Domácí CNC
Re: Domácí CNC
Takže ty se vlasně k vygenerovanému programu vůbec nedostaneš? Nejde to místo na LPT poslat do souboru? Nějaké kódy to přece používat musí.
K čemu bych to potřeboval? Frézuje to tak nic dál nepotřebuji. Kdo má StepFoura, tomu to poslat můžu (dokonce kdo má vyšší verzi, otevře můj soubor, uloží a pošle mi ho, mám ho odemčený pro některé úpravy grafiky, což já v LT rovnou nemůžu ale zas tak moc mi to nechybí...).
"Program" říkám tomu souboru (*.smf) který na frézovacím PC uložím a kdykoli použiji znova.
"Program" říkám tomu souboru (*.smf) který na frézovacím PC uložím a kdykoli použiji znova.
jyrry.webnode.cz
Tomu rozumím, ale v tom projektu *.smf je i celá geometrie, což je asi i výhoda, pro případné dodatečné změny řezných podmínek, nástrojů, nájezdů atd. Ale čistý NC program z toho vydolovat nejde? Třeba pro použití na jiném řídicím systému, nebo ručnímu editování řezných podmínek. Takže bez StepFoura se to použít nedá?
Bez StepFoura se to nepoužije. Proč taky. 
Nerozumím ručnímu editování řezných podmínek. Můžu kdykoli upravit cokoli pro jakoukoli entitu.
Nerozumím ručnímu editování řezných podmínek. Můžu kdykoli upravit cokoli pro jakoukoli entitu.
jyrry.webnode.cz
Doufám, že to tak nevyznělo, neber to jako hanění StepFoura.
Jen mě zajímala ta možnost přenositelnosti a zvědavost co vlastně leze z toho LPT. Vypadá to, že ten StepFour je vlastně zároveň řídicí systém stroje.
- Rosta2
- Kontaktovat uživatele:
jyrry píše:Bez StepFoura se to nepoužije. Proč taky.
A co když se zlomí během frézování fréza, můžeš po výměně toho nástroje pokračovat tam, kde skončilo to frézování, nebo musíš frézovat znovu od začátku?
Lark píše:... neber to jako hanění StepFoura. ....
Neberu, vím proč jsem si ho vybral
Lark píše:... co vlastně leze z toho LPT. ...
4x step-dir, 1x enable, 1x relé, dovnitř může myslím 2x koncák
Lark píše:... ten StepFour je vlastně zároveň řídicí systém stroje.
Ano. Myslím že to tak je.
jyrry.webnode.cz
Rosta2 píše:... A co když se zlomí během frézování fréza...
Když to stopnu a nástroj hned vyměním, můžu zadat "pokračovat" a on tu entitu která není dokončená najede znovu od jejího počátečního bodu a dofrézuje mi to do konce. U uzavřených entit si můžu označit nový počáteční bod - tam kde končí řez před zlomením.
Když to stopnu a soubor v tu chvíli uložím, můžu klidně mašinku vypnout a když příště ten soubor načtu, StepFour ví kterou entitu nedokončil, tedy kterou má pokračovat až do konce. Nebo si můžu označit entity které již udělal jako "ostrov" bez frézování a on najede v pořadí až tu která tak označená není. Můžu tak natrvalo (tedy do odznačení, ony tam zůstávají) označit entity které nechci řezat. Můžu nastavit stopku na kteroukoli entitu - zastaví před ní a čeká na moje schválení.
StepFour není blbý
jyrry.webnode.cz
JirkaA píše:... nebo si kliknout myší odkud chceš začít.
Ale ne SF LT... To umí ten tvůj...
jyrry.webnode.cz
- RadimHnilica
- Kontaktovat uživatele:
ahoj Frézaři
Když už se tady bavíme o Stepfouru mám LT a jedna věc je pro mě nepochopitelná a hrozný opruz
Uvedu příklad
Nastavuji korekce nástroje označím oknem celý díl a nastavím vrezování vně usečky no a např u 3 useček mi udělá korekci správně a u dvou mi je hodí dovnitř pak pokud si toho nevšimnu vznikne mi na dílu "odskok" o průměr nástroje. Takže si vždy musím zobratiz dráhy nástroje a díl po dílu čáru po čáře projít jestli to náhodou někde nepřehodil. Má někdo radu jak tohoto ven nebo co dělám blbě. Naučil jsem se s tím žít ale chystám se do nového projektu a vím že mě zase čeká tento opruz s odlaďováním programu protože někdy si to všimnu až na vyfrézovaném dílu prostě to v programu přehlídnu při konstrole těch stovek čar které mám
Když už se tady bavíme o Stepfouru mám LT a jedna věc je pro mě nepochopitelná a hrozný opruz
Uvedu příklad
Nastavuji korekce nástroje označím oknem celý díl a nastavím vrezování vně usečky no a např u 3 useček mi udělá korekci správně a u dvou mi je hodí dovnitř pak pokud si toho nevšimnu vznikne mi na dílu "odskok" o průměr nástroje. Takže si vždy musím zobratiz dráhy nástroje a díl po dílu čáru po čáře projít jestli to náhodou někde nepřehodil. Má někdo radu jak tohoto ven nebo co dělám blbě. Naučil jsem se s tím žít ale chystám se do nového projektu a vím že mě zase čeká tento opruz s odlaďováním programu protože někdy si to všimnu až na vyfrézovaném dílu prostě to v programu přehlídnu při konstrole těch stovek čar které mám
Radim
Podle mě nemají všechn segmenty křivky stejný směr. Je to vlastně chyba při konstrukci.
- Rosta2
- Kontaktovat uživatele:
RadimHnilica píše:ahoj Frézaři
Uvedu příklad
Tak s tímto jsem se už taky setkal, když jsem frézoval pro kámoše díly na jeho Fokker DVII, on to DXF kupoval od nějakého němce, a to byla tragedie takové a podobné chyby opravovat, čili si myslím, že tato situace nastává, při ne zcela korektním převodu z nějakého kreslícího SW do toho DXF, ale toto už se projevilo při simulace frézování v tom SheetCam, takže nejrychlejší bylo - pokud to tedy šlo, tu inkriminovanou část vymazat a nakreslit znovu ( zkoušel jsem i jiné postupy ale to znovu nakreslení bylo nejjednodušší)
Důležité je, to pořádně kontrolovat před puštěním do materiálu (předletová kontrola).
V překližce to ještě jde, ale na železe by to bylo horší.
Někdy takové prasárny dělá i "přeložená" křivka. V CADu se to dá někdy objevit vytvořením paralelní křivky dovnitř i ven, nebo analízou křivosti.