Maxi Swift

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Odpovědět
Zpráva
Autor
rcfrant!k
Kontaktovat uživatele:

Re: Maxi Swift

#226 Příspěvek od rcfrant!k »

to Jameson: hmmm pěkné ... dívam se na ten motor a sklopku - to musí být samo o sobě pěkně těžké ... Kolik to teda váží celkem?

Po shlédnutí videa raději zůstanu u svého způsobu startu :) Vypadá to dost nebezpečně, ale věřím tomu, že když to někdko zmákne může to být ok. Já bych se bál že mi to sklouzne a pak pořeže ruku, záda i hlavu ... Za větru to taky asi nebude moc fajn - na té ruce se to musí pěkně houpat (i když 2 kila ...)

Ty kamerky jsou pěkně na ráně. Je třeba dávat pozor a nebo by mohlo trochu pomoct LayerLens http://www.fpvmanuals.com/2011/12/15/in ... rotection/
http://rcfrantik.rajce.idnes.cz | www.youtube.com/user/fajnweb
Jameson
Kontaktovat uživatele:

#227 Příspěvek od Jameson »

Dokopy všetko necelé 2kg. Nejakých 1980g? Nepamätám si presne, tak nejako. Keby to bolo ľahšie, hádžem to určite bez motoru aj sám, ale po dvoch neúspešných pokusoch som to vzdal... Momentálne naberám odvahu na hod cez hlavu, malo by to byť bezpečnejšie (pre pilota, pre lietadlo asi ani nie) 8O :mrgreen: .

Keď sa pozrieš na tú fotku zbližšia, tak uvidíš, že LayerLens tam na GoPro už čučí :wink:. Môžem iba odporučiť, obzvlášť, keď je kamera takto exponovaná.
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...
geo
Kontaktovat uživatele:

#228 Příspěvek od geo »

Robotmz píšeš --Každý elevón drží na 3 kusoch 2 mm tyčkách, ktoré sú dostatočne dlhé, každá asi 6 cm odhadom a v krídle sú---Maxík má elevony jako ostatně elevony jsou - pohyblivé, to je to co umožňuje samokřídlo řídit a to co stojí na koncích křídla v tomto případě jsou stabilizátory. Jestli jsem to špatně pochopil - promiň, - mám dojem že si trošku pleteš výrazivo. Ale to nic, třeba blbě čtu. :oops: .
Kluci řešíte tu házení - proč to házíte? Maxík je strašně hodnej:
1) uchopím za náběžku pravou (jsem pravák) s křídlem cca 80° směrem vzhůru
2) levou (lítám mód 2) dám plnej knedlík
3) rozevřu pravou ruku a přemístím ji na pravej knipl
4) Maxík se zhoupne a letí v kolmici dokud ho vidím
Jakýkoliv házení je dle mého dóóóst nebezpečný, můj styl startu neohrožuje ani ruce, hlavu, prsty a kdovíco ještě. Chce to správně těžiště :wink:
geo
rcfrant!k
Kontaktovat uživatele:

Maxi Swift

#229 Příspěvek od rcfrant!k »

Problém je v tom, že se maxe s plným plynem bojím :D je to rachot... A navíc mám motor tak akorát a vertikálně mi těsně nestoupá :) takže se budu držet svého zaručeně nejbezpečnějšího způsobu startu a to bez motoru :D

Ale každý ať startuje tak jak mu vyhovuje...
http://rcfrantik.rajce.idnes.cz | www.youtube.com/user/fajnweb
robotmz

#230 Příspěvek od robotmz »

Ospravedlňujem sa, splietol som si názov. Samozrejme že elevony sú "jediné" 2 ovládané plochy u delta krídla...
Myslel som stabilizátory - vo vetroňovej terminológii winglety i keď tie plnia iný účel ako stabilizátory u delty...
Díky za opravu, pretože potom to niekomu nepôjde do hlavy ako som to myslel...
petr64
Kontaktovat uživatele:

#231 Příspěvek od petr64 »

Díky všem za info k otázkám kolik to váží a kolik to unese. Netušil jsem, že jich bude tolik.

Maxik je fakt zajímavý.

K házení - mám HotWinga 1200, protaženého na rozpětí 1800.
hotwing.jpg
. Fotka je z mobilu - kvalita špatná. Vzadu je alfa s rozpětím 1500.

Hážu ho normálně držením za náběžku pravého křídla. Držím křídlo svisle, přidám plyn na 65-70 procent (mode 1, Tx na popruhu na krku), a normálně s ním udělám takový ten švih (švih úplně né, ale takový rychlý pohyb) jako s létajícím talířem, trochu se u toho otočím tělem a křídlo pod úhlem 25-35 stupňů odhazuju, v klidu si pak uberu plyn. 1 pád ze 100 hodů? Asi tak nějak ... vítr mi ho přibil k zemi... to fučelo tak, že udržet křídlo už ve svislé poloze dalo práci (lítám na vrchu kopce - jsou tam turbulence, když jen trochu foukne).

