Gyro do letadla

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
pepin

Re: Gyro do letadla

#226 Příspěvek od pepin »

Zajdi za někým z nich a řekni, že jim to tím stabilizátorem na zálet vyřešíš a napiš sem jak jsi dopadnul.
(např. Graup15, tomashr, TomasC létá taky rychlejší letadla...)[/quote]
--------------------------------------------------------------

to je jasný, že starý pardálové tě pošlou do háje, roky jsou už na něco zvyklí a ta stabilizace do plošníku není zase až tak dlouho na trhu, ani nijak moc rozšířená v okruhu skalních modelářu, uvidí se až za pár let, až ty dnešní začátečníci dospějou třeba do té do fáze maket.Já s tím ještě loni také nelétal a žádný model jsem s tím nezalétával a najednou je vše trochu jinak a co si budeme namlouvat, nevím, jestli bych měl vubec chut v tom pokračovat, kdybych chodil někam na letiště mezi modeláře a imrvére do mě hudrovali, že to v žádném případě nemuže jít, že je to špatně, že jsem černá ovce a ty kecy okolo, přesně jak tady, mraky lidí to nemá, nikdy to nezkusili, ale vědí, že to určitě vubec nemuže být na nic použitelné, když pak napíšu něco o ladění diferenciace za letu, tak na to čuměj jak na mimozemštana--opět problém--V ŽIVOTĚ BYCH NELADIL DIFERENCIACI ZA LETU, LADÍM TO NA ZEMI A MÁM TO NAPROSTO PRECIZNĚ A PŘESNĚ SEŘÍZENÉ :D
chce to tomu dát čas, ted se bavit o tom, kdo to používá a kdo ne je podle mého velice předčasné.

Mimochodem ty zálety těch maket by třeba probíhali také uplně jinak, kdyby si byl ten modelář sám schopný spočítat, kde má být alespon těžiště, bych chtěl vidět, kolik těch tatíku sedí doma u těch programu, co jsou dnes možné používat právě pro ruzné výpočty všeho možného, já kdybych měl něco počítat a že jsem to před lety zkoušel, tak mi vyšla směrovka na dvoumetrovku velká jako pinponkový stul, nedělám si vubec iluze, kolik z těch maketářu je na tom podstatně lépe, nežli já.

že jsou na trhu už dlouho gyra není žádný argument, probíráme to tu už týden a většina z toho stejně není vubec moudrá, jak to teda nastavit a jak to má vubec fungovat--gyro bych taky na zálet nedal, už jen ty zmatky z neznalosti ve mě budí veliký respekt a nechut v tomto směru vubec experimentovat na nějaké výškovce, nebo křidélkách.
StrycAlois

#227 Příspěvek od StrycAlois »

Homer.Simpson píše:Mna vobec nezavadzáš. Casto sa na tvojich prispevkoch bavim, hlavne na tych, kde nechavas popustit uzdu svojej tvrdohlavosti

Možná to není jen holá tvrdohlavost.
Spíš je to tvrdohlavé vnucování kréda: Takhle to mám já. A kdo to má jinak, má to blbě.

Možná by stačilo: Takhle to mám já. A jak to máte vy? Jinak? Dobrá. Já vám nebudu vnucovat to mé a vy mi nevnucujte to vaše.
JMalik

#228 Příspěvek od JMalik »

StrycAlois píše:
Homer.Simpson píše:Mna vobec nezavadzáš. Casto sa na tvojich prispevkoch bavim, hlavne na tych, kde nechavas popustit uzdu svojej tvrdohlavosti

Možná to není jen holá tvrdohlavost.
Spíš je to tvrdohlavé vnucování kréda: Takhle to mám já. A kdo to má jinak, má to blbě.

Možná by stačilo: Takhle to mám já. A jak to máte vy? Jinak? Dobrá. Já vám nebudu vnucovat to mé a vy mi nevnucujte to vaše.

Máš to pomýlené,
já jsem napsal, jak to mám já a rád přejdu na jiné řešení, pokud mě přesvědčíte, že dělám chybu. Zatím jste ale nepřesvědčili ani mě, a myslím že, ani uživatele "koťátko" o tom,že to děláte lépe.
A konkrétně, Strýcu, Tvé příspěvky jsem teď kompletně pročetl a vyhodnotil jsem, že kromě souhlasného mručení se stránkami miora jsi nepřispěl konstruktivním poznatkem. Nechceš to napravit?
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
JMalik

#229 Příspěvek od JMalik »

pepin píše:to je jasný, že starý pardálové tě pošlou do háje, roky jsou už na něco zvyklí a ta stabilizace do plošníku není zase až tak dlouho na trhu, ani nijak moc rozšířená v okruhu skalních modelářu, uvidí se až za pár let, až ty dnešní začátečníci dospějou třeba do té do fáze maket.Já s tím ještě loni také nelétal a žádný model jsem s tím nezalétával a najednou je vše trochu jinak a co si budeme namlouvat, nevím, jestli bych měl vubec chut v tom pokračovat, kdybych chodil někam na letiště mezi modeláře a imrvére do mě hudrovali, že to v žádném případě nemuže jít, .......

