AR1 píše:.... Neber to zle, ale nemyslím, že popularizace T9 je krok správným směrem. Spousta lidí získá pocit, jak na to za 55USD vyzrálo, jen to malinko doladí a uvidíš, přijde doba, kdy to někdo dá do x kilovýho éra a někam to jebne křičíc - neřídím! Ono nejde o to, že někdo udělá laciný vysílač, kdyby byl laciný tím, že je jednoduchý, ale v té jednoduchosti by byla standardní kvalita. A u T9 není zaručeno nic, což si tady místní debatéři navzájem dokazují, ale i s klidem ignorují. Nejde o to, že nefungující soft český šikula přehraje jiným - jde o to, že z tý fabriky klidně něco takovýho vyleze. Soft vidíš že nejde - a co vidíš dál?
Udělej téma a web na ty setový rádia a vsadím se, že to časem do 700 vrťase někdo dá.
Jinak good luck.
Dlouho jsem vzdoroval podlehnout vnitřní potřebě reagovat na filozofii „co je levné je určitě blbé a naopak“ jak zde bylo několikrát tvrzeno - ale když to nabírá současný směr – napadat jedince za to, že je ochotný pomoci těm nezkušeným ten „šmejd“ rozumě využívat musím reagovat.
Omlouvám se, že nebudu stručný. Pro upřesnění mé kvalifikace – několik let jsem pracoval jako osoba zodpovědná za kvalitu dodávek řídícího systému pro JE Temelín (v rámci dodávek pro fa Westinghouse) a na konci kariery jsem řídil prodej HW VT pro Compaq a HP (fa autorizovaný partner).
Když tak courám po různých forech tak nabývám dojmu, že FlySky už zdaleka nepatří mezi firmy vyrábějící naprosto šuntové výrobky, které je nebezpečné dát i do začátečnického kuličkoletu. Když totiž otevřete TGY9X tak všechny plošné spoje jsou signovány FS (FlySky), osazovány jsou automaty (u SMD součástek to ani jinak nejde) a zapájeny na vlně – kvalitu mohu posuzovat jen u té mojí a zde je velmi dobrá. Problém může nastat u prvků ručně pájených (potenciometry, vypínače …) u mne zase vyhovující, jak ale bylo jinde dokumentováno, tak to může být slabé místo i když nikde nebylo konstatováno, že spoje byly vadné (studené) ale pouze nepůsobily vzhledově důvěryhodně.
Iluze, že součástková základna Futaby … je jiná než v TGY (myslím kvalitativně) je mylná – všichni pracují s tím co dnes na trhu je a to se prakticky kvalitativně neliší – je zde jeden prvek, který nebudí důvěru – potenciometry – připadá mi jako prvek s určením pro občasné přestavění parametrů – ale ani zde si také zatím nikdo nestěžoval, že mu chrastí nebo jinak projevují nekvalitu. Zjednodušeně shrnuto stížností na vady vlastního HW je minimum. Hlavní problém leží v SW – verzi 1. mohu hodnotit jen z doslechu – byla špatná, verze 2. je výrazně lepší (má některé nedostatky) až na výpadek v listopadové? produkci – ze své zkušenosti se domnívám, že docházelo k selhání na straně zařízení pro nahrávání programu (ne všechny kusy z toho období jsou vadné?). V každém případě je to totální selhání na straně kontroly.
Ještě poznámku k ceně – náklady výroby HW budou u TGY prakticky na srovnatelné (cca stejné) úrovni jako u ostatních renomovaných značek - rozdíl bude v nákladech na kontrolu ale ten z principu nemůže být řádový. Podstatný rozdíl bude v nákladech na vývoj a konstrukci HW a na vývoj SW. Ta první část (HW) na TGY moc nestál – je to racionální sběr všeho kolem existujícího. U SW se jim to moc nepovedlo – jen to dokumentuje, že za cenu minimalizace nákladů dali do prodeje nedodělek (v.1), který v průběhu výroby a prodeje dodělávají – tím snížili náklady na minimum – ale ani zde není ten základní problém nízké ceny. Ten leží úplně mimo technicko kvalitativní úroveň – je to součást obchodní politiky – podle toho jak se prodává a jakou má odezvu (zde to hodně zakoplo díky selhání SW) vcelku jejich záměr vyšel – marketingový efekt je obrovský (to dokumentují odkazy na netu) a FlySky za velmi krátkou dobu ukusují hezký kousek trhu a jak zúročí tento efekt ukáže čas.
K té kvalitě ještě jedna poznámka – v elektronice pro profesionální použití (s nároky na mimořádnou spolehlivost) se zařízení zahořuje po dobu 100 hodin – za tu dobu se projeví cca 95% všech vad. Takže z toho lze dovodit, že pokud vysilač pracuje delší dobu bez zjevných vad - riziko selhání se výrazně snižuje.
Na závěr ještě jednu větu – v tržní ekonomice není cena jen ukazatelem kvality a nákladů (to mělo platit v minulém režimu) ale velmi složitý komplex velmi proměnlivých parametrů, takže tvrzení že TGY9X je šmejd (proto je také levný) a Futaba a … jsou výborné (protože jsou drahé) není absolutně měřítkem.
A teď mě můžete nadávat.