PC CESSNA - ARF 4kan - Pelikan

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Zamčeno
Zpráva
Autor
strahlung

Re: cessna

#2056 Příspěvek od strahlung »

sigi123 píše:Nejlepší skluznice co se používá na lyže je nalepit z pet lahve nebo ja mám z durofolu co se dělaj kabiny.Je to odzkoušené od loni a není lepší skluznice než petka a je téměř nezničitelná.

To já mám přímo velkou roli pásky z PET fólie Tenolan. Myslím, že to má tloušťku O,1mm a šířku tak 35mm, nemám ji u sebe. Nechal jsem si to vyrobit jako konstrukční materiál na induktory. Klidně bych se podělil, kdyžtak napište SZ, beztak se chystám zajet tam, kde ji mám.
do čínského modelu patří čínské díly z čínského e-shopu
Peterkuk

#2057 Příspěvek od Peterkuk »

sigi123 píše:Nejlepší skluznice co se používá na lyže je nalepit z pet lahve nebo ja mám z durofolu co se dělaj kabiny.Je to odzkoušené od loni a není lepší skluznice než petka a je téměř nezničitelná.

Suhlas, povodne som aj ja chcel pouzit obal z PET flase (Kinley Tonic, ma flasu bez roznych zahybov), no nasiel som tento obal, vypada ze by nemal robit problem.
coro

#2058 Příspěvek od coro »

strahlung píše:
coro píše:Ale než lipo čo drží za letu ledva 3,1V, tak to sa naozaj oplatí kúpiť A123 (1100mAh).

Proč 123? Uvádí se, že je sice více zatížitelný, ale při stejné kapacitě (tj. s větší hmotností). A i tak má možná dvojnásobný vnitřní odpor. Takže - on to sice vydrží, ale napětí na něm dost klesne nemluvě o tom, že je i naprázdno menší. Navíc se samozřejmě víc zahřívá, takže to sice elektricky vydrží, ale může rychleji stárnout kvůli vyšší teplotě. Takhle to aspoň psali ve studii, kde porovnávali perspektivy Li-ion polymer a Li-Fe. Vyšlo jim, že kromě vyšší mechanické odolnosti a rychlejšího nabíjení je Li-Fe a její rodinka celkem nezajímavá. V modelech RTF se hraje na maximální efekt (tj. aby to vůbec nějak letělo -> výkon/hmotnost) při minimálních nákladech na veškeré díly. Musí se vybrat takový typ acu, který i při mizerné kvalitě mizerný model unese. A tam se používají Li-ion polymer. Pokud pak někdo použije lipol normální kvality (stále opakovaný Turnigy za 9$), je to tuning jak dělo a víc netřeba.

Keď oni tie štúdie vždy aplikujú na Lipo v dobrom stave, a nezaujíma ich ako dlho to tak vydrží.
Ja nikoho do ničoho nenútim, lenže je fakt že tie 3s A123 sa nabíjajú "koľko nabíjač dá" čiže napríklad 8 minút, čiže stačí mať jednu takú sadu ak má človek nabíjač. A vydržia aj úplne iný počet nabití, aj iné mezhanické zaobchádzanie. Dokonca ani tá vyššia teplota sa nakoniec akosi ľuďom neprejavuje na starnutí..
sigi123

cessna

#2059 Příspěvek od sigi123 »

To je fakt,a123 jsou lepší než lipo,kamoš je má v cessně co ji na jaře koupil pevně vlepený,nabíjí 10A a lítá pořád stejně a drží si stejný parametry.Já za tu dobu investoval 4x víc do lipo který mi rychle odcházej/setovky/ a on nalítal možná 2x tolik co já. :lol: Prostě a123 jsou asi opravdu lepší,i podle toho co se píše na jiných vláknech i na netu všeobecně.
strahlung

#2060 Příspěvek od strahlung »

sigi123 píše:To je fakt,a123 jsou lepší než lipo,kamoš je má v cessně co ji na jaře koupil pevně vlepený,nabíjí 10A a lítá pořád stejně a drží si stejný parametry.Já za tu dobu investoval 4x víc do lipo který mi rychle odcházej/setovky/ a on nalítal možná 2x tolik co já. :lol: Prostě a123 jsou asi opravdu lepší,i podle toho co se píše na jiných vláknech i na netu všeobecně.

Nojo, jenomže jsi sám psal, jak s těmi setovými lipolkami zacházíš, a kromě toho jsou samy mimo kategorie kvality. Já nevím, také by mě to zajímalo, ale i podle doslechu lipolky můžou vydržet dost dlouho, když se s nimi zachází slušně. Já nemám moc rád srovnávání typu "jsou mnohem lepší než...", protože pokud se na trhu vyskytuje a opravdu používá několik druhů současně, vetšinou má každý nějakou výhodu. Pak stojí za uvážení, kdo který druh výrobku používá a proč. Já zatím vidím u A123 při stejné kapacitě vetší hmotnost, menší napětí, větší sériový odpor, vyšší cenu a jistě i výhody, které ale nevyužiji, protože nabíjím doma a po vybití všech acu už se tam i skoro těším :) . Pokud ty studie nejsou objektivní, rád se nechám poučit konkrétními údaji.
sigi123

cessna

#2061 Příspěvek od sigi123 »

