbec nekecá.
Na T9X to takhle jde realizovat excelentně.

Už chápu, dík, zkoušet to tedy na tom svém nebudu, stejně je divný a nikam bych ho nedal--leda to přední kolo, v každém případě ale to nastavení těch systému do plošníku je podstatně jednodušší--bez nutnosti nastavení hodnot na vysílači--prostě gyro jsem sám bez pomoci nerozpohyboval, FY 30 okamžitě a vcelku bez problému--doladění--otočit trimem šroubováčkem je mi přecijenom bližší--zase ale nejde štelovat citlivost za letu, jako u gyra, to je pravda.

Prostě cestou gyr--pokud mi ho někdo nedaruje zdarma nejspíš nepujdu, leda by ten Guardian, nebo ta FY 30 byla nějak poruchová, nebo cestovala s teplotou, pak bych to ele nejspíš stejně zabalil, řešit něco gyrem--stabilizací.
pepin

#185 Příspěvek od pepin »

JMalik píše:
pepin píše:Ale né těmi procenty, jak jsi uváděl ty---mě to jinak vypnout nanapadlo--pokusnictvím jsem neuspěl, ale uplně nepojímám, jestli mi to na mém vysílači pujde--respektive co přesně s čím souvisí.

Právě těmi "procenty".
Nastavíš 0% zisku. Ale musíš nějak zabezpečit, aby jsi měl při nulovém zisku k dispozici tu Tebou vyžadovanou výchylku na kormidle.
Takže nastavíš poměr zisku na gyru v souladu s max. zvolenou výchylkou serva na vysílači v menu max. nepřekročitelná výchylka pro servo.)

nojo, tak jsme opět doma, ve vysílači jsem už rovnou měl nastavenou maximální možnou výchylku serva, abych plně využil jeho tah--rovnou těch 150%, takže nebylo pak jak přidávat, když to gyro zlimitovalo.

V každém případě--pokud souvisí přenastavení výchylky serva pokud vložím gyro, značně komplikuje použít gyro--stabilizaci na zálet a pak ji zase vyndat--ale už nic nepřenastavovat v rádiu.

Jen o tom gyru hovořím na teoretické rovině--v letadle se tím asi opravdu pokud možno zabývat nebudu.
Naposledy upravil(a) pepin dne čtv 24.01.2013 23:46, celkem upraveno 1 x.
JMalik

#186 Příspěvek od JMalik »

pepin píše:...... použít gyro--stabilizaci na zálet a pak ji zase vyndat--ale už nic nepřenastavovat v rádiu.

Tak za současného stavu dostupných stabilizačních systémů je to nemožné a je to i blbost.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
pepin

#187 Příspěvek od pepin »

JMalik píše:
pepin píše:...... použít gyro--stabilizaci na zálet a pak ji zase vyndat--ale už nic nepřenastavovat v rádiu.

Tak za současného stavu dostupných stabilizačních systémů je to nemožné a je to i blbost.

no možná jsem tě ted uplně správně nepochopil--přijde mi blbost se zabývat v letadle gyrem, když už jde koupit stabilizace do plošníku a bez uprav ve vysílači--menu nastavení ji jen vsunout mezi přijímač a servo--jen na volném kanále zabezpečit její ovládání, ale jinak už nemuset nic nikde přeladovat.
jag42

#188 Příspěvek od jag42 »

Ale vůbec ne. Prostě jen přepínáš jestli s gyrem (-ama), nebo bez a pokud s , pak plynule řídíš zisk a sleduješ jak to lítá rovně a spořádaně.Už bych to dávno dal a vyzkoušel na dalších modelech (pokusy probíhaly na bezcenném a blbovzdorném modelu - odešlo servo a šel chytat krtky, ale přežil :wink: ).
Mám dvě gyra a je to fajn - z trotla se přepnutím páčky stane spořádaný gentleman :lol: , ale nechce se mi dávat jiná serva a po zkušenostech vím, že bez výměny serv, by za krátkou dobu některé odešlo s fatálními následky.
Určitě ale budu s některým "odsouzeným" modelem někdy v pokusech pokračovat.

Mluvím o samostatných gyrech, myslím , že stejně půjde přepínat jiný stabilizační systém - zap.-vyp. a řídít zisk.
Jen je potřeba aby to serva ustála.
Jen si nemyslím, že by to mohlo pomoci při záletu nového letadla. Jedině zalétnou vytrimrovat a když to lítá zapnout stabilizaci a věnovat se třeba klapkám.... no nevím?
Naposledy upravil(a) jag42 dne čtv 24.01.2013 23:56, celkem upraveno 1 x.
pepin

#189 Příspěvek od pepin »

No už jenom to, že když dám dvě gyra--2 X 800kč ty musím nějak v modelu umístit-zajistit-každé zvlášt --řídit samostatným kanálem--možná V kabelem, to je takových komplikací 8O né touto cestou já nepujdu.joo, jedno mám doma, kdyby fungovalo dobře, někam bych ho tedy když už je asi nacpal, jiné ale objednávat nebudu, leda z čistě experimentálních duvodu :D
FeriGGGG

