Domácí CNC

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Lark

Re: Domácí CNC

#181 Příspěvek od Lark »

Takže ty se vlasně k vygenerovanému programu vůbec nedostaneš? Nejde to místo na LPT poslat do souboru? Nějaké kódy to přece používat musí.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#182 Příspěvek od jyrry »

K čemu bych to potřeboval? Frézuje to tak nic dál nepotřebuji. Kdo má StepFoura, tomu to poslat můžu (dokonce kdo má vyšší verzi, otevře můj soubor, uloží a pošle mi ho, mám ho odemčený pro některé úpravy grafiky, což já v LT rovnou nemůžu ale zas tak moc mi to nechybí...).
"Program" říkám tomu souboru (*.smf) který na frézovacím PC uložím a kdykoli použiji znova.
jyrry.webnode.cz
Lark

#183 Příspěvek od Lark »

Tomu rozumím, ale v tom projektu *.smf je i celá geometrie, což je asi i výhoda, pro případné dodatečné změny řezných podmínek, nástrojů, nájezdů atd. Ale čistý NC program z toho vydolovat nejde? Třeba pro použití na jiném řídicím systému, nebo ručnímu editování řezných podmínek. Takže bez StepFoura se to použít nedá?
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#184 Příspěvek od jyrry »

Bez StepFoura se to nepoužije. Proč taky. :-)
Nerozumím ručnímu editování řezných podmínek. Můžu kdykoli upravit cokoli pro jakoukoli entitu.
jyrry.webnode.cz
Lark

#185 Příspěvek od Lark »

Doufám, že to tak nevyznělo, neber to jako hanění StepFoura. :D Jen mě zajímala ta možnost přenositelnosti a zvědavost co vlastně leze z toho LPT. Vypadá to, že ten StepFour je vlastně zároveň řídicí systém stroje.
Rosta2
Kontaktovat uživatele:

#186 Příspěvek od Rosta2 »

jyrry píše:Bez StepFoura se to nepoužije. Proč taky. :-)
Nerozumím ručnímu editování řezných podmínek. Můžu kdykoli upravit cokoli pro jakoukoli entitu.

A co když se zlomí během frézování fréza, můžeš po výměně toho nástroje pokračovat tam, kde skončilo to frézování, nebo musíš frézovat znovu od začátku?
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#187 Příspěvek od jyrry »

Lark píše:... neber to jako hanění StepFoura. ....

Neberu, vím proč jsem si ho vybral :-)

Lark píše:... co vlastně leze z toho LPT. ...

4x step-dir, 1x enable, 1x relé, dovnitř může myslím 2x koncák

Lark píše:... ten StepFour je vlastně zároveň řídicí systém stroje.

Ano. Myslím že to tak je.
jyrry.webnode.cz
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#188 Příspěvek od JirkaA »

Můžeš od bodu přerušení nebo si kliknout myší odkud chceš začít.
OK2WY
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#189 Příspěvek od jyrry »

Rosta2 píše:... A co když se zlomí během frézování fréza...

Když to stopnu a nástroj hned vyměním, můžu zadat "pokračovat" a on tu entitu která není dokončená najede znovu od jejího počátečního bodu a dofrézuje mi to do konce. U uzavřených entit si můžu označit nový počáteční bod - tam kde končí řez před zlomením.

Když to stopnu a soubor v tu chvíli uložím, můžu klidně mašinku vypnout a když příště ten soubor načtu, StepFour ví kterou entitu nedokončil, tedy kterou má pokračovat až do konce. Nebo si můžu označit entity které již udělal jako "ostrov" bez frézování a on najede v pořadí až tu která tak označená není. Můžu tak natrvalo (tedy do odznačení, ony tam zůstávají) označit entity které nechci řezat. Můžu nastavit stopku na kteroukoli entitu - zastaví před ní a čeká na moje schválení.

StepFour není blbý :mrgreen:
jyrry.webnode.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#190 Příspěvek od jyrry »

JirkaA píše:... nebo si kliknout myší odkud chceš začít.

Ale ne SF LT... To umí ten tvůj... :-)
jyrry.webnode.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#191 Příspěvek od jyrry »

jyrry.webnode.cz
RadimHnilica
Kontaktovat uživatele:

#192 Příspěvek od RadimHnilica »

ahoj Frézaři
Když už se tady bavíme o Stepfouru mám LT a jedna věc je pro mě nepochopitelná a hrozný opruz
Uvedu příklad
Nastavuji korekce nástroje označím oknem celý díl a nastavím vrezování vně usečky no a např u 3 useček mi udělá korekci správně a u dvou mi je hodí dovnitř pak pokud si toho nevšimnu vznikne mi na dílu "odskok" o průměr nástroje. Takže si vždy musím zobratiz dráhy nástroje a díl po dílu čáru po čáře projít jestli to náhodou někde nepřehodil. Má někdo radu jak tohoto ven nebo co dělám blbě. Naučil jsem se s tím žít ale chystám se do nového projektu a vím že mě zase čeká tento opruz s odlaďováním programu protože někdy si to všimnu až na vyfrézovaném dílu prostě to v programu přehlídnu při konstrole těch stovek čar které mám
Radim
Lark

#193 Příspěvek od Lark »

Podle mě nemají všechn segmenty křivky stejný směr. Je to vlastně chyba při konstrukci.
Rosta2
Kontaktovat uživatele:

#194 Příspěvek od Rosta2 »

RadimHnilica píše:ahoj Frézaři
Když už se tady bavíme o Stepfouru mám LT a jedna věc je pro mě nepochopitelná a hrozný opruz
Uvedu příklad
Nastavuji korekce nástroje označím oknem celý díl a nastavím vrezování vně usečky no a např u 3 useček mi udělá korekci správně a u dvou mi je hodí dovnitř pak pokud si toho nevšimnu vznikne mi na dílu "odskok" o průměr nástroje. Takže si vždy musím zobratiz dráhy nástroje a díl po dílu čáru po čáře projít jestli to náhodou někde nepřehodil. Má někdo radu jak tohoto ven nebo co dělám blbě. Naučil jsem se s tím žít ale chystám se do nového projektu a vím že mě zase čeká tento opruz s odlaďováním programu protože někdy si to všimnu až na vyfrézovaném dílu prostě to v programu přehlídnu při konstrole těch stovek čar které mám

Tak s tímto jsem se už taky setkal, když jsem frézoval pro kámoše díly na jeho Fokker DVII, on to DXF kupoval od nějakého němce, a to byla tragedie takové a podobné chyby opravovat, čili si myslím, že tato situace nastává, při ne zcela korektním převodu z nějakého kreslícího SW do toho DXF, ale toto už se projevilo při simulace frézování v tom SheetCam, takže nejrychlejší bylo - pokud to tedy šlo, tu inkriminovanou část vymazat a nakreslit znovu ( zkoušel jsem i jiné postupy ale to znovu nakreslení bylo nejjednodušší)
Lark

#195 Příspěvek od Lark »

Důležité je, to pořádně kontrolovat před puštěním do materiálu (předletová kontrola). :lol: V překližce to ještě jde, ale na železe by to bylo horší. :lol: Někdy takové prasárny dělá i "přeložená" křivka. V CADu se to dá někdy objevit vytvořením paralelní křivky dovnitř i ven, nebo analízou křivosti.
Odpovědět

Zpět na „CNC dílna“