PC CESSNA - ARF 4kan - Pelikan

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Zamčeno
Zpráva
Autor
strahlung

#1966 Příspěvek od strahlung »

m@rtin píše:
strahlung píše:Vzhledem k tomu, že model se při unáhleném startu stáčí pravotočivě, zatímco vrtule je rovněž pravotočivá, myslím, že zákon akce a reakce se k vysvětlení tohoto jevu nehodí. Spíš to naklonění osy motoru.

To sem zapomněl napsat ... mně se to vždy točilo při startu doleva, z toho jsem vydedukoval, že v tom má prsty točivý moment. Při pozvolnějším rozjedu s postupným přidáváním plynu (ale ne až na maximum), jede cessna skoro rovně - když zanedbám nerovnosti povrchu a vítr).

Nojo, to je fakt. Ono při řádném startu se to časem stáčí všelijak a já to přičítal spíš bočním poryvům větru. Já si myslím, že osa motoru se nejvíc projeví právě při unáhleném startu, se kterým mám asi nechvalně rozsáhlé zkušenosti. A vždycky mi to šlo doprava, a to několikrát i nezvládnutelně. Myslím, že to podfukování levého křídla má za úkol kompenzovat právě ten točivý moment, a že to přeťápli. Nebo spíš vůbec neřešili, prostě to tam dali nějak šikmo a hrajte si.
do čínského modelu patří čínské díly z čínského e-shopu
strahlung

Re: cessna

#1967 Příspěvek od strahlung »

m@rtin píše:Souhlas. Ale kvalita odpovídá ceně. Pokud by set splňoval uvedené předpoklady, určitě by nestál 3200 i s DPH. Já to vidím tak, a už to tu taky pár lidí psalo, že v podstatě jsou dvě možnosti, jak to dopadne, když si takový set koupí "začátečník". Buď to během prvních pokusů roztříská na prvočinitele a vykašle se na to, nebo se mu podaří tohle překlenout a po více či méně opravách s tím dokáže létat. Pak jsou další dvě možnosti podle toho, jak hodně to člověka baví a kolik je ochoten do modelařiny investovat - buď létá se setovou výbavou (levnější varianta) a opravuje či mění jen to, co je v daném okamžiku třeba (můj případ :)), nebo je to modelář srdcem i duší, který se v tom rád vrtá a celé si to upraví, přestaví, vyladí... :). Já myslím, že je dobře, že je tu možnost si to za pár tisíc "ozkoušet". Tahle Cessna za ty prachy je asi to nejlepší, co v téhle kategorii na našem trhu je.

Souhlasím se vším kromě jediného. Kdo ví, co koupit, ten si při jistých zkušenostech, které tak jako tak potřebuje, postaví Cessnu z dílů z HC levněji a bude s ní rozhodně spokojenější. Neříkám, že nákup na HC má jen výhody. Neříkám, že začít se setem Cessna je úplně špatně - já tak také začal. Kdybych si na fóru včas přečetl, co všechno je tam špatně, buď bych se na to vykašlal, nebo bych tam hledal, jak si jí postavit z lepších dílů. Proto tady o tom teď píši.
strahlung

#1968 Příspěvek od strahlung »

Tak se omlouvám a sypu si na hlavu popel. Koukal jsem do svých poznámek a ten sklon osy je 6 stupňů dohromady, tedy šíkmo 45 stupňů mezi dolů a doprava. Tedy dolů a doprava zvlášť je to po čtyřech stupních. Teď jsem to ve svých příspěvcích všude opravil, aby ve vlákně nebyly bludy. Ale na podstatě věci to nic nemění. Stále je to mnohem víc, než by bylo obvyklé.
strahlung

vybíjení acu

#1969 Příspěvek od strahlung »

Vzal jsem částečně nabitou baterku Turnigy 3s 1300mAh a v Cessně jsem ji vybil, abych o ní získal nějakou představu. Se setovou baterkou to nemá nic společného, ta má tak 5x vyšší vnitřní odpor. Ale třeba se ta tabulka bude kromě mně hodit i někomu jinému, pokud by upgradoval. Berte to jen jako orientační údaje, přesnější měření nepotřebuji. V podstatě to odpovídá oficiálním vybíjecím křivkám výrobců acu při malém zatížení.
"Na půl plynu" myslím s motorem KDA22-10S, který je silnější než setový. Je to jen pro představu, co se na baterce asi tak děje a jak nastavit akustický indikátor, abych měl dost času na přistání, abych do poslední chvíle mohl bezpečně manévrovat na plný plyn a aby baterka pak byla po přistání vybitá tak akorát. Vhodné nastavení mi tedy připadá 3,3V výstraha/3,2V alarm. Nebo, když na to teď koukám, raději 3,4V/3,3V pro pohodovější přistání a delší životnost acu.

