PC CESSNA - ARF 4kan - Pelikan

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Zamčeno
Zpráva
Autor
Peterkuk

#2041 Příspěvek od Peterkuk »

Ahojte lyziari, :wink: tak co, uz ste prezuli na zimne??? :lol: Akurat som dokoncil svoje lyze na Cessnu, takze vam posielam nejake to foto.

Obrázek

Takze nech uz len zacne snezit ****** :wink:

Inak ja s pristavanim ako takym problem nemam, ani som setovym aku a motorom, ide vsetko v pohode len sa mi Cessna uz pri dojazde prekopi dopredu, ale to pripisujem aj nerovnostiam povrchu. Inak pekne sadam, bez poskodenia, to je pocit 8)
Naposledy upravil(a) Peterkuk dne sob 07.11.2009 14:01, celkem upraveno 1 x.
strahlung

#2042 Příspěvek od strahlung »

k těm problémům s pohonem:

Někdy je lepší v nouzi vyždímat a elektricky trochu poškodit acu a zachránit zbytek modelu, než při přistávání havarovat a mechanicky poškodit celý model včetně acu. Já mám na regulátoru natvrdo 8,1V, nic s tím nemůžu dělat a ani mi to nevadí. Napětí hlídám způsobem, který mě včas varuje, ale reálně mě nikdy nic neomezuje v použití motoru.

Setový acu má co dělat, aby utáhl setový motor (v přípustném rozsahu napětí, tedy nad 3V/čl.), a to hlavně krátce po startu a pak ke konci. Pokud je starší, tak i během letu. Setový motor nemá Kv 1500. Nevím kolik má, ale určitě méně, než KV 1200, který teď používám já. Motor s Kv 1500 nemá smysl se setovým acu provozovat. Samozřejmě míněno se setovou vrtulí. Navíc motor s Kv 1200 se slušným acu unese letadlo svisle na vrtuli, a to pro Cessnu myslím skoro stačí.

Marně jsem teď hledal pravdivé údaje o tom motoru Turnigy 2632 s Kv1500, mám pocit, že to je ten, co je na HC popsaný špatně. Někde jsem měl odkaz na firemní popis těchto motorů... Každopádně pokud má stejné rozměry, jako ten setový, tak se setovou vrtulí opatrně !!! Možná neshořel jen díky slabému acu.
do čínského modelu patří čínské díly z čínského e-shopu
coro

#2043 Příspěvek od coro »

mrsairus píše:t
vcera som si nastavoval brzdu a vypinacie napatie ( to vypinacie sa dalo nastavit na 2.6 / 2.85 / 3.1 V , no samozrejme som dal 3.1 kedze sa tu pisalo ze pod tolko by sa to vybit uz nemalo, no a ked sokm prvykrat hodil ero tak mi po 10tich metroch vyplo motor, nechapal som co sa deje, tak som ho hodil znova a vpohode, spravil som 4 pristatia, a ked som ho hadzal znova tak to spravilo zasa, tak som ho skusal na zemi a po pridani plneho kotla sa motor vypol, tak som myslel ze su vybite baterky (lietal 7 min, 4 pristatia) no ale jak som to doma pomeral tak aku mal 3,8V na clanok, takze vybite nesu, tak neviem ci ten motor ma taky velky odber na plnom kotly, ze to hned stiahne napatie? ide o Turnigy 2632 Brushless Motor 1500k

nastavit to napatie mensie? alebo startovat s 3/4 plynu? dik za rady

Teraz je zima a studená lipolka neťahá - neudrží napätie. Po chvíli keď sa zahriala odberom to už bolo lepšie, ale potom asi zase vychladla a preto to zase vyplo.
Lipolku je dobre v zime nechať v teple, do modelu dať až pred štartom..

Nastaviť nižšie napätie ak treba, tak treba - čo už.

ALE sadu ktorá nechá napätie padnúť pod 3,1V aj keď je plne nabitá, osobne považujem za PREŤAŽENÚ, čiže nedostatočnú pre daný prúdový odber.
Pri izbovej teplote slušná lipolka 1500mAh udrží pri 15A (čiže pri 10C) aj vyše 3,5V..
Samozrejme lipolky sú rôzne a navyše sú v rôznom stave...
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=342568

Ale než lipo čo drží za letu ledva 3,1V, tak to sa naozaj oplatí kúpiť A123 (1100mAh).
strahlung

#2044 Příspěvek od strahlung »

coro píše:Ale než lipo čo drží za letu ledva 3,1V, tak to sa naozaj oplatí kúpiť A123 (1100mAh).

