PC CESSNA - ARF 4kan - Pelikan

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Zamčeno
Zpráva
Autor
sigi123

cessna

#1936 Příspěvek od sigi123 »

Našel jsem na HC ten motor co píše strahlung.Nevím jestli jsem to vyčetl dobře ale měl by mít 9Amper.S tím reglem 25A do něj určitě teče nejmín 15,16A.To jsem poznal u svého pipera epp,když jsem původní regl 10A vyměnil za HD 18A-výkon se zvedl asi o 40%,ampery z 10 na 16A.A na foru pod motorem z HC používají malé vrtule 7x3.5,7x4.3 pokud jsem viděl.Nevím co dal za vrtuly ale možná proto se mu pálí izolace že je motor přetíženej.Jinak jsem to počítal,sice jsem dal o 400kč víc než on z HC,ale mám vše cz,bez problémů s reklamací a hlavně to funguje jak má.
strahlung

#1937 Příspěvek od strahlung »

sigi123: píšeš, že jsem zbytečně utrácel za tuning. Ne, naopak. Nechtěl jsem zbytečně utrácet za setový šunt. Chtěl jsem koupit lepší díly za méně peněz a to se mi víceméně povedlo. Ceny náhradních dílů na stavbu draku znáš a ceny vybavení z HC jsem podrobně rozepsal třeba pro případ, kdyby si někdo chtěl pořídit Cessnu jiným způsobem, než koupí setu u místního prodejce.
Naposledy upravil(a) strahlung dne stř 21.10.2009 18:35, celkem upraveno 1 x.
do čínského modelu patří čínské díly z čínského e-shopu
strahlung

#1938 Příspěvek od strahlung »

sigi123: Píšeš, že jsem zbytečně koupil moc silný motor. Podívej se do vlákna, co se o motorech píše. Já jsem to pročetl a stále se opakuje, že setový motor má Kv1500. Nezdálo se mi to, dlouho jsem se na to ptal, polemizoval, a pak o své vůli koupil motor s Kv1200. Vybral jsem takový, který odpovídá setové vrtuli. Setová vrtule má vylisováno 8x6, doporučená výrobcem má 9x5. Změřil jsem zhruba stejný proud, jaký uvádí výrobce při plném výkonu, a to bez ohledu na zatížitelnost regulátoru. Po prvních zkušenostech jsem hned napsal, že doporučuji raději motor silnější a s Kv1050.
Tedy:
Jedni říkali, že setový motor má Kv1500. Tak co jsem měl koupit? Po dlouhých diskusích na fóru i v SZ jsem koupil Kv1200, přestože se mi to zdálo hodně.
Druzí (mimo fórum) říkali, že koupí silnějšího regulátoru nic nepokazím, jediný podstatný rozdíl bude v zatížitelnosti, a to včetně BEC. Tak co jsem měl dělat? Já si to myslím také, proto jsem koupil 25A.
Naposledy upravil(a) strahlung dne stř 21.10.2009 18:53, celkem upraveno 2 x.
strahlung

#1939 Příspěvek od strahlung »

sigi123: Píšeš, že jsem zbytečně utrácel za silná serva. Podle Tebe jsem měl koupil cosi slabšího za 160Kč. Proč? Ta HXT900 mají +- stejnou spotřebu jako setová, jsou na ně dobré recenze a stála 3,65$/kus. Tak co se Ti na mé volbě vlastně nelíbí?
Naposledy upravil(a) strahlung dne stř 21.10.2009 18:40, celkem upraveno 1 x.
coro

Re: cessna

#1940 Příspěvek od coro »

sigi123 píše:Našel jsem na HC ten motor co píše strahlung.Nevím jestli jsem to vyčetl dobře ale měl by mít 9Amper.S tím reglem 25A do něj určitě teče nejmín 15,16A.To jsem poznal u svého pipera epp,když jsem původní regl 10A vyměnil za HD 18A-výkon se zvedl asi o 40%,ampery z 10 na 16A.....

Aby ste si všimli súvislosť,, som to zvýraznil.
Tak aj mne sa nejak nechcelo uveriť že väčšia vrtuľa mi žerie rovnako ako menšia, až som zistil že prúd stabilizuje regulátor na svoje maximum, a teda s väčšou vrtuľou vlastne lietam na trištvrte plynu.
Sú regly čo dajú viac, a po chvíľke zhoria. A sú také čo obmedzia prúd ak prekračuje to na čo sú stavané.... Väčší regl nie je žiadny problém, ale ani nezvýši výkon (len minimálne, klesnú straty na odpore zopnutých fetov, čiže teplo ktorým regl hreje).

