Yak 55 Rc-Factory
Re: Yak 55 Rc-Factory
Kolega má v Yakovi 55 RCF motor Dualsky XM 2830 CA 12 s vrtuľou APC 10x4,7 SF s 3S lipolkou, motor je po pristáti trocha teplý a ťah to má cca 800g. Lieta to s ním perfektne.
SVK 34-12
Mám za sebou pár letov s Yakom 55 od RCF a je to naozaj poslušné lietadlo, letí kam chcem.
Jednoznačne môžem doporučiť, len treba ,,veľa páčkovať´´.
Ale na to som ho aj kupoval, aby sa konečne mozog aj ruky trochu precvičili.
7 minút letu na polovičný a plný plyn na 1000mAh baterky. Motor cobra 22..neviem čo, už výrobca neponúka, servá hxt900 ...
Jednoznačne môžem doporučiť, len treba ,,veľa páčkovať´´.
Ale na to som ho aj kupoval, aby sa konečne mozog aj ruky trochu precvičili.
7 minút letu na polovičný a plný plyn na 1000mAh baterky. Motor cobra 22..neviem čo, už výrobca neponúka, servá hxt900 ...
- petr64
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj,
zase jsem našel trochu času a pokročil ze stavbou.
Usazení motoru v přepážce, kterou jsem dal na plastové šrouby M4 - v trupu jsou malé AL zapouštěcí matice, můžu to v pohodě rozebrat, doosit. Po dotažení to (motor/trup) dobře drží. Přemýšlím kam dát regulátor. Může být regl blízko motoru? - kvůli ofukování. Blízko je u mě 3cm.
Dál, titěrná práce - táhla, páky (3 hodiny s brýlema na nose).
Křidélka: prodloužené páky serv s kulovými mikročepy, mosaznou trubičkou se závitem a otvorem průměr 0,8mm, do něj bude táhlo z drátu Fe 0,8 mm cca 60mm (zatím je na fotce vidět nenařezaný), na křidélku je orig. páka ze stavebnice, ale na vidličku opět s mosaznou trubičkou a závitem na dotrimování (nějak mě to nedalo tam nechat jen Z drát).
VOP a SOP: u serv: prodlouženy rovnoramenné páky, blimby na koncích s matkami pojištěnými vteřiňákem, krátke tyčky Fe 1mm pruměr cca 30 mm délka pro uchycení nitě, na řídící ploše origo páky, vyrobeny Z drátky dílky 20 mm - na nich bude přichycena nit a přes to smršťovací bužírka.
(na fotce nejsou zatím nitě -to budu dělat až na konec).
Celkem: 4 Serva (4x7=28gramů) + kompletní táhla pro VOP, SOP a křidélka (12gramů) = 40gramů
zase jsem našel trochu času a pokročil ze stavbou.
Usazení motoru v přepážce, kterou jsem dal na plastové šrouby M4 - v trupu jsou malé AL zapouštěcí matice, můžu to v pohodě rozebrat, doosit. Po dotažení to (motor/trup) dobře drží. Přemýšlím kam dát regulátor. Může být regl blízko motoru? - kvůli ofukování. Blízko je u mě 3cm.
Dál, titěrná práce - táhla, páky (3 hodiny s brýlema na nose).
Křidélka: prodloužené páky serv s kulovými mikročepy, mosaznou trubičkou se závitem a otvorem průměr 0,8mm, do něj bude táhlo z drátu Fe 0,8 mm cca 60mm (zatím je na fotce vidět nenařezaný), na křidélku je orig. páka ze stavebnice, ale na vidličku opět s mosaznou trubičkou a závitem na dotrimování (nějak mě to nedalo tam nechat jen Z drát).
VOP a SOP: u serv: prodlouženy rovnoramenné páky, blimby na koncích s matkami pojištěnými vteřiňákem, krátke tyčky Fe 1mm pruměr cca 30 mm délka pro uchycení nitě, na řídící ploše origo páky, vyrobeny Z drátky dílky 20 mm - na nich bude přichycena nit a přes to smršťovací bužírka.
(na fotce nejsou zatím nitě -to budu dělat až na konec).
Celkem: 4 Serva (4x7=28gramů) + kompletní táhla pro VOP, SOP a křidélka (12gramů) = 40gramů
Šel by tam nějaký takovýto motor ? Nebo už to je zbytečně velký ?
http://www.ebay.com/itm/EMP2830-KV1000- ... 35bbb9b1f7
http://www.ebay.com/itm/EMP2830-KV1000- ... 35bbb9b1f7
- petr64
- Kontaktovat uživatele:
petr64 píše:Může být regl blízko motoru? - kvůli ofukování. 3-4 cm?
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Bez problémů může.
- petr64
- Kontaktovat uživatele:
Co je lepší?
