Turnigy Accucel-6 50W 5A Balancer/Charger

Nabíječky, zdroje, přístroje
Odpovědět
Zpráva
Autor
sicco
Kontaktovat uživatele:

#256 Příspěvek od sicco »

Jen pro upřesnění...
I když jsou články v balnace módu na 4,2V, tak nabíječka pomalu stále dobíjí, protože se zvýšeným proudem se zvyšuje i napětí na článku. Proto nabíječka stále nabíjí a udržuje napětí pokud možno co nejblíže hodnotě 4,2V na článek a postupně snižuje proud tekoucí do jednotlivých článků takže na konci při proudu 0A mají články 4,2V....
V tom je zásadní rozdíl mezi režimy balance, charge a fast charge... V tom balance je do každýho článku nacpáno úplně maximum co se tam vejde a vypíná to na koncovém napětí.. Fast Charge režim vypíná při poklesu proudu na určitou hranici, takže články nejsou úplně nabité...

S tim storage módem opatrně... Pokud jsou baterky Full, tak to při vybíjení 1A trvá docela dlouho a navíc nabíječka hoooooodně topí, tak pozor ať neni zakrytý větráček.
robotmz

#257 Příspěvek od robotmz »

L.Bily

- ja chcem postupne všetky tieto "módy" odskúšať, tak preto to robím... a sledujem čo to vlastne robí...
Vo vybíjaní máš prednastavené napätie 9 V celkovo, teda 3 V na článok LiPol /zrejme "natvrdo"/, to znamená že volty packu poklesli na 9 V tak nabíjačka vypla, ale už ju nezaujímalo voltáž jednotlivých článkov...

Sicco
Na vetrák si dávam riadne pozor, dokonca aj kontrolujem izbovú teplotu, keď sa kúri aby sa to neprehrievalo...
"Balance" a "fast charge" chápem, ale "charge" je niečo medzi tým a podľa mňa viacmenej zbytočný...
sicco
Kontaktovat uživatele:

#258 Příspěvek od sicco »

No charge je když spěcháš ale ne tak moc abys pustil fast charge :D... No prostě charge ti vypne jakmile jeden z článků dojde na nominální napětí při 0A nabíjecího proudu (tzn na 4,2V jednoho lipol článku)... Fastcharge vypíná ještě dřív než to tam dojde (pokud proud klesne na desetinu nastavený hodnoty nabíjení - takže to není uplně plný ale na normální polítání to většinou stačí) a balance je vlastně charge, kterej dotáhne všechny články na nominální napětí... Takže vlastně jsou všechny módy k něčemu dobrý :D... Záleží na situaci...

Já třeba když ráno vim, že odpolednu pudu lítat, tak šoupnu baterky postupně na balance mód a skroo celý dopoledne nabíječka pracuje...

Charge používám tak jako když se momentálně rozhodnu jít si zalítat protože mám třeba chvíli volno a chci se relativně rychle dostat do vzduchu ale nemám několik hodin na nabíjení ale zase je chci mít co možná nejvíc plný....

Fast charge používám většinou když už jsem někde a lítám, tak druhou baterku nabíjim v autě timto režimem... Takže než vylítám jednu baterii, tak druhá je už prakticky plná...
robotmz

#259 Příspěvek od robotmz »

Díky za upresnenie, takto nejako som si to predstavoval ale pekne si to vysvetlil...
Ja sa snažím zatiaľ to sledovať stále, ale práve som odbehol do obchodu cca 6 km a medzitým sa to "stalo" :lol:
A teda pri vybíjaní "discharge" to nebalancuje žecči??? síce na tom až tak nezáleží, lebo fakt vybíjanie je tam asi iba u Lipol kvôli "store režimu"... a inak sa u Lipol nepoužíva... možno u Nimh to má zmysel pri formovaní...
sicco
Kontaktovat uživatele:

#260 Příspěvek od sicco »

Nooo to je pro mě nepochopitelný, proč tam u Lipolek je discharge, kterej nebalancuje... možná to je jen jako na kotrolu stavu baterie a jejích článků... Jako že dáš discharge a na koci discharge se můžeš podívat o kolik se ti články od sebe hnuly... V ideálním případě by měli mít na konci všechny stejné napětí ale pokud jsou jíž "jeté", tak se budou dost lišit. Timhle módem se to dá odhalit... Jiný praktický použití mě teda nenapadá ;)
Naposledy upravil(a) sicco dne ned 23.01.2011 15:18, celkem upraveno 1 x.
robotmz

#261 Příspěvek od robotmz »

Podľa mňa by malo byť discharge opak charge, teda ak prvý z nich dosiahne hodnotu 3,0V malo by to vypnúť, teda výsledná hodnota by mala byť napr.
3,00V 3,09V 3,15V ...
robotmz