No jistě,každé má pro a proti,já chci lítat a přes léto pokud mám volno jsem na letišti celý den a nabíjím tam.Ale i když jsem doma nebudu hlídat každou desetinku na baterce.Opravdu kvalitní lipolky vydržej /prý/i 700 cyklů ale kdo z nas dá 2000kč za baterku?A jinak v tv nedávno ukazovaly český vynález,beterie které mají při stejné velikosti 50x větší kapacitu.Ale kdo na to bude mít?
mrsairus

#2062 Příspěvek od mrsairus »

cize jak som pochopil tak ten motor 1500k moze zhoriet so setovou vrtulou? ma rozmery cca ako setovy, pretoze sa tam zmestil bez akejkolvek uprave

skuste mi teda poradit aku z HC ktore su pre tento motor vhodne a tak isto aku vrtulu, moze byt tiez z HC
coro

#2063 Příspěvek od coro »

Kým nemáš vierohodne odmerné napätie a hlavne prúd pri plnom plyne, ťažko niečo komentovať. Nemyslím ale že by si mal mať problém - a hlavne keď je chladno.
To že či motor sa príliš prehreje, by si ľahko oskúšal - roztoč to na 30 sekúnd bez motorového krytu, a ak na motore potom v pohode udržíš ruku, bez pocitu že nejak príliš páli, tak je to úplne v poriadku - za letu bude odber trochu nižší, ani nebudeš stále letieť naplno.
Inak setová vrtuľa je OK (cca 8/6 je dobrý rozmer, môžeš zobrať na skúšku hociktoré, napr. APC SF alebo "SF" alebo "TGY" a vyskúšať ktoré sa Ti zdajú najlepšie - to je aj vec vkusu..) a ten motor je poľa mňa tiež OK. Baterky, v podstate si myslím že najlepšie je pozrieť čo naposledy prišlo a zobrať to, alebo proste od oka.
Naposledy upravil(a) coro dne ned 08.11.2009 21:36, celkem upraveno 1 x.
strahlung

#2064 Příspěvek od strahlung »

mrsairus píše:cize jak som pochopil tak ten motor 1500k moze zhoriet so setovou vrtulou? ma rozmery cca ako setovy, pretoze sa tam zmestil bez akejkolvek uprave

skuste mi teda poradit aku z HC ktore su pre tento motor vhodne a tak isto aku vrtulu, moze byt tiez z HC

No, já to beru podle sebe. Můj motor KDA22-10S má Kv 1200. Píšou u něj, že má povolen peak 16A po dobu 15s. Mně se setovou vrtulí bere při 10,8V proud 17A (na zemi), takže pokud bych visel dlouho na vrtuli, asi by shořel. Když na plný výkon poletím hodně rychle, asi by neshořel ani za dlouho (menší moment vrtule, snad i lepší chlazení). Motor s Kv 1500 dá při tvrdém napájení a se stejnou setovou vrtulí řekněme 1,8x vyšší výkon, a pokud má obdobnou konstrukci (jako že tak docela ne, ale zhruba asi ano) a obdobné rozměry, tak bude mít i cca 1,8* vyšší ztráty. Takže si myslím, že s tvrdým acu by ses měl s plynem hodně krotit. Při běžném výkonu to neshoří, ale nezdá se mi, že by ten motor byl stavěný na vrtuli jako je setová. Spíš to bude na menší stoupání a s takovou vrtulí bude mít i vyšší účinnost. Víc Ti neporadím, nejsem odborník na vrtule a o acu se tu psalo stále dokola.
sigi123

cessna

#2065 Příspěvek od sigi123 »

Nezáleží jen na kv,ale i na příkonu to bys měl vědět.Může mít kv třeba 1800 ale 220W a neshoří kdybys dělal nevím co.Pak i zaleží na reglu co pobere.
sigi123

cessna

#2066 Příspěvek od sigi123 »

mrsairus napiš všechny údaje motoru nebo dej link
sigi123

cessna

#2067 Příspěvek od sigi123 »

sigi123

cessna

#2068 Příspěvek od sigi123 »

Našel jsem ho v tvém příspěvku tuning.
coro

#2069 Příspěvek od coro »

Ja ten motor mám tiež, veď som aj písal.
Ale tie parametre na HC sú tam k úplne inému motoru - čiže nevieme nič.
No.. čosi vieme - že sa točí, pekne potichu, u mňa skoro presne 1500 otáčok na volt. Odpor vinutia mi vyšiel 110mOhm (to je nemaj než polovica toho čo uvádzajú k tomu s KV:1200) - ale už sa nepamätám či som napísal jednoducho odpor zmeraný medzi drátmi, alebo prerátaný ako 3/2 z toho na odpor vinutia v zapojení do trojuhoľníka..
sigi123

cessna

#2070 Příspěvek od sigi123 »

No i když i já kupuju na HC,motor mám tenhle/i v mustang šad model/

http://www.topmodelcz.cz/index.php?PHPS ... il&id=3874

lítá to jak dělo,a nemám žadné problemy.U nás combo set s 25A reglem v době nákupu/březen/ 1000Kč,dneska už možná levněji.Lítám opravdu hodně,zatím žádný problém.
Zamčeno

Zpět na „Stavebnice“