Ten motor je inak podľa parametrov na 16A, má 49g, čiže vôbec nie je predimenzovaný.
strahlung

#1941 Příspěvek od strahlung »

sigi123: Píšeš, že pružnost trupu chrání model při tvrdším přistání. S tím bych rozhodně souhlasil. Ale co je moc, to je moc. Trup sám je hadrovatý a originální výztuž je spíše těžítko než cokoliv jiného. Píšeš, že jsem model zatížil. Ne. Ocas je beze změn. V těžišti je akustický indikátor - se vším všudy 10g. Nová výztuž pod křídlem je +-stejně těžká jako původní, ale na rozdíl od ní funguje a je přiměřeně tuhá - ne příliš, je to kročejová izolace. Předek je o něco lehčí. Výsledek: celková hmotnost zhruba stejná, těžíště víc vzadu. Lépe drží stoupání/klesání bez odledu na rychlost, méně se sama stáčí proti větru, kormidla nepatrně více zabírají.
Naposledy upravil(a) strahlung dne stř 21.10.2009 18:43, celkem upraveno 1 x.
strahlung

#1942 Příspěvek od strahlung »

coro píše:
sigi123 píše:Našel jsem na HC ten motor co píše strahlung.Nevím jestli jsem to vyčetl dobře ale měl by mít 9Amper.S tím reglem 25A do něj určitě teče nejmín 15,16A.To jsem poznal u svého pipera epp,když jsem původní regl 10A vyměnil za HD 18A-výkon se zvedl asi o 40%,ampery z 10 na 16A.....

Aby ste si všimli súvislosť,, som to zvýraznil.
Tak aj mne sa nejak nechcelo uveriť že väčšia vrtuľa mi žerie rovnako ako menšia, až som zistil že prúd stabilizuje regulátor na svoje maximum, a teda s väčšou vrtuľou vlastne lietam na trištvrte plynu.
Sú regly čo dajú viac, a po chvíľke zhoria. A sú také čo obmedzia prúd ak prekračuje to na čo sú stavané.... Väčší regl nie je žiadny problém, ale ani nezvýši výkon (len minimálne, klesnú straty na odpore zopnutých fetov, čiže teplo ktorým regl hreje).

Ten motor je inak podľa parametrov na 16A, má 49g, čiže vôbec nie je predimenzovaný.

Ano, já myslím, že to vůbec není špatná volba. Ale jednak se pilot musí krotit s plynem a být si vědom rizik přehřátí a druhak na plný výkon by slabý setový acu rychle zničil. Proto jsem silnější motor s Kv 1050 doporučil jako konzervativnější volbu.
sigi123

cessna

#1943 Příspěvek od sigi123 »

Já vím že v tuzemsku to vyjde o něco dráž,ale ne zas o tolik.Setová serva jsem v trupu nechal,jen na křidýlka jsem dal ty Eco 08.Setová jsou zebry a nejsou zrovna levná.A motor? Mám
MIG RC 400 /10 TURBO
nové provedení s ventilátorem
nový bezkartáčový elektromotor s rotačním pláštěm pro větroně do hmotnosti 1 kg , motorové modely do 750 g, pro 3D modely do 550 g
průměr motoru 28 mm
délka motoru bez hřídele 36 mm
průměr hřídele 4 mm
otáčky 1150 ot/min/ 1V
doporučené vrtule:
na 2Li. : 9,5x6“ 10x7“ Aeronaut GLAS, 11x6“, 12x6“ AER. CAM sklopná
na 3Li. : APC 9x4,5“, nebo 8,5x6“, 9,5x6“ Aer. GLAS 10x6“ AER. CAM sklopná
proudový odběr do 20A
m = 76 g
a myslím ze je mnohem kvalitnější než ten z HC,mam ho ve dvo modelech,je to takový univerzál a je mnohem kvalitnější než čína,např.Ray.Mám je od února do ted a všude je chválím,lepší motory do malejch letadel jsem zatím neměl/mimo ayi ale to je jina kategorie/.Tahle nová řada migů se jim povedla,samotnej stojí 540kč,combo s reglem 25A stojí 1040kč což není moc a je záruka.Nechci hanit čínu,sám mam ted objednáno rc 2.4G,ale u malejch věcí se to nevyplatí objednávat pokud je v tuzemsku jen o málo dražší a kvalitnější nahrada.A když píšeš o šuntech-místo jednoho čínskýho šuntu tam dáš druhej? To je otázka,co je kvalitnější-ta čína co dá výrobce nebo ta co si ještě levnější dám já?
strahlung

#1944 Příspěvek od strahlung »

sigi123: Píšeš, že "Vyosení motoru dané výrobcem je správné-2 stupně doprava a 3 stupně dolů". Pokud správně měřím a počítám, vyosení motoru u setové Cessny je v obou směrech 1:14, tedy cca 4 stupně. A to je docela rozdíl.
Naposledy upravil(a) strahlung dne stř 21.10.2009 18:45, celkem upraveno 1 x.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#1945 Příspěvek od arda1 »

To sigi123 - doufám že tam ty rotory lepí něčím pořádným a ne rozvařenou rejží jako u 14tek. :roll: :roll: :roll:
ICQ 638556901
strahlung

