Teď k otázce samotné: V žádosti jsem narazil na pasáž ve smyslu "že pokud nebude potvrzen příjem elektronické zprávy poště 120 do 3 dnů, pošta pošle oznámení papírové" Omluvte mě a moje chatrné zkušenosti, ale jak si pošta představuje takové potvrzení o přijetí elektronické zásilky ? Děkuji
Odbavování zásilek jdoucích do ČR přes Českou poštu
Re: Odbavování zásilek jdoucích do ČR přes Českou poštu
Zdravím ve spolek, budu objednávat z ameriky, a chci eliminovat dobu strávenou balíčkem na celnici, proto jsem se rozhodl podat Žádost o elektronické zasílání OZNÁMENÍ O PŘÍCHODU ZÁSILEK Z CIZINY. S tím že očekávám následující scénář: objednám, po pár dnech přijde mail s oznámením, já pošlu požadované dokumenty a budu čekat.
Teď k otázce samotné: V žádosti jsem narazil na pasáž ve smyslu "že pokud nebude potvrzen příjem elektronické zprávy poště 120 do 3 dnů, pošta pošle oznámení papírové" Omluvte mě a moje chatrné zkušenosti, ale jak si pošta představuje takové potvrzení o přijetí elektronické zásilky ? Děkuji
mono7 píše:Zdravím ve spolek, budu objednávat z ameriky, a chci eliminovat dobu strávenou balíčkem na celnici, proto jsem se rozhodl podat Žádost o elektronické zasílání OZNÁMENÍ O PŘÍCHODU ZÁSILEK Z CIZINY. S tím že očekávám následující scénář: objednám, po pár dnech přijde mail s oznámením, já pošlu požadované dokumenty a budu čekat.
1. S těmi pár dny z USA to jste hodně velký optimista. Pokud si zaplatíte drahou poštovní službu EMS pak možná tak do týdne, ale jinak počítejte spíš s pár týdny. Pokud to chcete urychlit pak zvažte a raději si připlaťte a nechte si to poslat třeba přes DHL nebo UPS. Pak to vyjde cenově podobně jako EMS, ale proclení mají už obvykle zahrnuto v ceně poštovného což pošta nemá.
2. I když si podáte onu žádost o oznamování příchodu zásilek z ciziny rozhodně nepočítejte s tím, že vám bude pošta oznamovat každou zásilku ze zahraničí ze zemí mimo EU jdoucí přes poštu na Vaši adresu. Příchod zásilek oznamují jen občas jak to pracovníci pošty uznají za vhodné a navíc obvykle jen v případech kdy vyžadují doložení dokladů k zásilce. U zásilek u kterých nevyžadují doložení dokladů vám obvykle před celním odbavením nic neoznámí, a to ať už zásilka bude bez nebo i s DPH.
mono7 píše:Teď k otázce samotné: V žádosti jsem narazil na pasáž ve smyslu "že pokud nebude potvrzen příjem elektronické zprávy poště 120 do 3 dnů, pošta pošle oznámení papírové" Omluvte mě a moje chatrné zkušenosti, ale jak si pošta představuje takové potvrzení o přijetí elektronické zásilky ?
Zřejmě jste ještě nikdy nedostal emailovou zprávu, která měla nastaven příznak požadavku potvrzení přijetí zprávy jinak byste věděl jak to zhruba funguje.
Různí emailoví klienti (tím myslím různé programy pracující s elektronickou poštou) to zobrazují různě, ale obvykle je při otevření takové zprávy oznámeno něco v tom smyslu, že odesílatel zprávy vyžaduje potvrzení jejího přijetí a zda si tedy toto potvrzení přejete odeslat a pokud potvrdíte, že ano pak emailový klient (tedy váš program pracující s elektronickou poštou) automaticky vygeneruje potvrzující zprávu v rámci příslušného standardu komunikačního protokolu elektronické pošty a tu pak buď automaticky rovnou odešle nebo ji dá do složky pošta k odeslání odkud ji pak až následně odešlete volbou odeslat apod. Některé programy pracující s elektronickou poštou to mohou dělat i automaticky zcela bez vyžadování potvrzení ze strany uživatele tj. jakmile došlou zprávu s příznakem požadavku na potvrzení uživatel otevře tak automaticky odešlou příslušné potvrzení o přijetí zprávy. Odesílatel pak obdrží zprávu o tom, že v určitý datum a čas byla zpráva zobrazena z cílové emailové schránky apod.