Obrázek
sigi123

cessna

#1970 Příspěvek od sigi123 »

Ted po 2.5 mi dosloužila Ray 3s 1600mA.Mám ještě jednu a 5ks setovek.V cessně otočený koš takže se vejde i ta 1600ma.S tou setovkou v létě lety 15-17 minut,ted když je zima létám na stopky 11minut.Nikdy jsem takhle baterky neměřil.Prostě jsem létal do poklesu napětí a žádný problém jsem zatím neměl.Ta Ray 1600 co ted odešla-krásný věk.Těch 5 setovek mám nakoupeno postupně od února do dubna/na každé datum/ a tuhle neděli první nakroutila 50 cyklů-zpozoroval jsem že trošku změkla ale může to být i nízkou teplotou.Ale i kdyby odešla dejme tomu po 60 cyklech-vzhledem k ceně je to dobré.Jinak po foru co jsem četl se udává životnost okolo 80-100 cyklůJinak v easy gliderovi létám Ray 3s 2200mA úplně na doraz do vypnutí/to někdy i se setovkama/ je stará od lonského června a nic se neděje.Nevím proč to takhle do detailů měřit.Dělá to ještě někdo?
sigi123

cessna

#1971 Příspěvek od sigi123 »

Ted mám objednáno tohle :

http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... _Lipo_Pack

pasujou mi do všech třech letadel,v cessně otočený a upravený koš,lidi jak jsem četl dávaj i 1600-1800mA,v pohodě se vejdou.
strahlung

#1972 Příspěvek od strahlung »

sigi123 píše:Ted po 2.5 mi dosloužila Ray 3s 1600mA.Mám ještě jednu a 5ks setovek.V cessně otočený koš takže se vejde i ta 1600ma.S tou setovkou v létě lety 15-17 minut,ted když je zima létám na stopky 11minut.Nikdy jsem takhle baterky neměřil.Prostě jsem létal do poklesu napětí a žádný problém jsem zatím neměl.Ta Ray 1600 co ted odešla-krásný věk.Těch 5 setovek mám nakoupeno postupně od února do dubna/na každé datum/ a tuhle neděli první nakroutila 50 cyklů-zpozoroval jsem že trošku změkla ale může to být i nízkou teplotou.Ale i kdyby odešla dejme tomu po 60 cyklech-vzhledem k ceně je to dobré.Jinak po foru co jsem četl se udává životnost okolo 80-100 cyklůJinak v easy gliderovi létám Ray 3s 2200mA úplně na doraz do vypnutí/to někdy i se setovkama/ je stará od lonského června a nic se neděje.Nevím proč to takhle do detailů měřit.Dělá to ještě někdo?

Uvádí se, že napětí na článku nesmí v žádném případě klesnout pod 2,9V. Lepší je, když neklesne ani pod 3,1V. Osobně si myslím, že když napětí klesne na 2,8V na okamžik při plné zátěži, není to takový průšvih, jako kdyby někdo vybil baterku malým proudem na 2,9V. Ale výrobci oficiálně nepřipouštějí pokles pod 3V. Létat, dokud regulátor nenaměří na trojčlánku 8,1V a nevypne se (byť i na plný knedlík) je asi nerozumné, já bych to rozhodně nedělal. U Li-ion polymer se při velmi slušném zacházení uvádí i několik set cyklů. 50 cyklů znamená při ceně setového acu cca 500Kč cenu 10Kč za jeden let. Není to moc, ale také to není zadarmo. Já to beru tak, že pokud zařízení indikující stav baterky nestojí víc než acu a umožní mi pohodově přistát s plným výkonem v rezervě i bez stopek, tak ho prostě používám a zajímám se o napětí. S kýmkoliv jsem o tom mluvil, měli všelijaké názory na hlídání vybíjení (stopky, duplex, sofistikovaný regulátor atd.), ale všichni to aspoň nějak hlídají a berou to vážně.
strahlung

#1973 Příspěvek od strahlung »

sigi123 píše:Ted mám objednáno tohle :

http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... _Lipo_Pack

pasujou mi do všech třech letadel,v cessně otočený a upravený koš,lidi jak jsem četl dávaj i 1600-1800mA,v pohodě se vejdou.

