Bixler 2

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

Re: Bixler 2

#181 Příspěvek od Ancistrus01 »

eddiex píše:Tak po temer mesicni pause jsem byl dnes konecne proletet Bixlera.
Asi tak mesic zpet jsem si musel projit tvrde frustrujicim obdobim. Jako uplny zacatecnik jsem mel nekolik malo letu, kdy jsem byl nadseny az k silenstvi. Byla to jiste notna davka onoho "zacatecnickeho stesti". Krasne jsem lital, plachtil a dokonce parkrat I dokonale pristaval. Pak ale prislo nekolik po sobe jdoucich "letovych dnu", kdy jsem letel vzdy jen maximalne 2-3 minuty a koncil vzdy padem a sberem trosek. Pak opravy a zase dookola. Bylo to fakt frustrujici, az jsem uvazoval, jestli treba na to nemam uz schopnosti... Je sice Pravda, ze zdejsi pocasi je dosti vetrne a bezvetri jsem vlastne jeste ani nezazil ! Tak budiz to pro mne takovou vymluvou, ze za lepsich podminek by mi to slo lepe. :D

No az dnes konecne po mesici pauzy jsem se znova odhodlal. A VELKY USPECH !!!!! Prave jsem se vratil domu I s naprosto neposkozenym erem. HURRRRAAA !!!

Bylo opet vetrno, podle udaju kolem 21 km/h. Do toho jeste poryvy. Absolvoval jsem tri kratke lety. Kazdy z nich 5 letovych minut. Ja vim, je to zkusenejsim asi k smichu, ale pro me to bylo prekonani jakesi bariery. A I tak se mi ruce trasly a nebylo to zimou. Tri krasna hladka pristani, a hura domu. Dnes poprve se mi dokonce zdalo, ze letoun byl snad I dobre vyvazeny. Tedy nemusel jsem stale rvat za vyskovku.

V Jednu chvili jsem se dokonce odhodlal I vyzkouset klapky. Mam je mirne namixovane s vyskovkou. Spinac jsem sepnul v poloze s vetrem v zadech v nadeji, ze to pomuze snizit silenou rychlost letu, jakou Bixler nabira s vetrem v zadech. Hohoho, honemm jsem to vypinal !!!! Letadlo slo prudce dolu. Mozna je ten mix s vyskovkou trochu moc.
Nebo jsem to mozna zkusil za nevhodnych podminek a okolnosti. Mozna nejaka rada na vzykouseni a nastaveni klapek...?

Takze budu mit dnes cely den dobrou naladu. A s nadeji vyhlizim do budoucna.

Preji vsem pekny vikend.

GRATULACE! Mám výškovku při klapkách zvednutou (přitaženo) o 30% ...
eddiex

#182 Příspěvek od eddiex »

Ufff. Tak to ja ji mam asi 20% dolu... Takhle mi to vychazelo z logiky... , jak je videt tak z nejake asi chybne logiky. No vyzkousim. Diky.
Taranis B; F450 s APM 2.5; Bixler 2
jenisej

#183 Příspěvek od jenisej »

Tady mixuje Bixlera na Dx8. Třeba to pomuže. J.
http://www.youtube.com/watch?v=kQTlxInu ... ipi4QwUcBV
eddiex

#184 Příspěvek od eddiex »

Aha, to video je fajn. No ja to vlastne takhle nejak mel. Ale ero se fakt sklapelo dolu. Tak mozna jsem to mel az prilis. Az odchytim dobre pocasi, tak to nejlip zkusim na miste.
Kazdopadne diky.

Protichudne informace budu muset testnout v praxi.

Napada me jeste jedno. Kdyz jsem lital bez klapek, tak jsem mel pocit, ze za vyskovku netaham a ero leti pekne v levelu. ALE, taky je mozne, ze jsem za vyskovku preci jen troche tahal - tak nejak bezdecne. Takze kdyz jsem pak sepnul klapky a vyskovka sla tech 20% dolu, tak jsem knipl vyskovky cilene mel v neutral, z testovacich duvodu. Takze mozna to sjelo dolu proste prilis moc. No nic dost lamentovani a uz se tesim do vzduchu. Prakticky test bude nejlepsi. Mozna dokonce zacnu od neutralu.
jenisej

#185 Příspěvek od jenisej »