#1946 Příspěvek od strahlung »

sigi123 píše:Já vím že v tuzemsku to vyjde o něco dráž,ale ne zas o tolik.Setová serva jsem v trupu nechal,jen na křidýlka jsem dal ty Eco 08.Setová jsou zebry a nejsou zrovna levná.A motor? Mám
MIG RC 400 /10 TURBO
nové provedení s ventilátorem
nový bezkartáčový elektromotor s rotačním pláštěm pro větroně do hmotnosti 1 kg , motorové modely do 750 g, pro 3D modely do 550 g
průměr motoru 28 mm
délka motoru bez hřídele 36 mm
průměr hřídele 4 mm
otáčky 1150 ot/min/ 1V
doporučené vrtule:
na 2Li. : 9,5x6“ 10x7“ Aeronaut GLAS, 11x6“, 12x6“ AER. CAM sklopná
na 3Li. : APC 9x4,5“, nebo 8,5x6“, 9,5x6“ Aer. GLAS 10x6“ AER. CAM sklopná
proudový odběr do 20A
m = 76 g
a myslím ze je mnohem kvalitnější než ten z HC,mam ho ve dvo modelech,je to takový univerzál a je mnohem kvalitnější než čína,např.Ray.Mám je od února do ted a všude je chválím,lepší motory do malejch letadel jsem zatím neměl/mimo ayi ale to je jina kategorie/.Tahle nová řada migů se jim povedla,samotnej stojí 540kč,combo s reglem 25A stojí 1040kč což není moc a je záruka.Nechci hanit čínu,sám mam ted objednáno rc 2.4G,ale u malejch věcí se to nevyplatí objednávat pokud je v tuzemsku jen o málo dražší a kvalitnější nahrada.A když píšeš o šuntech-místo jednoho čínskýho šuntu tam dáš druhej? To je otázka,co je kvalitnější-ta čína co dá výrobce nebo ta co si ještě levnější dám já?

Jasně. Já jsem tím "tuningem" nemyslel úplně jiné letadlo, ale v podstatě na pohled stejné letadlo, z lepších dílů a za málo peněz. Vylepšování změnou základních parametrů jsem neměl v úmyslu. Původní Cessna mi stačila, ale neskutečně mi vadila její špatná kvalita. Naopak kupovat drahé a možná thochu kvalitnější díly jsem nechtěl, hledal jsem racionální kompromis.
Ne všechno z Číny je šunt. Přesněji z Číny je skoro všechno a jen něco je šunt. Například set od firmy Pelikán za 3200Kč.
sigi123

cessna

#1947 Příspěvek od sigi123 »

Nevím,já to vyosení měl v správné podle plastového školního úhloměru.A s reglem máš pravdu,ale n a vláknu o piper cub epp dost lidí píše to co ja-po vyměně reglu se o 30-40% zvedl výkon.A jinak u nás dost lidí od jara létá s cessnou tak jak ji koupily a s motorem ani reglem žádný problem,spíš odcházejí serva.
strahlung

#1948 Příspěvek od strahlung »

sigi123: Píšeš "A co se týká setových baterek-nejsou špatné,jen si musí človek uvědomit že mají jen 10C a nejsou s tak silným motorem na akrobacii.Já jich mám 5kusů od té doby co se cessna prodává a nemůzu si na ně stěžovat."
Setové baterky mají možná 10C, já to z nich nevyčetl. Ale i v setové Cessně mi na jedné při plném výkonu šlo napětí pod 3,1V hned po startu. Ona pak vždycky během letu ztvrdla. Ale po asi 15 cyklech, které absolvovaly (první o dost víc), se to zhoršovalo a už jsem se musel s plynem krotit i během letu, takže mi jejich nakvalita reálně začínala vadit. Běžné baterky za 9$ jsou nesrovnatelně, řádově lepší.
sigi123

cessna

#1949 Příspěvek od sigi123 »

Nevím čím to lepí mám dva ty 2836 Turbo,jeden od února,druhý od dubna,celé léto jsem marodil lital jsem dopoledne i odpoledne,pokaždé 4-5 baterek a zatím s nima žádný problém.A pěkně hvízdaj je to pěkný když prolítáváš blízko sebe.
strahlung

#1950 Příspěvek od strahlung »

sigi123 píše:Nevím,já to vyosení měl v správné podle plastového školního úhloměru.A s reglem máš pravdu,ale n a vláknu o piper cub epp dost lidí píše to co ja-po vyměně reglu se o 30-40% zvedl výkon.A jinak u nás dost lidí od jara létá s cessnou tak jak ji koupily a s motorem ani reglem žádný problem,spíš odcházejí serva.

Pokud nemáš jinou Cessnu (Pelikán Cessna 480 !), tak přece už od oka musíš vidět, že to vyosení je strašně velké. Obvyklé 2 stupně jsou poměrně málo. Tohle má opravdu sklon 1:14 - pokud se mnou ještě někdo nesouhlasí, napište.
Já jsem se setovým pohonem také neměl problémy. Napsal jsem, jak jsem dospěl k jinému pohonu a jaké to má důsledky. Fakt je, že to vidím jako změnu správným směrem. Setový motor moc kvalitní nebyl, setový regulátor mi v létě vypínal za letu i přijímač a ten vyšší výkon mi docela udělal radost.
Naposledy upravil(a) strahlung dne stř 21.10.2009 18:51, celkem upraveno 1 x.
Zamčeno

Zpět na „Stavebnice“