PC CESSNA - ARF 4kan - Pelikan

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Zamčeno
Zpráva
Autor
lorinka

#2011 Příspěvek od lorinka »

--> mrsairus: ještě jsem zapomněl. Zkus si v tomto vláknu vyhledat příspěvky od Cora a čti ty delší. Někde tam najdeš jeho popis jak se chová éro podle polohy těžiště a také jak poznáš správné nastavení za letu. Mě to sedělo s realitou když jsem to za větrného počasí testoval a podle toho nastavil. To vzpínání v nárazech větru se značně zmenšilo. Akorát jsem nechal původní úhle sklonu motoru (mě to vyhovuje když přidám plyn a stoupá víc než když zrychluje a letí bez změny výšky)
RCF: EdgeXL, Extra1m, Fokker, Laser, Slick atd
PA: KMX; F3P: Supertrino Mk2 Glavak 16"1S
DS-16
strahlung

#2012 Příspěvek od strahlung »

V sobotu jsem důkladně otestoval Cessnu po redukci horizontálného odklonu osy motoru od osy letadla, jak jsem nedávno psal. Ta změna je dost výrazná, teď to mohou být jenom tak 2-3° (nemám tu úhloměr), jak je u letadel víceméně obvyklé. Předtím doma se ve visu začala chovat rozumně, sice se trochu stáčela proti otáčkám vrtule, ale už se neskláněla doprava jako dříve. No a v reálu teď létá skvěle, ani po velmi krátkém rozjezdu nikam nezatáčí, hned letí krásně rovně a poslouchá. Vertikální sklon osy jsem nechal být, s tím potíže nemám (tím neříkám, že je optimální - nevím).
Zemědělci teď sklízejí a asfaltky v polích jsou zablácené. Poslední let jsem zkusil bez podvozku, hodil z ruky (historicky poprvé) a přistál do trávy. Nebudu opakovat, co teď v polích vypadá jako tráva, to je bláto s trochou trávy. Doma jsem čistil spodek trupu a bláto chrastilo i uvnitř.
Létal jsem v občasných mírných poryvech a naprosto bez problémů, drží směr horizontálně i víceméně vertikálně (pokud rychlost není moc malá nebo velká - tj, ze střemhlavého pádu nakonec časem stejně přejde do stoupání), ovladatelnost perfektní. Oproti setové Cessně mám obdobnou hmotnost, ale těžiště nepatrně (nepatrně !) víc vzadu lehčím motorem a jeho uložením.
Coro psal o nulovém bodě. Já si to vyložil jako jakousi aerodynamickou obdobu těžiště. Je to tak? Pak by nulový bod horizontální měl být jinde (s ohledem na "kolmé průměty ploch" mnohem víc vzadu) než vertikální, že? To znamená, že pokud je letadlo normálně snadno ovladatelné výškovkou (nulový bod vertikální není před těžištěm nebo jen +- nepatrně), mělo by být snadno ovladatelné i směrovkou a reagovat na ni poměrně vlažně, protože těžiště je těžištěm pro všechny osy. Aspoň tak tomu rozumím, tak mi to připadá logické a tak mi to sedí i podle zkušenosti.

mrsairus: Při létání ve městě bych se na 35MHz reálně bál rušení už na malou vzdálenost. Všude visí hromady drátů, kdoví, co se v nich děje a jsou hodně dlouhé, mnohem delší než anténa vysílače. Když jsem doma u okna zapnul vysílač (cca 0,7W) a vydal se na procházku s přijímačem a servy v kapse, začalo to škubat už nečekaně blízko, v polích létám mnohem dál (a bez škubání, přijímač Corona II z HC je OK). Já bych se i bál, že se s letadlem stane cokoliv a ono někomu spadne na hlavu. Je to jistě nepravděpodobné, ale opravdu bych nechtěl někoho sejmout.
do čínského modelu patří čínské díly z čínského e-shopu
strahlung

#2013 Příspěvek od strahlung »

vytáhl jsem z jednoho naučného textu graf vybíjení acu jako doplněk toho, co jsem sám změřil a nedávno jsem to sem dal.

