PC CESSNA - ARF 4kan - Pelikan

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Zamčeno
Zpráva
Autor
mrsairus

Re: cessna

#2071 Příspěvek od mrsairus »

sigi123 píše:http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=8503
je to tenhle?

ano tento :wink:
strahlung

#2072 Příspěvek od strahlung »

coro píše:Ja ten motor mám tiež, veď som aj písal.
Ale tie parametre na HC sú tam k úplne inému motoru - čiže nevieme nič.
No.. čosi vieme - že sa točí, pekne potichu, u mňa skoro presne 1500 otáčok na volt. Odpor vinutia mi vyšiel 110mOhm (to je nemaj než polovica toho čo uvádzajú k tomu s KV:1200) - ale už sa nepamätám či som napísal jednoducho odpor zmeraný medzi drátmi, alebo prerátaný ako 3/2 z toho na odpor vinutia v zapojení do trojuhoľníka..

Moment vrtule je úměrný druhé mocnině otáček. Aspoň mi to tak vychází, když nad tím uvažuji.
Pokud při stejní vrtuli zvedneme otáčky v poměru 1,5/1,2, bude moment cca 1,5-násobný a výkon 1,8-násobný. Při stejném napájecím napětí pak bude i odběr proudu 1,8-násobný. O to se postará výrobce motoru počtem závitů a průřezem drátu, aby dosáhl onoho Kv. Pro ztráty na vinutí je podstatný kvadrát proudu, což je pak cca 3,2-násobek. Samozřejmě nutno vynásobit odporem vinutí toho kterého motoru. Ke ztrátám nutno přičíst proud naprázdno - ne přesně, ale aspoň pro orientaci. Tak jako tak, u stejně velkého motoru budou ztráty v relaci k výkonu, tedy cca 1,8-násobné, pokud je vrtule aspoň trochu přiměřená konstrukci motoru. U Kv 1500 s tak malými rozměry asi nebude úplně přiměřená.
Nelze srovnávat motory podle papírových údajů, pokud nejsou k nalezení. Ale lze se domýšlet podle rozměrů motorů (pokud jsou například zhruba stejné), podle počtu pólů. podle předpokládané kvality a podle Kv. Tím jsem se tady už zabýval, dá se to najít. Já bych tipoval, že ztráty v mědi budou na plný výkon oproti mému motoru s Kv 1200 tak dvojnásobné.
S Coro souhlasím do té míry, že ono se to reálně třeba nespálí, protože s takovým motorem není důvod jít na plný výkon, poletí to i na malý zlomek. A při normálním +-vodorovném letu má i nevalný setový motor velkou rezervu v chlazení.
Ano, nechat chvíli bežet a pak si na motor šáhnout. Ale šáhnout ne jen jednou, ale i za chvíli a pak ještě znova. Ono chvíli trvá, než to teplo přejde z mědi do pláště. A dokud je jen v mědi, tak může být hodně horká, i když se to pak ani nezdá. Třeba i zasmrdí impregnace a motor je za chvíli jen trochu teplý, protože kromě mědi je tam ještě hodně železa a jiných kovů, které se o to teplo postupně rozdělí. Teplota mědi nepřesáhne výrazně teplotu pláště jen pokud se motor ohřívá pomalu a dlouhodobě.

Skoro by bylo rozumné vlákno Cessna rozdělit na témata:
motor, acu, nabíječka, vysílač, podvozek, kormidla, ostatní.
Když je to pomíchané, je to nepřehledné a opakují se pořád znovu dokola dotazy na něco, co už bylo mnohokrát podrobně probráno. Pak je člověku hloupé odkazovat na rozbor 20 stránek vzadu, když už se ani autorovi odpovědi nechce to tam někde mezi kdečím jiným hledat.
do čínského modelu patří čínské díly z čínského e-shopu
sigi123

cessna

#2073 Příspěvek od sigi123 »

Souhlas s tím rozdělením,i když by stačilo kdyby si ti novější poctivě přečetli celé vlákno než začnou psát,aspon já to tak zpočátku udělal.Pak by se předešlo tomu že o spoustě věcí se píše dokola.I těch motorů a dobrých je na začátku popsáno dost.
coro