Proč 123? Uvádí se, že je sice více zatížitelný, ale při stejné kapacitě (tj. s větší hmotností). A i tak má možná dvojnásobný vnitřní odpor. Takže - on to sice vydrží, ale napětí na něm dost klesne nemluvě o tom, že je i naprázdno menší. Navíc se samozřejmě víc zahřívá, takže to sice elektricky vydrží, ale může rychleji stárnout kvůli vyšší teplotě. Takhle to aspoň psali ve studii, kde porovnávali perspektivy Li-ion polymer a Li-Fe. Vyšlo jim, že kromě vyšší mechanické odolnosti a rychlejšího nabíjení je Li-Fe a její rodinka celkem nezajímavá. V modelech RTF se hraje na maximální efekt (tj. aby to vůbec nějak letělo -> výkon/hmotnost) při minimálních nákladech na veškeré díly. Musí se vybrat takový typ acu, který i při mizerné kvalitě mizerný model unese. A tam se používají Li-ion polymer. Pokud pak někdo použije lipol normální kvality (stále opakovaný Turnigy za 9$), je to tuning jak dělo a víc netřeba.
strahlung

#2045 Příspěvek od strahlung »

Peterkuk píše:Ahojte lyziari, :wink: tak co, uz ste prezuli na zimne???

Inak ja s pristavanim ako takym problem nemam, ani som setovym aku a motorom, ide vsetko v pohode len sa mi Cessna uz pri dojazde prekopi dopredu, ale to pripisujem aj nerovnostiam povrchu. Inak pekne sadam, bez poskodenia, to je pocit 8)

Já jsem uvažoval o lyžích z nějakého tvrdého napěněného plastu, které by fungovaly i jako hydroplán. Dají se takové koupit, jsou lehké a celkem aerodynamické. Vlastně jsem je koupil už se setem Cessna, ale ti dobráci v naší prodejně mně důvěřivci podstrčili plováky, které jsou na 0,35-0,6kg. Když jsem se ptal na výměnu, s úsměvem kroutili hlavou. Kromě toho jsem si nevěděl rady s třetí lyží dopředu, takže to zatím leží ve skříni. Ale už o tom zase uvažuji. Buď koupit další sadu lyží pro odpovídající hmotnost (ať prodejce vydělá, když má tak účinné finty), původní vyhodit a zatáčet jen směrovkou, nebo jednu z těch dvou menších lyží nějak navázat na mechaniku předního kolečka (ale nevím jak, takový rozsah výchylky není mezi hlavníma lyžema fyzicky možný). Nebo ty hlavní lyže dát hodně daleko od trupu a přední zkrátit - bude to stabilnější a přední lyže se pak bude moct otáčet v úhlech jako kolečko.

Píšeš, že nemáš problémy s přistáváním. S jakým podvozkem? Na jakém povrchu? V jakém okolním terénu?
Já už jsem také uvažoval o přestavbě na dvoukolák do trávy, ale ono to upravené přední kolečko bylo vyhovující i v reálných podmínkách (hrubý beton, trochu zablácená úzká asfaltka atd.) a přistávání mimo cestu asi neumožňuje udržovat letadlo moc čisté.
Peterkuk

#2046 Příspěvek od Peterkuk »

Ja som sa so zatacanim na snehu velmi netrapil, chcel som len aby som mohol lietat (pristavat) v zime, co by s kolieskovym podvozkom nebolo mozne. Uvidim ako, a ci to vobec bude zatacat so smerovkou, ak nie, nic sa nedeje, o to mi ani neslo. A ak ano bude to len dobre :wink: Skor som ale zvazoval ci podvozok urobit napevno alebo na gumicku. Pytal som sa aj ostatnych kolegov a zhodli sme sa ze na tak maly a lahky model to bude stacit napevno. Som teda zvedavy...

Co sa tyka kolieskoveho podvozku, tak mam vyrobeny iny podla kolegov tu vo vlakne, dal som penove kolieska dozadu 53mm, dopredu este o nieco vacsie a odpojil som ovladanie prednej nohy a dal ju napevno. Vacsinou som pristaval na upravenej, stale pokosenej trave (modelarske letisko) a bolo to celkom v pohode. Uplne genialne by to ale bolo na rovnuckom asfalte (kedze robim na letisku, viem o com hovorim :wink: ), ale cestarov nie a nie prehovorit :D
Peterkuk

#2047 Příspěvek od Peterkuk »

Ak chces lyze vyuzit aj ako plavaky, tak si skus upravit trupy z takyhto lietadielok, hm?

http://eshop.modelhobby.sk/product_info ... t19u60g3h3

Su lahke, pevne a daju sa lahko upravovat, len treba vybrat spravnu velkost aby to Cessnu udrzalo.
strahlung

#2048 Příspěvek od strahlung »

