Wii copter

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Odpovědět
Zpráva
Autor
johny107

Re: Wii copter

#196 Příspěvek od johny107 »

edis píše:Podle těch obrázků je to zprávně, protože nemáš vytrimováno, když jsou páčky ve středu musí být hodnota 1500.
Ty máš PITCH i ROLL větší, takže se to naprosto správně naklání dopředu a doprava.

Zatial Dakujem, skusil som to vytrimovat na hodnotu okolo 1500, v niecom mi to asi pomohlo, uz mi to neukazuje take rozdiely pri odistenych motoroch..No vsimol som si dalsej zaujimavej veci..Nastavil som si minthrotle na 1250
a akonahle odistim motory, tak sa tocia akoze na tych 1250, tak to akoze ukazuje, no copter sa nakloni doprava akoby mal pravy motor slabsie otacky ako ostatne..Akonahle odlepim knipel, tak sa tie otacky dorovnaju..
Este sa to cele trasie, akoby vibroval cely copter..Myslim ze je to cele nejak precitlivele co sa tyka snimacov..Skusim sa este pohrat s tymi Pid hodnotami..Uz som s tym nechcel vecer moc hulakat, tak necham pokusy na zajtra a dam vediet..Moze mat jeden regulator resp motor ine hodnoty??Nechapem, preco sa toci inymi otackami ako ostatne..
Soft som skusal 1.8 patch 2..
Troll

#197 Příspěvek od Troll »

Mně není zcela jasné, jestli jsi s tím už byl ve vzduchu anebo se jenom šoupáš po zemi a poskakuješ. To je totiž naprosto zásadní věc. Pokud je to na zemi ( a i blízko země) tak je to neposedné a a při kontaktu se zemí má i tendenci k vibracím. Něco jako pozemní rezonence u heli. Že jeden motor točí jinak není nic výjimečného, taky se mi to stávalo. Ale ve vzduchu ten odlišný motor elektronika okamžitě umravní a všechno je OK. Teda pokud všechno pracuje správně. Takže : už jsi s tím letěl ?
Vibrace a třesení může způsobit i špatně nastavené PID, speciálně vysoké P . A na to jak velké P to snese má vliv dost věcí, hlavně velikost copteru a rychlost reglů. Podle obrázku tam máš 4,2 což by mělo být OK. Alespoň pokud nemáš mikro coptera. U maličkých jsem musel jít až tak na 2,5. :? .
madbull

#198 Příspěvek od madbull »

Tak jen hlásím!
Arduino pro mini pětivolt je doma i s programmrem a nějaký ty konektory k tomu aby se to dalo spájet dokupy...
Jen se mi nejspíš podařilo nakoupit dvakrát to samé a jestli přijde rád někomu přenechám za nákupku..
Přijde mi to co jsem posílal výše:tzn
http://flyduino.net/MWC-Board-matt-black
a odpory které z toho pětivoltu udělají 3.3 na napojení těch senzorů když jsou to ty na 3.3 jestli jsem pochopil správně.
http://flyduino.net/33V-Spannungsregler ... -MWC-Board
celé by to mělo být nějak kolem pětiset nejvýše....
Pokud to dorazí dvakrát tak jednu sadu rád prodám jestli má někdo zájem.K tomu se už jen dokoupí arduino které je za 400 necelých a nějaké ty senzory popřípadě kuchnuté z wii komponent..
Jen co to dorazí tak to posletuji a hodím sem foto na kolaudaci před připojením na pc..
nerušit...bastlím :-)
Maikeee

#199 Příspěvek od Maikeee »

Me vcera dorazila AIO deska, tak dneska odpoledne se pokusim to spajet (nebo jen udelat tistak) a snad do konce tydne budu letat :)
madbull

#200 Příspěvek od madbull »

hod sem potom prosím foto...Na co teda ve finále ta AIO vyšla?
Maikeee

#201 Příspěvek od Maikeee »

Jak to bude hotove, tak to nafotim ze vsech stran a dam sem inejaky ten planek. Deska me vysla na 1900Kc i s postovnym.
madbull

#202 Příspěvek od madbull »

dardaa. ja vemu neco levnejsiho.nejsu milionar.
johny107

#203 Příspěvek od johny107 »