#2074 Příspěvek od coro »

V princípoch súhlasím, ale v praxi som mal dlho v tejto PC Cessna motor Dualsky XM2830 CA-10 s KV:1180
- a na 3s A123 to neťahalo ani s vrtuľou 9/7,5 tak ako som si predstavoval. Lipol mám už len starú vymäknutú 3s sadu YT 1500mAh, a s ňou to nebolo o moc lepšie. 4s A123 je zase vyššie napätie než 3s lipol aj keby tie lipo boli nové..
S vedomím že vrtuľa je 9" a nie setová 8", a že stúpanie 7,5" je až nezvykle vysoké, a aj tak to ledva letí, sa mi proste nechce veriť že motor s takmer rovnakým KV 1200 žerie 16A.
Mne tam tento Turnigy 2632 Brushless Motor 1500kv sedí lepšie, toť prax bez hlbšej analýzy..
strahlung

#2075 Příspěvek od strahlung »

coro píše:V princípoch súhlasím, ale v praxi som mal dlho v tejto PC Cessna motor Dualsky XM2830 CA-10 s KV:1180
- a na 3s A123 to neťahalo ani s vrtuľou 9/7,5 tak ako som si predstavoval. Lipol mám už len starú vymäknutú 3s sadu YT 1500mAh, a s ňou to nebolo o moc lepšie. 4s A123 je zase vyššie napätie než 3s lipol aj keby tie lipo boli nové..
S vedomím že vrtuľa je 9" a nie setová 8", a že stúpanie 7,5" je až nezvykle vysoké, a aj tak to ledva letí, sa mi proste nechce veriť že motor s takmer rovnakým KV 1200 žerie 16A.
Mne tam tento Turnigy 2632 Brushless Motor 1500kv sedí lepšie, toť prax bez hlbšej analýzy..

Nojo, já tomu věřím. Rozumím tomu názoru celou dobu, co o tom spolu polemizujeme. Nejspíš je to hlavně tím A123. Nebo to Kv naprázdno tak docela přesně nesedí. "Silná" vrtule velké Kv ještě reálně hodně srazí, takže mezi různými KV je pak trochu menší rozdíl. Opravdu nevím.
Já mám laboratorní zdroj s velkými ručkovými měřidly Metra 60V a 40A. Napětí jsem raději měřil ještě přesněji na napájecím konektoru regulátoru normálním multimetrem. Nastavil jsem na plný knedlík přesně 10,8V a ručka na ampérmetru ukazovala 17A. Nekecám. A pak v delším visu na vrtuli i trochu zasmrděla impregnace.
strahlung

#2076 Příspěvek od strahlung »

Zrovna teď jsem si byl trochu zalétat s tím svým pohonem z HC. Ono to má obrovský výkon, je to nepřirozeně přemotorované. Řekl bych, že motor to táhne rychlostí, která se vymyká aerodynamické koncepci - po vypnutí motoru to rychle zpomalí na rozumnou rychlost. Má to tu podstatnou výhodu, že se člověk lépe dostane z nebezpečných situací - hned získá rychlost a/nebo výšku. Je to i o dost akrobatičtější. Ani moc nevadí, že je křídlo do V, akorát to na zádech není samo od sebe stabilní. Po úpravě horizontálního odklonu osy motoru, o které jsem tu psal, to startuje v pohodě i na velmi krátké dráze na plný knedlík s prudkým odpichem a stoupá pod libovolným úhlem, i když rozumný je tak do 30°. Už mám zase originální přední kolečko na ocelové hřídelce a bez botičky, včera jsem to vyrobil a je to o něčem jiném. Dokonce to po trochu dlouhém přistání nakonec dokázalo předním kolečkem i přeskočit nízký obrubník na kraji parkoviště, o který by se botička rozkřápla. Bohužel malá setová kolečka nejsou na pomalé pojíždění po hrubém betonu, start a přistání jsou OK.
Dnes byl první let opět poznamenán Herkulesem, tentokrát se mi lože motoru rozlepilo po startu, ale ono to i pak celkem táhlo (!), poznal jsem to spíš podle neobvyklého rachocení a s volně poskakujícím motorem jsem hladce přistál. Žádné škody. Budu muset udělat celé lože úplně nové, protože zbytky Herkulesu na starém úplně neodstraním a v těch by to asi stále praskalo. Je to jako špína, které se nezbavíš... :(
Jak by byla Cessna fajn letadlo, nebýt různých českých zlodějíčků, kteří vykradou, co se dá. Já teď po osazení díly z HC už zápasím naštěstí jen s českým lepidlem.
sigi123

