Coptér - posouzení dílů - pouze zde

Chcete začít s copterem a nenašli jste odpověď v některém z již existujících témat.
Odpovědět
Zpráva
Autor
mclei
Kontaktovat uživatele:

Re: Coptér - posouzení dílů - pouze zde

#1996 Příspěvek od mclei »

BeeRotor má k té F3 i PDB ve stejné velikosti, takže to namontuješ na sloupky po ni a máš vyřešeno napájení a současně i to proudový čidlo. Navíc pokud máš LittleBee tak potřebuješ napájecí regulátor pro tu řídící jednotku.
j.s

#1997 Příspěvek od j.s »

Co sis koupil za baterky, že je tam tenhle konektor, to jsou 1400mAh 20C? Já nevim kolik to opravdu "žere" když tomu dáš čoud, ale zatim co ESC máš hodně předimenzované (20A) tak baterka dá jen 28A a to ještě teoreticky... Nebo maj baterky víc "C"?
Jinak motor přijde se všim, tak aby šel upevnit a aby šla připevnit běžná vrtule.. to bych asi moc neřešil.
U FPV je důležitej konektor natény, jestli je to správnej protikus k vysílači / přijímači - tedy SMA vs RPSMA. Přímo drátování mezi vysílačem, osd, kamerkou atp, tak je důležitý, aby ke všemu byl nějakej konektor (pokud to nechceš mít vše úplně na pevno) no a pak ty drátky buď šmikneš, spájíš a zasmrštíš, nebo většinou maj konektror jen na jedné straně a zbytek je "dodělej si sám" protože každej má jinak konektro samozřejmě jinej...
K řídící jednotce bys kabeláž dostat měl, tedy alespoň je v popise.
Co se napájení týče, jak psal kolega nade mnou, tak to asi řešíš tím externím becem? To PDB zní zajímavě, zkus na to mrknout (moc místa tam nebude, takže by to nebylo špatný řešení).
edit: koukám že ten matek pdb má i nějakej pípák na napětí.
X650F, Sunnysky, Afro, Graupner 11x5, APM, Pixhawk
dracekvo

#1998 Příspěvek od dracekvo »

S tím napájením to moc nechápu. Doufal sem, že si vystačím s tím BDP Matek a nerad bych kupoval další. Má výstup 5V 3A
Pro info kdyby to někoho zajímalo, tak má nastavitelný pípak na baterku 3.4, 3.5 nebo 3.6V. Ale ten nebudu používat, jde vypnout. Vybral sem ho hlavně kvůli pípáku na vyhledávání. Taky dokáže ovládat ledky na osvětlení pomocí jednoho kanálu.
http://www.banggood.com/Matek-PDB-BEC-5 ... 91017.html

Baterky mám multistar 3S 1400mAh 40-80C. Nějak sem předpokládal, že by to mělo stačit.

Ten regulátor sem dostal doporučený zde v jiném vlákně. Sám si vybrat jiný netroufám. Co teda třeba ten co je originál v eachine racer Simonk 12A?
http://www.banggood.com/Eachine-Racer-2 ... 14103.html

Anténu i vysílač sem koupil kompatibilní
http://www.banggood.com/Eachine-ET200R- ... 22303.html
http://eu.banggood.com/Wholesale-Wareho ... 61730.html

Jo tak pokud by v ke každé jednotce byl konektor byť jen s volným drátem na druhý straně, tak by to mělo být pro mě v pohodě. Vybavení na pájení mám. Dokonce se tu i najdou ty konektory se používají v PC.

Edit: ještě jedna nejasnost. Musí být LC filtr na napájení kamery a vysílače? Něco sem o tom někde četl, že je to vhodné pro omezení rušení.

A má smysl tam vozit 8 kanálový přijímač Frsky X8R, nebo tam kvůli velikosti a hmotnosti vrazit nějaký menší? Rádio mám Frsky Taranis x9d plus a dostal sem k němu právě jen dva X8R, monitor napětí s displejem a snímač proudu. Ale ten je kvůli feritovému kroužku docela těžky. Spíš vhodnej do letadel, takže sem ho dávat nebudu.
Lítám letadla a malé koptéry, občas přes FPV. Zatím jen bubliny.
j.s

#1999 Příspěvek od j.s »

S Matek PDB si vystačíš.
Baterky jsou v poho, jen jsem zmaten, proč jsou na nich xc30 konektory dimenzované na 30A, když baterka dá teoreticky přes 100A. Tohle neni moje parketa, a někdo to možná uvede na pravou míru a třeba je to v pohodě, já bych tam dal alespon xt60, který se ale blbě rozpojujou, takže já třeba používám 5.5mm bullet (na malou koptéru asi nevhodné kvůli váze).
Regly klidně nech, aspoň máš rezervu a nebo se mrkni ve vlákně o 250tkách, co kluci používaj, řekl bych, že většina nějaké 12A nebo 18A regly (zase je to o váze).. koukni od tabulek k motorům třeba na RCGroups, kolik to reálně žere s 5" vrtulí na plnej výkon.
Antény, jestli jsi vzal ty s RP-SMA konektorem, tak jsi vzal správně.
LC filtr, já ho třeba nepoužívám a je to v pohodě. Uvidíš jestli budeš mít pruhy v obraze a podle toho ho tam buď dáš nebo ne.
X8R je velkej přijímač, to bude asi zbytečný, ale zeptej se třeba ve vlákně o taranisu nebo zase ve 25tkách.. něco ti tam doporučí.
Monitor napětí má už ten matek PDB, takže zbytečné dávat druhý.
Jebediah11

#2000 Příspěvek od Jebediah11 »

Dobrý den, mohl bych vás poprosit o závěrečnou radu než naházím komponenty do košíku? :D

Plánovaná váha něco kolem 4 Kg, baterie 4-5 S, vrtule 12" , klidné polétání s nějakou tou slušnější fotkou nebo videem.

