ArduFlyer V2.5 Kit Flight Controller
Re: ArduFlyer V2.5 Kit Flight Controller
Tak dnes dalsi testy, ale zadny posun vpred. Stabilize mod je asi uplne vpoho. Nevim jak to porovnat - prvni koptera - zadne zkusenosti. Jsem schopny to ovladat, netrepe se to ani nedela zadne psi kusy a to ani v pripade prudkych akceleraci a pohybu. Jen teda stabilni vysku ve visu musim porad packovat. Ale mozna to tak ma byt - nevim.
LOITER stale bojuje s vyskou - hruza. Pozici ale udrzi uplne suprove.
Zkusil jsem i mod ALT HOLD a je to ta sama hruza. Chova se to uplne stejne jako pri LOITER, akorat na pozici si to musim drzet packovanim.
No a provedl jsem i dvakrat RTL vcetne automatickeho pristani. Chovani behem RTL taky ta sama divocina a pristani samotne - hmmm trochu nervy to byly. Nakonec to sice dosedlo a pak vyplo motory , ale prislo mi to jakoby to s tou vyskou vyslo tak trochu nahodou.
LOITER stale bojuje s vyskou - hruza. Pozici ale udrzi uplne suprove.
Zkusil jsem i mod ALT HOLD a je to ta sama hruza. Chova se to uplne stejne jako pri LOITER, akorat na pozici si to musim drzet packovanim.
No a provedl jsem i dvakrat RTL vcetne automatickeho pristani. Chovani behem RTL taky ta sama divocina a pristani samotne - hmmm trochu nervy to byly. Nakonec to sice dosedlo a pak vyplo motory , ale prislo mi to jakoby to s tou vyskou vyslo tak trochu nahodou.
Taranis B; F450 s APM 2.5; Bixler 2
Nedrzi ti dobre vysku ? Dal si packu plynu do stredu ? Ak ano, tak mas ten isty problem ako ja s mojim Miniapm a citlivym barometrom. Autotune si neskusal ?
Co dělá výška když to stojí na stole a koukáš na to v Mission Planeru?
No zkousim vsechno postupne. Kdyz je to na stole, tak v MP ta vyska kolisa a to docela dost na muj vkus. klidne i okolo peti metru nahoru. A nekdy taky do minusu i metr. Dal jsem si tam zobrazovat i polozku ALtError, nebo jak se to jmenuje a ta vzdy ukazuje jako chybu vysky presne tu hodnotu co se lisi od nuly. Celkove kdyz se treba probiram tim MP tak postupne ta odchylka stoupa. Kdyz kdykoliv vysilackou armuju motory, tak se vyska vynuluje. A pak zase odchylka narusta. I po instalaci "houbicky" se to chova uplne stejne.
Jeste pred houbickou jsem zkousel na barometr ruzne foukat a delat pruvan apod. ale nemelo to ZADNY vliv na ukazatel v MP [HUD].
Co se tyce packy ne stredu, tak nejsem schopny najit takovou polohu ve ktere by to vyskove stabilne viselo. Takovy bod proste nenajdu a musim stale korigovat plyn nahoru a dolu. Sice jen jemnoulinke pohyby [koptera ma prekvapivou silu], ale rozhodne nemuzu dat palec z knypliku.
Jeste pred houbickou jsem zkousel na barometr ruzne foukat a delat pruvan apod. ale nemelo to ZADNY vliv na ukazatel v MP [HUD].
Co se tyce packy ne stredu, tak nejsem schopny najit takovou polohu ve ktere by to vyskove stabilne viselo. Takovy bod proste nenajdu a musim stale korigovat plyn nahoru a dolu. Sice jen jemnoulinke pohyby [koptera ma prekvapivou silu], ale rozhodne nemuzu dat palec z knypliku.
Řekl bych že máš blbě nastavený throtle_ mid nebo blbě zkalibrované regulátory. Vyzkoušet ve stabilize kde je střed mrknout na vysílačku a zadat správnou hodnotu 40-60
Open9x, Ultimate lrs, I like open system :-) on copters.
Pro manualni plyn dost pomaha krivka na vysilaci. Jinak je to fakt o zoubek nahoru/dolu.
Ale kde mas to misto okolo ktereho se pohybujes kdyz se vznasis ?
Ale kde mas to misto okolo ktereho se pohybujes kdyz se vznasis ?
