Alpha 1500 od Pelikána
Re: Alpha 1500 od Pelikána
Jo jinak díky za odpověd ohledně nefunkčního motoru,sundal jsem bužírku z reglu a hle-přepálený plošný spoj na destičce,takže opraveno,zase funguje,a místo náhr.dílů na Alphu jsem za ty samé prachy koupil prý o dost lepší kit ASW15 od Robbe,elektronika z Alphy do něj pasuje,tak do týdne snad budu lítat.
T-REX450, Themik, EXCEL ,SU 31,Beagle, Acro MK2, Phoenix ,Tucano, Partenavia Olympik, Spitfire
- David Nesnídal
Zdravím,
chci se podělit o nepříjemnou zkušenost s Alphou. Dnes dopoledne jsem si krásně poletoval (mráčky, termika) s čerstvě nabitou baterkou, pohoda... Jedno přistání jako z učebnice, druhý start, opět paráda plachtění většinou bez motoru. Po nějakých deseti minutách chci orazit, jdu na přistání a asi v deseti, osmi metrech při přiblížení, letadlo asi sto metrů ode mě začne tuhnout, přestává reagovat a je z toho bezmocný pád. Stalo se mi to už před časem, to jsem však neměl jistotu, jestli to nebylo "volšovýma rukama", teď vím, že nikoli.
Občas jsem ve vzduchu zaslechl pípnutí od reglu, jako by vypadl signál. Teď těsně předtím, než to dopadlo na zem, to taky písklo. Když jsem zkusil elektroniku pak na zemi, všechno fungovalo. Jsem z těchhle záhad trochu otrávený - létání fajn, ale člověk se pořád bojí, jak to dostane na zem. Když to zatuhne ve výšce, za chvíli se to chytí a je dost času na zvládnutí situace. U země je to konečná. Máte někdo podobné zkušenosti - regl?, Tx?, Rx?
Přistání zdar DN
chci se podělit o nepříjemnou zkušenost s Alphou. Dnes dopoledne jsem si krásně poletoval (mráčky, termika) s čerstvě nabitou baterkou, pohoda... Jedno přistání jako z učebnice, druhý start, opět paráda plachtění většinou bez motoru. Po nějakých deseti minutách chci orazit, jdu na přistání a asi v deseti, osmi metrech při přiblížení, letadlo asi sto metrů ode mě začne tuhnout, přestává reagovat a je z toho bezmocný pád. Stalo se mi to už před časem, to jsem však neměl jistotu, jestli to nebylo "volšovýma rukama", teď vím, že nikoli.
Občas jsem ve vzduchu zaslechl pípnutí od reglu, jako by vypadl signál. Teď těsně předtím, než to dopadlo na zem, to taky písklo. Když jsem zkusil elektroniku pak na zemi, všechno fungovalo. Jsem z těchhle záhad trochu otrávený - létání fajn, ale člověk se pořád bojí, jak to dostane na zem. Když to zatuhne ve výšce, za chvíli se to chytí a je dost času na zvládnutí situace. U země je to konečná. Máte někdo podobné zkušenosti - regl?, Tx?, Rx?
Přistání zdar DN
Jo to jsou ty pelikánovy regly - vyměň ho za nějakou jinou čínu a bude to fungovat . Kdy už ho konečně napadne připlatit jeden dolar navíc , aby ty jeho věci fungovali, možná je to úmysl , aby mohla konkurence taky prodávat. 
Rádio a nabíječ = základ modeláře .
- David Nesnídal
BOSS8 píše:Jo to jsou ty pelikánovy regly - vyměň ho za nějakou jinou čínu a bude to fungovat . Kdy už ho konečně napadne připlatit jeden dolar navíc , aby ty jeho věci fungovali, možná je to úmysl , aby mohla konkurence taky prodávat.
Díky, Bossi,
mám taky podezření na regulátor resp. BEC. Tyhle neviditelný "zakopaný psi" to je hroznej opruz. Kdyby to alespoň předtím tak pěkně nelítalo, to byla skutečně idyla. Ale ta bezmocná řacha na konci... Blbej konec prostě zážitek maže. Ale to je zkrátka "páčkovaná". Ještě jednou díky za povzbuzení. nejsem ještě takovej rádiovej matador, aby mě tyhle věci nerozhazovaly.