#190 Příspěvek od FeriGGGG »

chudak vlakno :cry:
tak ho za den znicit emociami a hlupostami, az je to umenie :roll: :roll:
dx6,beastX,A3PRO,guardian2D/3D,FY-30,i86,as3x,R3XS,fox2.3,pulse1.6,hypertaxi,extra300,ryba3d,cracyak
jag42

#191 Příspěvek od jag42 »

Já jsem investoval cca 500,-Kč do těchto: http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=10113
fungují dobře, ale bylo to jen na pokusy a poznání mi za tu investici stálo :wink:

FeriGGGG : Ber to sportovně, emoce patří k životu... :wink:
Homer.Simpson

#192 Příspěvek od Homer.Simpson »

JMalik píše:

Preco zavadzas?Ked niecomu nerozumiem, tak som radsej ticho...Napriklad ak mas FY-20a, mozes ist na zalet aj s roztrimovanym lietadlom a ani nic nenastavujes iba jeden kanal na tri polohy(krajne a stred)."Pod dohladom" stabilizacie nastupas do bezpecnej vysky, tam stabilizaciu vypnes, dotrimujes a zalet je za tebou...Moze dokonca za teba aj bezpecne pristat(aj startovat).Na zemi uz len vytiahnes "krabicku" z modelu a nemusis nic riesit vo vysielacke ani nic...
JMalik píše:Pepine, ta Tvoje stabilizace není v podstatě nic jiného, než 3 gyra ve třech osách v jedné krabičce...

Dokazu tie tvoje obycajne tri gyra same startovat s modelom?Asi nie, lebo im chybaju dalsie tri akcelerometre a pokrocily SW...
Ale ak si si tu chcel precitat, ze MAS PRAVDU!...tak teraz uz mozes :wink: ...Pre ostatnych... http://vimeo.com/15289754
Futaba T-14MZ,Proxima II,Skywalker EPO,DJI F450 + NAZA M V2 + H3-2D,Tricopter
pepin

#193 Příspěvek od pepin »

Dokazu tie tvoje obycajne tri gyra same startovat s modelom?Asi nie, lebo im chybaju dalsie tri akcelerometre a pokrocily SW...
--------------------------------------------------------------

v principu--zapnuté head lock stabilizace to je uplně to samé, jako ty systémy, vždyt z toho vycházejí, jen je to seřízení složitější--pro plošník zbytečně--pro vrtas nejspíš nutné.

Hlavně aby to tu nedopadlo-stabilizáci proti zbytku světa :D
JMalik

#194 Příspěvek od JMalik »

Homer.Simpson píše:Preco zavadzas?Ked niecomu nerozumiem, tak som radsej ticho...Napriklad ak mas FY-20a, mozes ist na zalet aj s roztrimovanym lietadlom a ani nic nenastavujes iba jeden kanal na tri polohy(krajne a stred)."Pod dohladom" stabilizacie nastupas do bezpecnej vysky, tam stabilizaciu vypnes, dotrimujes a zalet je za tebou...Moze dokonca za teba aj bezpecne pristat(aj startovat).Na zemi uz len vytiahnes "krabicku" z modelu a nemusis nic riesit vo vysielacke ani nic...
JMalik píše:Pepine, ta Tvoje stabilizace není v podstatě nic jiného, než 3 gyra ve třech osách v jedné krabičce...

Ale ak si si tu chcel precitat, ze MAS PRAVDU!...tak teraz uz mozes :wink: ...Pre ostatnych... http://vimeo.com/15289754

Nepochopil jsem jak ti "zavadzam", ale asi takhle:
Gyra a stabilizační systémy mám osazené v současné době tam, kde to považuji za přínosné. Dal bych to i na směrovku F3Káčka, ale tam by musel někdo vyrobit komplet nový trup s ocaskama, aby to mělo přínos. Protože je to v téhle kategorii na soutěžích zakázané, tak si nedělám iluze, že by mi jeden kousek soutěžního brusu někdo takhle na požádání připravoval a doma to na koleně neuděláš.
To video představuje model, který poletí sám i bez stabilizace. Jestli si myslíš, že je možné dát stabilizační systém z toho videa na zálet makety, turbíny, hotlinera......., (čehokoliv nad úroveň vlastností toho éra z videa), tak to tam dej, zapni to nezalétané a napiš sem jak jsi dopadnul.
mior
Kontaktovat uživatele:

#195 Příspěvek od mior »

pepin píše:Miore přestan blbnout, radši mi zjisti ...

Dovolím si opakovane poznamenať, že JA alias mior nie som tá istá osoba, ako autor článku - môj brat - Janko O. na našej stránke... :wink: :wink: :wink:

Ale všetky dôležité pripomienky mu samozrejme odovzdávam!
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“