Co jsem viděl, tak když šly klapky dolů, tak šla dolů i výškovka. Další video tady - jiná kategorie, princip stejný:
http://www.youtube.com/watch?v=ZC0LVc2Vw0c
Měl jsem to napípaný na Easystarovi, ale nějak jsem to nepoužil - nebylo třeba. Ale ancistrus má možná klapky nahoru. Pak by šla výškovka asi nahoru. Jak říkam, nezkoušel jsem to, tak se můžu mýlit.J.
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

#186 Příspěvek od Ancistrus01 »

jenisej píše:Co jsem viděl, tak když šly klapky dolů, tak šla dolů i výškovka. Další video tady - jiná kategorie, princip stejný:
http://www.youtube.com/watch?v=ZC0LVc2Vw0c
Měl jsem to napípaný na Easystarovi, ale nějak jsem to nepoužil - nebylo třeba. Ale ancistrus má možná klapky nahoru. Pak by šla výškovka asi nahoru. Jak říkam, nezkoušel jsem to, tak se můžu mýlit.J.

Klapky nahoru? K čemu? :lol: :lol: Omlouvám se, ale měli jste pravdu!!! o 30% dolů.... Pardóoon
jamesgsf
Kontaktovat uživatele:

#187 Příspěvek od jamesgsf »

No mne to přišlo divný, při klapkách se letadlo vzepne (jde na zadní :-)) Při klapkách potlačit, čili výškovka dolu, já mam okolo 20 myslím, ale pozor pokud domixuješ ještě brzdy (klapky nahoru) je třeba zase ubrat na potlačení, brzdy vyvolaji opačný efekt (letadlo jde po čumaku dolu, je potřeba přitahovat výškovka nahoru), takže mne to vychází při vysunutých klapkách a brzdách potlačení cca 8 procent dolů. Dá se s tím pak přistát opravdu na fleku.
Open9x, Ultimate lrs, I like open system :-) on copters.
jenisej

#188 Příspěvek od jenisej »

Používají se jako brzdy, takže u Bixlera asi k ničemu.
Chování větroně při vytažení brzd popsal v tomto tématu Abu:
viewtopic.php?f=7&t=24823&start=15&hilit=klapky
takto:
"Popisu jak se chovaji moje vetrone co brzdi (-ly) jen kridelky nahoru (konkretne Optima II, Mefisto a jeden 2m vlastni konstrukce). Pokud vypnu mix do vyskovky, tak pri vytazeni "brzd" se model prudce vzepne cumakem nahoru (klopivy moment kridylek). Jak moc se vzepne zalezi hlavne na rychlosti letu, cim rychleji tim vic. Ale jakmile se model zpomali, tak zacina klesat a sklapi se cumakem dolu. Takze vymyslet takovy mix, pri kterem by nebylo nutne vubec sahnout na vyskovku a jen "vytahnout brzdy" asi neni mozne (aspon u techto modelu). Nakonec pouzivam taky potlaceni vyskovky mixem, aby se mi model pri zacatku brzdeni nevzpinal. Ale pak musim byt pripraven, ze nekolik vterin po vytazeni "brzd" zacne model vyrazne klesat a ja musim regulovat tohle klesani pritazenim vyskovky (casto i pomerne velkym)."
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

#189 Příspěvek od Ancistrus01 »

jenisej píše:Používají se jako brzdy, takže u Bixlera asi k ničemu.
Chování větroně při vytažení brzd popsal v tomto tématu Abu:
http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=7 ... lit=klapky
takto:
"Popisu jak se chovaji moje vetrone co brzdi (-ly) jen kridelky nahoru (konkretne Optima II, Mefisto a jeden 2m vlastni konstrukce). Pokud vypnu mix do vyskovky, tak pri vytazeni "brzd" se model prudce vzepne cumakem nahoru (klopivy moment kridylek). Jak moc se vzepne zalezi hlavne na rychlosti letu, cim rychleji tim vic. Ale jakmile se model zpomali, tak zacina klesat a sklapi se cumakem dolu. Takze vymyslet takovy mix, pri kterem by nebylo nutne vubec sahnout na vyskovku a jen "vytahnout brzdy" asi neni mozne (aspon u techto modelu). Nakonec pouzivam taky potlaceni vyskovky mixem, aby se mi model pri zacatku brzdeni nevzpinal. Ale pak musim byt pripraven, ze nekolik vterin po vytazeni "brzd" zacne model vyrazne klesat a ja musim regulovat tohle klesani pritazenim vyskovky (casto i pomerne velkym)."

