Proxima II

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
kc4j

Re: VOP

#211 Příspěvek od kc4j »

lubo1 píše:V podstate to robím opačne. Každý trup premeriavam a sedlo pod VOP si dobrusujem. Aj keby to malo správny uhol zoradenia, skoro každé je nerovné - zle zosadené polovicetrupu a podobne.
Ak by nebolo čo odbrúsiť- málo materialu, tak sedlo VOP olepím limcom z lepiacej pásky, nalejem vrstvu 1-2 mm epoxidu a po zaschnutí brúsim.
Možno je to úchylka, ale rád sa s tým pohrám.

Teda paradni napad s tou paskou a epoxem, udelam to taky tak! Dik moc za nakopnuti, je to urcite lepsi, nez tam lepit balzovou preklizku. Ubrusovat uz moc neni co, bojim se, ze bych tim brousenim ubrousil na druhe strane zavit pro sroub drzici VOP. Je to o cca 2mm, coz je hodne :/
A s tou uchylkou.. udelat to jednou a kdyby to letalo.. ale ja jsem udelal vlastne to same, taky nejdrive jen zahladil ten ne moc presny spoj tak, aby plocha licovala. Ale je cela kriva a tedy je potreba vic pritlacit "na pilu" :) Diky!
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#212 Příspěvek od lubo1 »

[quote="kc4j"]
len pozor nech ti to nenatečie do závitu, alebo nevytečie okolo pásky
http://lubo111.rajce.idnes.cz
Pedro35
Kontaktovat uživatele:

#213 Příspěvek od Pedro35 »

skladam Proximu II, chcel by som Vas poprosit o radu

- ako ste riesili ovladanie VOP s tiahol s trubickou - vyriezali ste drsku do balzy na ktoru je pripevnena SOP ?
- ako ste vyriesili vyvod vzduchu z lietadla :) , na predoslom modeli som mal od vyroby na hornej casti trtupu za odtokovku asi 5 cm dva pozdlzne otvory
m2
Kontaktovat uživatele:

#214 Příspěvek od m2 »

Pedro35 píše:- ako ste riesili ovladanie VOP s tiahol s trubickou - vyriezali ste drsku do balzy na ktoru je pripevnena SOP ?

ostrym nozom drazka do balzy na vyskovke, do toho vtlacena a riedkym sekundakom zalepena mosadzna trubka, v ktorej je klzna vlozka z lanovodu bowdenu a vo vnutri ocelovy drot do tvaru L na strane ohybu poisteny proti vysuvaniu z trubicky hlinikovym plieskom vlepenym do balzy tiez sekundakom. Cele z estetickeho dovodu prelepene pruzkom Oracoveru. 250 letov a jedine opravovanie, ked som vyskovkou doma narazil do zarubne dveri - vytrhlo sa to aj s kusom balzy, takze drzi, overene. Len treba byt precizny pri praci so sekundakom.

Co sa tyka stojiny a vedenia lanovodu v nej, vybrusil som do nej jazyckovym pilnickom drazku a do do tej zalepil lanovod bowdenu.

Ale su aj ine moznosti - napr. tiahlo a'la Ervin: http://gallery.pistik.com/view_album.ph ... me=album65

Pedro35 píše: - ako ste vyriesili vyvod vzduchu z lietadla :) , na predoslom modeli som mal od vyroby na hornej casti trtupu za odtokovku asi 5 cm dva pozdlzne otvory

iba perforovanou kabinkou.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
rohe
Kontaktovat uživatele:

#215 Příspěvek od rohe »

Pedro35 píše:skladam Proximu II, chcel by som Vas poprosit o radu

- ako ste riesili ovladanie VOP s tiahol s trubickou - vyriezali ste drsku do balzy na ktoru je pripevnena SOP ?
- ako ste vyriesili vyvod vzduchu z lietadla :) , na predoslom modeli som mal od vyroby na hornej casti trtupu za odtokovku asi 5 cm dva pozdlzne otvory

Koukni tady....
<b>Táhlo k výškovce</b>
<b>Mosazná trubička</b>

V mosazné trubičce m8m taky kousek bowdenu, přesně jak psal <b>m2</b>
kc4j

#216 Příspěvek od kc4j »

Pedro35 píše:- ako ste riesili ovladanie VOP s tiahol s trubickou - vyriezali ste drsku do balzy na ktoru je pripevnena SOP ?

Ja jen doplnim... zrovna predelavam ovladani vyskovky, ktere jsem mel udelane podobnym zpusobem, jak popisuje m2. Nicmene jsem pouzil 5min epoxid a bowden se ve stevenu samozrejme uvolnil a vyskovka tak mela velkou vuli. m2 to ma odzkousene a lita daleko ostreji, nez ja, takze to evidentne funguje. Ale chtel bych ted zkusit reseni ala Ervin, tedy zakoupil jsem dve vidlicky, tahlo a kus dratu z vypletu kola. Vim, ze prijdu o moznost demontovat VOP, ale zaroven doufam, ze tenhle problem bude nadobro vyreseny.
Pokud zvolis prvni zminenou metodu, doporucuju urcite pouzit kvalitni a dlouhoschnouci epox (alespon 60min++), ten 5min se asi nestihne vstrebat do struktury balzy.
m2
Kontaktovat uživatele:

#217 Příspěvek od m2 »

Ja to nemam rozoberacie, takze cele to mam vtlacene dovnutra do balzy zarovno povrchom a bowden ma protidoraz, aby sa pri prudkych manevroch nemal snahu vyvliekat smerom nabok.
Pedro35
Kontaktovat uživatele:

#218 Příspěvek od Pedro35 »

díky chlapi,
zajtra to dorobím

inak musím pochváliť m2, bol som pozrieť ako mu lieta proxima, tak vyladené lietadlo som ešte nevidel.

do poletovadla tlačím Čínu, sakra, nič nesedí (alebo všetko ?), aspoň sa zdokonalím :evil:
m2
Kontaktovat uživatele:

#219 Příspěvek od m2 »

kc4j píše:Nicmene jsem pouzil 5min epoxid a bowden se ve stevenu samozrejme uvolnil a vyskovka tak mela velkou vuli. m2 to ma odzkousene a lita daleko ostreji, nez ja, takze to evidentne funguje.

Len aby nedoslo k nedorozumeniu:

- mam to cele urobene tekutym sekundakom bez aktivatora, nie epoxidom
- nemam to odskusane s epoxidom (resp. presnejsie na lepenie lanovodu pouzivam obvykle CA okrem dynamicky namahanych spojov - napr. uzaver kabinky - kde pri epoxidovani lanovodu vzdy pouzivam tkaninu triedy "nieco ako pionierska satka" na preplatovanie)
- 5min epoxid som pouzil iba raz, a uz nikdy viac, odvtedy som vzdy pouzil uz iba 2h.
Pedro35
Kontaktovat uživatele:

#220 Příspěvek od Pedro35 »

- dík za tipy, výškovku spravím asi ako Ervin :idea:

aký máte názor na použitie tohto serva pre krídelká, VOP a SOP :?:

Obrázek

Tu je popis
m2
Kontaktovat uživatele:

#221 Příspěvek od m2 »

Druhá sezóna Proximy II je za nami, tá moja vylietala už 300 bateriek a prešla kopcom zmien v nastavení, tak som to celé dnes pomeral a praštil sem:

http://galerie.rcserver.cz/index.php?action=dtl&id=191

Viem, že viacerí ju staviate, tak na odkukanie na úvod sa vám môže zísť.
lubak
Kontaktovat uživatele:

#222 Příspěvek od lubak »

m2 píše:Druhá sezóna Proximy II je za nami, tá moja vylietala už 300 bateriek a prešla kopcom zmien v nastavení, tak som to celé dnes pomeral a praštil sem:

http://galerie.rcserver.cz/index.php?action=dtl&id=191

Viem, že viacerí ju staviate, tak na odkukanie na úvod sa vám môže zísť.

Dik! Zide sa :)
Prave sa chystam programovat radio.
lubak
Kontaktovat uživatele:

#223 Příspěvek od lubak »

kc4j píše:Temer mesic se zrucnejsim kolegou zaletavame PII a po uz nekonecnem dovazovani olovem jsme pristoupili k manipulaci s VOP. Nakonec to dopadlo tak, ze se do predni casti dala jako podlozka 3mm balza a letadlo uz konecne lita a je stabilni. Predtim litalo s tezistem tak 15mm od nabezky a stejne vyplouvalo:/

Muzete reagovat, zda jste meli podobny problem a nebo mam jednoduse smulu na kus? Smulu ma asi i dalsi kolega, ktery na place lita a PII ma take, asi o pul roku dele. To same, jen podklada o 1mm mene :)

Nemeral si nahodou uhol vyskovky voci kridlu?
Celkom by ma to zaujimalo.
lubak
Kontaktovat uživatele:

#224 Příspěvek od lubak »

Takze dnes som konecne uspesne zalietal svoju Proximu II. :)
Prvy zalet prebehol v pohode.
Trochu nezvyk drzat ju v rychlosti - s Filipom 600 som bol zvyknuty lietat dost pomaly a bol celkom kludny.
Prvy let bola trochu rozkyvana - ale to bolo tou rychlostou. Potom som lietal trochu rychlejsie a uz to bola parada. Pekne rychle zakruty a podobne :)
Pristatie aj s klapkami aj bez nich celkom v pohode.
Jedine pri pokusoch o lietani na chrbte som musel potlacat vyskovku skoro az na doraz :(

Celkovo po prvom lete som nadmieru spokojny - krasne svisti vo vzduchu - uz sa tesim az ju zoberiem na poriadny svah :)

A musim tam dat urcite vacsiu vrtulu - s tou 12"x6" to ide cca 30°. Schvalne som daval malu vrtulu uplne na zaciatok.

Proxima II - foto
m2
Kontaktovat uživatele:

#225 Příspěvek od m2 »

lubak píše:Jedine pri pokusoch o lietani na chrbte som musel potlacat vyskovku skoro az na doraz

Teraz už chápeš zmyslu mojich mega-výchyliek (aj) na výškovke... :wink:

A gratulujem k úspešnému záletu!!
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“