Nevím, jestli si my dva teď rozumíme. Nejsem nejmladší, ale neřadím se mezi "staré pardály". "Skalní" rozhodně nejsem a gyra mám všude, kde to považuji za přínosné.
Je mi jasný rozdíl funkce "normál" "HD" a té "inteligentní " stabilizace vyšších systémů.
Rozhodně nejsem proti nasazení gyroskopických systémů v plošnících. Naopak. Považuji za zhovadilost, že to neumožnili např. u soutěží hydroplánů, protože němci, kteří to už běžně používají sem se špičkovými maketami přestali jezdit. Rád bych to viděl i u F3K, kde je to zatím zakázané. Takže těžko mě budeš podezřívat z toho, že bych byl apriotně proti tomuhle řešení.
Jenom vidím reálně možnosti a limity těchhle zařízení. Jestli si někdo myslí, že to dá DNES to makety na zálet, tak je to snílek (idiot).
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
JMalik

#230 Příspěvek od JMalik »

pepin píše:....... probíráme to tu už týden a většina z toho stejně není vubec moudrá, jak to teda nastavit a jak to má vubec fungovat...............

Většina, (vrtulníkáři) je z toho moudrá už dlouho a dost. Při čtení tohoto vlákna se smíchy válejí v koutě (právě to probíráme :wink: ).
pepin

#231 Příspěvek od pepin »

JMalik píše:
pepin píše:....... probíráme to tu už týden a většina z toho stejně není vubec moudrá, jak to teda nastavit a jak to má vubec fungovat...............

Většina, (vrtulníkáři) je z toho moudrá už dlouho a dost. Při čtení tohoto vlákna se smíchy válejí v koutě (právě to probíráme :wink: ).

Tak to je asi vcelku logický, že když má vrtulníkář s gyrem zkušenosti, nejspíš ví, co a jak---zvlášt třeba po několikaleté praxi, na rozdíl od někoho, kdo tady o tom jen čte--navíc od každého třeba i něco trošku jiného :wink:
JMalik

#232 Příspěvek od JMalik »

Pepine, proč to tak ale neuděláte.
Proč nedojdete za někým kdo tyhle věci má zmáknuté. Když jsem si já koupil microbeast, dokráčel jsem za maníkem, který to už nastavoval a věděl o čem je řeč. Když to dělal on, došel za "koťátkem" a zjistil chytrosti od něj, protože on to už nastavoval. Prostě už tenkrát jsem o těch gyrech něco věděl, ale je mnohem efektivnější dojít za těmi vrtulníkáři (dnes už na to budou i borci mezi FPV piloty) a zjistit si na místě jak to funguje a jak se to nastavuje. Pokud začne třeba teoretik nastavovat právě ten microbeast , tak to tedy asi narazí.
Jestli tady někdo "testuje" stabilizační systémy a u toho si ujasňuje HL, tak to asi nebude normální, co ? Pokud ty dáváš stabilizaci do letadla, měl by jsi vědět co přesně od toho chceš a je jasné, že pokud dáš pět různých gyrosystémů v různých cenových hladinách do stejného módu, tak se to nebude chovat stejně. Další věc, kterou tady "koťátko" naznačil, je nutná spolupráce gyra s optimálním servem, jinak to dobře chodit nebude.
Taky nejde zkoumat vlastnosti gyra na tom hornoplošném bublinkovém samoletu, jak sem dal někdo odkaz, protože tihle fíci mají tak doprasené instalace, že to víc pruží v táhlech než to "gyruje", optimalizací serva ke gyru se nezabývají, stačí jim, že to nějak letí, aniž by to vrazilo do země. Potom dej tenhle setup do své čtyřmetrovky a nebudeš se stačit divit.
jag42

#233 Příspěvek od jag42 »

S Malíkem občas nesouhlasím, ale pod tohle se klidně podepíšu.
pepin

#234 Příspěvek od pepin »

