Opět sbírka hádek a nekonstruktivních tlachů

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
rampa_mckvak
Bydliště: Někde na okraji Mléčné dráhy, kousíček za Alfa Centauri. A tam někde je Lounsko

Re: Budoucnost leteckého modelářství v Evropě / ČR

#181 Příspěvek od rampa_mckvak »

A z toho všeho plyne, že expresionismus na letiště nesmí, aby budoucnost leteckého modelářství měla světlé zítřky a zpátky ni krok :mrgreen:
Co neubrzdíš neukecáš.
rampa_mckvak
Bydliště: Někde na okraji Mléčné dráhy, kousíček za Alfa Centauri. A tam někde je Lounsko

Re: Opět sbírka hádek a nekonstruktivních tlachů

#182 Příspěvek od rampa_mckvak »

mhabr píše:Pak je tedy otázka, proč létáš s modelem - proto, abys měl radost, že něco umíš, že se v tom zlepšuješ a že jsi se naučil něco nového, nebo aby bylo něco ve vzduchu?

No, ono to vše patří k sobě. Když nebude nic ve vzduchu, nemohu mít radost a zlepšovat se. A jak se mám zlepšovat a mít radost, když ve vzchu bude prázdno.
Co neubrzdíš neukecáš.
Amper

#183 Příspěvek od Amper »

LV píše:A ak si dáš do pološníka stabilizáciu, tak si nahovno pilot.

Dela ze me hovno pilota pouha pritomnost stabilizace nebo jeji pouziti ? A jak je to v pripade kdy si ji dam na letadlo proto abych eliminoval problemy na startu (bohuzel nemame na letisti tak kvalitni drahu) a po vzletu ji vypinam ? Taky by me zajimalo zda budu hovno pilot jen kdyz ridim letadlo se stabilizaci nebo uz jsem v cudu globalne. Kdyz budu pilotovat Minimou tak jsem pilot a kdyz SE.5 se stabilizaci tak jsem teda nahovno pilot po celou dobu letu nebo jen behem startu kdy je aktivni aby me na trave neustrelovala smerovka ? Jo a budes prezentovat tento nazor i lidem kteri letaji F4U makety na mistrovstvi sveta a stabilizace maji v letadlech taky ? A pokud se nepletu tak jsem v popisu stavby DR.1 v RCR (nevim zda je Fokkerovo nebo nekoho jineho) bylo gyro tj. stabilizace na smerovce zminena taky.

Mozna bude jednodussi kdyz nam napises zakladni parametry toho kdo je pilot s ktery jsi se ochotny bavit bez toho aby jsi ho urazel nebo ho povazoval za neco podradneho. To ze ja jsem v kyblu protoze mam coptery, par epp letadel mensiho rozpeti nez 3 metry a v jednom letadle dokonce stabilizaci (bez schopnosti autonomniho letu) je uz jasne. Trochu jsem si pobrecel ale uz jsem v poradku a chapu kde je moje misto.
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Arcicorsa
Kontaktovat uživatele:

#184 Příspěvek od Arcicorsa »

LV píše:Nepleť si pojmy modelár a pilot modelov. Ty si pilot modelov. A ak si dáš do pološníka stabilizáciu, tak si nahovno pilot.

Jaké další slovenské perly z tebe vypadnou :lol: ???
Přílohy
3D DOG.jpg
Goblin 500 Spirit@MiniProtos Spirit@Oxy3 Spirit@Taranis + Xlite RC@ www.arcitimer.com
OK2BUH

#185 Příspěvek od OK2BUH »

mhabr píše:Tak od doby rádiového řízení jsou snad všechny modely "fly-by-wire", ne?

