Odbavování zásilek jdoucích do ČR přes Českou poštu

Nakupujete na internetu, hledáte radu jak zaplatit, co a kde koupit nebo schánice něco v modelářských kamenných prodejnách?
Odpovědět
Zpráva
Autor
king

Re: Odbavování zásilek jdoucích do ČR přes Českou poštu

#256 Příspěvek od king »

Takže je pro shrnutí, jak se dá dneska podnikat.
Helikoptéra mě stála 557,- kč, což jo o 6,- kč překročení limitu 22 euro v kurzu prvního dne loňského října.
Daň vyměřena nikoli z 557,- ale z 1000,- kč tedy 210,- kč a pošta si za vybrání cla zkasírovala dalších 180,- kč.
takže z 6 kč se dá vymlátit 390,- kč. To je 6400% zisk.
Přišlo mě to rovnou domů a vyclívací poštou to dle "track and trace" jen proletělo.
RedAce

#257 Příspěvek od RedAce »

king píše:takže z 6 kč se dá vymlátit 390,- kč. To je 6400% zisk.

Co to je za počty? Těch 6,-Kč není pro poštu žádný náklad ani nijak relevantní částka. Prostě si překročil limit, tak platíš. To má mít pošta ještě nějake "vyhodnocovače", kteří určí, jestli už je limit překročen "o hodně" nebo ještě "o málo"?
Drondys

#258 Příspěvek od Drondys »

Ancistrus01 píše:Jasný,
Když je velkej balík tak mám strach ale když to jsou nějaký malý obálky s drobnostma, tak si myslím že to celník řešit nebude :)

Problém je v tom, že to v úvodu vůbec neřeší celníci, ale pracovníci České pošty, kterým to prochází rukama a tam záleží jak se kdo vyspí, jak je kdo zrovna horlivý a pak je jim celkem šum a fuk jestli je to zrovna prťavá zásilka v obálce s deklarovanou hodnotou třeba jen pár dolarů a nebo kilový balík v krabici. Je to jen o štěstí komu z těch poštovních "umělců" zrovna tvoje zásilka padne do ruky. Dost o tom vypovídá už jen samotný fakt, že pracovníci České pošty bez zásahu celníka mohou rozhodnout jen na základě jejich podezření o tom, že si pošta vyžádá od adresáta doklady k zásilce a v takových případech pak vyinkasuje výpalné i když zásilka následně projde bez DPH.
Drondys

#259 Příspěvek od Drondys »

king píše:Takže je pro shrnutí, jak se dá dneska podnikat. Helikoptéra mě stála 557,- kč, což jo o 6,- kč překročení limitu 22 euro v kurzu prvního dne loňského října. Daň vyměřena nikoli z 557,- ale z 1000,- kč tedy 210,- kč a pošta si za vybrání cla zkasírovala dalších 180,- kč. takže z 6 kč se dá vymlátit 390,- kč. To je 6400% zisk. Přišlo mě to rovnou domů a vyclívací poštou to dle "track and trace" jen proletělo.

Musíš si uvědomit, že při překročení limitu 22 EUR se nepočítá DPH z rozdílu nad limit, ale z celé sumy, kterou tvoří cena zboží + cena poštovného + poplatek 180 jelikož to vše se zahrnuje do základu pro výpočet DPH jak je ostatně uvedeno a vysvětleno i v úvodním příspěvku tohoto tématu.

Pokud vzali jako základ pro DPH částku 1000 Kč pak cena zboží + cena poštovného zahrnutá do základu pro výpočet DPH musela činit 820 Kč (tj. 1000 - 180).

Pokud bylo zboží za 557 pak bylo do základu pro výpočet DPH zahrnuto poštovné ve výši 263 Kč (tj. 820 - 557) a v tom případě ti do základu pro výpočet DPH zahrnuli částku poštovného ve výši cca $13.70, ale nejnižší poštovné pro tu helinu V911 z Hongkongu do ČR je na Hobbykingu za $17.95.

Takže tě trošilinku ušetřili jelikož z tebe mohli vymáčknout ještě o cca 18 Kč navíc tedy celkem cca 408 Kč a při tvém podivném výpočtu zisku by to pak bylo dokonce 6700%. :lol:
king

#260 Příspěvek od king »

Drondys píše:Takže tě trošilinku ušetřili jelikož z tebe mohli vymáčknout ještě o cca 18 Kč víc tedy celkem cca 408 Kč. :lol:

V každým případě děkuji za pokec Drondys. Už je mi lépe. Příště zase koupím něco o dost dražšího, aby to ve mě neevokovalo ty procenta poště a daň bude ze skutečné ceny. Fakturovaná částka byla 28,99 tedy 557 kč,- píší na "Poplatkovém lístku" nikoli z ceny s poštovným. Tu neměli dle mého k dispozici, i když předání vyclívací poště z "track and trace" jsem reklamoval emailem i s doklady okamžitě :?: Nebo to opravdu zaokrouhlili z 557 na těch 1000.