Jirko, ono to bude znít komicky--Kotas u mě byl, ted o vánocích naposled,než odjel do afriky, tak jsme spolu modelařili--vlastně jsem ho před lety k modelařině přivedl, gyro jsme probrali pod jeho vedením u mě doma--vysvětlil mi všechny souvislosti a nastavení--třeba, že nejde v modu normál právě uplně vypnout--pak mi vysvětlil ty souvislosti s tím--gyro v h modu čeká,--- měl jsem v tom vcelku jasno až do doby, kdy se tady zase začínám dočítat něco jiného--třeba že to gyro vypnout jde.
V každém případě jsme se spolu dobrali k jedné pro mě zásadní věci--pokud mě stabilizační systém stojí 2000kč ve 3 osách, nemá smysl, abych se zabýval koupí nového slušně fungujícího gyra--cena stejná, možná i vyšší---systémově uplně to samé, jen trochu odlišné nastavení---na první pohled trochu nelogické chování oproti letadlové stabilizaci-----třeba nutnost nechat model v klidu na zemi načíst--což u plošníkářské stabilizace nemusím--nebo si to možná jen neuvědomuji--nepobíhám při zapojování s modelem v ruce :D ----ale pro mě, vzhledem k tomu, že s gyry nemám dlouhodobé zkušenosti přijde to seřízení složitější--po prvním osahání určitě.

Je zima, venko hnusně, tento týden mám volno, tak mezi čuměním na televizi--dnes předěláním kýlovky na modelu to tady čtu a když je mi něco nejasné, tak se ptám, nebo tu píšu, co si myslím s tím, že mi třeba někdo vysvětlí, že se mýlím--proč se něco o gyru nedozvědět, i když ho já zatím určitě neplánuji.

Tak, než jsem to dodatloval, tak se mi stáhli stíhači v boji, jdu stáhnout plátno a čumět na letadýlka :D
StrycAlois

#235 Příspěvek od StrycAlois »

JMalik píše:... Máš to pomýlené ...

A v tomdle tom to právě je. Téměř všechny kolem sebe považuješ za pomýlené a nedokonalé:
JMalik píše:... Znám pár maketářů a viděl jsem i dost ran, které s tím ti borci dali ...

Borci dali pár ran. Ale ty né.
JMalik píše:... tihle fíci mají tak doprasené instalace, že to víc pruží v táhlech než to "gyruje", optimalizací serva ke gyru se nezabývají, stačí jim, že to nějak letí, aniž by to vrazilo do země ...

Téměř všichni kolem mají doprasené instalace. Ale ty né.

Na tomhle fóru je spousta lidí, které neznáš, nikdy si je neviděl a asi nikdy neuvidíš, nevíš jaké mají modely, ani jak to mají uvnitř a ty přesto víš, že mají doprasenou instalaci, že s modely dávají rány a že maj všechno pomýlené.

Tenhle tvůj pohled na lidi kolem mi drobátko vadí.
mior
Kontaktovat uživatele:

#236 Příspěvek od mior »

Keď sme pred niekoľkými rokmi chceli v modeloch krídlatých lietadiel použiť gyrá, nespoliehali sme sa len na "papierové" parametre. Najskôr sme sa s nimi trochu "pohrali" a získali vlastné skúsenosti, aj také, o ktorých v dokumentácii nebola ani zmienka.

Keď sme na základe toho gyrá do modelov skutočne nainštalovali, stali sme sa terčom posmechov, že čo to tam máme za "cárach". Použil som výraz cárach, hoci v pôvodnom znení boli slová, týkajúce sa genitálií a fekálií.
Pre niektorých sme za používanie gýr v modeloch terčom posmechu dodnes. Nevadí, prežijeme to.

Po množstve letov sme dospeli k tomu, že sa nasadenie gýr v modeloch dá zdokonaliť a vymysleli sme (si) dynamické riadenie gýr. Či sa to niekomu páči, alebo nie, nám to funguje (hoci sa niektorí snažia teoreticky dokázať, že to gungovať nemôže), my to používame a ich názory sú nám fuk.

Pred časom nám napadlo, inšpirovaní zariadeniami FY-30A, Guardian, Gyrobot a pod, že potenciál, ktorý gyrá majú, sa dá v modeloch využiť ešte aj inak. Na to potrebujeme dôverne poznať charakteristiky a vlastnosti gýr.

Nie všetky gyrá sa na to však hodia. Nechali sme sa pomýliť tvrdeniami niektorých, podľa ktorých je správanie FY-30A v móde 3D a správanie vrtulnikárskeho gyra v režime Head Lock, rovnaké. Zistili sme, že to nie je pravda.