DN
Čau.Mrkni se i na baterky ve vysílači ,taky mi to vypadlo a stačilo tuknout do vysílače,musel jsem přihnout všechny kontakty a od tý doby dobrý.K tomu cukání serv dělaj to páčky když se jich nedotýkám tak nic ale stačí na ně lehce položit palce a už to občas cukne.
- David Nesnídal
Zdravím všechny,
po několika výpadkách signálu, což ve dvou přípdech těsně nad zemí skončilo pádem, jsem v Alphě vyměnil setový regulátor za Emax 25A. Těšil jsem se, že bude klid, ale obejvil se jiný problém - programuju to vysílačkou podle návodu a v reglu se neuložil plnej plyn. Když dám při zkoušce plný plyn, jde sotva a třetinu. Ale pozor! Motor v Alphě má dost výkonu, tak jsem si řekl, že zkusím nastoupat i na třetinu plynu a hlavně vyzkouším, jestli už přestal vypadávat ten zatracenej signál.
Letadlo jsem tedy opatrně hodil, stoupalo opravdu jen mírně... ale najednou, jak se Alpha trochu vzdálila, začaly otáčky samy od sebe stoupat a plyn fungoval ve stejným rozsahu jako dřív (akorát že se bez plynu protáčela vrtule, poněvadž při programování mi to neuložilo ani brzdu).
Motorový let a plachtění bylo v pořádku, žádný výpadek a tuhnutí jsem nezaznamenal.
Několik letů tedy proběhlo podobně - v ruce šel plyn tak maximálně na třetinu, jakmile jsem letadlo odhodil, otáčky stouply, motor šel v plném rozsahu.
Při čtvrtém startu jsem se už ale ploužil jen v kruhu nad loukou, protože motor se už nechytl (přestože baterka byla svěží) a otáčky zůstaly po celou dobu nízké, sotva pro let na pádové rychlosti. Tak jsem to zabalil.
Co to je? Jak se to dá naprogramovat? Žádnou kartu nemám, dělám to přes to setový rádio.
Díky za reakci, pokud jste zažili stejný či podobný problém. DN
po několika výpadkách signálu, což ve dvou přípdech těsně nad zemí skončilo pádem, jsem v Alphě vyměnil setový regulátor za Emax 25A. Těšil jsem se, že bude klid, ale obejvil se jiný problém - programuju to vysílačkou podle návodu a v reglu se neuložil plnej plyn. Když dám při zkoušce plný plyn, jde sotva a třetinu. Ale pozor! Motor v Alphě má dost výkonu, tak jsem si řekl, že zkusím nastoupat i na třetinu plynu a hlavně vyzkouším, jestli už přestal vypadávat ten zatracenej signál.
Letadlo jsem tedy opatrně hodil, stoupalo opravdu jen mírně... ale najednou, jak se Alpha trochu vzdálila, začaly otáčky samy od sebe stoupat a plyn fungoval ve stejným rozsahu jako dřív (akorát že se bez plynu protáčela vrtule, poněvadž při programování mi to neuložilo ani brzdu).
Motorový let a plachtění bylo v pořádku, žádný výpadek a tuhnutí jsem nezaznamenal.
Několik letů tedy proběhlo podobně - v ruce šel plyn tak maximálně na třetinu, jakmile jsem letadlo odhodil, otáčky stouply, motor šel v plném rozsahu.
Při čtvrtém startu jsem se už ale ploužil jen v kruhu nad loukou, protože motor se už nechytl (přestože baterka byla svěží) a otáčky zůstaly po celou dobu nízké, sotva pro let na pádové rychlosti. Tak jsem to zabalil.
Co to je? Jak se to dá naprogramovat? Žádnou kartu nemám, dělám to přes to setový rádio.
Díky za reakci, pokud jste zažili stejný či podobný problém. DN
- petr64
- Kontaktovat uživatele:
Taky jsem dal EMAX regl do Alfy. Zřejmě máš v reglu nastaven velmi pomalý rozběhu motoru. Trva to dlouho nez se rozběhne.
Dej na zemi v ruce plný kotel a počkej az se roztoči na plne obrátky.