Obrázek

Znovu opakuji, že setové acu se z karegorie normálních slušných naprosto vymykají, tenhle obrázek se jich netýká. Přirovnáním ke křivkám zde bych setový acu odhadl tak na maximálně 5C.

Dnes jsem musel dát za pravdu mému známému, který se chytal za hlavu, když jsem se doznal, že jsem si z nostalgie koupil lepidlo Herkules. U nás v modelářských potřebách ten šunt prodávají a propagují... Nevím, jestli do toho "lepidla" ještě vůbec přidávají nějakou disperzi, nebo už je to jen plnivo. Prostě - dnes jsem si nezalétal, při pojíždění před startem jsem jemně zavadil vrtulí o zem a moje dřevěné ukotvení motoru se mi rozlepilo :( . Herkules nikdy víc.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#2014 Příspěvek od arda1 »

O "kvalitě" herkulesu jsem zde už psal-byl jsem semlet jeho zastánci-asi tak. :cry: :cry: :cry:
ICQ 638556901
strahlung

#2015 Příspěvek od strahlung »

Ten známý je truhlář, vyrábí ozvučnice pro moje aktivní studiové reproboxy. Takový precizní fajnšmekr, školený renovátor a tak. Prostě profík. Přesně ví, co říká. Podle něho se Herkules hodí tak sotva pro školní dítka na lepení papíru.
m@rtin
Bydliště: Praha Prosek. Letiště: Dymokury (Nymburk) a nouzová plocha Kněžice

#2016 Příspěvek od m@rtin »

strahlung píše:Dnes jsem musel dát za pravdu mému známému, který se chytal za hlavu, když jsem se doznal, že jsem si z nostalgie koupil lepidlo Herkules. U nás v modelářských potřebách ten šunt prodávají a propagují... Nevím, jestli do toho "lepidla" ještě vůbec přidávají nějakou disperzi, nebo už je to jen plnivo. Prostě - dnes jsem si nezalétal, při pojíždění před startem jsem jemně zavadil vrtulí o zem a moje dřevěné ukotvení motoru se mi rozlepilo :( . Herkules nikdy víc.

Ještě, že se to stalo na zemi!!!

U tchánovýho éra se nám docela osvědčil Purex, jinak kdysi dááávno, když sem lepil házedla, A3ky a A1ky, tak jsem vše lepil kanagomem, kritický spoje dvousloužkou, která ale tvrdla 24 hodin. :) Pokrok nezastavíš!
Cessna 480 (Pelikán)
Fox EP (ST-Model)
Extra 330SC (Hacker Model)
Hitec Optic 2,4 GHz
strahlung

#2017 Příspěvek od strahlung »

Ten známý mi doporučoval konstrukční lepidlo Soundal 60A (což je nějaký polyuretan), ale to jsem se ho ptal na slepení rozklíženého stolku. On sám prý kdysi lepil letadla také kanagomem a i já jsem to tak dělal, než mi nějaký chytrák vysvětlil, že kanagom není vhodný na dřevo a doporučil vodní disperze. Fakt je, že skutečná velká letadla se lepila kaseinovými lepidly, což asi od disperzí není tak daleko. Jenže jedna věc je disperze a druhá je plnivo s troškou disperze.
mrsairus

#2018 Příspěvek od mrsairus »

cafte, tak vymenil som osku na motore, tak isto som nahodil stary kryt motora, kt. bol trosku prasknuty a lepeny, ale stale to bolo lepsie ako ten druhy rozsypany na cucky :) dovazil som to podla toho co sta hovorili

bolo celkom bezvetrie, sem tam to trosku fuklo, hodil som ero a po par sekundach spadlo jak hruska .... znova ten isty problem... a to ze sa zopiera reakciam... tak teraz nechapem kde je problem... to ze je o 100g tazsie by nemalo robit problem nakolko tu niekto vravel pripustnu hmotnost do kila... pls poradte mi co stym dalej, mam tam dat povodnu smerovku a vyskovku? ja uz nechapem preco to tak hapruje... teraz som na intaku, pozrem sa najskor nato az vo stvrtok.. ale mozte mi radit co dalej v priebehu tyzdna, dik :)
tox232
Kontaktovat uživatele:

#2019 Příspěvek od tox232 »