Já jsem si také říkal, že na sněhu snad zatáčení a pojíždění nebude nutné. Ve vodě už by to bylo spíš na zvážení, ale tam asi zase nebude problém otočit se ke břehu na větším poloměru směrovkou.
Už jsem koupil pružinový drát d2mm. Plánuji k ukotvení použít jen standardní podvozkovou šachtičku jako u zadního podvozku, táhnout dráty dopředu, tam je nějak napojit na lyže, táhnout je zase dozadu a tam je napojit znovu asi prostrčením horizontálním otvorem. Říkám si, že když ta šachtička unese letadlo na kolečkách, tak na lyžích to bude podobné. Celé to bude dost pružit, tak uvidím. Zatím je to jen taková představa. Nevím, jak bude vrtule ohrožená kontaktem s tvrdším sněhem, pokud při prudším dosednutí drát hodně zapruží.
strahlung

#2049 Příspěvek od strahlung »

Peterkuk píše:Ak chces lyze vyuzit aj ako plavaky, tak si skus upravit trupy z takyhto lietadielok, hm?

http://eshop.modelhobby.sk/product_info ... t19u60g3h3

Su lahke, pevne a daju sa lahko upravovat, len treba vybrat spravnu velkost aby to Cessnu udrzalo.

To já bych si mohl i sám něco vyříznout z polystyrénu, i když ne z tak vhodného. Ale ty plováky, co jsou tady v prodejně asi za 250Kč (co se dá dělat...) se mi zdají tvarem, pevností i hmotností vhodnější. Akorát že se do nich snadno zaboří tvrdší hrana nebo třeba hodně napnutá gumička - ten plast je tvrdá, ale trochu křehká pěna. Asi to není na mělký sníh.
Peterkuk

#2050 Příspěvek od Peterkuk »

Aha, viem ako myslis, no celkom dobry napad, len to ozaj moze byt dost labilne a pruzne a vpredu sa ti mozu lyze lahko rozchadzat. Takze by sa to zislo nejako zamedzit prilisnemu rozchodu. S polamanymi vrtulami bude treba asi ratat, kedze v zime bude plast krehkejsi a bude sa lahsie lamat.
strahlung

#2051 Příspěvek od strahlung »

To je pravda. Zrovna uvažuji o tom, že by tam těch drátů mohlo být víc a spojovaly by se po délce smršťovačkou. Takže přidávám i dráty pružně vymezující rozchod lyží.
Dida

#2052 Příspěvek od Dida »

Ahojte Cessnari.Tohle letadlo mam od zari a jsem s nim,az na par malickosti ktere jste ve vlakne uz stokrat probrali,naprosto spokojeny.Zatim jsem se jen procital a tak jestli taky muzu neco napsat.Taky se uz tesim,az bude snih a letiste kam se podivas,ale polystyren na lyze neni dost vhodny.Aspon tedy kolegum u tezsich modelu dokazal zmrzly snih zedrit polystyrenove lyze az na drat.
strahlung

#2053 Příspěvek od strahlung »

Dida píše:Ahojte Cessnari.Tohle letadlo mam od zari a jsem s nim,az na par malickosti ktere jste ve vlakne uz stokrat probrali,naprosto spokojeny.Zatim jsem se jen procital a tak jestli taky muzu neco napsat.Taky se uz tesim,az bude snih a letiste kam se podivas,ale polystyren na lyze neni dost vhodny.Aspon tedy kolegum u tezsich modelu dokazal zmrzly snih zedrit polystyrenove lyze az na drat.

Díky za upozornění. Já jsem uvažoval o hmotě, která není polystyrén. Je tvrdá a trochu křehká. Ale fakt je, že je určena na plováky. Možná by se sněhem mohla obrousit, nevím. Ty balsové lyže, o kterých se tu psalo, měly, pokud jsem to správně pochopil, skluznice v podstatě jen z vrstvy laku. S lakem jsem počítal i u těch plováků.
Nechám plováky plavat a vrátím se k tématu, až někdo ty lyže z čerstvých fotek na fóru bude chvíli testoval a napíše, jak se osvědčily.
Peterkuk

#2054 Příspěvek od Peterkuk »

Rad by som uz napisal skusenosti, len keby uz bol sneh, po plavajucej podlahe to chodi :? Sam som zvedavy co to bude robit na snehu. Sklznicu mam ale nalepenu. Je vystrihnuta z priesvitneho obalu na spisy (ukradol som ho priatelke a slubil ze jej kupim novy :wink: ). Ten obal bol velkosti A4, z jednej strany (vnutornej) bol uplne hladky, z vonkajsej mal drazky. Takze som to nalepil na lyze tou hladkou stranou tak, aby boli drazky vodorovne s osou lietadla. To by nemal zodrat ani ten najdrsnejsi sneh a bude drzat lepsie smer, dufam. Mozno by to fungovalo aj keby si takuto foliu nalepil na ten polystyren...
sigi123

cessna

#2055 Příspěvek od sigi123 »

Nejlepší skluznice co se používá na lyže je nalepit z pet lahve nebo ja mám z durofolu co se dělaj kabiny.Je to odzkoušené od loni a není lepší skluznice než petka a je téměř nezničitelná.
Zamčeno

Zpět na „Stavebnice“