PC CESSNA - ARF 4kan - Pelikan

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Zamčeno
Zpráva
Autor
coro

#2161 Příspěvek od coro »

Prúd som meral najprv len pohľadom na Jetibox - senzor MUI75, potom som zapojil aj HiBOx čo je merák od p. sysalu ako otáčkomer.
Obidva merajú presne rovnako, hall sondou Allegro, u oboch sú hodnoty cca rovnaké a cca aj (ne)presnosť merania (mui je na 75A, na hiboxe mám 100A sondu, menšie nemám..) takže rozlíšenie merania mám cca 300-500mA (čo je 10 percent pre maranie 5A, no iný merák nemám a do obvodu zapájať multimeter som nechcel).
"Meranie" bolo len také orientačné zo zvedavosti, keby malo význam merať presnejšie a hlavne pridať aj napätie, dá sa..
coro

#2162 Příspěvek od coro »

Tak upresnenie a trochu sa aj posťažujem - asi mi zdochli baterky...
a123/1100 to že pri 15A má nabitá 3s sada len 8,4V je odveci :(
No možno sa bude ešte dať rozcvičiť, to mám zato že málo lietam, ale mám pocit že držia ešte menšie napätie ako pred pár hodinami..
Mám tu ešte jedny nepoužívané 2s príjmačovky, tiež a123 1100, tiež vyzerajú zdochnuto...

plný plyn:
3s 8,4V 15A 8260rpm
2s 6,1V 9A 6540rpm

pol plynu a menej
2s
6,2V 5A 5340rpm
6,4V 2A 3780rpm
6,4V 1A 3100rpm
3s
10,1V 2A 4380rpm
9,7V 5A 5880rpm
9,2V 8A 6420rpm
9,0 10A 7140rpm

Pozerám, že 6,1*9=54,9W a 9,2*8=73,6W, pre cca rovnakých 6500rpm, je to nejak dosť rozdiel medzi plným plynom a pol plynom pri vyššom napätí - ale nepresnosť merania je tu dostatočne veľká aby to nebolo až také zlé.
strahlung

#2163 Příspěvek od strahlung »

coro píše:Tak upresnenie a trochu sa aj posťažujem - asi mi zdochli baterky...
a123/1100 to že pri 15A má nabitá 3s sada len 8,4V je odveci :(
No možno sa bude ešte dať rozcvičiť, to mám zato že málo lietam, ale mám pocit že držia ešte menšie napätie ako pred pár hodinami..
Mám tu ešte jedny nepoužívané 2s príjmačovky, tiež a123 1100, tiež vyzerajú zdochnuto...

plný plyn:
3s 8,4V 15A 8260rpm
2s 6,1V 9A 6540rpm

pol plynu a menej
2s
6,2V 5A 5340rpm
6,4V 2A 3780rpm
6,4V 1A 3100rpm
3s
10,1V 2A 4380rpm
9,7V 5A 5880rpm
9,2V 8A 6420rpm
9,0 10A 7140rpm

Pozerám, že 6,1*9=54,9W a 9,2*8=73,6W, pre cca rovnakých 6500rpm, je to nejak dosť rozdiel medzi plným plynom a pol plynom pri vyššom napätí - ale nepresnosť merania je tu dostatočne veľká aby to nebolo až také zlé.

No jó, ale kde ten proud měříš? Na některém přívodu motoru? Nebo na baterce? To jsou hlavně při napětí sníženém regulátorem naprosto jiné hodnoty.
do čínského modelu patří čínské díly z čínského e-shopu
coro

#2164 Příspěvek od coro »

Meria sa napätie aj prúd medzi baterkou a reglom.
Na 3 drátoch k motoru by som takýmto vybavením nenameral nič, a hlavne, nakoľko v regli nie je trafo ani žiadna indukčnosť, hodnotu prúdu nemá ako ovplyvniť - cez celý obvod tečie rovnaký prúd, akurát za spotrebič považujme sústavu regl+motor.
strahlung

#2165 Příspěvek od strahlung »

coro píše:Meria sa napätie aj prúd medzi baterkou a reglom.
Na 3 drátoch k motoru by som takýmto vybavením nenameral nič, a hlavne, nakoľko v regli nie je trafo ani žiadna indukčnosť, hodnotu prúdu nemá ako ovplyvniť - cez celý obvod tečie rovnaký prúd, akurát za spotrebič považujme sústavu regl+motor.