Můj styl je efektní pro diváky, udržím i větší váhu a cítím se bezpečně --- mám z roztočené vrtule panickou hrůzu.

Sakra ten Maxik mě láká, má to pěknou plochu, skoro 2x větší než HotWing. Hotwing sice kameru unese ale tak tak - mám tam slabej motor Emax CF2812, bez kamery to ale litá slušně - až 10 sec kolmo nahoru.

Emaxovi začínají odcházet ložiska, budu tam muset dát něco nového --- máte tip na motor kolem 300W na 3S a 1200KV? tak kolem 600-800Kč.
ferulik
Kontaktovat uživatele:

#232 Příspěvek od ferulik »

Ja som svojho Maxika roztrepal zas,ale už je re-inkarnovaný(druhý krát) kolegom.
Dôvodom pádu bola asi strata signálu (dosah),kedže padol dosť ďaleko od mňa rovno pod stlpy el.vedenia.Práskol čumákom do zeme tak som ho hned dal kamarátovi nech si ho opraví.Namontoval tam FPV(na zálet sa čaká).
Ešte predtým som s ním v pohode polietal 30 min. v kuse.Zistil som že keď ho dám vo vodorovnom lete na plný plyn do vysokej rýchlosti je neovládaťelný.Nereaguje na páčkovanie asi slabé servá (HK15148 Analog Servo 17g oranžové)
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=16265
Stiahol som plyn,spomalil a zas pekne poslúchal.
Inak lietal dosť dobre,len som ho nehnal do rýchlosti,kvôly spomenutým problémom s ovládaním.Využijem akciu na ,,B kvalitu,, a objednám nového...
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#233 Příspěvek od lubo1 »

ferulik píše:.... Stiahol som plyn,spomalil a zas pekne poslúchal.
Inak lietal dosť dobre,len som ho nehnal do rýchlosti,kvôly spomenutým problémom s ovládaním.Využijem akciu na ,,B kvalitu,, a objednám nového...

Je to možné, že to robili servá ..... ale ja by som súdil, že to na večšiu rýchlosť nieje stavané. MSwift sa jednoducho celý krúti - je to už dosť veľká plocha EPP....
Ja som tam vlepil viac, ako 5m uhlíku a to to robím na "katolícke" polietanie - žiadnu divočinu.
http://lubo111.rajce.idnes.cz
Jameson
Kontaktovat uživatele:

#234 Příspěvek od Jameson »

Maxo má dosť pružné elevony, ktoré pri veľkej rýchlosti chytia flutter aj pri silných servách a je problém získať kontrolu. Ja som tam napchal do kríža dva uhlíky a aj tak keď dám strmhlav nadol, môžem mať problém. Našťastie je taký tlstý, že stačí ubrať plyn (nie stiahnuť ho úplne, ale brzdiť motorom) a je to v pohode... Tie 2.3kg servá mi prídu nevhodné - ja tam mám 4kg s kovovými prevodmi a je to tak na hrane...
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...
ferulik
Kontaktovat uživatele:

#235 Příspěvek od ferulik »

Jameson píše:Maxo má dosť pružné elevony, ktoré pri veľkej rýchlosti chytia flutter aj pri silných servách a je problém získať kontrolu. Ja som tam napchal do kríža dva uhlíky a aj tak keď dám strmhlav nadol, môžem mať problém. Našťastie je taký tlstý, že stačí ubrať plyn (nie stiahnuť ho úplne, ale brzdiť motorom) a je to v pohode... Tie 2.3kg servá mi prídu nevhodné - ja tam mám 4kg s kovovými prevodmi a je to tak na hrane...

Toto som si aj myslel-veľké pružné elevony,ktoré treba spevniť a silnejšie servá.Na tých servách mi pri zaťažení začali preskakovať páčky na ozubenej oske.
BTW-kde si sa tak pekne opálil keď si robil to inštruktážne video? 8)
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#236 Příspěvek od lubo1 »

ferulik píše:Toto som si aj myslel-veľké pružné elevony,ktoré treba spevniť a silnejšie servá.

Skús sa zamyslieť sám, čo dosiahneš silnejšími servami a zpevnenými elevónmi ????
Prečítaj si svoje predošlé príspevky ....
Stalo sa to v stúpavej zatáčke na 3/4 plynu-každá polovica krídiel sa krásne vlnila-nesynchrónne.
Vyzeralo to ako keby Maxík mával vo vzduchu krídlami,ako sa krídla vlnili na uhlíkovej trubke,ktorá ich do pádu držala pokope.