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Kdyz se manualne vznasim [STAB] tak packu mam temer ve stredu.
Pouzivam Taranis. Uplne presne je to na te carkove stupnici na vysilaci mezi stredovou carkou a prvni carkou smerem dolu.
Na te pacce jsou u Taranisu citit takove jemne zoubky. Mezi stredem a prvni carkou dolu je citit 3 zoubky. Presne ve stredu koptera stoupa. O zoubek nize prestava stoupat a zda se , ze bude viset, ale zacne klesat. V tom momente bych se mohl treba poskrabat levou rukou na nose. No mozna bych se stihl rychle poskrabat i na zadku, ale to je tak vsechno. Proste pomalu klesa. Dam o zoubecek nahoru a zase stoupa. Proste takhle dookola.
Zvykl jsem si a jsem schopny to packovanim udrzet, ale samo to proste nevisi.
Pouzivam Taranis. Uplne presne je to na te carkove stupnici na vysilaci mezi stredovou carkou a prvni carkou smerem dolu.
Na te pacce jsou u Taranisu citit takove jemne zoubky. Mezi stredem a prvni carkou dolu je citit 3 zoubky. Presne ve stredu koptera stoupa. O zoubek nize prestava stoupat a zda se , ze bude viset, ale zacne klesat. V tom momente bych se mohl treba poskrabat levou rukou na nose. No mozna bych se stihl rychle poskrabat i na zadku, ale to je tak vsechno. Proste pomalu klesa. Dam o zoubecek nahoru a zase stoupa. Proste takhle dookola.
Bez automatiky to nikdy nebude samo viset. Vzdušné proudy, napětí baterky pozvolna klesá atd. Ten prst na páčce prostě musí být. Hodně pomůže si to u středu zjemnit expem. Mě osobně vyhovuje pružina na držení středu jako u té druhé páčky. S barem by to ale mělo držet samo.
eddiex píše:Presne ve stredu koptera stoupa. O zoubek nize prestava stoupat a zda se , ze bude viset, ale zacne klesat. V tom momente bych se mohl treba poskrabat levou rukou na nose. No mozna bych se stihl rychle poskrabat i na zadku, ale to je tak vsechno. Proste pomalu klesa. Dam o zoubecek nahoru a zase stoupa. Proste takhle dookola.
V režime stabilize to tak má byť. Držanie výšky máš v rukách predovšetkým ty. Navyše, ak sa v tomto režime niekam rozletíš, budeš musieť páčkovať oboma páčkami všetkými smermi naraz. To len aby si bol pripravený na to, že ak sa bude koptéra správať zdanlivo neprístojne, nejedná sa o chybu, ale o vlastnosť.
Tak to je v pořádku, časem se ty jemné pohyby naučíš a bude ti to viset i ve stabilize (ale že bys položil vysílačku na zem, došel si ke stromečku na malou a pak letěl dál, to ne).
S tím barem ti dál neporadím, maximálně zkusit to zavřít do krabičky, ale když ta výška takhle kraví, tak nemá cenu se pokoušet o automatická přistání v RTL, nebo LAND, akorát si zlámeš vrtule...
S tím barem ti dál neporadím, maximálně zkusit to zavřít do krabičky, ale když ta výška takhle kraví, tak nemá cenu se pokoušet o automatická přistání v RTL, nebo LAND, akorát si zlámeš vrtule...
X650F, Sunnysky, Afro, Graupner 11x5, APM, Pixhawk
Vejska na stole roste i napr. pri zahrivani desky. Pokud je deska otevrena tak neni teplota stabilni. Zavreni do krabky pomaha prave z tohodle duvodu (overoval jsem to i primo na cidle, je to vlastnost toho bara, neda se s tim nic delat)
Alt Err ti leze protoze copter neni blbej
a vi ze kdyz nema zadnou odezvu od Acc tak se nehejba. Proto je APM dobre stabilni ale zaroven vyzaduje nizke vibrace
Alt Err ti leze protoze copter neni blbej
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Tak to jsem rad. Ono ja se snazil jen zjistit co a jak. Ja to upackuju uz ted vpohode. Ale psali, ze musim najit polohu kde to visi... a takovou polohu tam proste nenajdu. Navic upackuju to v pohode jen kdyz na to dobre vidim. Ve vetsi vysce to uz tak zretelne neodhadnu abych to drzel ve stejne vysce.