Zajimavé je, kdyz uz jednou touhle procedurou dostane motor do plných otáček, tak pak uz pomalé nabihani motoru přestane fungovat. .. reaguje hned na páku plynu.
Možna, že kdyz davas málo plynu tak seš porad v módu pomalého rozběhu motoru. Z toho co popisujes by to tak mohlo byt.
Ma někdo podobne zkušenosti s chováním tohoto reglu.
Programování reglu přes plyn vysílačky je opruz ale da se to.
Lepší by byl programátor, ale ten nemám. Nastavení si regulaci bez jakýchkoliv mekych rozběhů a máš klid.
Máš k tomu reglu návod? Kdyby ne napiš.
Dej na zemi v ruce plný kotel a počkej az se roztoči na plne obrátky.
Zajimavé je, kdyz uz jednou touhle procedurou dostane motor do plných otáček, tak pak uz pomalé nabihani motoru přestane fungovat. .. reaguje hned na páku plynu.
Možna, že kdyz davas málo plynu tak seš porad v módu pomalého rozběhu motoru. Z toho co popisujes by to tak mohlo byt.
Ma někdo podobne zkušenosti s chováním tohoto reglu.
Programování reglu přes plyn vysílačky je opruz ale da se to.
Lepší by byl programátor, ale ten nemám. Nastavení si regulaci bez jakýchkoliv mekych rozběhů a máš klid.
Máš k tomu reglu návod? Kdyby ne napiš.
SPEKTRUM DX6i | HD Contour GPS | ZagiKiller 1500, HotWing 1200 (+1800), Alpha 1500, SkyClimber 2000
- David Nesnídal
Odnesl jsem regl Emax s přijímačem i vysílačkou k Peckům do Zlatnický. Musím říct, že se mě velmi ochotně ujali, zkoušeli, přehazovali, vzali z bedny novou Alfu, aby vyloučili, že je to něčím jiným, a hle opravdu to vypadalo na regl, kterej se navíc nedal naprogramovat ani kartou! Furt nedával plný plyn a nedržel ani brzdu.
No nic, vyměnili (včetně přepájení konektorů) mi regl za tentýž typ - a překvapení! Ten haproval úplně stejně - nedal se neprogramovat, netykala si s tím ani moje elektronika (Rx, Tx, motor) ani střeva ve funglnové Alfě z bedny na prodejně. Peckovi hoši nad tím sami kroutili a nakonec mi regl ochotně vyměnili za regl zn. Gens, kterej rovněž odzkoušeli (na jejich i na mé Alphě), a ten už fungoval.
Závěr - Emax 25A si s Alfou netyká (ačkoli u Pecky říkali, že jich prodali právě na Alfu spoustu a k plné spokojenosti. Podezření dostalo tu podobu, že se to možná týká nějaké poslední série... Takže záhady a mysteria)
Takže nejlepší baterka je asi opravdu "nitro", jak povzdechl jeden z Peckových mužů
Zdar DN
No nic, vyměnili (včetně přepájení konektorů) mi regl za tentýž typ - a překvapení! Ten haproval úplně stejně - nedal se neprogramovat, netykala si s tím ani moje elektronika (Rx, Tx, motor) ani střeva ve funglnové Alfě z bedny na prodejně. Peckovi hoši nad tím sami kroutili a nakonec mi regl ochotně vyměnili za regl zn. Gens, kterej rovněž odzkoušeli (na jejich i na mé Alphě), a ten už fungoval.
Závěr - Emax 25A si s Alfou netyká (ačkoli u Pecky říkali, že jich prodali právě na Alfu spoustu a k plné spokojenosti. Podezření dostalo tu podobu, že se to možná týká nějaké poslední série... Takže záhady a mysteria)
Takže nejlepší baterka je asi opravdu "nitro", jak povzdechl jeden z Peckových mužů
Zdar DN
- petr64
- Kontaktovat uživatele:
Zajímavé - mě to chodí. Dobrá zpráva je, že se ti pověnovali a máš klid na duši.
Dotaz: unesla by Alpha kameru Contour GPS - 150 gr ?
Dotaz: unesla by Alpha kameru Contour GPS - 150 gr ?