cessna

#2077 Příspěvek od sigi123 »

No já jsem kupoval cessnu asi mezi prvnímiv unoru,hned jak vyšla u pelikána.Na motoru byla nálepka 1500kv,175Watt.Pozdější motory už to neměly.Normálně jsem s ní akrobatil.Let na zádech,výkrut,souvrat,i loping.Byl to první přemotorovaný set,všude se to psalo a vlastně tak vzniklo tohle vlákno.Doted u nás létají dva lide s původními komponenty i radiem/mimo serv v křidýlkách/ a cessna umí to co jsem psal.Baterky jsou /dle pelikána/ 10C.Myslím že to je hezká polomaketka,s výbavou určenou pro to co má dělat-klidný maketový let,občas výkrut,loping.Pak i ty baterky vydržej.A při 1200kv by mě zajímala i vatáž,Syn má ray 290Wat
http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec ... t&id=30498
a jde mu kolmo do nevidim,ale viset nedokaže.To pak musí být motor aspon 350Wat.
coro

#2078 Příspěvek od coro »

Motor má aj nejaké obmedzenie koľko watt sa z neho dá dostať, ale to číslo čo sa uvádza v parametroch čína motorov je jednoducho vynásobené maximálne povolené napätie s maximálnym povoleným prúdom.
Napríklad 4s Lipo = cca 16V a max. 20A = 320W
Ak to ale napájaš mäkkými 3s lipo alebo A123, tak platí ten maximálny prúd! a potom to pre maximálny príkon PRI DANOM NAPETÍ vychádza pre ten istý motor tých cca 10V čo má sada krát to maximum prúdu 20A, = 200W. Toť ledva 60 percent čísla z cenníku!
A je to PRÍKON, výkon na hriadeli bude nanajvýš 60 percent z toho (ideálna účinnosť nie je v bode kde je maximálne povolené zaťaženie!)

A ak ide o motory s menším KV, kde je povolený napríklad 6s Lipo, a použiješ ich na polovičné napätie čiže 3s lipo, je nutne ten maximálny príkon polovičný.....
strahlung

#2079 Příspěvek od strahlung »

sigi123 píše:No já jsem kupoval cessnu asi mezi prvnímiv unoru,hned jak vyšla u pelikána.Na motoru byla nálepka 1500kv,175Watt.Pozdější motory už to neměly.Normálně jsem s ní akrobatil.Let na zádech,výkrut,souvrat,i loping.Byl to první přemotorovaný set,všude se to psalo a vlastně tak vzniklo tohle vlákno.Doted u nás létají dva lide s původními komponenty i radiem/mimo serv v křidýlkách/ a cessna umí to co jsem psal.Baterky jsou /dle pelikána/ 10C.Myslím že to je hezká polomaketka,s výbavou určenou pro to co má dělat-klidný maketový let,občas výkrut,loping.Pak i ty baterky vydržej.A při 1200kv by mě zajímala i vatáž,Syn má ray 290Wat
http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec ... t&id=30498
a jde mu kolmo do nevidim,ale viset nedokaže.To pak musí být motor aspon 350Wat.