Ne, fly by wire je něco jiného. Řídíš ručně ale ne přímo serva ale jde to přes počítač. Ten hlídá parametry letu před chybami pilota i před poryvy větru a turbulencemi. Pro bezpečnost letu je to blahodárné. Samozřejmě když jsem byl mladší tak mě bavilo se s tím prát, čím horší počasí tím větší adrenalin. Ale jen na krátké lety. Když má člověk letět přes celou republiku v silných turbulencích tak je to docela makačka a otrava. Proč to mám na modelu? Protože bez toho jste odkázání lítat jen kolem hlavy. Potřebujete znát polohu křídel jinak spadnete. Já si mohu dovolit letět dokud vidím tečku nad obzorem. O polohu křídel se nestarám, protože vím, že bude vždy správná. Nic neporušuji protože je to stále na visuální dohled a řídím to ručně, ne autonomně. No a když chci adrenalin ve větru tak to jednoduše vypnu ale potom musím taky jenom kolem hlavy abych viděl křídla. A nebo přes FPV musím vidět horizont. A jestli jsem hovno pilot je mi docela jedno, já vím co umím a ve svém věku už nemusím nic dokazovat ani sobě ani ostatním. Na modely jsem se dal jenom proto, že mi doktoři po dvou infarktech zakázali lítat. Ale moc mě to nebaví. Mě to baví vymyslet a zalítat, vlastní lítání už ne, je to jenom slabá nahrážka toho co jsem dělal.
rampa_mckvak

#186 Příspěvek od rampa_mckvak »

Takže piloti vojenských stíhaček, piloti vrtulníků, piloti dopravních letadel i kosmonauti jsou piloti nahovno, protože maj v těch svej mrdkách (trocha expresionismu) počítače.
Co neubrzdíš neukecáš.
Steve

#187 Příspěvek od Steve »

JirkaA píše:Mýlíš se. Pouze jsem použil stejnou rétoriku a stejnou myšlenku, že když je někdo hulvát, tak vlastně není hulvát ale říká pravdu.

Pokud se začneš vyjadřovat jako "oni", pak budeš stejný jako oni....
To chceš?
:-)
Steve

#188 Příspěvek od Steve »

rampa_mckvak píše:Takže piloti vojenských stíhaček, piloti vrtulníků, piloti dopravních letadel i kosmonauti jsou piloti nahovno, protože maj v těch svej mrdkách (trocha expresionismu) počítače.

Ty fakt nevíš, proč to tak je?
M.j. z důvodů obratnosti - můžeš provádět prvky pilotáže, aniž by ses přetahoval s přirozenou stabilitou letounu.
A pokud ji nemáš, tak se upáčkuješ nebo používáš počítač.
Zjednodušeně řečeno.
Steve

#189 Příspěvek od Steve »

rampa_mckvak píše:No, ono to vše patří k sobě. Když nebude nic ve vzduchu, nemohu mít radost a zlepšovat se. A jak se mám zlepšovat a mít radost, když ve vzchu bude prázdno.

Ne.
Šlo o to, že buď máš rád řízení modelu a létáš bez stabilizace (i když to nemusí být snadné) nebo chceš letět odněkud někam (třeba se kochat letem jako takovým) a pak používat třeba stabilizační systémy.
S prázdnem ve vzduchu (proč?) to nemá nic společného.
mhabr

#190 Příspěvek od mhabr »

@OK2BUH> to co bylo napsáno je nepravda. Bohužel už neudržím oční víka,tak napíši zítra, co vše je blbina.
Do BIS morgen .....
LV
Kontaktovat uživatele:

#191 Příspěvek od LV »

tratonah píše:Pamatuji svého času jednoho Slováka , který na mojehobby mudroval nad Laserem EPP mrdkama jak říká ,které sám lítal a teď ? „Vraj pravdovravny hulvat“ Laco přestřelil jsi a Ty to víš.Na letišti jsme byli vždycky jedna parta ať modeláři či piloti a nezřídka po provozu jsme vytáhly modely a bylo jedno jaké , nikoho nenapadlo říct že lítá mrdky atd.Byli jsme jedna parta.Dnes se to nenosí .Dějiny se stále opakují ať tu nebo na MH zase se hádáte kdo má delší a kvalitnější péro

Na letisku ci kopci je to ine ako na forach. Tam nie si v anonimite. A co sa tyka mrdiek, lietam s nimi stale, lebo ako doplnok maju svoje opodstatnenie. Dva krat doroka vytiahnem na chatu Crackjaka, ten zlepsuje pilotaz. Obcas vytiahnem polkilove vetroniky Liona a Cejku, tie su balzam na dusi v podvecernej nulke. Za mrdky povazujem u mna aj svahace F3F, ktore lietam, tie dodavaju zase adrenalin...Takze aj u mna maju mrdky svoje opodstatnenie. Ale to co ma drzi v dielni su polo-makety.
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#192 Příspěvek od jyrry »

LV píše: to co ma drzi v dielni su polo-makety.

