PC CESSNA - ARF 4kan - Pelikan
cessna
Jenže to kv je zavádějící.Když jsem začínal přišel jsem do modeláře a řekl si např. o motor 850 kv prodavač se zeptal chcete 40W na halolet nebo 400W na velký éro? Na oba dva může být vrtule 11x4.5. Tak podle čeho se řídit.
Re: cessna
sigi123 píše:Jenže to kv je zavádějící.Když jsem začínal přišel jsem do modeláře a řekl si např. o motor 850 kv prodavač se zeptal chcete 40W na halolet nebo 400W na velký éro? Na oba dva může být vrtule 11x4.5. Tak podle čeho se řídit.
To je pak těžko radit, podle čeho se řídit, když prodavač řekl tohle
do čínského modelu patří čínské díly z čínského e-shopu
cessna
Myslím že se zeptal správně.Když jsem řekl váhu modelu hned věděl jaky motor.A ještě bude jinak silný motor na typ cessna 110cm,váha 800gramů a jiný na to samé ale např. akrobat.Když si tady nějaký nováček přečte že má koupit motor 1200 otáček na volt tak koupí první co mu vrazej.Přitom co psalo jsou vhodné všechny motory od 1050kv až po 1500kv.Ale vždy záleží na výkonu neboli at ve watech nebo statickém tahu.Někdo má cessnu odlehčenou třeba pod 700g někomu naopak váží 1kg.Takže bez udání výkonu jednomu s tím samým motorem poletí pěkně a druhému pude padat když to přeženu.Co já vím tak otáčky mohou být od----do,ale důležitý je pořád ten určitý výkon aby éro o určité velikosti a váze unesl.
sigi123 píše:Jenže to kv je zavádějící.Když jsem začínal přišel jsem do modeláře a řekl si např. o motor 850 kv prodavač se zeptal chcete 40W na halolet nebo 400W na velký éro? Na oba dva může být vrtule 11x4.5. Tak podle čeho se řídit.
KV nie je vôbec zavádzajúce, ak je uvedené správne, a ak je použité v kontexte ostatných vlastností.
Samozrejme že KV:850 môže mať maličký 15 gramový motorček, rovnako ako kilový kus železa vhodný ako priama náhrada motoru škodovky.
Rozlišuje ich hlavne odpor vinutia (a maximum magnetického sýtenia železa statoru, ktoré sa s vinutím bije o priestor).
Motor sa pri plnom plyne točí takmer presne KV krát užitočné napätie na vinutí.
(ak tam program v regli nejak nevyrobí zníženie).
Celkové Napätie ale pozostáva zo straty na odpore vinutia, a len zvytok je to užitočné Napätie na vinutí.
Navyše strata napätia je aj v každom kábli, v každom konektore, v regli, a samozrejme na vnúťornom odpore baterky (to na baterke ale nezarátavame, väčšinou sa berie za "Napätie" to čo je už na výstupných konektoroch baterky.
Preto sa motor s KV:850 pre halolet a motor s KV:850 pre škodovku, odlišuje hmotnosťou - v tom pre škodovku je viac železa a medi.
sigi123 píše:Myslím že se zeptal správně.Když jsem řekl váhu modelu hned věděl jaky motor.A ještě bude jinak silný motor na typ cessna 110cm,váha 800gramů a jiný na to samé ale např. akrobat.Když si tady nějaký nováček přečte že má koupit motor 1200 otáček na volt tak koupí první co mu vrazej.Přitom co psalo jsou vhodné všechny motory od 1050kv až po 1500kv.Ale vždy záleží na výkonu neboli at ve watech nebo statickém tahu.Někdo má cessnu odlehčenou třeba pod 700g někomu naopak váží 1kg.Takže bez udání výkonu jednomu s tím samým motorem poletí pěkně a druhému pude padat když to přeženu.Co já vím tak otáčky mohou být od----do,ale důležitý je pořád ten určitý výkon aby éro o určité velikosti a váze unesl.
Bez vrtule éro nepoletí, ani kdyby na motoru bylo napsáno 1000W. Když tam vrtuli dáš, tak záleží na tom, jakou. Motor jí dodá otáčky. Ty souvisejí s Kv. Pokud vtrule motor nepřetíží (nespálí), tak je jedno, jaký výkon je na něm napsaný. A pokud dodržíš doporučenou vrtuli a charakter letu (např. nepřekročíš peak výkonu), tak motor nespálíš. Motor neurčuje výkon. Motor určuje otáčky a má nějakou zatížitelnost. Tah a příkon, resp. výkon určuje vrtule v závislosti na otáčkách.