No, tak to já jsem tedy asi kupoval Cessnu ještě když neexistovala :D . Koncem loňského léta. Na motoru nebylo nic. Řekl bych, že setový motor se celou dobu nezměnil a ani nemohl, protože setový acu ani regulátor by silnější motor neutáhl a slabší už by byl málo atraktivní. No a s tím současným z HC se to naprosto nedá srovnat, tohle je proti němu dělo. A ovšem k němu nelze používat setové acu. Já neříkám, že mi původní pohon nestačil. Vadila mi hrozná kvalita všech dílů, ale výkon motoru byl OK. Jenže to celé uletělo. A na tomhle vlákně mi radili ještě "silnější" motor, než jaký jsem nakonec koupil. Takže jen pro informaci popisuji své zkušenosti, jak se chová letadlo s motorem Kv1200, se setovou vrtulí 8x6 a s normálním acu 3s 1300mAh.
K "vatáži" nemá smysl se vyjadřovat. Pokud je použita konkrétní vrtule a jsou dány otáčky motoru (tedy skutečné napájecí napětí a skutečné Kv při zátěži), tak je dán i výkon a není o čem. Jiná věc je příkon motoru a ztráty na něm, ale u srovnatelných motorů (rozměry, doporučená vrtule, Kv) bude i srovnatelný příkon. Je skoro jedno, jak se jmenuje, kdo ho prodává a kolik stojí. Žeano.
Před časem jsem na netu vyčetl, že tah pohonné jednotky při nulové rychlosti bývá v rozsahu 4N/kW (stíhačka, konkrétně JAS 39 Gripen ve visu) až 40N/kW (vrtulník) a u letadel bývá 10-20N/kW, míněno výkon motoru. Možná je to pro modely více, protože můj vrtulník visí při celkovém příkonu pod 50W a váží necelých 300g. Mají prostě jiný poměr určitých ploch a hmotnosti a třeba ani neplatí podobnost u různě velkých vrtulí. Cessna, moje stejně jako setová, váží kolem 700g. Nevím, jak to dělá, ale na plný výkon při příkonu motoru řekněme 180W visí a pomalu kolmo stoupá.
coro

#2080 Příspěvek od coro »

Fakt by ma zaujímalo aké otáčky ten KV:1200 motor v skutočnosti točí, a pri akom napätí. Aby sme nezistili že viac ako ten s KV:1500 so setovou baterkou a ešte aj origo reglom...
sigi123

cessna

#2081 Příspěvek od sigi123 »

Já mám těch setovejch baterek 5ks a používám je i v mustangovi a až na jednu držej.Ted trošku ztratily na výkonu ale to přičítám nizkým teplotám.A když mi dojdou na letišti ray používám je i v easy gliderovi s tímto motorem :
http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec ... t&id=30502

A lítá s nima normálně.Maj kolem 60 cyklů,a nabíjim o 200-300 miliamper mín než když byli nové.Proto odhaduji životnost na 100-120 cyklů.Samozřejmě nevydržej vis /u cessny se to ani nehodí/Ale za ty prachy? Loni jsem ještě nevěděl o HC,ted už taky nakupuju a baterku za 250Kč nemusím úzkostlivě hlídat jako když si u nás koupím nějakou třeba za 1400kč,to bych se pak o ní staral úplně jinak.A u motorů neni až takovej rozdíl jestli má o 2 000 otáček víc nebo mín ale spíš na watech nebo někteří výrobci místo vatů udávají statický tah.
strahlung

#2082 Příspěvek od strahlung »

coro píše:Fakt by ma zaujímalo aké otáčky ten KV:1200 motor v skutočnosti točí, a pri akom napätí. Aby sme nezistili že viac ako ten s KV:1500 so setovou baterkou a ešte aj origo reglom...

