varok píše:Proč, v GESu dělají repase baterek špatně?
Tak to nevím, ale moc chvály jsem nezaznamenal, spíš naopak. Nejsi sám, kdo není spokojený.
varok píše:Né, po repasi baterie jsem začal nabíjet přímo modelářskou nabíječkou. Jak dlouho to nabíjelo si už nepamatuji, ale nabíjel jsem je malým proudem, tak několik hodin to bylo. Plácnu, 3 hodiny?
LiPol baterie nabíjím asi půl hoďky.
Není modelářská nabíječka jako modelářská nabíječka. To nejdůležitější pro nabíjení NiCd se jmenuje u různých nabíječek různě, ale znamená stále stejnou věc. Automatické řízení nabíjecího proudu. NiCd akumulátor se dá přebíjet KDYKOLI během nabíjení,nejen na konci, jak je mylně uváděno. A přebíjení si můžeme zjednodušeně představit jako stav, kdy se dodávaná energie z různých důvodů nestíhá ukládat do akumulátoru (chemická reakce) a mění se (nejen, ale hlavně) v teplo. Proto nabíječka nerve do baterky to, co má nastavené, ale to, co uzná za vhodné a řídí se jen max. nastaveným proudem. Dodám pár grafů pro pochopení.
Na prvním grafu klasické nabíjení pevně nastaveným proudem. Princip běžně užívaný u nabíječek k nářadí, nabíjecí proud bývá běžně 1,5-2,5A podle výrobce.
Na druhém grafu je baterka, kterou mi zapůjčil prodejce. Dobře odleželý kousek ze skladu prodávaný v akci.Toto za své peníze dostane šťastný zákazník
Pokud si to dobře prohlídneš a představíš si, co by se asi dělo, kdyby ihned od začátku dostávaly baterky plný proud (tedy 2A) První cca 4 minuty by se část energie proměnila v teplo, zhruba od 15 minuty by se část energie měnila jen a pouze v teplo, takový auto baterkový gril. Baterky grilují sami sebe. Jak dlouho to asi mohou vydržet?
Třetí graf jsou baterky ze starého elektrokola. Přinesl to kolega, že to našel, když řešil pozůstalost ... Dva roky se "to" válelo někde v kůlně a při pokusu o nabití se z toho stalo něco jako přímotop, tak do donesl. Jasně, nabíječka tam cpala pevně nastavená proud (asi 5A) a nedaly se udržet v ruce. Graf ukazuje, jak vypadá nabíjení v auto režimu. Max. nabíjecí proud 10A a baterky studený a nabitý za méně než polovinu času oproti originální nabíječce. Baterky plně funkční. Stáří v době, kdy jsem je měl na stole 10 let.
Na posledním grafu je vybíjení 15čl 1700mAh SC SCR 1A. Vybitá kapacita 2,25Ah

Takto umím nabít NiCd akumulátory. Panasonic 1700SCR má běžně kapacitu 1800-1850mAh a existuje možnost, jak do nich dostat víc, ale hlavně to víc pak dostat i ven. Dříve celkem běžně používaná metoda, dnes zapomenutá.
Tak si tak říkám, jestli dnes někdo dokáže opakovaně vybít z LiPolky alespoň 100% jemnovité kapacity bez poškození, o nějakých 120% ani neuvažuji
A jeden dotaz na závěr. Umí Tvoje modelářská nabíječka řídit proud při nabíjení NiCd, nebo tam rve to, co ji zadáš a nic neřídí?