Čaute máte někdo nějaký tip na LI-PO baterie z HC do Cessny
http://tox232.webnode.cz
strahlung

#2020 Příspěvek od strahlung »

tox232 píše:Čaute máte někdo nějaký tip na LI-PO baterie z HC do Cessny

A co takhle kouknout se do tohodle vlákna, jestli se tím zrovna nedávno někdo nezabýval, he? :idea:

Já jsem nakoupil Turnigy 20(30)C 1300mAh 3s po necelých 9$ a považuji to za dobrou volbu, přesně projdou šachtou, zatížitelnost, kapacita i hmotnost jsou OK. Jiní tam rvou všecko možné, většinou větší kapacity. Doporučuji tam k nim koupit sadu 10 kusů GOLD 3,5mm, jsou dost kvalitní a přitom levné.
Kadel

Zdroj Raytronic PS5 pro original nabijecku

#2021 Příspěvek od Kadel »

Zdravim,
dneska jsem objednal model u Pecky, jsem uplny zacatecnik, tak snad me to neodradi. Jen bych chtel radu se zdrojem k nabijecce. Nechci do toho moc investovat, tak jsem vybral zdoj Raytronic PS5 (http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec ... t&id=38083). Bude to s nim fungovat? Jak rikam, jsem uplny zacatecnik, takze vubec nevim, jaky jsou v tom zavislosti a co s cim se da kombinovat, takze kdyz mi Pecka rek, ze bude tenhle zdroj
stacit, tak mu verim. Ale znate to, prodejce vam nakeca cokoliv.

Predem diky
m@rtin
Bydliště: Praha Prosek. Letiště: Dymokury (Nymburk) a nouzová plocha Kněžice

#2022 Příspěvek od m@rtin »

to Kadel: Já si koupil velký stabilizovaný zdroj 13,8V, ale tenhle by měl být také OK.
Cessna 480 (Pelikán)
Fox EP (ST-Model)
Extra 330SC (Hacker Model)
Hitec Optic 2,4 GHz
strahlung

Re: Zdroj Raytronic PS5 pro original nabijecku

#2023 Příspěvek od strahlung »

Kadel píše:Zdravim,
dneska jsem objednal model u Pecky, jsem uplny zacatecnik, tak snad me to neodradi. Jen bych chtel radu se zdrojem k nabijecce. Nechci do toho moc investovat, tak jsem vybral zdoj Raytronic PS5 (http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec ... t&id=38083). Bude to s nim fungovat? Jak rikam, jsem uplny zacatecnik, takze vubec nevim, jaky jsou v tom zavislosti a co s cim se da kombinovat, takze kdyz mi Pecka rek, ze bude tenhle zdroj
stacit, tak mu verim. Ale znate to, prodejce vam nakeca cokoliv.

Predem diky

Ono záleží na tom, jakou nabíječku budeš používat. Pokud chceš používat setovou, tak akumulátor moc dlouho nevydrží.
Na setový acu by skoro mohlo stačit tohle za dvě stovky:
http://www.gme.cz/cz/index.php?product=751-442
Ale jde o to, jaké nároky ta nabíječka sama bude mít. Já používám takové, kterým by to při nastavení nabíjecího proudu řekněme do 1,3A rozhodně stačilo a pro setový acu bych víc než 0,8A nenastavoval.
http://www.gme.cz/cz/index.php?product=751-605
Upozorňuji, že jsem jejím výrobcem, takže sem odkaz dávám jako ilustraci a ne jako nestranné doporučení :) .
strahlung

#2024 Příspěvek od strahlung »

Mimochodem, já pro všechny své tři nabíječky současně používám tohle:

http://www.gme.cz/cz/index.php?product=751-381

Samozřejmě zakrytované a s vypínačem s doutnavkou. Ale to už je spíš řešení pro kutily. Podstatné je, že tyhle zdroje jsou silné, poměrně dost kvalitní a levné.
mrsairus

#2025 Příspěvek od mrsairus »

podla mna je najlacnejsie riesenie ZDROJ Z PC, kedze taky zdroj sa doma pohode vala, alebo u znameho co robil upgrade :) vo vlakne je aj navod na upravu tak skus pohladat 8)
Zamčeno

Zpět na „Stavebnice“