PC CESSNA - ARF 4kan - Pelikan

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Zamčeno
Zpráva
Autor
strahlung

#2026 Příspěvek od strahlung »

mrsairus píše:podla mna je najlacnejsie riesenie ZDROJ Z PC, kedze taky zdroj sa doma pohode vala, alebo u znameho co robil upgrade :) vo vlakne je aj navod na upravu tak skus pohladat 8)

Jasně. Jen je dobré uvážit, že pokud je 5V bez zátěže, tak 12V nemusí být 12V. Běžně je tam jediný zdroj s několika výstupy, které nejsou nezávisle stabilizované. Myslím, že většinou je stabilizace celku podle výstupu +5V.
do čínského modelu patří čínské díly z čínského e-shopu
mrsairus

#2027 Příspěvek od mrsairus »

strahlung píše:Jasně. Jen je dobré uvážit, že pokud je 5V bez zátěže, tak 12V nemusí být 12V. Běžně je tam jediný zdroj s několika výstupy, které nejsou nezávisle stabilizované. Myslím, že většinou je stabilizace celku podle výstupu +5V.

ale zas na druhej strane neverim tomu, ze kvalitne nabijacky musia byt napajane presne 12,00V , urcite maju na vstupe nejake korekcne obvody, ktore si to upravia ....
coro

#2028 Příspěvek od coro »

Sú aj inak kvalitné nabíjače čo pri rozkmitanom napájaní robia somariny alebo dokonca aj zhoria.. Mne rozdtrhalo v nabíjači 6 elyt kondíkov prakticky naraz - je to fakt emotívny zážitok.. Nič iné sa nestalo a po výmene šlape ďalších 8 rokov, ale na slušnejšom zdroji.
Naopak sú nabíjače čo sú na vstupe priam nepriestrelné, ale aj tak zostanú šmejdmi - nedovolil by som si až tak generalizovať.

Slušný nabíjač má navyše okrem úlohy nabiť aku, aj vedľajšiu úlohu nezničiť autobaterku, a to by malo znamenať že pri cca 11,8V vyhlási že je vybitá a vypne sa.
Staršie počítačové zdroje mali 12V len tak zavesené na spoločnom trafe s 5V vetvou a práve tá 5V časť mala vyššiu prioritu, takže na 12V bolo často oveľa menej a nestabilných. Úplne staré sa dali prerobiť odpojením 5V vetvy, ale potom nastúpili také čo už nenabehli lebo mali niekoľko ochrán navyše..
A to "staršie" zároveň môže znamenať vysušené kondenzátory čiže rozkmitaný výstup..
ATX v2.2 špecifikácia hovorí, že 12V je samostatne stabilizovaná. Existovali aj lacnejšie zdroje čo mali v2.2.
Nové zdroje s výstupom 12V pre grafickú kartu (SLI), sú pre nabíjač super. Ale stoja dosť veľa.
Ja mám pre nabíjač Fortron BoosterX 3, dali sa kúpiť za dobrú cenu, je to samostatný malý zdroj (do šachty, rozmer ako CD mechanika) čistých 12V 25A (dal sa posunúť na 13,8V) ale bolo tam treba naletovať jeden rezistor aby sa vôbec zapol..

Nehovorím že starý PC zdroj nie je užitočný, ale treba si uvedomiť riziko jeho veku, a hlavne nečakať že dá 20A a nezhorí..
Prípadne tie kondíky vymeniť (má tam byť na výstupe kopa low ESR kondov paralelne).
Hlavne sa ale netreba pri hrabaní sa v spínanom zdroji nechať oježišiť vyše 300V jednosmerným napätím, z ktorého sa na vstupnom kondíku udrží často vyše 100V aj týždeň po odpojení od siete!
mrsairus