#262 Příspěvek od robotmz »

Takže režim "storage" prebehol, články:
3,81V 3,81V 3,81V
baterku som uložil do poličky...
Mipi

USB

#263 Příspěvek od Mipi »

Ahoj zdravím všechny tu na foru :)
Jsem s nabíječkami začátečník a potřebuji poradit.
Mám nabíječku accuacatel 6.
Tato nabíječka nemá připojení k USB počítače ale její software to umožnuje.
Samotné připojení k USB a sledování průběh nabíjení mi postrádá smysl ale jsem bastlíř a tak jsem se rozhodl si ji tedy k počítači připojit. Po změnení režimu na USB se na pinu oběvuje log uroven ttl sériové linky. Řešení se přímo nabízí a to udělat převodník bud z 5V rs232 na 13V rs232 připojit to do sériového portu nebo si udělat převodník USB rs232 a ten poté připojit k nabíječce. Cele je to však krkolomné a nepraktické hledal jsem tedy další řešení a ono se dostavilo a nejen jako dort ale i třešnička na dortě.

Po rozebrání nabíječky je přímo pod teplotním čidlem neosazená část DPS. Osadit stačí USB - UART převodník CP2102 a pár smd součástek včetne mini usb konektoru doma jsem pár CPček našel takže si to chci zprovoznit. Celé mě to vyjde na asi 30 korun a je jedno jestli pájecí stanicí to osadím já nebo nějaký větnamec. Proto otázka zní Osazoval to z vás někdo?? Má někdo nějaké zkušenosti? Pokud ne tak jak bude více času po zkouškách hodím foto a návod. jedná se mi o to abych náhodou na neco nezapomel a nestala se fatální chyba.
Victronix
Kontaktovat uživatele:

Re: USB

#264 Příspěvek od Victronix »

Mipi píše:Ahoj zdravím všechny tu na foru :)
Samotné připojení k USB a sledování průběh nabíjení mi postrádá smysl ale jsem bastlíř a tak jsem se rozhodl si ji tedy k počítači připojit. Po změnení režimu na USB se na pinu oběvuje log uroven ttl sériové linky. Řešení se přímo nabízí a to udělat převodník bud z 5V rs232 na 13V rs232 připojit to do sériového portu nebo si udělat převodník USB rs232 a ten poté připojit k nabíječce. Cele je to však krkolomné a nepraktické hledal jsem tedy další řešení a ono se dostavilo a nejen jako dort ale i třešnička na dortě.

Po rozebrání nabíječky je přímo pod teplotním čidlem neosazená část DPS. Osadit stačí USB - UART převodník CP2102 a pár smd součástek včetne mini usb konektoru doma jsem pár CPček našel takže si to chci zprovoznit. Celé mě to vyjde na asi 30 korun a je jedno jestli pájecí stanicí to osadím já nebo nějaký větnamec. Proto otázka zní Osazoval to z vás někdo?? Má někdo nějaké zkušenosti? Pokud ne tak jak bude více času po zkouškách hodím foto a návod. jedná se mi o to abych náhodou na neco nezapomel a nestala se fatální chyba.

Na to jsem zvědav. Těším se na výsledek.
cp2102 - nemůžu to nějak v našich "běžných" obchodech (GM, GES) najít. :-(
DX6i
Minimag, Windrider FOX, CAP 232 EPP MS Composit, Mono2, Extra 300 EPP
Mipi

#265 Příspěvek od Mipi »

Victronix píše:
Mipi píše:Ahoj zdravím všechny tu na foru :)

například tady http://cz.farnell.com/silicon-laborator ... dp/9282130
nebo se dají sehnat i samply z USA
Mipi

#266 Příspěvek od Mipi »

sicco píše:No charge je když spěcháš ale ne tak moc abys pustil fast charge :D... No prostě charge ti vypne jakmile jeden z článků dojde na nominální napětí při 0A nabíjecího proudu (tzn na 4,2V jednoho lipol článku)... Fastcharge vypíná ještě dřív než to tam dojde (pokud proud klesne na desetinu nastavený hodnoty nabíjení - takže to není uplně plný ale na normální polítání to většinou stačí) a balance je vlastně charge, kterej dotáhne všechny články na nominální napětí... Takže vlastně jsou všechny módy k něčemu dobrý :D... Záleží na situaci...

Já třeba když ráno vim, že odpolednu pudu lítat, tak šoupnu baterky postupně na balance mód a skroo celý dopoledne nabíječka pracuje...

Charge používám tak jako když se momentálně rozhodnu jít si zalítat protože mám třeba chvíli volno a chci se relativně rychle dostat do vzduchu ale nemám několik hodin na nabíjení ale zase je chci mít co možná nejvíc plný....