Ucim se to krok za kroke. Ted se mi podarilo konecne pouzit nejaky ten graf z logu. Napadlo me, jestli to nemuzou ovlivnovat vibrace. Tady je graf z kratkeho letu ve STAB. Myslim, ze jsou vibrace trochu vetsi, nez by mely. Deska je ale izolovana skoro perfektne. Co myslite?
Ucim se to krok za kroke. Ted se mi podarilo konecne pouzit nejaky ten graf z logu. Napadlo me, jestli to nemuzou ovlivnovat vibrace. Tady je graf z kratkeho letu ve STAB. Myslim, ze jsou vibrace trochu vetsi, nez by mely. Deska je ale izolovana skoro perfektne. Co myslite?
Maličko, nic strašného.. účinější je vyvážit vrtule a pohon, než odizolovávát víc a víc jednotku, to se ale lehko řekne a dost blbě dělá. Nicméně pokud má Taranis takové ty zoubky na plynu a vlastně to přeskakuje z jednoho zoubku na druhý (nejen, že je to vedle páčky graficky znázorněno, ale plyn je má i fyzicky), tak pak buď ty zoubky odstranit, abys mohl dát páčku do té mezipolohy a nebo mě napadlo (snad mě tu někdo neukamenuje), dát na plyn trošičku trim. Potom když použiješ expo na vysílačce, měl bys docílit toho, že najdeš tu polohu páčky, ve které to visí a zároveň bude tupější reakce toho plynu okolo středu a i když s ní trošku zahýbeš tak se výška měnit tolik nebude.
Kdyžtak zkus nějakej simulátor a něco tam nalítej, ať si zautomatizuješ páčkování. Copter se v reálu sice bude chovat dost jinak, ale už budeš mít nějaké návyky.
edit: teď jsem ještě mrknul, kolik má bejt na Z (nebyl jsem si jist) a tam to je celkem o dost vyšší. Na druhou stranu pokud je to ve stabilize v pohodě, tak to zapříčiňovat problém primárně nebude. Ale určitě by bylo dobré si pohrát s pohonem a pokusit se vibrace snížit, chce to ale dost trpělivosti, navíc je to hroznej vopruz.
Kdyžtak zkus nějakej simulátor a něco tam nalítej, ať si zautomatizuješ páčkování. Copter se v reálu sice bude chovat dost jinak, ale už budeš mít nějaké návyky.
edit: teď jsem ještě mrknul, kolik má bejt na Z (nebyl jsem si jist) a tam to je celkem o dost vyšší. Na druhou stranu pokud je to ve stabilize v pohodě, tak to zapříčiňovat problém primárně nebude. Ale určitě by bylo dobré si pohrát s pohonem a pokusit se vibrace snížit, chce to ale dost trpělivosti, navíc je to hroznej vopruz.
X650F, Sunnysky, Afro, Graupner 11x5, APM, Pixhawk
Taranis má na plyne voliteľnú brzdu. Teda buď s "rapkáčikom", alebo hladkú. Stačí ho otvoriť, povoliť jednu skrutku a pritiahnuť druhú.
No, me teda prijde ze ty vibrace jsou dost velke. APM softy od verze 3 jsou vyrazne vic citlive na vibrace, specialne na ose Z. Pokud tam jsou vibrace tak se to projevuje blbym drzenim vejsky v ALTHold/Loiteru.
Tady je analyze logu z moji Y6. Vrtule jsou obyc plastaky gemfan (zadny uhlikovy), motory z HKcka, ram tisklej na 3D tiskarne, rahna hlina z bauhausu. Proste zadne mega delo za desetitisce. Jedine co je udelane pro izolaci jednotky je umisteni na omnimac mountu (3D tisk, sikme gumy) a Pixhawk je nalepeny na dodane penovce.
Celkovy pohled (snazil jsem se o rozsah srovnatelny s tvym)
Detail
Tady je analyze logu z moji Y6. Vrtule jsou obyc plastaky gemfan (zadny uhlikovy), motory z HKcka, ram tisklej na 3D tiskarne, rahna hlina z bauhausu. Proste zadne mega delo za desetitisce. Jedine co je udelane pro izolaci jednotky je umisteni na omnimac mountu (3D tisk, sikme gumy) a Pixhawk je nalepeny na dodane penovce.
Celkovy pohled (snazil jsem se o rozsah srovnatelny s tvym)
Detail