#2029 Příspěvek od mrsairus »

takze po padoch ako z jablone som sa rozhodol, ze vyskovku a smerovku z balzy vyhodim a dam tam tie origo, taktiez som vyhodil sbytocne dovazenie z predu, hmotnost je momentalne 720g a zrazu to zacalo lietat skvele

dovazene som to mal tak nechapem ci tak tazky chvost moze spravit az taku neplechu, resp to vzpieranie

a dosiel som nato ze sa neoplati menit predny kryt az pokial neni uplne rozsypany, minule co sa mi cely polamal, zobral som izolepu a polepil ho, a je pevny jak prasa :) a aj pruzny :) takze pokial sa poriadne nenaucim tak ho budem stale lepit :)

ale stve ma jedna vec, ze mi stale nejde to pristavanie, neviem ale pristavam na futbalove ihrisko a ked som pozeral vase videa tak ste spravili obrat a pomaly nalietaavali na pristanie, no ale mne to leti stale rychlo a pritom sa motor uz ani netoci pomaly, proste mi to tak pekne nesada jak vam, neviem ci to treba nejak dotrimovat este alebo dovazit ale nefunguje mi klesanie s ubratym plynom, proste aj na minime mi to leti rovno a musim to tlacit dole aby sadol, a vacsinou preletim to miesto kde chcem sadnut, tak mi poradte co mam robit :roll:
tox232
Kontaktovat uživatele:

#2030 Příspěvek od tox232 »

Přistávat proti větru.
http://tox232.webnode.cz
sigi123

cessna

#2031 Příspěvek od sigi123 »

Přistává se ubíráním otáček motoru a zároven přitahováním výškovky,tím se cessna zbrzdí.Chce to cvik ale jde to.
mrsairus

#2032 Příspěvek od mrsairus »

proti vetru to je jasne, no ale ked nefuka? :-D no ale ved pisem ze mi to moc nechce klesat, aj ked mam otacky na minime, mam to nejak vytrimovat? alebo inak dovazit?
sigi123

cessna

#2033 Příspěvek od sigi123 »

Mě na necelých půl plynu letěla rovně,při ubrání klesá.Možná nemáš nastavený regulátor.To se dělá tak že se zapne vysílač,dá se plný plyn a pak se zapne model.Plyn se stahne na nulu,pak se model zas vypne.Pro jistotu at ti ho někdo podrží,ale motor se nesmí rozběhnout.Takhle se nastavují všechny regly.A druhá možnost je že opravdu nemáš cessnu dobře vytrimovanou.Hlavně to dělá těžký zadek,pak je rychlá jinak padá.Opravdu dej origo zadek,je to 85kč.Dopředu si vyzkoušej zátěž 30 gramů,budeš muset o něco více přitahovat výškovku a tím se to naučíš.Musí se zároven pracovat s plynem chce to cit i cvik ale není to nic těžkého.A zadek je na změnu těžiště mnohem náchylnější než předek.
mrsairus

#2034 Příspěvek od mrsairus »

uz som tam povodnu smerovku a kridielka dal, no skusim to vytrimovat, viac potlacit vyskovku a uvidime, tazisko mam dobre cca taky sklon jak je v manualy
coro

#2035 Příspěvek od coro »

Na pomalý ale stabilný vodorovný let mi stačí prúd 4A. Samozrejme že podobne to letí aj na 5,6,8A, ale tie 4A som viackrát odskúšal ako dostatočné na vodorovný let. (plný výkon mám podľa použitých aku aj cez 20A). Merané za letu Jeti MUI.
Takže "pol plynu" je dosť ničnehovoriace. Ak neklesá, treba ubrať viac. Najlepšie je vyskúšať si ako sa správa pri uberaní výkonu, najprv v dostatočnej výške.
Na naučenie je dobrý nápad skúsiť pristáť tak, že výškovky sa človek ani nedotkne, len opatrne pracovať s plynom. Ak to pojde, potom sa dá pridať to priťahovanie, ktoré model ešte viac spomalí - to je druhý krok na učenie, treba to správne odhadnúť, aby model nespadol na dráhu príliš pretiahnutý.
sigi123

cessna

#2036 Příspěvek od sigi123 »