Fast charge používám většinou když už jsem někde a lítám, tak druhou baterku nabíjim v autě timto režimem... Takže než vylítám jednu baterii, tak druhá je už prakticky plná...

Nemáš vůbec pravdu že charge je neco mezi fast charge a balance.

Balance je nabíjení za pomocí balancéru tedy vyrovnávání napětí na jedotlivých článcích.

Fast charge je rychlo nabíjení. To znamená že li-xx články se nabíjejí nejprve konstantním proudem a poté konstantním napětím. Nabité na 80% jsou po fázi konstatní proud a ten trvá většinou 3-5 krát kratší dobu než nabití do plné kapacity tedy za 10 min máš fast charge a do full ti chybi nabíjení konstatním napětím tedy 40 minut. Celkové nabiti pak trvá 50min.

A charge je nabíjení bez balancéru tedy když máš v sérii více článků a nemáš vyvedené balancovací dráty.

Z toho plyne že pokud máš u všech baterií zabudované vodiče k balanceru tak nikdy nepoužiješ režim charge. Protože je zbytečný.

Ze všech 3 modů tedy plyne že pokud máš 1 článek tak se nabije úplně stejne jak dodaným nábojem tak i časem nabíjení na charge i balance. Jen na fast charge se nabije na 75-80% kapacity za podstatne kratsi dobu
Victronix
Kontaktovat uživatele:

#267 Příspěvek od Victronix »

Mipi píše:
Victronix píše:
Mipi píše:...ální chyba.

Už jsem na farnel nakupoval, a vždy je to palba.
Tak toto IC s dopravou 286.99 CZK :-(

A co tohle http://cgi.ebay.com/USB-TTL-Converter-M ... 2ea85fb450 a horkovzduchem to odpájet a ještě tam budou i ty součástky ostatní :-)
DX6i
Minimag, Windrider FOX, CAP 232 EPP MS Composit, Mono2, Extra 300 EPP
Mipi

#268 Příspěvek od Mipi »

Victronix píše:
Mipi píše:
Victronix píše:
Mipi píše:...ální chyba.

Už jsem na farnel nakupoval, a vždy je to palba.
Tak toto IC s dopravou 286.99 CZK :-(

A co tohle http://cgi.ebay.com/USB-TTL-Converter-M ... 2ea85fb450 a horkovzduchem to odpájet a ještě tam budou i ty součástky ostatní :-)

ja mam doma 3 co jsem nafasoval ze školy a další dva kusy mi přijdou zdarma jako samply přmé ze silabu staci jim napsat duvod k cemu to je (neco jsem si vymyslel) a už jsou na cestě budou se hodit i do jiných aplikací
Co neuvidím na vlastní oči, tomu nevěřím :-D
siki
Kontaktovat uživatele:

-

#269 Příspěvek od siki »

Já jsem ji do usb připojil podle: http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1046318 stačí k tomu dva rezistory, dioda, drátová propojka a http://hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=9043, který CP2102 obsahuje. Pracuje to bez problémů.
Šiki
Mipi

Re: -

#270 Příspěvek od Mipi »

siki píše:Já jsem ji do usb připojil podle: http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1046318 stačí k tomu dva rezistory, dioda, drátová propojka a http://hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=9043, který CP2102 obsahuje. Pracuje to bez problémů.
Šiki

Ano na daném odkazu jde nádherně vidět neosazená část desky akorát se mi nechce dávat 60 korun za kabel + poštovné které je obrovské když cp mám doma a ostatní smd součástky plus mini USB konektor jde pořídit do 30 korun poté stačí jen vyvrtat dírku do železné krytky na boku aby se dalo usb kabelem připojit do konektoru. Jedná se mi taky o trochu profesionálnější přístup než k tomu mít různé speciální kabely a adaptéry stejné to je i s kabelem do seriového portu PC kde se max232 vleze a nebo čip od FTDI nebo i CP do usb stejne jako je to na daném odkazu.

Chci jen dopájet ty součástky na neosazené části a proto jsem se ptal na vaše zkušenosti i za tuhle děkuji. Jakmile to osadím dám vědět ted mě jestě čekají zkoušky ve škole tak neni čas.

Ono i logicky vyplývá že pokud je tam ttl úroveň sériové linky tak je asi 50 možností jak to k PC připojit. Nejlepší variantu však shledávám tu že se jen doosadí deska. Chci jít jednak nejpohodlnější ale také trochu profesionální cestou. A v mém případě kupování jakýchkoliv dalších externích obvodů nepřipadá v úvahu když jsem schpen si vyrobit doma dvoustrannou desku s velikostí cest do 0,15 mm a osadit bezproblému i součástkami jako je cp2102 s velikostí 5*5 mm s vývody ze spodní strany.
Co neuvidím na vlastní oči, tomu nevěřím :-D
Odpovědět

Zpět na „Pozemní elektronika“