Prodejce tomu buď nerozumí, nebo je mu to srdečně jedno. Možná se orientuje podle toho, co mu řeknou různí zákazníci. Třeba dostal od svého dodavatele "chytrou" tabulku, co má komu prodat. V podstatě není nutné, aby modelář a/nebo obchodník měli nějakou představu o fyzikálních zákonitostech. Můžou doporučovat a kupovat na zkoušku, co je "obvyklé", orientovat se podle značky a podle ceny... To jsou pak pro obchodníky žně.
cessna
Já nejsem elektrikář,vždy kupuju motor dle výkonu aby mě utáhl éro o určité váze a rozpětí modelu.Otáčky jsou až na druhém místě podle těch pak koupím vrtuli a ještě jsem se nespletl.Všechny modely mi létají tak jak maj.
Easy Glider -340W 10x6 sklopka váha 982g, jde kolmo
Cessna Mig 2836 Turbo-220W APC/SL 8x6 váha 874g téměř kolmo
Mustang šad model též mig 2836 APC/SL 9x6 váha 618g kolmo
Piper EPP pelikán 70W origo APC/SL 9x6 920g běžné poletování,loping,
výkrut,na zádech,souvrat
výkrut,na zádech,souvrat
Jenom dodám k coro: Ano, díky, že jsi to rozepsal. On ten sigiho prodejce-poradce mluvil o motoru KV 850 s vrtulí 11x4,5. A to už je něco jiného. Velký utáhne se zbytečnou rezervou, maličký shoří. Prostě k určité vrtuli na určitých otáčkách patří konkrétní motor (velikost, hmotnost...) a otázka "40W nebo 400W" je mimo mísu. Výkon je daný už vrtulí a otáčkami. A není jedinou charakteristikou motoru. 100W může mít větší pomalý motorek a menší rychlý motorek, ale pro danou vrtuli se oba nehodí. Coro to samozřejmě ví, píšu to pro sigi123 jako vysvětlení mého postoje k prodejci.
sigi123 píše:Jestli máš nějaký vzoreček který umí podle otáček spočítat vhodný motor pro určitou velikost a váhu modelu,dej sem.
Nechápem zadanie.
Ako prvé je rozhodnutie, aký výkon modelu chceš poskytnúť, a odhad ako ho rozložiť medzi tah a rýchlosť (výkon sa rovná aj ťah krát rýchlosť).
Z toho výkonu priamo vypadne približná minimálna hmotnosť motoru - zaťažiteľnosť bežných motorov je maximálne cca 4w/g u špičkových inrunnerov (skoro vždy potrebujú prevodovku) a cca 3W/g pre outrunnery
- samozrejme ak si na hranici zaťažiteľnosti motoru, riskuješ upečenie a zároveň môžeš mať problém s účinnosťou.
Rozhodnutie aké baterky (napätie) bude poháňať model, potom znamená že vieš maximálny prúd (príkon deleno napätie, pričom príkon je cca 1,2 násobkom toho výkonu).
Často sa mieša pojem "výkon" s pojmom "príkon" - na motore sa stratí minimálne 15, ale bežne aj 30 percent! Ďalej píšme o výkone na hriadeli motoru.
KV je už len výsledok rozhodnutia akú chceš použť vrtuľu.
Väčšinou priemer určuje rozmer modelu, a stúpanie je o rozhodnutí či to je pomalolet/akrobat, alebo normálne lietadlo/stíhačka, a či je to výkonný pohon alebo na hranici schopnosti letieť (nižšie stúpanie).
Nájdi si pre vybranú vrtuľu v grafe, podľa požadovaného výkonu zodpovedajúce otáčky.
http://aero-naut.net/fileadmin/download ... mEPROP.jpg
Odhad KV dostaneš ako tie otáčky deleno napätie sady, ale napätie pre odhad použi znížené o nejakých 20 percent.
Presnejšie KV vypočítaš keď odrátaš od napätia baterky stratu na bežnom odpore vinutia, približne podobnom pre dané rozmery a odhadnuté KV motorov , a požadované otáčky teraz vydeľ napätím po odrátaní straty na odpore vinutia.
A máš to presne.
http://aero-naut.net/index.php?id=326&L=1
Pre odhad aký výkon treba na roztočenie vrtule na dané otáčky, sú takéto grafy dobrým vodítkom. Nenechajte sa pomýliť lineárnym výzorom, os výkonu nie je lineárna.
K 11/4,5... no nemusí to byť slowfly vrtuľka.. Aj keď "normálne" vrtule sa v tom rozmere asi nerobia, takže sa predavač mohol dovtípiť..
Ale keby povedal napríklad 10/6, tak pri 12000rpm je to práve spomínaných 400W.
Žiadny problém pre cca 150 gramový motorček s KV:850 pri 16V a cca 30A...
Pre odhad aký výkon treba na roztočenie vrtule na dané otáčky, sú takéto grafy dobrým vodítkom. Nenechajte sa pomýliť lineárnym výzorom, os výkonu nie je lineárna.