Troll píše:Mně není zcela jasné, jestli jsi s tím už byl ve vzduchu anebo se jenom šoupáš po zemi a poskakuješ. To je totiž naprosto zásadní věc. Pokud je to na zemi ( a i blízko země) tak je to neposedné a a při kontaktu se zemí má i tendenci k vibracím. Něco jako pozemní rezonence u heli. Že jeden motor točí jinak není nic výjimečného, taky se mi to stávalo. Ale ve vzduchu ten odlišný motor elektronika okamžitě umravní a všechno je OK. Teda pokud všechno pracuje správně. Takže : už jsi s tím letěl ?
Vibrace a třesení může způsobit i špatně nastavené PID, speciálně vysoké P . A na to jak velké P to snese má vliv dost věcí, hlavně velikost copteru a rychlost reglů. Podle obrázku tam máš 4,2 což by mělo být OK. Alespoň pokud nemáš mikro coptera. U maličkých jsem musel jít až tak na 2,5. :? .

Nie este som s tym neletel..Iba ak suchal po zemi a raz som sa dokonca az prevratil.Snad to bolo vsetko sposobene tym nevytrimovanim..Skusim sa teda este popasovat s tymi vibraciami resp PID.
Skusat to mozem uz len vo vnutri v byte , vzhladom k tomuto pocasiu, tak ked mi to robi take koko.....tak sa s tym az bojim vzlietnut..No ved vyskusam,tak dam vediet..V kazdom pripade je to uz lepsie, neni uz copter nakloneny, no chyta taku rezonanciu no je dost silna.Tak snad sa mi to zlepsii..
Zatim Dakujem
Semis

#204 Příspěvek od Semis »

Johny107:
Zkoušel jsi to chytit do ruky, přidat plyn tak aby to mělotendenci lehce vzlítnout a případně to dotrimovat aby to netahalo do stran?
Já měl z počátku podobný problémy a takhle jsem to vyřešil abych s tim nemlátil furt o zem. (pokud teda neni něco jinýho ještě špatně)
Troll

#205 Příspěvek od Troll »

johny107 píše:... este som s tym neletel..Iba ak suchal po zemi a raz som sa dokonca az prevratil.Snad to bolo vsetko sposobene tym nevytrimovanim..Skusim sa teda este popasovat s tymi vibraciami resp PID.
Skusat to mozem uz len vo vnutri v byte , vzhladom k tomuto pocasiu, tak ked mi to robi take koko.....tak sa s tym az bojim vzlietnut..No ved vyskusam,tak dam vediet..V kazdom pripade je to uz lepsie, neni uz copter nakloneny, no chyta taku rezonanciu no je dost silna.Tak snad sa mi to zlepsii..
Zatim Dakujem

Tímhle jsi měl začít :D . Tak to chytni do ruky a přidej plyn abys cítli, že se to vznáší. Pak uvidíš, jak se to chová. A vsadil bych se, že hned po tomhle testu můžeš začít lítat. :lol: .
Pokud je copter ve styku se zemí jenom odlehčený, jsou potíže, často vzniká něco jako pozemní rezonance u heli. Je to normální jev. A jak moc je to nestabilní záleží na konstrukci podvozku a tvrdosti povrchu. Na trávě je to v pohodě, na parketách, betonu, asfaltu a pokud je podvozek tvrdý ( úplně nejhorší je, když trošku pruží, ale ne moc) , může být problém. Rozmitává se to a oscilace se zvětšují. Klidně to i skočí na záda. Ale ve vzduchu je to zcela v pohodě.
Pro začátky je nejlepší podvozek z měkkých míčků. tuším se to používá na líný tenis. Jednak jsou barevné takže to pomůže odlišit kde je předek a druhak to výborně tlumí vibrace právě při šoupání po zemi. Utlumí to bez odskoku i případný pád z malé výšky.
A ještě jedna věc, coptery jsou stejně jako vrtulníky těsně nad zemí asi tak do výšky půl metru ( s nějakou tolerancí dle váhy copteru) mnohem více nestabilní jako ve volném ovzduší. Prostě když už letět, tak to chce pořádně zvednout do metru . :)
speto_sk
Kontaktovat uživatele:

#206 Příspěvek od speto_sk »

Cista pravda Troll. Spominam si ,ze aj ja som mal take problemy lebo som o tom nic nevedel.
My plane: http://www.rcalbum.com/index.php?sum=607&amode=
My video: http://www.youtube.com/user/spetosk#p/a

Coptery , to je diagnoza ;-)
johny107

#207 Příspěvek od johny107 »