Ano,půl plynu je pro každého jiné,záleží i na váze modelu.Cessna tak jak je ze setu má velkou stoupavost.Já mám výškovku potlačenou od oka asi o 2-3 milimetry a letí rovně.Váha je 847gramů s baterkou ray 3s 1600mA.Když uberu celkem rychle klesá,nad zemí přitahnu a zbrzdim jí.Ale pravda je že každý to má jinak těžké a seřízené takže to chce odhad a přistání cvičit a cvičit.
mrsairus

#2037 Příspěvek od mrsairus »

mam nastavene aj klapky, na 60% a nepocitujem nejak zeby model spomaloval, na kolko sa to odporuca nastavit? mozem spomalovat model aj takto nie?
strahlung

#2038 Příspěvek od strahlung »

Já vypínám motor podle situace i dlouho před přistáním, přistávám plachtěním. Podle terénu co nejdříve před dráhou snížím výšku a pak spíš jen ztrácím rychlost, nad dráhou by měla být výška nepatrná a rychlost vhodná ke kontaktu se zemí. Pokud má letadlo méně energie (výška, rychlost), klesám pozvolna - při velké rychlosti by se energie ztrácela rychleji. Je určitá rychlost, při které letadlo ztrácí celkovou energii přepočtenou na dráhu nejpomaleji. Když je letadlo moc daleko a má málo energie, trošku zavrčím motorem, ale pak ho vypnu, abych na zemi nepoškodil pohonnou jednotku. Když na zemi letadlo přepadne na křídlo (a to se stane snadno), zavadí točící se vrtulí o zem. Pokud je před dráhou vyšší překážka (třeba dráty), klesnu do malé výšky z malé rychlosti aspoň co nejdřív a podle okolností musím jemně dosednout ve větší rychlosti, než by se mi líbilo. Kroužení při malé rychlosti v malé výšce a přistávání hned po zatáčce není moc bezpečné.
Pokud hrozí poryvy větru, ztrácím rychlost nad dráhou v nepatrné výšce a raději dosedám ve větší rychlosti, než normálně - už se mi stalo, že mě při malé rychlosti se zvednutou výškovkou poryv zezadu sundal z metru kolmo vrtulí na asfalt. Plachtění v malé rychlosti nese rizika špatné ovladatelnosti a poryvů větru, dlouho jsem s tím měl v reálu problémy, protože na simulátoru to nebylo tak zlé. Zezačátku jsem přistával v malé rychlosti vždy napoprvé a se zvednutou výškovkou, ale někdy při dost rychlé ztrátě výšky a často i vedle asfaltky. V bezvětří se tak dá přistát i na třech metrech, ale podvozek trpí prudkým dosednutím a je to riskantní - není druhý pokus. Samozřejmě, že při větší rychlosti letadlo potřebuje větší prostor, takže v horších podmínkách běžně přistanu na druhý nebo třetí pokus a ne vždy je to úplně OK. Zapnu motor a opakuji pokus, pokud je rychlost tak malá, že v bočním větru neudržím ledadlo nad dráhou (pokud je to třeba úzká asfaltka v polích), nebo je už nad dráhou ještě tak velká, že by zbylá délka dráhy nestačila (pokud je jen krátký úsek použitelný nebo je to třeba plocha parkoviště). Většinou se snažím stát zhruba u místa předpokládaného dosednutí.
Přední kolečko v botičce obtížně snáší i ideální podmínky a pokud dosedne ve větší rychlosti na starý beton plný nerovností a kamínků, odejde buď samo, nebo se odlomí plastové raménko, které je na něm zajištěno šroubkem. Mně spolu se starou Cessnou uletělo kolečko bez botičky a se silikonovou vazelínou na ocelové hřídelce, která byla na nosný drát přišroubovaná - na ten drát se dal vyříznout závit M2,5 i bez žíhání, ale možná se to změnilo, teď je drát nějaký jiný, nalakovaný. To bylo odolné řešení, i když bez botičky nevypadalo tak maketově. Právě teď chci vyrobit stejnou konstrukci znovu. Při prudším dosednutí může letadlo o botičku zakopnout, jak se ten drát prohne, a původní plastová hřídelka by se tak jako tak časem zadřela. Odolné raménko se dá vyrobit třeba z kousku pájitelného plechu (pocínovaného, z konzervy) a z mosazné svorkovnice pro průřez 2,5mm2 (běžná čokoláda).
Vysledoval jsem tyto faktory zvyšující riziko při přistání: krátká dráha, úzká dráha, dráha hrbolatá nebo s kamínky, nemožnost přistát čelně proti větru, poryvy větru, vysoké překážky před dráhou, špatně ovladatelné letadlo (vybité acu, špatné vyvážení, špatné vytrimování), zhoršená viditelnost (odhad vzdáleností), nezkušenost nebo nesoustředěnost pilota.
Pokud se takových faktorů sejde více, nejde už o to přistát ideálně, ale přistát s minimálními škodami. Někdy a někde je lepší vůbec nevzlétnout.
mrsairus