Taktéž i různé freemailové servery, kde se realizuje příjem a odesílání emailů třeba prostřednictvím webového rozhraní tedy z webového prohlížeče to mohou mít řešeno podobně, ale nedá se na to 100% spolehnout tj. ne vždy to ten či onen freemailový server podporuje.
Pokud používáte nějaký emailový program nebo freemailový server a nejste si jist jak ani zda vůbec potvrzování zpráv podporuje pak se na to poptejte na jemu příslušné technické podpoře.
Děkuji velice za odpověď 
-
postrizinyXY
Dobrý den,
děkuji velice za užitečné informace. Až se dočkám informace o tom, že DX balíček na poštu došel, vyrazím směr pošta. Já právě mám v plánu od firmy Kama získat pouze JSD a zbytek si oběhnout na poště sám. Co jsem tak pročítal, tak by se snad postup moc lišit neměl. Zatím to vypadá, že jako plátci DPH, bych měl dosta balíček bez DPH.
Jen jsem zvědav, jestli bude problém s tím, když je od DX cena poštovného 0 Euro.
Zatím čekám a čekám a to jsem objednal 4.12 a zatím z ČP žádné info.
děkuji velice za užitečné informace. Až se dočkám informace o tom, že DX balíček na poštu došel, vyrazím směr pošta. Já právě mám v plánu od firmy Kama získat pouze JSD a zbytek si oběhnout na poště sám. Co jsem tak pročítal, tak by se snad postup moc lišit neměl. Zatím to vypadá, že jako plátci DPH, bych měl dosta balíček bez DPH.
Jen jsem zvědav, jestli bude problém s tím, když je od DX cena poštovného 0 Euro.
postrizinyXY píše:Dobrý den,
Já objednal kolegovi z DX koncem listopadu, 25.11.to DX odeslal a zatím taky nic. A to bych měl mít bez čehokoliv (za necelých 8$). Svádím to na předvánoční šílenství a čekám.
Jardah
Teď před svátky se doby prodlužují. Záleží jestli to šlo přes Hongkong post (cca 3 až 4 týdny) nebo pomalejší China post (cca 4 až 7 týdnů).
Dobrý den, moc se omlouvám, ale potřebuji rychlejší odpověď a nestíhám už celé téma pročíst. Objednala jsem si tři šampóny v ceně 45 dolarů přes internetový obchod Strawberry. Objednávám kosmetiku přes tento obchod pravidelně a ještě nikdy nebyl problém. Teď mám balík zabavený k celnímu řízení. Jde o to, že byl balík poslán ze Švédska jako ostatně pokaždé. I na fotkách, co mi byly poštou doručeny a z podacího čísla je to dost jasné. Když jsem na celní správu položila dotaz, proč tomu tak je, byla mi poslána tato odpověď: "Zboží objednané přes Strawberry je ze Švédska odesíláno, ale jde o původ zboží, které ze Švédska nepochází." Takže, když jsou šampóny výrobkem USA, tak je to problém? Boha jeho, co to je? Navíc tyto šampóny jsem objednávala už mockrát a až teď je to problém. Jsem zaskočena a rozhodně se mi nechce platit DPH a ještě manipulační poplatky. Děkuji za odpověď.
Tak mě napadlo, jestli původem zboží nemyslí Hong Kong, odkud je firma Strawberry. Každopádně je na balíku země odeslání Švédsko, zřejmě tam má Strawberry pobočku pro EU. Přeci zboží zaslané do Švédska podléhá švédským nařízením, je tam vyřízeno např. clo, dph a bla bla... Pak už by přeci mělo podléhat nařízením v EU a celnímu řízení v ČR by se mělo vyhnout. Hlava mi to nebere.