Takze som natocil nejake videjko..Je vidiet ako to cele dost kmita..aspon pohladom na otacky motorov..
Tu rovinu si netreba vsimat, zameral som sa na natocenie aby bolo daco vidiet a este som to musel pridrziavat
kedze bol na kabloch .. http://www.youtube.com/watch?v=_JWAeMRrE_0

Skusal som sa aj odlepit od zeme, podarilo sa mi to iba raz, asi tak pol metra od zeme..Bolo na tom vidiet,
ako sa kopter z nejakych dovodov rychlo naklana do stran...Ked som ho chcel akoze vyrovnat,tak som ho otocil na vrtule hore podvozkom..Samozrejme ze som ho skusal aj drzat v ruke odspodu za drziak baterky, no jeho chovanie je velmi nevyspytatelne.Co sa tyka toho vytrimovania, tak to je v poriadku..Nema nikde tendenciu letiet iba ak hore akurat ze to tak kmita - chaoticky sa menia otacky motorov
Pride mi to ako by ho na TX packovala osoba s vysokym stupnom Parkinsona :)

Mam uz trocha zalietany quadcopter s KKdoskou od Jirky,Ma uz nejake havarie za sebou, krive osky na motoroch.
Ked bolo obylie na poli, tak som ho startoval z ruky a bez ziadnych vybracii, bez nijakych problemov..
Preco potom v akro mode, kedy je aktivne iba gyro, preco robi taketo haluze??
Skusal som to este par krat,no po riadnej sajbe do steny som riadne ohol osku motora, to sa mi nestalo
ani ked som sa zrypal z 30m vysky do pola.Vsetko nove motory..
Naposledy upravil(a) johny107 dne stř 26.10.2011 16:23, celkem upraveno 1 x.
logout
Kontaktovat uživatele:

#208 Příspěvek od logout »

Máš vyvážené vrtule? Však tie senzory sa idú zblázniť.
johny107

#209 Příspěvek od johny107 »

vrtule nemam vyvazovane.Tie iste mam aj na coptery s kkdoskou a nikdy som ich nemusel vyvazovat..
Skusal som motory s vrtulami jednotlivo aj vsetky naraz az po max plyn a ziadne vibracie som nikdy necitil..
Tie vrtule su na tom velmi dobre..To kmitanie sposobuje oscilacia,rezonancia ci jak to mam nazvat..
Vraj mi teda vsetci tvrdia, ze je to normalne no urcite asi nebude..Ako znizim tu precitlivelost snimacov??
Teraz ked uz mam krivu osku na motore po tych blbych pokusoch, uz budu vibracie iba vyssie..
Na KK doske sa da citlivost gyr regulovat s potenciometrami na doske..Ako tu citlivost znizim na wiicoptery?
Tej Pid moc nerozumiem..Je na webe nejaky rozumny navod ako na to?
Zatial Dik
Troll

#210 Příspěvek od Troll »

To co jsi natočil je bohužel bez dalších informací k ničemu. :( . To bylo za letu, za visu, nebo na zemi a držel jsi to silou přitlačené k zemi nebo při jakém režimu letu, nebo čeho, jsi natáčel tu obrazovku ? A jak to bylo připojeno ke GUI ? Já jsem schopen něco takového natočit i za letu,ale mám Wii připojenou k počítači přes Bluetooth. Máš to taky tak ? Anebo tam máš kabel? Je mi jasné že jsi v prd... li , ale bez rozumných a přesných informací které nám sem napíšeš ti nelze poradit.
Ty oscilace může způsobovat ledaccos, třeba kontakt se zemí, anebo špatně naladěné PID ... - Jsi si jist, že máš správně nastaven směr gyrování? ( Tady bych viděl dost pravděpodobně tvůj problém) Tzn, když to držíš roztočené v ruce a skloníš čumák dolů ( rukou, ne povelem z vysílače) , musíš v ruce překonávat značný odpor , motory vepředu přidají a ty zadní uberou. To samé i ve všech ostatních osách . Hodně potíží způsobuje YAW ( zatáčení ) to ovlivňuje všechny motory. Pokud to tak není, tak je to úplně špatně a nikdy to chodit nebude , ani nemůže , a v tom případě by se to chovalo přesně jak popisuješ. Pokud je špatně PID, tak uber pouze P, a to na hodnotu kolem 2,5 , pak to sice bude málo stabilní, ale nebude to oscilovat.
Prostě napiš všechno co jsi zkoušel a jak a jaká byla reakce.
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“