Nový "Spiťák" na HobbyCity

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Odpovědět
Zpráva
Autor
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#226 Příspěvek od RiMr »

powder píše:Co jsou negativy vím... Na té fotce to teda moc pěkně vidět není - zvlášť, když netuším z jaké strany na to křídlo civím :D

Tedy wing-tip washout - je termín používaný pro negativy? Nebo pouze washout?
Každopádně dík za rozšíření slovníku ;-)

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/e ... re_4-4.JPG
powder
Kontaktovat uživatele:

#227 Příspěvek od powder »

Jojo. Dík.
Už to je tedy offtopic, ale k čemu tedy slouží winglety a k čemu negativy?
Obojí je užíváno za účelem stranové stabilizace (například při zatáčení jako prevence pádu do spirály/vývrtky)...?
A prosím ne odpovědi - RTFM, ty BFU :oops:
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#228 Příspěvek od RiMr »

powder píše:Jojo. Dík.
Už to je tedy offtopic, ale k čemu tedy slouží winglety a k čemu negativy?
Obojí je užíváno za účelem stranové stabilizace (například při zatáčení jako prevence pádu do spirály/vývrtky)...?
A prosím ne odpovědi - RTFM, ty BFU :oops:

Za prvé nevím co ty zkratky znamenají a za druhé mě to uráží, řečeno slovy klasika :-)
Zjednodušeně, na spodní straně křídla je přetlak, na horní podtlak. Na konci křídla tak vzduch "přetéká" zespoda nahoru. Vzniká tak víření které jednak snižuje tvorbu vztlaku na konci křídla, druhak tím vzniká indukovaný odpor, prostě to snižuje vztlak a ještě to k tomu brzdí :-), úplav je dalším "krásným" na konci křídla tímto "přetékáním" vznikajícím jevem:
http://www.youtube.com/watch?v=uy0hgG2p ... re=related
Winglety můžou (v některých situacích ale nemusí) tyto nežádoucí efekty potlačit.

A k čemu slouží negativy, ti už napsali kluci výše :) Jde prostě o to, že když už se mmá trhat vztlak, tak ať se nezačíná trhat na koncích křídla - na křidélkách. Tady je krásně vidět jak se to tam škube :) představ si že tam bezmocně v tom "bordelu" plácáš křidélkama ve snaze s tím něco udělat... :)
http://www.youtube.com/watch?v=Ti5zUD08w5s&feature=fvsr

EDIT: a k té vývrtce, představ si situaci kdy:
- éro letí rovně dopředu, rychlostí o málo vyšší než rychlostí pádovou (tedy rychlostí při které dochází k utržení proudnic, ke ztrátě vztlaku a k pádu)
- dáš výchylku směrovkou - tím dojde ke zrychlení proudění na "vnější" polovině křídla (OK, tady je rychlost vyšší než pádová, tato půlka má vztlak a letí dál) a dojde ke zpomalení na "vnitřní" půlce křídla (rychlost se tedy dostává pod rychlost pádovou, tato půlka křídla ztrácí vztlak a padá)
- takže vnější křídlo má vztlak, letí a jde nahoru, vnitřní křídlo padá a jde dolů, to vše při výchylce směrovkou (ale v závislosti na konfiguraci se éro může držet ve vývrtce už i bez směrovky)
=
už se to točí :!: :D
Stuclik
Kontaktovat uživatele:

#229 Příspěvek od Stuclik »

powder píše:Co jsou negativy vím... Na té fotce to teda moc pěkně vidět není - zvlášť, když netuším z jaké strany na to křídlo civím :D

Tedy wing-tip washout - je termín používaný pro negativy? Nebo pouze washout?
Každopádně dík za rozšíření slovníku ;-)

Ja tak, to jsem se tolik nemusel rozepisovat :) Stačí washout, ale stejně jako všechno v angličtině to má dost významů, takže jednoznačné je wing-tip washout :)
powder
Kontaktovat uživatele:

#230 Příspěvek od powder »

RiMr píše:Vzniká tak víření které jednak snižuje tvorbu vztlaku na konci křídla, druhak tím vzniká indukovaný odpor, prostě to snižuje vztlak a ještě to k tomu brzdí :-)

Negativy jsem "chápal" stejně :oops: Ale upřímně řečeno, to kolem wingletů se mi neodkrylo ani o píď... :?
Respektive jak mohou nějaký ušiska na koncích křídla pomáhat s vířením frčícím od křídel vzad... :?:
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#231 Příspěvek od RiMr »

Ježiš dyť je to jasné :D
Tam kde je winglet, chce vzduch zespodu přetéct nahoru a winglet to omezí, odděluje oblasti s rozdílným tlakem.
Tady ti to snad bude jasné:
Obrázek

a tady:
Obrázek

Frštenzí :?: :D :idea:
Stuclik
Kontaktovat uživatele:

#232 Příspěvek od Stuclik »

Krásné videjko. Pěkně s tím fikli dost nízko nad věží :) Jenom jedna věc mi není moc jasná...ten vír se točí na opačnou stranu, než bych čekal :)
powder
Kontaktovat uživatele:

#233 Příspěvek od powder »

RiMr píše:Frštenzí :?: :D :idea:

Podle toho druhého obrázku už ano :idea:

Mě na linkovaném videu zmátl ten vír - fičelo to za letadlem (za trupem) a nic mi nenaznačilo, že by se "cosi" mělo tlačit na konce křídel a tím způsobovat nestabilitu...

EDIT: Nicméně to asi nebude problém všech tvarů křídla a každé rychlosti... Tak jak asi poznat na vlastním chlupatém EPP jestli wingletovat, či nikoliv...
geo
Kontaktovat uživatele:

#234 Příspěvek od geo »

To RiMr - čoveče Ty bys mohl přednášet aerodynamiku i pro naprostý debily :lol: . Jen jsi zapomněl na mezní vrstvu, využití štěrbinovejch slotů a Fowlerových klapek. Ještě jsi do toho mohl zamotat inerciální proudění, a hrubost povrchu profilu v závislosti na ose ........
Ale má pravdu ten kluk ze zlínskýho kraje.... :lol: :lol: Dávám za 1*
geo
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#235 Příspěvek od RiMr »

:D
Dík, to víš, my máme na Moravě tu érodynamiku trošku zjednodušenů, ale esli sa nemýlím, tak starý Foler čepuje u Máců a se štěrbinkama negde na mezi zme si taky užili svoje... :D
Katapult
Kontaktovat uživatele:

#236 Příspěvek od Katapult »

To Geo a RiMr. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Řechcu sa jak najatý.
RiMr ten dialekt ti ide-neco v tem klukovi bude....
No kluci ,ináč šetřite sa ať vás s tých voleb neklepne a ať si to pak užijete,je to fakt nádhera a bude škoda to rozbit.Bacha na vyvážení ,chce to baterku min.2650 s 2200 je to moc lehké na rypec.
Tak sa snažte.....
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#237 Příspěvek od RiMr »

2650/4S ?
Zrovna jednu takovů prodávám Geo... Tvrdá jak chleba v tesku!
geo
Kontaktovat uživatele:

#238 Příspěvek od geo »

Jenže já ji zatím nechci - na origo motór je 3S :lol: Ale ty 2650 3S mám připravený a naformovaný 2. Zatím je hobluju v Menťasovi, ale už musím po "neletovce" (5 týdnů) zatrénovat a poslat Spita do luftu :roll: , nebo to s RiMrem nevydr :!:
geo
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#239 Příspěvek od RiMr »

Já su v pohodě, ale tobě na Spitovi rostou žampióny... :D :D
geo
Kontaktovat uživatele:

#240 Příspěvek od geo »

Dyť to furt říkám, že mi ten Valach vod Zlína nedá pokoj :twisted:
geo
Odpovědět

Zpět na „Stavebnice“