To ne, tak to není. To je právě ten podstatný rozdíl. Motor může být réglem připojen na baterku nebo vzápětí teče proud motorem přes diodu v réglu jakoby do zkratu. Takže nakonec při sníženém výkonu může téci motorem násobně větší proud než baterkou.
coro

#2166 Příspěvek od coro »

Ale kým z toho neurobíme perpetum mobile, výkon na vstupe reglu bude podstatným údajom, a ten je daný a relatívne merateľný lebo prúd do reglu je relatívne cca vyhladený, aspoň pri plnom plyne.
Počítanie kapacity (prúd krát čas) MUI sondou relatívne dobre zodpovedá skutočne spotrebovanej kapacite z aku (a tá je tu jediná skutočne exaktná vec) aj pri pol plyne, takže to tá hall sonda asi integruje v rámci použiteľnej tolerancie.
Čo presne sa deje medzi fázami motora, ma v podstate zaujímať nemusí - je tam divoký striedavý priebeh prekladaný PWM a indukovanými prúdmi všetkými smermi, no a nech..
strahlung

#2167 Příspěvek od strahlung »

Ano, jistě. Jen je třeba v úvahách rozlišovat mezi proudem ve vinutí, který má s danou vrtulí atd. nějaký vztah k napětí na vinutí, ale ne přímo k příkonu (je tam i fáze), a třeba i úplně jinak velkým proudem z baterky, který má spolu s napětím (idealizovaným jako konstantní, tvrdé) přímý vztah k příkonu motoru. Proto jsem se na to i ptal.
mrsairus

#2168 Příspěvek od mrsairus »

skusal som doma prikurit plny plyn a motor sa po par sekundach zastavil, takze to studenym akumulatorom nebolo

je ta setova baterka slaba na ten 1500kv motor? alebo da sa stym lietat ale maximalne to drzat na 3/4 plynu? (leti to aj na 20% ) nezhory ten motor? alebo neposkodim aku?
coro

#2169 Příspěvek od coro »

Ak napätie na Lipol sade klesne až k 3,1V/článok, dá sa považovať za preťaženú, čiže prúdový odber je väčší než sada dokáže v pohode poskytnúť.
A to bez ohľadu na čísla - je to o aktuálnom stave tej sady. Aj keby odber bol 10A z 2000mAh sady (nappríklad by to boli aku z nejakého notebooku).

Je tam viac možností, samozrejme prvou je slabá (preležaná) sada, ale môže ísť o hocičo vrátane vadného motora (medzizávitový skrat), nevyváženej vrtule, vadného ložiska.....

Ja som zistil že pri plnom plyne mi padá napätie až na 8,5V. Ale mám tam iné aku, A123 s menším napätím. Asi sú navyše za zenitom svojej životnosti, a hlavne lietam málo takže zlenivené-preležané.

Pre takýto prípad by bolo treba zmeniť pohon - za motor s nižším KV. Je to ústupok od názoru ktorý tu prezentujem od začiatku. Píšem to hlavne kvoli tomu že na PC Cessnu originál vrtuľa dobre sedí vďaka tvaru listov, APC-E majú väčšiu časť plochy listu pred tučným motorovým krytom a zrejme to nerobí dobre.
Inak by bolo normálne použiť "lahšiu" vrtuľu - takú ktorej pri rovnakých otáčkach stačí menej výkonu. Master Airscrew, napríklad.. Graupner SLIM prop 8,5/6 aj Aeronaut "E-prop" 8.5/6 sú tiež oproti APC ľahšie.
sigi123

cessna

#2170 Příspěvek od sigi123 »

Sám motor ani baterka se neumí vypnout,vypíná regl bud že dojde k podpětí nebo může bejt slabej.
coro

#2171 Příspěvek od coro »

Ešte k tomu motoru a KV.
Pri KV:1500 by sa pri zanedbaní odporu (vinutia plus baterky) motor mal točiť na 3s Lipo presne
11,1V krát 1500rpm/V = 16650 rpm. To je poriadne číslo a s APC 8/6 by výkon bol odhadom cez 600W (prúd 60A)....

Lenže ten odpor tam je, a pre 200mOhm na motore a 100mOhm na baterke, t.j. 0,3 ohmu dokopy, čo vyzerá ako nič, dostaneme užitočné napätie pri 15A až o 4,5CV nižšie, čiže 6,6V.
Pre tých 6,6V pri KV:1500rpm/V to potom točí 6,6Vx1500rpm/V= 9900rpm.
To je aj tak cca 160W výkonu na vrtuli a pre 50g motorček to je zrejme priveľa, prúd bude vyšší ale s ním sa zvýši strata napätia a klesnú otáčky a teda klesne aj ten výkon - dá sa to vypočítať aj presne ale asi netreba, pre predstavu stačí.
Možno by to vyšlo na 17A čo sm nameral aj ja?