Pripadá nám komické, ak tí, čo nevedia aké máme s gyrami zámery, už teraz vedia, že naše zámery sú nesprávne a snažia sa nás odradiť.
Ale nás neodradia. A na taký posmech, ako som v úvode spomenul, sme už zvyknutí.
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
JMalik

#237 Příspěvek od JMalik »

StrycAlois píše:Borci dali pár ran. Ale ty né.....
Téměř všichni kolem mají doprasené instalace. Ale ty né.....
Tenhle tvůj pohled na lidi kolem mi drobátko vadí.

Rány na ruce dávám asi tak jako všichni. S akrobatem úplně normálně, to je jenom otázka času než to přijde. Protože jsem s dvoumetrovkou nefláknul minulý rok, čekám, že to přijde letos. S hotlinerem to většinou zrušíš tak, že se na okamžik podíváš jinam a už to na obloze nenajdeš. To není rána na ruce, ale na blbost. Ještě se mi to nestalo, ale nevylučuji, že to přijde. Můžeš i ztratit pojem o poloze....., prostě takové rány občas přichází.
Doprasené instalace nemám a na čuňárnu v instalaci jsem nespadnul. To považuji za zhovadilost, které je možné se snadno vyhnout. Jestli odejde servo? Tomu nemůžu zabránit, ale můžu tu šanci minimalizovat tím, že to neosadím sračkoidně.
S akrobatem, nebo vrtulníkem řežou dost pavidelně i ti nejšpičkovější piloti a je to jenom o tom, že nelétáš okruhy po obloze ve sto metrech. S turbínou to většinou přijde, když se něco podělá, protože i dnes jsou ty systémy dost komplikované a šance, že se něco podělá je větší. S maketama se každý snaží maximálně o to nedat ránu, protože tam to normální není.
Takže to je můj pohled na věc (ne pohled na lidi).
mior
Kontaktovat uživatele:

#238 Příspěvek od mior »

JMalik píše: Jestli tady někdo "testuje" stabilizační systémy a u toho si ujasňuje HL, tak to asi nebude normální, co ? Pokud ty dáváš stabilizaci do letadla, měl by jsi vědět co přesně od toho chceš

Niečo otestovať (na stole) a pritom si ujasňovať ako to funguje - je tá NAJNORMÁLNEJŠIA a NAJPRIRODZENEJŠIA vec na svete.
Kto tvrdí, že to nie je normálne, je technický ignorant, JMalik alebo blbec (alebo vzájomné kombinácie - kľudne mi za toto môžete dať ban)!

JMaliku - a Ty si sa narodil vševediaci? Ty všetko vieš a všade si bol? Ty nepotrebuješ nič testovať a nič si ujasňovať? Ty vieš presne, čo od toho chceš? Bez skúšania? Bez testovania?
To je podľa Teba normálne?
Ktosi? Si boh či brouk Pytlík (chrobák Truhlík)?

No poviem Ti to tak, ako to raz povedal Mečiar v parlamente poslancom:

Si obyčajný táraj!!! (v preklade - KECAL!)

Doteraz si mi rozumne nevysvetlil, ako funguje HL gyro!
A prečo? Lebo to sám nevieš a nerozumieš! Iba dehonestuješ, kritizuješ, odvádzaš od témy, ale nič si nám neukázal, ako to má správne byť!

(Veľmi sa ospravedlňujem ostatným, vrátane admina a moderátorov, ale niekto mu to už musel otvorene povedať!)

Takže ešte raz:
JMalík, TY vysvetli nám - podrobne, bez zbytočných kecov a scestných teóríí - ako funguje HL gyro?
Naposledy upravil(a) mior dne sob 26.01.2013 11:02, celkem upraveno 5 x.
FeriGGGG

#239 Příspěvek od FeriGGGG »

:idea: HL funguje integrovanim uhlovych zmien v case,
...ak je to blbo naprogramovane v procaku tak to bude pochopitelne i blbo fungovat
dx6,beastX,A3PRO,guardian2D/3D,FY-30,i86,as3x,R3XS,fox2.3,pulse1.6,hypertaxi,extra300,ryba3d,cracyak
mior
Kontaktovat uživatele:

#240 Příspěvek od mior »

FeriGGGG píše::idea: HL funguje integrovanim uhlovych zmien v case,
...ak je to blbo naprogramovane v procaku tak to bude pochopitelne i blbo fungovat

Mne toto - nenormálnemu blbečkovi :wink: - nestačí!
Ja potrebujem vedieť: Ako zareaguje gyro na vychýlenie? čo spraví servo? čo spraví potom model? a ako na túto druhú zmenu znovu zareaguje gyro? A servo? Lebo ono to má nejaké časové a priestorové súvislosti, nie? Hodil by sa nejaký nákres...

Ale - nechaj to na JMalika, prosím! On to vie z vás najlepšie...
A či?
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“