SPEKTRUM DX6i | HD Contour GPS | ZagiKiller 1500, HotWing 1200 (+1800), Alpha 1500, SkyClimber 2000
- David Nesnídal
Já s kamerou ještě nelítal, takže nevím. Co je ale jisté, že na třetinu plynu, kterou dával ten nenaprogramovatelný Emax, by to určitě neletělo. Ale snad když to přilepíš do těžiště a naložíš tomu, tak můžeš mít pěkný videa jako třeba kluci od Varšavy (viz YouTube), kteří tam měli, myslím, kamery GoPro.
No,tak s Alphou létám už druhý rok,úpravy které sem dělal jsem tu popsal někde na začátku,ted se mě zase stalo že jsem přijel na louku dal sem jí na kapotu,sjela a padla na čumák,no a kužel samozřejmě popojel a drhnul o šrouby na přepážce.Tak sem přemýšlel co stím.Náprava vcelku jednoduchá.Z kulatiny stejného průměru jako hřídel motoru myslím asi 3mm jsem uřízl váleček dlouhý asi 6mm který jsem zasunul do unašeče před hřídel,ten tam dělá doraz.Myslím že by to stačilo uříznout třeba ze šroubu M3.
Míra 66 píše:No,tak s Alphou létám už druhý rok,úpravy které sem dělal jsem tu popsal někde na začátku,ted se mě zase stalo že jsem přijel na louku dal sem jí na kapotu,sjela a padla na čumák,no a kužel samozřejmě popojel a drhnul o šrouby na přepážce.Tak sem přemýšlel co stím.Náprava vcelku jednoduchá.Z kulatiny stejného průměru jako hřídel motoru myslím asi 3mm jsem uřízl váleček dlouhý asi 6mm který jsem zasunul do unašeče před hřídel,ten tam dělá doraz.Myslím že by to stačilo uříznout třeba ze šroubu M3.
Já to (na jiném letadle, ale to je celkem jedno) taky řešil, při ťukanci, který by jinak nestál za řeč, mi kužel vždycky přistál na motorové přepážce a samozřejmě drhnul. Tak jsem našel trubičku (resp. distanční sloupek), která měla vnitřní průměr "tak naakorát", délku jsem upravil, aby to nedrhlo a dal jsem to mezi motor a kužel (tedy navléknuté na hřídeli). Tohle řešení bylo super, než přišel další malý ťukanec - a hele ho, mizeru, tentokrát už praskla motorová přepážka...
Skoro to vypadá, jakože každej kousek deformační zóny dobrej, jinak jdou všechny ťukance do motoru, motorové přepážky a do trupu - samozřejmě tu trubičku jsem po téhle zkušenosti demontoval a dál posunoval kužel po ťukancích a ne úplně čistých přistáních (tedy až do totální destrukce letadla, ale to už je jiný příběh).
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
S tou trubičkou je to taky řešení,taky sem o tom přemýšlel,ale v tomto případě by každá rána šla na přední ložisko a to nevím jestli je dobře.Při větší ráně je to asi jedno.Mě naštvalo že i jen při tak malé ráně se to posune,navíc sem doma zapoměl ten inbus
tak sem musel jet domů 
Míra 66 píše:S tou trubičkou je to taky řešení,taky sem o tom přemýšlel,ale v tomto případě by každá rána šla na přední ložisko a to nevím jestli je dobře.Při větší ráně je to asi jedno.Mě naštvalo že i jen při tak malé ráně se to posune,navíc sem doma zapoměl ten inbustak sem musel jet domů
No já jsem se naopak snažil naznačit, že ani ta trubička, ani to podložení hřídele naopak NENÍ řešení - v obou případech to místo tlumení ťukance koupí motor, přepážka a posléze trup. Pořád budu raději utahovat a povolovat kužel, než vyrábět a zalepovat motorové přepážky (bude-li ještě kam).
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
Petr64: Vzhledem k tomu, že AXN Floater (což je o fous menší BETA) unese kameru ContourHD bez větších problémů ( http://www.youtube.com/watch?v=ehQQf12LRn0) , tak myslím že alpha s ní mít problémy nebude. Horší to bude s umístěním a vrtulí v obraze.