EDIT: "Už je mi lépe" tím myslím "rozhodl jsem se již tím nezabývat".
Naposledy upravil(a) king dne úte 05.03.2013 21:06, celkem upraveno 1 x.
Drondys

#261 Příspěvek od Drondys »

king píše:Fakturovaná částka byla 28,99 tedy 557 kč,- píší na "Poplatkovém lístku" nikoli z ceny s poštovným. Tu neměli dle mého k dispozici, i když předání vyclívací poště z "track and trace" jsem reklamoval emailem i s doklady okamžitě :?: Nebo to opravdu zaokrouhlili z 557 na těch 1000.

Zaokrouhlováním to není. Je to způsobeno spíš tabulkovým stanovením ceny poštovného pro účel zahrnutí do základu pro výpočet DPH viz popis dále.

Hobbyking faktury obvykle nepřikládá a pokud je přiloží pak v nich uvádí i poštovné. Těch 557 Kč zmíněných na poplatkovém lístku tedy byla pouze cena zboží přepočtená patrně jen z ceny uvedené na celní deklaraci, kterou lepí Hobbyking na balík. Na celní deklaraci se uvádí jen cena bez poštovného.

Pokud to stihli na poště celně odbavit ještě dříve než jsi reklamoval to předání vyclívací poště z "track and trace" s přiloženými doklady, na kterých bylo uvedeno i poštovné pak neměli v době celního odbavení cenu poštovného k dispozici a v takových případech si mohou cenu poštovného, která bude zahrnuta do základu pro DPH stanovit podle jejich interních tabulek a měl jsi štěstí, že jim to pro tento případ vyšlo méně než byla skutečnost. Občas se totiž stává i to, že stanoví hodnotu poštovného pro zahrnutí do základu DPH i vyšší než je skutečně zaplacená cena poštovného, a to by tě pak odrbali ještě o víc než jen o těch 18 Kč navíc co jsem zmínil.
Kuba78
Kontaktovat uživatele:

#262 Příspěvek od Kuba78 »

trochu ot, ale.. nedavno tu nekde v diskusich nekdo uvedl program do PC ktery dokazal sledovat zadane zasilky treba z HK nebo DX, mel sem ho a pak odinstaloval a zaboha si nemuzu vzpomenout jak se jmenoval a google moc neporadil.. nevzpominate si nekdo?
RedAce

#263 Příspěvek od RedAce »

TrackChecker
Drondys

#264 Příspěvek od Drondys »

Kuba78 píše:trochu ot, ale.. nedavno tu nekde v diskusich nekdo uvedl program do PC ktery dokazal sledovat zadane zasilky treba z HK nebo DX, mel sem ho a pak odinstaloval a zaboha si nemuzu vzpomenout jak se jmenoval a google moc neporadil.. nevzpominate si nekdo?

Zřejmé máš na mysli program TrackChecker, který už uvedl RedAce. TrackChecker je ke ztažení viz tento odkaz a byl zmiňován loni ve vlákně o problémech se zásilkami přes SingPost viz tento odkaz.
Kissman
Kontaktovat uživatele:

#265 Příspěvek od Kissman »

kdyby nekdo chtel, muzu poskytnout vlastni cestinu ;)

Obrázek
Jeti DC-16 | „Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora“
Jester80
Kontaktovat uživatele:

#266 Příspěvek od Jester80 »

Kissman píše:kdyby nekdo chtel, muzu poskytnout vlastni cestinu ;)

Obrázek

můžu poprosit o tu češtinu, dík
Robinsson

#267 Příspěvek od Robinsson »

pokud budu zasílat poste papíry v pdf jako výpis z účtu má to být s nějakým elektronickým podpisem nebo jednoduše padelatelné nezabezpečené pdf ?
Marena
Kontaktovat uživatele:

#268 Příspěvek od Marena »

Žádný elektronicky podpis není třeba. Každopádně s případným paděláním bych přibrzdil.
Flop II, C182, EasyStar, BladeDancer, Tracy-E, Extra EPP, Guppy (ve stavbě), Copter
Robinsson

#269 Příspěvek od Robinsson »

Výpis z banky je opatřen elektronickým podpisem, ale jestli umí paypal něco takového udělat nevím, zatím jsem na to nepřišel...
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#270 Příspěvek od jyrry »

Robinsson píše:pokud budu zasílat poste papíry v pdf jako výpis z účtu má to být s nějakým elektronickým podpisem nebo jednoduše padelatelné nezabezpečené pdf ?

vzdy jsem celni poste 120 preposilal emaily z PP a HK tak, jak prisly, na nejake kosmeticke upravy jsem nepomyslel, nerad bych si to posral do budoucna = rad bych tam objednaval i nadale bez problemu s celni spravou.
jyrry.webnode.cz
Odpovědět

Zpět na „Internetové a jiné nákupy“