Ak je ale odpor motora ešte trošku vyšší, napr. 280mOhm, a setová lipolka má tiež viac odporu, nech 200mOhm, a ešte tam sú originálne konektory z nejakej hračky, nech len 30mOhm, dokopy je to 500mOhm a potom by pri 15A užitočné napätie o 7,5V nižšie, čiže 11,1 -7,5 = 3,6V a potom sa to točí 5400rpm. a to sa teda ledva prevaľuje, to je nereálne (platilo by pre veľkú vrtuľu alebo zablokované ložisko).

Záver je pre mňa ten, že otáčky vrtule čiže výkon a teda aj príkon a teda prúd z baterky, závisí podstatnejšou mierou na odpore vinutia motora, než na jeho KV.

Dosť prekvapivé....
coro

Re: cessna

#2172 Příspěvek od coro »

Z predchádzajúceho príspevku v podstate vyplýva, že použitím Hyperion G3 Lipol, a kvalitného motoru s nízkym odporom, by bez úpravy KV (vybratia iného motora) došlo k nezmyselnej kombinácii a niečo by muselo zhorieť.

sigi123 píše:Sám motor ani baterka se neumí vypnout,vypíná regl bud že dojde k podpětí nebo může bejt slabej.

To je fakt, že to regl môže vypnúť preto že sa prekročí prúd. Na pár sekúnd to možno program v regli povolí, ale ak prúd neklesne, potom vypne.
Inak Turnigy regl obmedzuje aj pri rozbehu prúd cca na hodnotu ktorá je uvedená ako max prúd reglu (napr. 18A).
mrsarius- stačí ak odmeriaš napätie na baterke pri plnom plyne.
Dokonca stačí aj ak odmeriaš len jeden z článkov, cez servisný konektor (ak máš urobený káblik na meranie a nabíjanie jednotlivých článkov, čiže dva piny lámacej lišty (konektory ako v pc) na káblikoch do meráku. Merák nejaký hádam máš, na napätie stačí za stovku z hypermarketu, aspoň to musí elektroletec mať.
Luky-plane

vědci

#2173 Příspěvek od Luky-plane »

Ahoj přátelé,
připadá mi, že na všechno jdete až příliš vědecky. Vždyť Cessna 480 je napůl hračka a vy z toho tady děláte výzkumný ústav elektrotechnický.
Nemyslím to zle, ale pro většinu čtenářů je to tu nyní ztráta času, protože my nezasvěcení do tajů elektroniky jsme úplně "mimo mísu".

Já u Cessny nic neměřím, nezkouším a zbytečně nelaboruju. Létám, létám a létám.

Mějte se všichni krásně
Luky-plane
Z-50LS - ŠAD, Z-50LX - maketa 1:4 (OK-XRD), Multiplex -Funray, Twister, Optic 6, Spectra 24
sigi123

cessna

#2174 Příspěvek od sigi123 »

Já si to myslím taky.Vždyt kolik stránek dozadu tady píšou jen o svých motorech,které si zřejmě špatně vybraly pro tento model.Já vždy kupuju motor dle váhy modelu a řídím se statickým tahem nebo watty,otáčky co nejnižší k tomu doporučenej regl a vrtuli.A ještě se mi nestalo že bych se splet.A tohle vlákno zatím s cessnou už nemá nic společného.
coro

#2175 Příspěvek od coro »

OK, prepáčte.
Ale to len preto že nevieme ani kúpiť originál motor,
ani nevieme presne jeho parametre!
Keby tak niekto kto originál motor má, mohol zmerať napätie, prúd a aj otáčky, s vrtuľou a bez vrtule - a bolo by všetko jasné.
Ešte aj setová vrtuľa je "špeciál", tak by potešilo jej porovnanie s klasikou APC-E.

Letí to s každým, ale ktorý (aký) je ideálny? Ja som tam mal 3 rôzne..
Pretože tu môže byť problém že ak sa použijú kvalitnejšie lipolky, posunie sa všetko inam a motor či regl zhorí.

Edit: fakt je pravda že pre mňa Cessna nie je model na lietanie ale výskumné pracovisko na všetko (Duplex, mui, motory, aku, vrtule, povrch krídla, osvetlenie, riešenie podvozku, servá, BEC,... s každým z menovaného som strávil dosť času z myslím že sa vždy o kúsok poučil).
Pre začiatočníka by malo stačiť prečítať si prvých pár strán a dozvie sa úplne všetko. Nemyslím že niekto má chuť opakovať znovu a znovu všetko to čo tu predsa už bolo napísané, a aj zopakované najmenej dvakrát.
Naposledy upravil(a) coro dne úte 17.11.2009 10:34, celkem upraveno 1 x.
Zamčeno

Zpět na „Stavebnice“