V prvom rade treba vyztužiť krídla. Inak sa situácia bude opakovať ... servá zaberú, elevóny sa neohnú - skrútia a ohnú sa krídla ......
Ale ppodstatná je súdnosť. Maxiswift nieje kompozitová stíhačka - je to prerastené EPPečko a nikdy to nebude tak tuhé, aby to vydržalo divoké lietanie.... A ak to preženieš s vyztužovaním - bude to lietajúca tehla s podobným letovým prejavom ....
ferulik
Kontaktovat uživatele:

#237 Příspěvek od ferulik »

lubo1 píše:
ferulik píše:Toto som si aj myslel-veľké pružné elevony,ktoré treba spevniť a silnejšie servá.

Skús sa zamyslieť sám, čo dosiahneš silnejšími servami a zpevnenými elevónmi ????
Prečítaj si svoje predošlé príspevky ....
Stalo sa to v stúpavej zatáčke na 3/4 plynu-každá polovica krídiel sa krásne vlnila-nesynchrónne.
Vyzeralo to ako keby Maxík mával vo vzduchu krídlami,ako sa krídla vlnili na uhlíkovej trubke,ktorá ich do pádu držala pokope.

V prvom rade treba vyztužiť krídla. Inak sa situácia bude opakovať ... servá zaberú, elevóny sa neohnú - skrútia a ohnú sa krídla ......
Ale ppodstatná je súdnosť. Maxiswift nieje kompozitová stíhačka - je to prerastené EPPečko a nikdy to nebude tak tuhé, aby to vydržalo divoké lietanie.... A ak to preženieš s vyztužovaním - bude to lietajúca tehla s podobným letovým prejavom ....

OK,ja rozumiem čo sa mi snažíš vysvetliť.
Pre upresnenie:cez stred naprieč bola vlepená uhlíková trubka 5 mm priemeru cca 70 cm dlhá,pozdľž nábežiek uhlíkový pás 5 mm x 2 m ako sa klasicky spevňujú samokrídla do tvaru písmena A.Špic pri baterke takisto spevnený.Na mojom obrázku je to jasne vidieť.Motor tam je taký istý čo tam budeš dávať Ty (NTM Prop Drive Series 35-30A do 300 W) takže žiadnu stíhačku som neplánoval stavať.Hmotnosť celého modelu bola do 1100 g aj s 4000 mAh baterkou (330g).
To čo cituješ sa stalo rozlepením krídel (moja chyba),opravené uhu porom na 3/4 výkonu no problém.
Pri normálnom povedzme ,,katolíckom,, lietaní elevony boli málo účinné(nenakláňal sa,slabo zatáčal,diferenc.75%),elevony v neutrále nadvihnuté cca 11 mm,výchylky podla návodu.Chcel som tento model na kludné polietanie s malou rezervou výkonu.Kolmo stúpal celkom rýchlo a dal sa udržať v takomto stúpani dosť dlho-samozrejme s pridávaním výkonu.
Len v max.výkone vo vodorovnom lete som mal problém.
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#238 Příspěvek od lubo1 »

ferulik píše:Pri normálnom povedzme ,,katolíckom,, lietaní elevony boli málo účinné(nenakláňal sa,slabo zatáčal,diferenc.75%),elevony v neutrále nadvihnuté cca 11 mm,výchylky podla návodu.Chcel som tento model na kludné polietanie s malou rezervou výkonu.Kolmo stúpal celkom rýchlo a dal sa udržať v takomto stúpani dosť dlho-samozrejme s pridávaním výkonu.
Len v max.výkone vo vodorovnom lete som mal problém.

Maxik lepím kolegovi.....
Motor je zbytočne výkonný a ťažký... Ale vyberal to kolega. Ja by som tam dal niečo ľahšie a slabšie. Ale aj tak som tam dal vrtuľu len 8/4, takže predpokladám stúpanie max 30-40 stupňov. Komplet váha 902gr. Bohužiaľ musel som dovažovať 70 gr. Keby bol menší motor - mohlo to byť minimálne o 50-100 gr ľahšie pri tom istom výkone.
Dnes by som chcel zalietavať, dúfam, že počasie sa umúdri....
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#239 Příspěvek od lubo1 »

ferulik píše:....Pre upresnenie:cez stred naprieč bola vlepená uhlíková trubka 5 mm priemeru cca 70 cm dlhá,pozdľž nábežiek uhlíkový pás 5 mm x 2 m ako sa klasicky spevňujú samokrídla do tvaru písmena A.Špic pri baterke takisto spevnený.

Je dôležité dať výztuhu zvrchu aj zospodu proti sebe - vzniká ti I nosník
MS COMPOSIT
Kontaktovat uživatele:

#240 Příspěvek od MS COMPOSIT »

Swift meeteng

:D
Přílohy
Program akce.doc
(13 KiB) Staženo 38 x
Swift meeting fin.jpg
Jan Hess-MODELSPORT,RC,vrtulníky SAB Goblin-RAW,e- shop,jhess@mscomposit.com,www.modelsport.info
Odpovědět

Zpět na „Stavebnice“