ANo, my se ale bavíme o klapkách, né o křidélkách ;)
eddiex

#190 Příspěvek od eddiex »

Tak jsem vyuzil dopoledne a byl troche politat. Zase foukalo, takze jsem se drzel radsi trochu vyse. Klapky jsem si prenastavil na postupne dve polohy vysunuti. Mix vyskovky jsem dal pri 50% klapkach jen asi 3% vyskovky dolu [temer nic] a pri plnych klapkach asi 15%. Podminky mi neumoznily nejake rozsahle testy, ale v jeden moment jsem se krasne temer zastavil ve vzduchu. Zdalo se, ze ero se pri klapkach prece jen snazi vzpinat nahoru.

Musim byt trpelivy a vycihnout aspon dve hodinky bezvetri. Uz se to ale neritilo tak po cumaku dolu, takze myslim, ze jsem to mel pred tim proste moc dolu tu vyskovku.

Jinak docela jsem si pekne polital. 4 vzlety a 4 pristani. 3 z nich byly trochu tvrdsi, jedno celkem pekne. Vsechny ale bez klapek. To chovani je na mne stale trochu moc nevyzpytatelne. Verim ale tomu, ze se s dobre nastavenym erem bude dat pristat temer na fleku.
eddiex

#191 Příspěvek od eddiex »

Tak vcera konecne temer bezvetri. Mam namysli u zeme. Ve vysce tu samozrejmne fouka pored. Ale vlastne si myslim, ze pokud fouka tak nejak stabilne, tak je to ku prospechu. A ac zacatecnik, darilo se mi litat docela dlouho. :D muj record - 31 minut na baterii 1600mah. Motorovy cas jsem mel nastaven na 10 minut a pretahl jsem ho asi o 2 minuty. Baterka pak jeste stale vykazovala vice nez 3.80V na clanek. Pipak napeti clanku se vsak sem tam ozval a tak jsem radsi pristal. Pri naslednem nabijeni druhy den jsem do ni dobil 1228mah, tak snad je to spravny zpusob hospodareni.

Pouzil jsem uspesne I klapky a to I pri vzletech a pristanich. Tady se mi osvedcilo trochu rucne pritlacovat vyskovku namisto snahy o presne nastaveni mixu.

Dale se mi splnil jeden z malych snu. Provedl jsem tri vzlety a tri krasna pristani s podvozkem a ocasnim riditelnem kolecku. UAAAAAA ted to je opravdove letadloooo !!!!!
Delam si srandu. Jasne, ze ted uz nevidim nic "podradneho" na vzletech z ruky ani na pristanich na bricho. Ale proste jsem to chtel dokazat s tim podvozkem.

Natocil jsem nejake onboard video, ale mel jsem nejaky problem. Obraz se tak nejak vlni. Pri urcitych otackach motoru se sice ustali, ale vetsinu casu se to stale vlni. Navic me nekde ve vzduchu zastihl destik, takze kapky se trefily na objektiv a vetsina zaznamu je tak nepekna.

To vlneni obrazu jsem videl na spouste, ne-li vetsine videi na YT. Nevite nekdo cim je to zpusobeno? Ja teda mam uz druhou tuto "WingCam HD" z HK a ta prvni to NIKDY nedelala. Tajne doufam, ze to neni problem kamery, ale vibraci od motoru.

Jeste dodam vlastni zkusenost k originalnimu motoru z Bixlera 2. Cetl jsem ruzne, ze je nedostatecny, ale ja mam zatim zkusenost, ze mi staci tak akorat. Ero stoupa klidne I hodne prudce vzhuru a I dost dlouho. Letova hmotnost meho letadla je diky vlastnim modifikacim 970 gramu.

Dnes to vypada podle predpovedi na zimu, ale slaby vitr, tak dnes asi zase vyrazim...

Preju peknou nedeli.
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

#192 Příspěvek od Ancistrus01 »

eddiex píše:Tak vcera konecne temer bezvetri. Mam namysli u zeme. Ve vysce tu samozrejmne fouka pored. Ale vlastne si myslim, ze pokud fouka tak nejak stabilne, tak je to ku prospechu. A ac zacatecnik, darilo se mi litat docela dlouho. :D muj record - 31 minut na baterii 1600mah. Motorovy cas jsem mel nastaven na 10 minut a pretahl jsem ho asi o 2 minuty. Baterka pak jeste stale vykazovala vice nez 3.80V na clanek. Pipak napeti clanku se vsak sem tam ozval a tak jsem radsi pristal. Pri naslednem nabijeni druhy den jsem do ni dobil 1228mah, tak snad je to spravny zpusob hospodareni.