Chtělo by to stroboskop nebo aspoň absolutní sluch. Ani jedno nemám. Mohl bych spočítat póly a kouknout osciloskopem na některý přívod motoru. Uvidíme, třeba k tomu časem dojde. Ale vzhledem k tomu, že se na netu motorem KDA22-10S několik lidí seriózně zabývalo a dali tam vlastní tabulky a grafy, tak myslím, že by si nesrovnalostí s Kv všimli a upozornili na ně. Takže nemám důvod deklarovanému Kv nevěřit.
Copak jsem tady jediný, kdo má motor s KV kolem 1200 se setovou vrtulí, normální acu Li-ion polymer a normální hmotnost letadla?
sigi123

cessna

#2083 Příspěvek od sigi123 »

Je zajímavé že u toho KDA jsou uvedeny pouze otáčky RPM 1200kv a nic víc.Ani váha modelu jako třeba tady u toho ekvivalentu Axi:

http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... q_AXi_2808)

Podle čeho jsi věděl že bude do cessny dobrej?Vždyt ty motory maj třeba jiný otáčky a stejnej výkon,nebo stejný otáčky a poloviční výkon.Já když kupuju motor tak hlavní je váha modelu,velikost a co má umět.Pokud jsi vybíral pouze podle otáček a velikosti motoru,moh jsi třeba koupit 1200kv ale jen 30Wat a pak by ti nebil k ničemu.
strahlung

#2084 Příspěvek od strahlung »

sigi123 píše:...Loni jsem ještě nevěděl o HC,ted už taky nakupuju a baterku za 250Kč nemusím úzkostlivě hlídat jako když si u nás koupím nějakou třeba za 1400kč,to bych se pak o ní staral úplně jinak.A u motorů neni až takovej rozdíl jestli má o 2 000 otáček víc nebo mín ale spíš na watech nebo někteří výrobci místo vatů udávají statický tah.

Já taky nic úzkostlivě nehlídám. Prostě přistanu, když uslyším výstrahu, tedy při cca 3,4V na nejslabším článku při zátěži. To v acu zbývá tak 5% energie, takže se chystám napětí posunout ještě trochu výš. A nabíječky jsou nastavené na omezení 0,4A, což mě při třech acu nabíjených současně nezdržuje. Prostě s acu zacházím úplně normálně, nedělá mi to problémy a nemám pocit, že to vyžadovalo nějak podstatnou investici. Akustický indikátor bych chtěl i kdyby byly acu zadarmo, protože náhlý výpadek motoru mi vadil.
U motorů jde právě o to Kv, o doporučené napájecí napětí (počet článků) a o doporučenou vrtuli. :idea: Dobrý je i údaj o povoleném proudovém peaku.
O výkonu si výrobci můžou plkat co chtějí, jsou to spíš informace reklamního charakteru. Zkoumal jsem, co výrobci myslí číselným údajem s jednotkou g, a dospěl jsem k závěru, že se tím myslí točivý moment nesprávně vyjádřený v cizím jednotkovém systému. Brr :? .
Je třeba si uvědomit, že běžní výrobci nebo spíše obchodníci kašlou na objektivní charakteristiky výrobku. Chtějí prodávat a na papír napíšou cokoliv, co majoritního zákazníka přesvědčí k nákupu právě jejich výrobku. A ono to v rovině maloobchodu funguje. Údaj o výkonu je srozumitelný i prvňáčkovi z pomocné školy. Čím víc, tím líp. A co je dražší, to je přece lepší, ne? Naopak údaje jako Kv obchodník klidně opíše od výrobce, protože jsou emočně neutrální.
strahlung

#2085 Příspěvek od strahlung »

sigi123 píše:Je zajímavé že u toho KDA jsou uvedeny pouze otáčky RPM 1200kv a nic víc.Ani váha modelu jako třeba tady u toho ekvivalentu Axi:

http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... q_AXi_2808)

Podle čeho jsi věděl že bude do cessny dobrej?Vždyt ty motory maj třeba jiný otáčky a stejnej výkon,nebo stejný otáčky a poloviční výkon.Já když kupuju motor tak hlavní je váha modelu,velikost a co má umět.Pokud jsi vybíral pouze podle otáček a velikosti motoru,moh jsi třeba koupit 1200kv ale jen 30Wat a pak by ti nebil k ničemu.

Google toho o tom motoru našel mnohem víc, než jen co píšou na HC. Předem jsem v podstatě věděl, že je vhodný pro setovou vrtuli a že nejspíš bude mnohem silnější, než ten setový.
Zamčeno

Zpět na „Stavebnice“