- dát akumulátor do polohy těžiště stanoveného výrobcem a dovážit čumák, protože je ocas těžší? (výsledek: je celkově těžší model, ale "velké závaží" je v těžišti)
- nebo vyvážit model jen posunem aku, i když bude aku mimo těžiště? (lehčí model, ale "velké závaží" je mimo těžiště - nějaké momenty budou asi při obratech vznikat)
Aneb jaký to má dopad na letové vlastnosti, když je třetina letové váhy soustředěna v sice v podélné ose, ale před těžištěm?
A co poloha aku ve vertikální ose? Nelámat si s tím hlavu?
- dát akumulátor do polohy těžiště stanoveného výrobcem a dovážit čumák, protože je ocas těžší? (výsledek: je celkově těžší model, ale "velké závaží" je v těžišti)
- nebo vyvážit model jen posunem aku, i když bude aku mimo těžiště? (lehčí model, ale "velké závaží" je mimo těžiště - nějaké momenty budou asi při obratech vznikat)
Aneb jaký to má dopad na letové vlastnosti, když je třetina letové váhy soustředěna v sice v podélné ose, ale před těžištěm?
A co poloha aku ve vertikální ose? Nelámat si s tím hlavu?
petr64@
Samozrejme baterku dovazit model... Vyvaruj sa pokial mozno mu hned nakladat zbytocne vahu lebo tu rezervu ak nejaka je budes potrebovat na opravy.
Samozrejme baterku dovazit model... Vyvaruj sa pokial mozno mu hned nakladat zbytocne vahu lebo tu rezervu ak nejaka je budes potrebovat na opravy.
Chlapi. Neviete aký by mala odber vrtuľa 1Ox6 na motore cobra 2O13/26 namiesto 9x5?
Či mi to 25A regulátor vydrží? Doporučený motor má žiadnu rezervu vo vise.
Či mi to 25A regulátor vydrží? Doporučený motor má žiadnu rezervu vo vise.
- petr64
- Kontaktovat uživatele:
slavoo píše:petr64@
Ok, takže pravidlo: nezvyšovat váhu, i když nebude nejhmotnější těleso v těžišti.
... přesto se pokusím dát regl a serva tak, aby byla aku pokud možno v těžišti. Myslím, že to nebude naškodu.
- petr64
- Kontaktovat uživatele:
Tak, Yak je hotový.
RX Spektrum AR6110 - 4 gr.
Bez aku váží celé éro 380gr - moc?
S 3S aku 1000 mAh (25C) váží 475gr.
Motor FOXY C2213/24, regl Foxy 25A.
Na plný kotel to žere 12A ... 143W (asi dám slabší regl - ale s vahou si tím moc nepomůžu). Vrtule oranžová GWS 10x6, stat. tah slušný, ale nemám ho jak změřit (v ruce to odhaduji na >500gr, možná víc) - mám dát jinou vrtuli na zálet?
Zavisen doma v obýváku - visí cca na 60% plynu.
Takže mám "radovanec" - jen čekám až přestane pršet.
Mám na vás pár otázek, za jejichž zodpovězení budu vděčen:
1) Výchylky nastavím souměrné a na max., tak aby o sebe VOP a SOP nikdy nedrhnuly, u křidélek těsně pod max. výchylku serva než se opře páka o epp - OK? nastavím si na přepínače D/R poloviční výchylky - nebo ještě míň ?
2) Expa VOP, SOP, křidélek - hodně, málo ?
3) Diferenciaci křidélek na 50% ?
4) Nějaký mixy Křidélka -> VOP, SOP (plyn asi do ničeho nemixovat, že?) ... co používáte ?
Moc díky za rady - zatím jsem akrobata nenastavoval, jen epp větroně a samokřídla
P64
p.s. Fotky detailů dodám jak bude svítit sluníčko - pod lampou by fotky z mobilu nestály za nic.
Tak aspoň slovně: Vyztužoval jsem uhlím o průměru 1mm a 0,8mm VOP a SOP a diagonálně plochu křidélek; SOP je na malinkých hmoždinových pantech; ostruha? - prostě jsem chtěl kolečko na starty z asfaltu, tak je tam, na dvoře se s tím otočím téměř na "pětníku"
; prodloužené páky serv křidélek mají na konci mini kulové čepy MPJET; vlastní táhlo je 0,8 drát cca 3cm, páka křidélka je na mini vidličce MPJET (viz fotky dříve v tomto vlákně); motorovou přepážku jsem pojal jinak - na 4 plastových šroubech - nechci kvůli vyosování odšoubovávat motor - vyosuji celou přepážku - taky je to jemnější nastavování než podložka pod motor; regl je naštorc hned pod motorem, fičí na něj - zepředu to vypadá jak chladič v autě
, odstranil jsem i část smršťovačky reglu, kde je chladič, aby to chladilo pořádně - regl je studenej jak psí čumák; nitě nejsou uchycené přímo na páky, ale jsou na krátkých 2cm dlouhých a 0,8mm průměru drátcích; serva mají hodně prodloužené páky a blimby - do nich jdou ty drátky konců nití - díky tomu se dají krásně VOP i SOP seštelovat a napnout dle libosti ... zde se zeptám, jak je máte napnuté, zní, když o ně brnknete?