Pouzil jsem uspesne I klapky a to I pri vzletech a pristanich. Tady se mi osvedcilo trochu rucne pritlacovat vyskovku namisto snahy o presne nastaveni mixu.

Dale se mi splnil jeden z malych snu. Provedl jsem tri vzlety a tri krasna pristani s podvozkem a ocasnim riditelnem kolecku. UAAAAAA ted to je opravdove letadloooo !!!!!
Delam si srandu. Jasne, ze ted uz nevidim nic "podradneho" na vzletech z ruky ani na pristanich na bricho. Ale proste jsem to chtel dokazat s tim podvozkem.

Natocil jsem nejake onboard video, ale mel jsem nejaky problem. Obraz se tak nejak vlni. Pri urcitych otackach motoru se sice ustali, ale vetsinu casu se to stale vlni. Navic me nekde ve vzduchu zastihl destik, takze kapky se trefily na objektiv a vetsina zaznamu je tak nepekna.

To vlneni obrazu jsem videl na spouste, ne-li vetsine videi na YT. Nevite nekdo cim je to zpusobeno? Ja teda mam uz druhou tuto "WingCam HD" z HK a ta prvni to NIKDY nedelala. Tajne doufam, ze to neni problem kamery, ale vibraci od motoru.

Jeste dodam vlastni zkusenost k originalnimu motoru z Bixlera 2. Cetl jsem ruzne, ze je nedostatecny, ale ja mam zatim zkusenost, ze mi staci tak akorat. Ero stoupa klidne I hodne prudce vzhuru a I dost dlouho. Letova hmotnost meho letadla je diky vlastnim modifikacim 970 gramu.

Dnes to vypada podle predpovedi na zimu, ale slaby vitr, tak dnes asi zase vyrazim...

Preju peknou nedeli.

Paráda! Gratuluju! :) Vlnění se říká jello-efekt a je to způsobené vybracema motorku... například já je ve svých videích nemám díky perfektnímu vyvážení motorů a vrtulí...
eddiex

#193 Příspěvek od eddiex »

No tak jsem se pokusil o vyvazeni vrtule. Vyvazil jsem ji, ale na videich z dnesniho litany je jello effect jeste snad I horsi. Nejaky tip na vyvazovani vrtule? Testnul jsem to doma. Bez vrtule se jello effect neprojevil pri zadnych otackach. Takze motor je asi vyvazeny. Ale s vrtuli je to horsi. No jinak jak vyvazit pripadne motor, to me vubec nenapada.

Dneska pujdu jeste jednou litat. Jupiiii. Musim si to uzit, kdyz nefouka. To je pro mne fakt vzacnost. Rano jsem uz byl a asi hodinu jsem si poletoval. Dnes to bylo asi poprve, co jsem mel ero pod kontrolou. Troufnul jsem si I na zatacky vpravo, dosud jsem lital jen vlevo. Kdyz me vitr otocil vpravo, tak jsem mel hned problem s orientaci. Dnes to bylo super. Lital jsem I uplne pomalicku a treba I jen 3 - 4 metry nad zemi okruhy na fotbalovem hristi. Huraaaa.

Jen videa zase nic. Byla totiz mlha a to velmi vlhka. Letadlo bylo mokre jakoby prselo. Podle videa se to zamokrilo hned asi po 20 sekundach ve vzduchu....
jamesgsf
Kontaktovat uživatele:

#194 Příspěvek od jamesgsf »

ohledně jello efektu je toho tady dost mrkni sem http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=136&t=58941&hilit=jello někdy nestačí jen vyvážit vrtule ale chce to ještě podložit třeba kameru materiálem pohlcujícím vybrace, mne se na kopteře třeba osvědčil moongel koupit se dá v hudebninách používá se na tlumení vibrací bubnů a činelů.
Open9x, Ultimate lrs, I like open system :-) on copters.
Jiri

#195 Příspěvek od Jiri »

Byl byste někdo té dobroty a změřil mi na Bixeru 2 vzdálenost špičky trupu od náběžky, hloubku křídla a polohu těžiště od náběžky?
Chtěl bych nabastlit do EasyStar 2 odnímatelná kolečka od Bixera (což technicky naprosto není problém, a jsou za babku), ale výkres montáže je (logicky) kótovaný na Bixera.
Porovnáním hodnot s ES2 bych měl zhruba dostat doporučenou polohu koleček vůči těžišti.
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“