#2039 Příspěvek od mrsairus »

takze dnes som bol lietat, 4 perfektne pristatia, konecne sa mi to podarilo :) no len zasa dalsi problem

vcera som si nastavoval brzdu a vypinacie napatie ( to vypinacie sa dalo nastavit na 2.6 / 2.85 / 3.1 V , no samozrejme som dal 3.1 kedze sa tu pisalo ze pod tolko by sa to vybit uz nemalo, no a ked sokm prvykrat hodil ero tak mi po 10tich metroch vyplo motor, nechapal som co sa deje, tak som ho hodil znova a vpohode, spravil som 4 pristatia, a ked som ho hadzal znova tak to spravilo zasa, tak som ho skusal na zemi a po pridani plneho kotla sa motor vypol, tak som myslel ze su vybite baterky (lietal 7 min, 4 pristatia) no ale jak som to doma pomeral tak aku mal 3,8V na clanok, takze vybite nesu, tak neviem ci ten motor ma taky velky odber na plnom kotly, ze to hned stiahne napatie? ide o Turnigy 2632 Brushless Motor 1500k

nastavit to napatie mensie? alebo startovat s 3/4 plynu? dik za rady
strahlung

#2040 Příspěvek od strahlung »

mrsairus píše:takze dnes som bol lietat, 4 perfektne pristatia, konecne sa mi to podarilo :) no len zasa dalsi problem

vcera som si nastavoval brzdu a vypinacie napatie ( to vypinacie sa dalo nastavit na 2.6 / 2.85 / 3.1 V , no samozrejme som dal 3.1 kedze sa tu pisalo ze pod tolko by sa to vybit uz nemalo, no a ked sokm prvykrat hodil ero tak mi po 10tich metroch vyplo motor, nechapal som co sa deje, tak som ho hodil znova a vpohode, spravil som 4 pristatia, a ked som ho hadzal znova tak to spravilo zasa, tak som ho skusal na zemi a po pridani plneho kotla sa motor vypol, tak som myslel ze su vybite baterky (lietal 7 min, 4 pristatia) no ale jak som to doma pomeral tak aku mal 3,8V na clanok, takze vybite nesu, tak neviem ci ten motor ma taky velky odber na plnom kotly, ze to hned stiahne napatie? ide o Turnigy 2632 Brushless Motor 1500k

nastavit to napatie mensie? alebo startovat s 3/4 plynu? dik za rady

Myslím, že jsem tu o tom psal pořád dokola. Napřed nepřijatelná hmotnost balsových kormidel. Pak setové acu a jeho kvalita. Hlídání napětí regulátorem a související zásahy do pilotáže. Motor s Kv 1500. Jsi přece inteligent, ne? Nebo mi nevěříš?
:)
Zamčeno

Zpět na „Stavebnice“