S tím upraveným a otočeným košem to moc nechápu. Co to dělá s těžištěm? Kde je pak přesně ta baterka? Dej sem prosím fotku.
sigi123

cessna

#1974 Příspěvek od sigi123 »

To s tím napětím je pravda.Ale pokud jsem a rc manii hledal,nenašel jsem nikoho kdo by měl několik set cyklů.To udává výrobce ale neplatí to v letadlech kde dostávaj záhul.Většinou se to pohybuje 80 až 120 cyklů záleží jak do létá a samozřejmě hlavně na kvalitě baterky která je kus od kusu jiná.Proto to neřeším a létám.Radši mám v ruce optica než sedět doma s měřákem :P .
sigi123

cessna

#1975 Příspěvek od sigi123 »

Ta baterka se jen trošku posune.Já dělal lože s hliníkového plechu,tím pádem se mi i s těžší baterkou těžistě neposunulo.Stačilo koš vyndat otočit a znova přišroubovat-baterka se strká ne směrem k motoru ale od motoru.Odkaz na lože je někde okolo stánky 115-120.
sigi123

cessna

#1976 Příspěvek od sigi123 »

strahlung

#1977 Příspěvek od strahlung »

sigi123 píše:Ta baterka se jen trošku posune.Já dělal lože s hliníkového plechu,tím pádem se mi i s těžší baterkou těžistě neposunulo.Stačilo koš vyndat otočit a znova přišroubovat-baterka se strká ne směrem k motoru ale od motoru.Odkaz na lože je někde okolo stánky 115-120.

Když už někdo dělá jiné uložení motoru, tak by se to dalo udělat tak, aby přední doraz pro bateru byl třeba o 1cm víc vepředu, tj. víc v motorovém krytu, ne? Těžiště by bylo víc vepředu (když o to někdo stojí) a vešla by se v pohodě delší baterka (když o to někdo stojí), třeba Turnigy 20C 3s 1500mAh. Prostě by se uložení motoru nepřišroubovalo na ten výstupek, co vepředu je, ale na jeho rovné okolí (já to tak mám) a ten výstupek by se víc otevřel. Přijde mi to lepší než sypat do čumáku 40g olova, jak jsi psal. Ale samozřejmě by to šlo jen o kousek, pokud by se nemělo přední kolečko posouvat dopředu. Na baterku 1600mAh už by to bez posunutí kolečka nestačilo.
sigi123

cessna

#1978 Příspěvek od sigi123 »

Někteří to maj tak že koš úplně vyndaj,maj vlepenou přepážku a strkaj baterku rovně do kabiny a tím pádem těžiště zůstane beze změny.
sigi123

cessna

#1979 Příspěvek od sigi123 »

tak už mužu pokračovat.Já sám do ní takhle dával Ray 3s 2200mA.Dočetl jsem se totiž už na začátku vlákna že těm co ji předělávali a dostali se až k váze jednoho 1kg! že cessna se zklidnila a stabilizovala.A to mužu potvrdit,mě vážila i s baterkou 874 gramů a byla stabilní a okamžitě reagovala na kormidla.
mrsairus

#1980 Příspěvek od mrsairus »

hojte cessnacikovia :D

tak dnes som konecne hodil svoju upgradnutu cessnu (HXT900, Turnigy Plush 25amp, Turnigy 2632 Brushless Motor 1500k, dx6i, smerovka vyskovka z balzy, vystuzeny podvozok, vyztuzeny drziak serv, hlavne kridlo upevnene so skrutkami)

problem je v tom ze sa mi tazisko posunulo do zadu (ta balza nebola odlahcena a bola tahsia ako polystyren, dajme tomu ze to ma o polovicu vacsiu hmotnost, cize ak to nema 10g ale 20g achcost je cca 5x dlhsi ako predok (vzdladom na tazisko) tak to predu musim dat 50g? uniesla by to este? pretoze teraz ma cca 800g, upgradeom som zvysil hmotnost o cca 100g, tak teraz neviem ci to mam dovazit, ci to vobec zvladne, alebo tam dat setovu smerovku a vyskovku?

ovladalo sa to dost prudko, bolo to dost agresivne stacili malilinke vychylky pak, podarilo sa mi stym vsak pristat do travy :)

skuste mi poradit, ci ju mozem este nalozit, vzhladom na ten motor atd, thx :idea:
Zamčeno

Zpět na „Stavebnice“