K 11/4,5... no nemusí to byť slowfly vrtuľka.. Aj keď "normálne" vrtule sa v tom rozmere asi nerobia, takže sa predavač mohol dovtípiť..
Ale keby povedal napríklad 10/6, tak pri 12000rpm je to práve spomínaných 400W.
Žiadny problém pre cca 150 gramový motorček s KV:850 pri 16V a cca 30A...
sigi123 píše:Já nejsem elektrikář,vždy kupuju motor dle výkonu aby mě utáhl éro o určité váze a rozpětí modelu.Otáčky jsou až na druhém místě podle těch pak koupím vrtuli a ještě jsem se nespletl.Všechny modely mi létají tak jak maj.
výkrut,na zádech,souvrat
To v zásadě není špatný postoj. K určitému modelu, k charakteru letu a částečně i vrtuli opravdu přísluší určitý potřebný výkon. A motor k určité vrtuli a určitému výkonu má nějaké Kv a ostatně i nějaké rozměry atd. Je to spolu provázané. Přímou základní charakteristikou motoru je Kv, ostatní se už týká tvrdosti jeho otáček, krátkodobé/dlouhodobé zatížitelnosti atd. Motor je typ gyrátoru - převádí napětí na otáčky a proud na moment s určitým koeficientem (tím je Kv).
cessna
A jo,to je všechno pravda.Já to myslel tak že pro nováčka ty kv jsou zavádějící.JA kupuju podle otáček,výkonu,vrtule,i když si to neumím takhle přesně spočítat.Ale i mé začátky byli těžké a když jsem se upnul jen na jeden údaj u motoru vždy toho prodejce využil a vrazil mi čeho se chtěl zbavit.
sigi123 píše:Kdysy se mi stalo že mi prodavač do belanky dal motor 2200kv.Umíte si asi představit co to udělalo.Ale naučil sem se s tím a pak jsem lítal na Ray 3s 1600mA 45 minut
Ona to je dost choulostivá věc. Příkon vrtule je úměrný třetí mocnině otáček, takže zvýšením otáček třeba o 20% (jiné Kv a/nebo jiné napětí acu) vzroste mechanický příkon o 60%. A elektrický zhruba také tak. Nebo klesne. Třeba použitím slabšího acu, navíc s nižším napětím naprázdno. A i tak zkušený a vzdělaný modelář, jako je coro, pak použije A123 a marně zvětšuje vrtuli
coro:
http://www.mgm-compro.cz/pdf/lipol-vs-a123-v4.pdf
Já jsem to měl stažené v počítači, ale teď jsem to vygoogloval, takže můžu poslat odkaz. Podstatná je tabulka, podle které je při plné zátěži v Cessně rozdíl napětí mezi Li-ion polymer a A123 cca 20%. A to už odpovídá motorům s Kv 1200 vs. 1500. Ony ty motory jsou navíc univerzální. Nemají verzi optimalizovanou na A123 a je tedy možné, že Kv 1500 konstrukčně počítají spíše se "slabší" vrtulí, než s nižším napětím. Při menším napětí pak mají sice menší odběr naprázdno, než kdyby byly optimalizovány pro A123, ale jsou "měkčí" a o to horší mají účinnost (a "zadušené" otáčky) při plném výkonu na "silné" vrtuli. Tím chci říct, že u acu s vyšším napětím se stejnou vrtulí bude mít obdobný motor s úměrně nižším Kv reálně vyšší otáčky. Je to jen taková úvaha, záleží na vrtuli a na konkrétní dvojici motorů ke dvojici akumulátorů se shodným U*Kv.
http://www.mgm-compro.cz/pdf/lipol-vs-a123-v4.pdf
Já jsem to měl stažené v počítači, ale teď jsem to vygoogloval, takže můžu poslat odkaz. Podstatná je tabulka, podle které je při plné zátěži v Cessně rozdíl napětí mezi Li-ion polymer a A123 cca 20%. A to už odpovídá motorům s Kv 1200 vs. 1500. Ony ty motory jsou navíc univerzální. Nemají verzi optimalizovanou na A123 a je tedy možné, že Kv 1500 konstrukčně počítají spíše se "slabší" vrtulí, než s nižším napětím. Při menším napětí pak mají sice menší odběr naprázdno, než kdyby byly optimalizovány pro A123, ale jsou "měkčí" a o to horší mají účinnost (a "zadušené" otáčky) při plném výkonu na "silné" vrtuli. Tím chci říct, že u acu s vyšším napětím se stejnou vrtulí bude mít obdobný motor s úměrně nižším Kv reálně vyšší otáčky. Je to jen taková úvaha, záleží na vrtuli a na konkrétní dvojici motorů ke dvojici akumulátorů se shodným U*Kv.