Eště přemýšlím, kam a jak přesně aku, ale to se uvidí po/při záletu. Žel už teď je jasné, že bude aku cca 5 cm před těžištěm - jo holt uhlí navíc v SOP a VOP, osruha/kolečku - kousek drátu navíc a taky tam padlo dost CA lepidla. Ale nevadí.
EDIT: slíbené foto
RX Spektrum AR6110 - 4 gr.
Bez aku váží celé éro 380gr - moc?
S 3S aku 1000 mAh (25C) váží 475gr.
Motor FOXY C2213/24, regl Foxy 25A.
Na plný kotel to žere 12A ... 143W (asi dám slabší regl - ale s vahou si tím moc nepomůžu). Vrtule oranžová GWS 10x6, stat. tah slušný, ale nemám ho jak změřit (v ruce to odhaduji na >500gr, možná víc) - mám dát jinou vrtuli na zálet?
Zavisen doma v obýváku - visí cca na 60% plynu.
Takže mám "radovanec" - jen čekám až přestane pršet.
Mám na vás pár otázek, za jejichž zodpovězení budu vděčen:
1) Výchylky nastavím souměrné a na max., tak aby o sebe VOP a SOP nikdy nedrhnuly, u křidélek těsně pod max. výchylku serva než se opře páka o epp - OK? nastavím si na přepínače D/R poloviční výchylky - nebo ještě míň ?
2) Expa VOP, SOP, křidélek - hodně, málo ?
3) Diferenciaci křidélek na 50% ?
4) Nějaký mixy Křidélka -> VOP, SOP (plyn asi do ničeho nemixovat, že?) ... co používáte ?
Moc díky za rady - zatím jsem akrobata nenastavoval, jen epp větroně a samokřídla
P64
p.s. Fotky detailů dodám jak bude svítit sluníčko - pod lampou by fotky z mobilu nestály za nic.
Tak aspoň slovně: Vyztužoval jsem uhlím o průměru 1mm a 0,8mm VOP a SOP a diagonálně plochu křidélek; SOP je na malinkých hmoždinových pantech; ostruha? - prostě jsem chtěl kolečko na starty z asfaltu, tak je tam, na dvoře se s tím otočím téměř na "pětníku"
Eště přemýšlím, kam a jak přesně aku, ale to se uvidí po/při záletu. Žel už teď je jasné, že bude aku cca 5 cm před těžištěm - jo holt uhlí navíc v SOP a VOP, osruha/kolečku - kousek drátu navíc a taky tam padlo dost CA lepidla. Ale nevadí.
EDIT: slíbené foto
Naposledy upravil(a) petr64 dne pon 25.06.2012 2:42, celkem upraveno 2 x.
Ja mám motor cobra 2213/26, vrtule 10x6 alebo 10x7, má výborný ťah, nie vrtuľa 9x5, ktorú dodával výrobca vo full kite.
Diferenciáciu krídelok som zrušil a expá mám na - 20% na všetky ovládané plochy. Musel som pridať ďalší uhlík na spevnenie krídla.
Diferenciáciu krídelok som zrušil a expá mám na - 20% na všetky ovládané plochy. Musel som pridať ďalší uhlík na spevnenie krídla.
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
1) ještě méně. Budeš překvapen, jak je to obratný stroj
2) dle pocitů. Rozhodně s něčím začni a postupně dolaď. Já mám 30,60,40
3) 0% je to akrobat !!!!!
4) nepoužívám nic, experimentoval jsem s mixem VOP do křidélek, jako na F2B. Je to obratnější, ale dost to brzdí letadlo
2) dle pocitů. Rozhodně s něčím začni a postupně dolaď. Já mám 30,60,40
3) 0% je to akrobat !!!!!
4) nepoužívám nic, experimentoval jsem s mixem VOP do křidélek, jako na F2B. Je to obratnější, ale dost to brzdí letadlo
- petr64
- Kontaktovat uživatele:
Díky oběma - ok, nastavím jen expa ... a v neděli to pujdu rozsekat 
Tak zítra chci jít koupit yaka, ale pořád nevím jaký motor co myslíte o Emaxu BL2215/25 lítá ho někdo. A jaká serva ? Nechci nic nejlevnějšího ale taky nemam na vyhazování