Jo, akorát mají moc křídel a málo motorů :mrgreen:
jyrry.webnode.cz
mhabr

#193 Příspěvek od mhabr »

No, takže historicky, pokud vím, existovali různé systémy přenosů povelů od pilota k řídicím plochám: čistě mechanické - pomocí soustavy lan a táhel, hydraulické nebo pneumatické - pomocí trubek a ventilů, pístů atd. a pak fly-by-wire, kde přenos probíhá čistě elektricky, přes dráty (jak název napovídá) a s plochami hýbou servomotory. Rozhodně fly-by-wire neznamená, že by pilot nic nedělal. Tuším (ale nevím to jistě), že Boeing umožňuje přepnout systém řízení letadla do režimu, kde pilot přímo řídí plochy letadla jako to bylo dříve - řízení obchází elektroniku. Airbus stále hlídá i v tom nejmanuálnějším módu, aby např. nedošlo k přetažení.

Nebudu rozebírat výhody a nevýhody jednotlivých systémů, jednak k tomu nejsem dostatečně vzdělán a hlavně si to dokážeš určitě snadno nalézt. Je ale jasné, že až hydrulika (pneumatika) a fly-by-wire umožnily výhody, bez kterých si již dálkové lety dnes nikdo nedokáže představit, jako autopilot, stabilizace a podobně.

Ale je potřeba si uvědomit jednu věc, kterou, zdá se, soustavně ignoruješ. Dopravní letadla a stíhačky nejsou letadla, která jsou postavena proto, aby si pilot užil pilotáž letadla, ale aby přepravovala náklad na velkou vzdálenost a nebo aby plnila vojenské cíle. Takže letové asistenty se konstrují hlavně proto, aby usnadnily pilotovi jeho práci.

Opravdu potřebujeme, jako piloti leteckých modelů, si usnadňovat pilotáž? A co jsem viděl, tak někdo si to dává i do letadel, která se řídí snadno, takže řízení se omezuje na "nastavím směr, kam chci, aby to letělo a elektronika se postará". Já tomu říkám, že je to jako cvičit a posilovat s polystyrénovýma činkama.
Ano, jsou např. modely-makety, které jsou postavené tak, aby co nejvěrněji kopírovaly předlohu, ale pak blblě lítají, tak je potřeba je osadit stabilizací a dalšími elektronickými prvky, ale fakt nechápu, proč to dávat do větroně, nebo do 3D akrobata.
Přiznám, že v poblouznění jsem si dal do akrobata Bavaria Deamona, párkrát se proletěl a zjistil, že mě to nebaví, tak jsem ho vyndal a stále mi leží ve skříňce v dílně :-)
mhabr

#194 Příspěvek od mhabr »

OK2BUH píše: Protože bez toho jste odkázání lítat jen kolem hlavy. Potřebujete znát polohu křídel jinak spadnete.

Ale o to přece v létání s modely jde, ne? Dívám se, jak je model ve vzduchu a tomu přizpůsobím řízení. Když kopne poryv větru, tak to vyrovnám, atd.

OK2BUH píše:Mě to baví vymyslet a zalítat, vlastní lítání už ne, je to jenom slabá nahrážka toho co jsem dělal.

To lecos vysvětluje, ale drtivá většina modelů pilotů létá pro pocit z létání, z ovládnutí modelu. A dokáží to fakt dobře i bez asistentů.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#195 Příspěvek od Celeron »

mhabr píše: Airbus stále hlídá i v tom nejmanuálnějším módu, aby např. nedošlo k přetažení.

Hmm a na co spadnul Airbus před pár lety do Atlantiku? Ne náhodou na přetažení? :wink:
Jirka
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“