Regulátory:

http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__76292__Afro_ESC_30Amp_OPTO_Multi_rotor_Motor_Speed_Controller_SimonK_Firmware_EU_Warehouse_.html

Motory:

http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__25080__NTM_Prop_Drive_28_30S_800KV_300W_Brushless_Motor_short_shaft_version_.html

Drobnosti:

http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__27035__Hobby_King_Octocopter_Power_Distribution_Board.html

http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__77788__Multistar_2209_2213_2216_V2_Prop_Adapter_Set_2_x_CW_2_x_CCW_EU_Warehouse_.html

Jde mi hlavně o to, jestli v kombinaci mých požadavků a vybraných komponent nebyla nějaká závažná chybka kterou jsem přehlédl.

Předem moc děkuji za pomoc. :D
Grugh

#2001 Příspěvek od Grugh »

Ty adaptéry na vrtule mi nepřijdou kompatibilní s vybranými motory.
j.s

#2002 Příspěvek od j.s »

Takze to bude octa? X4 nebo x8? A jakej ram?
Jebediah11

#2003 Příspěvek od Jebediah11 »

Dobře, mrknu se na to.

Ano, x8. Rám bych si chtěl vyrobit sám z hliníkových profilů, ale uvidím jestli to půjde podle mých představ. Případně se kouknu po nějakém hotovém.
Jebediah11

#2005 Příspěvek od Jebediah11 »

Ještě jsem se chtěl zeptat pro mou lepší představu, bude 10000mAh 4S rozumných nebo raději víc?
JodiBB

#2006 Příspěvek od JodiBB »

Zdar,
Zacinam, takze by som urcite potreboval radu od vas skusenejsich.
Mojim cielom je postavit quadru na rekreacne polety s FPV a casom na nejake foto/video s poletom 15min+.
Z prispevkov na fore som si vzal inspiraciu a spravil zoznam:

Ram - Diatone White Sheep
RJ - PixHawk
Motory - SunnySky X2212 KV980 Brushless Motor
Regulatory - Afro ESC 20Amp mini Multi-rotor Motor Speed Controller (SimonK Firmware)
Vrtule - 1047SF Combo (1047SF & R1047SF) (3 Standard & 3 Counter Rotating Per Bag)
Transmitter - FrSky Taranis X9D+ Mod2 + X8R
Baterka - ZIPPY Flightmax 5000mAh 4S1P 20C

- FPV a gimbal(pre GoPro) zatial vyriesene nemam.

Rozpocet bez FPV a gimbalu by som videl okolo 500USD. Komponenty budem objednavat v zahranici.

Aky je vas nazor na hore popisanu zostavu? Je potrebne nieco vymenit alebo pridat?
Vopred dik.

edit: Zmenena TJ a vysielac
Naposledy upravil(a) JodiBB dne ned 04.09.2016 21:24, celkem upraveno 2 x.
JodiBB

#2007 Příspěvek od JodiBB »

Snazim sa podla ecalc zistit ci je tato kombinacia dobra, ale aj ked si najdem na stranke hmotnost vsetkych dielov, tak mi este stale do realnej hmotnosti chyba kabelaz, pripadne ine drobnosti.
Kolko navrch asi tak pripocitat aby vysla "realna" hmotnost?
jmk
Kontaktovat uživatele:

#2008 Příspěvek od jmk »

prosim o radu. jelikoz se nekdo v tomto vlaknu zminoval o illuminati32 FC tak to davam sem.

mam trabl s OSD. nevim jak to nastavit aby se mi zobrazovaly linky LEVELu, stoupani a dalsi ficury.

jedine co vidim je voltaz aku a cas zapnuti aku. jeste se tam objevuje bud disarm bo arm. tot vse.
mam mwosd1.6 vsechny ty ficury jsou ON dokonce i pres TX nastavovani jsou on, ale nevim jestli jeste neco chybi.

na FC mam cleanflight 1.13
pls o radu
jmk
Kontaktovat uživatele:

#2009 Příspěvek od jmk »

prisel jsem nahodou na jeden figl.

kdyz prepnu prepinace 34 na on a 12 na off a pripojim se mwgui a dam simulate on osd tak v brylich vidim simulaci vsech mnou pozadovanyych ukazatelu.
kdyz v tuto chvili odpoijim usb, a prepnu v tomto poradi prepinace na FC: 12 do on a pak 34 do off tak OSD ma data z FC a ukazuje vschno tak jak potrebuju.
jenze jak to takto restartnu tak zase ukazuje jen arming, bateru a cas od napajeni :((

cimpato?
jaaanda

#2010 Příspěvek od jaaanda »

Zdravím, máte někdo zkušenosti s tímto rámem?

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... lack_.html

Chtěl bych to osadit motory SunnySky 2212 920KV, ESC Afro ESC 30Amp OPTO Multi-rotor a čtyřčlánkvou baterii.

K řízení bych vyzkoušel Pixhawk a chtěl bych si vyrobit nějaký přistávací modul s dokovací stanicí, ale to je zatím jenom v hlavě.

Máte někdo podobnou sestavu? Doporučíte nějaké kvalitnější komponenty?

Díky!
Odpovědět

Zpět na „Coptery - začátečník“