Taky mi to hlava nebere. Pokud zde objednáváme RC vybavení z EU skladů HobbyKing, tak to také nespadá na CLO a výrobek i firma je Čínská.
Bych jim odepsal, to co je výše. Že výrobek byl zakoupen v EU a CLO a daň byla již zaplacena při převozu do Švédska.
Bych jim odepsal, to co je výše. Že výrobek byl zakoupen v EU a CLO a daň byla již zaplacena při převozu do Švédska.
Flop II, C182, EasyStar, BladeDancer, Tracy-E, Extra EPP, Guppy (ve stavbě), Copter
Teď jsem z úřednice vyloudila, o co jde. Mám prý na balíku napsáno: ."Goods not fulfilling the conditions prescribed by Articles 9 and 10 of the Treaty establishing the European Economic Community".., "Zboží, které nesplňuje podmínky uvedené v článcích 9 a10 Smlouvy o založení Evropského hospodářského společenství". Má se za to, že zásilka byla dovezena z území mimo EU, které není osvobozeným celním a daňovým územím a pro účely českého zákona č. 235/2004 Sb., o DPH se považuje za zásilku ze třetí země ( tj. země mimo EU).
Ach jo.
Ach jo.
Jituňák píše:Teď jsem z úřednice vyloudila, o co jde. Mám prý na balíku napsáno: ."Goods not fulfilling the conditions prescribed by Articles 9 and 10 of the Treaty establishing the European Economic Community".., "Zboží, které nesplňuje podmínky uvedené v článcích 9 a10 Smlouvy o založení Evropského hospodářského společenství". Má se za to, že zásilka byla dovezena z území mimo EU, které není osvobozeným celním a daňovým územím a pro účely českého zákona č. 235/2004 Sb., o DPH se považuje za zásilku ze třetí země ( tj. země mimo EU).
Ach jo.
Pokud vám v ČR na základě celního řízení naúčtují DPH nebo clo a případně poplatky s tím spojené jako je např. poplatek za celní odbavení od České pošty pak se obraťte na portál cz.strawberrynet.com oni nabízejí, že z jejich dobré vůle u zásilek od Strawberry vše uhradí viz tento odkaz. Upozorňuji, že to není jejich povinností a ostatní ehopy to obvykle nedělají tj. tento prodejce tak činí pouze z vlastní dobré vůle a v podstatě tím dotuje poplatky navíc, které zaplatíte státu a poště.
Takže budete-li něco platit při převzetí zásilky (clo, DPH, poplatek za celní odbavení) tak to zaplaťte a zkontrolujte zda je u zásilky přiložen doklad s rozpisem toho co platba obsahuje tj. částku za clo, DPH a celní odbavení. Zkontrolujte si to při převzetí zásilky a pokud tam doklad nebude tak požadujte jeho vystavení nebo dodání. Doklad si naskenujte do PDF souboru. Následně si vyžádejte refundaci celé té částky na portálu cz.strawberrynet.com viz již uvedený odkaz, který vede přímo na webový formulář pro vyplňování žádostí k tomuto účelu. V tom formuláři na portálu cz.strawberrynet.com stačí zadat e-mailovou adresu, která byla uvedena při zadání objednávky, číslo objednávky a celou částku + kliknout na volbu I'd like to send an electronic copy of my receipt using this form (Odeslat kopii potvrzení o zaplacení poplatků elektronicky) a pak lze z disku zvolit tu naskenovanou kopii dokladu a tím ji přiložit k žádosti přímo v rámci toho webového formuláře.
Pokud se vám obstrukce s tím spojené, byť by vám cz.strawberrynet.com vše uhradil, zdají být neúnosné, pak jediné co mohu doporučit je přestat používat Strawberry a najít si jiný eshop, který prodává zboží v rámci EU mimo jiné i do ČR s již zahrnutým DPH a tím i bez výše zmíněného označení zboží a bez těchto obstrukcí.
Moc děkuji za odpověď. Vím, že Strawberry nabízí vrácení cla a DPH. Určitě o to požádám. Jen mě zkrátka udivilo to, že od nich objednávám pravidelně a toto se mi stalo prvně. Balík jsem měla do týdne doma, bez cla, DPH a poplatků. Tento balík došel do ČR už 4. 12., vyrozumění, že je na celnici mi dorazilo teprve minulý týden ve středu. Takové tahanice kvůli třem šampónům... Ještě jednou moc děkuji za rady.
Jituňák píše:Moc děkuji za odpověď. Vím, že Strawberry nabízí vrácení cla a DPH. Určitě o to požádám. Jen mě zkrátka udivilo to, že od nich objednávám pravidelně a toto se mi stalo prvně. Balík jsem měla do týdne doma, bez cla, DPH a poplatků. Tento balík došel do ČR už 4. 12., vyrozumění, že je na celnici mi dorazilo teprve minulý týden ve středu. Takové tahanice kvůli třem šampónům... Ještě jednou moc děkuji za rady.
Tyto problémy s obstrukcemi u zásilek označených "Goods not fulfilling the conditions prescribed by Articles 9 and 10 of the Treaty establishing the European Economic Community" jsou dlouhodobého charakteru i v dalších zemích EU například viz tento odkaz z března 2012 nebo viz tento odkaz z listopadu 2009. V obou odkazovaných příkladech se rovněž jednalo o zásilky odeslané ze Švédska patrně v obou případech i od Strawberry.
Hlavní problém je v tom označení "Goods not fulfilling the conditions prescribed by Articles 9 and 10 of the Treaty establishing the European Economic Community" na balíku což zřejmě znamená, že to zboží ještě nebylo celně odbaveno při vstupu na území EU tj., že Strawberry má patrně ve Švédsku jen nějaký bezcelní sklad/portál z něhož to zboží rozesílá do dalších zemí EU rovnou na adresy klientů a v důsledku toho, že zboží ještě nebylo celně odbaveno tak dochází k následným obstrukcím s celním odbavením až v cílových zemích zákazníků.
Stručně řečeno to, že se vám zatím ještě nestalo, že by zadrželi kvůli celnímu odbavení některou z vašich předchozích zásilek od Strawberry bylo jen štěstí. Obecně počítejte s tím, že dokud bude na balících od Strawberry uváděno označení "Goods not fulfilling the conditions prescribed by Articles 9 and 10 of the Treaty establishing the European Economic Community" pak se kdykoli v budoucnu může podobné zdržení opakovat a může se jednat třeba i o časově delší dobu v řádu i několika týdnů s případným vyžádáním dokladů k zásilce apod.
Děkuji za reakci. No víte, když se v ČR v r. 2011 změnily limity ve výběru cel a DPH ze zemí třetího světa, Strawberry na to rychle zareagovala. Přestala zboží posílat z Hong Kongu, začala ze Švédska. Na stránkách a i e-mailem informovala české kupující, že se toho nemusí bát a zboží jim přijde velmi rychle bez placení cla a DPH. Navýšili kvůli tomu ceny u výrobků. Bohužel krabice vyhazuji, takže se nemůžu kouknout, zda je to o štěstí nebo tam to označení před tím neměli.
Jsem holka šikovná. Dva dny před tím, než mi přišlo upozornění o celním řízení ohledně šampónů jsem ze Strawberry objednala krém. Takže si dám zřejmě repete.
Jsem holka šikovná. Dva dny před tím, než mi přišlo upozornění o celním řízení ohledně šampónů jsem ze Strawberry objednala krém. Takže si dám zřejmě repete.
Jituňák píše:...Dva dny před tím, než mi přišlo upozornění o celním řízení ohledně šampónů jsem ze Strawberry objednala krém. Takže si dám zřejmě repete...
To není jisté. Přístup celních deklarantů je v tomto ohledu mírně řečeno "nestabilní". V reálu to může být různé dokonce i kdyby ta druhá zásilka byla stejně označena a obsahovala naprosto stejné zboží jako ta první tak není vůbec jisté zda projde s nebo bez zmíněného oznámení o zadržení.