DINGO F3B-E
Re: DINGO F3B-E
chjo, uz aby bylo hezky ... nejak nam pratele zacina jebat ... :-d
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......
KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
Milan Nes píše:chjo, uz aby bylo hezky ... nejak nam pratele zacina jebat ... :-d
naopak, dnes jsem byl zase domluvit nějakou práci asi na měsíc na Dívčích hradech, raději jsem si vzal klíče od toho baráku už dnes, vypadá to, že ve středu by mohl foukat vítr z východu, tak asi přeruším práci na baráku, kde by muselo foukat ze západu a pošetřím si jí až se vítr otočí
jooo byl jsem prosíravý a raději jsem si volnou středu protáhnul i na volný čtvrtek--proto jsem v zimě právě tak blbnul s tou meteorologií
ja mam pevnou pracovni dobu, od nevidim do nevidim
nejvic miluju sefa kdyz ho v patek pred obedem napadne sluzebka do ostravy :-d
ne bejva to ok jen nekdy to je na palici, ja uz chci normalni pocasi
ja sem rad kdyz v tejdnu jednou politam a 2-3 krat s pritelkou na pul hodinky pojezdim na draze s autem 
jo a na Pika se brzo vrhnu, zatim neni nejak cas
ne bejva to ok jen nekdy to je na palici, ja uz chci normalni pocasi
jo a na Pika se brzo vrhnu, zatim neni nejak cas
SOVA is YouR CO-pilot
Milan Nes píše:ja mam pevnou pracovni dobu, od nevidim do nevidim![]()
to je v pohodě, jen tam nesmí být ještě třetí za nevidim.
od nevidim do nevidim za nevidim , joo, to je pak blbý
jinak ženský se drž, bez nich to nejde, zrovna dneska mi ta moje zachránila život, když si všimla, že mi nějak protejká filtr v kuchyni pro jezírko na balkoně, prosíravě jsem ho umístil do dřezu, kdyby občas ukáplo, jenže ono začal fest téct a dřez už měl vodu centák po okraj
a to sem si tento týden dělal ze souseda prču, at mi hlídá kdy mu začnu vytápět balkon, že potřebuji dopustit zase rybník, já na to vždycky zapomenu, že něco napouštím a přijde to vypnout až vytopený soused
ad3) http://pierre.rondel.free.fr/images3/Dingo/pages/Dingo_A_34.htm ideální je to odlejt z olova do formičky, na výrobu stačí třeba plech a na něj nalepit smrkové hranoly vteřiňákem. chce to zkoušet olovo jen mění objem s teplotou, není to žádná věda. potřebuješ 6 ks do spojky a 2 menší ks do křídla, hranol do spojky je tuším uvnitř 10x10 a na kraji 10x12 délka dle spojky. udělej si to nejdřív ze dřeva , jestli ti vleze do všech komor a pak podle toho formičku.
ad4) pokud fouká tak abys naložil (úměrně intenzitě větru) tak v tom větru i naložené letadlo pohodlně ubrzdíš. Není potřeba se toho bát. Problém je přistát tam, kde je proudění turbulentní, je pak stále mít na mysli, že setrvačné síly s olovem v letadle jsou někde jinde, než u prázdného modelu. navýšení hmotnosti je potřeba brát v úvahu ve vztahu k minimální rychlosti, zatáčení po větru, poloměru zatáček atd.[/quote]
Tak jsem pořídil Dingoušovi olůvka. Nalil jsem do do účka z hliníku, shodou okolností jsem našel účko vhodných rozměrů. Zkoušel jsem vyrobit formičku ze sádry-to nestálo za nic. Nejlepší výsledky jsem dosáhl tím účkem. Navážil jsem si olovo-255g, účko v potřebné délce zaslepil, rozehřál Pb, nalil do účka a poté letlampou vše hezky znova rozehřál-to aby to bylo hezké a takhle 8x. Olůvka do spojky jdou dost natěsno, takžemi ze spojky sama nevypadnou, proto jsem si pro snadnější vytažení navrtal a vyřízl do čela távit...
Zároveň jsem si udělal dutou zátěž do větroňového trupu- a mám po zásobách olova
No váha mi ukázala takřka 2kg- nevím nevím zda najdu někdy odvahu Dingoška takhle naložit
ad4) pokud fouká tak abys naložil (úměrně intenzitě větru) tak v tom větru i naložené letadlo pohodlně ubrzdíš. Není potřeba se toho bát. Problém je přistát tam, kde je proudění turbulentní, je pak stále mít na mysli, že setrvačné síly s olovem v letadle jsou někde jinde, než u prázdného modelu. navýšení hmotnosti je potřeba brát v úvahu ve vztahu k minimální rychlosti, zatáčení po větru, poloměru zatáček atd.[/quote]
Tak jsem pořídil Dingoušovi olůvka. Nalil jsem do do účka z hliníku, shodou okolností jsem našel účko vhodných rozměrů. Zkoušel jsem vyrobit formičku ze sádry-to nestálo za nic. Nejlepší výsledky jsem dosáhl tím účkem. Navážil jsem si olovo-255g, účko v potřebné délce zaslepil, rozehřál Pb, nalil do účka a poté letlampou vše hezky znova rozehřál-to aby to bylo hezké a takhle 8x. Olůvka do spojky jdou dost natěsno, takžemi ze spojky sama nevypadnou, proto jsem si pro snadnější vytažení navrtal a vyřízl do čela távit...
Zároveň jsem si udělal dutou zátěž do větroňového trupu- a mám po zásobách olova
No váha mi ukázala takřka 2kg- nevím nevím zda najdu někdy odvahu Dingoška takhle naložit
moc pěkná práce
tak když bude pořádně foukat :-d
SOVA is YouR CO-pilot
-
petrajksner
johl píše:ad3) http://pierre.rondel.free.fr/images3/Dingo/pages/Dingo_A_34.htm ideální je to odlejt z olova do formičky, na výrobu stačí třeba plech a na něj nalepit smrkové hranoly vteřiňákem. chce to zkoušet olovo jen mění objem s teplotou, není to žádná věda. potřebuješ 6 ks do spojky a 2 menší ks do křídla, hranol do spojky je tuším uvnitř 10x10 a na kraji 10x12 délka dle spojky. udělej si to nejdřív ze dřeva , jestli ti vleze do všech komor a pak podle toho formičku.
ad4) pokud fouká tak abys naložil (úměrně intenzitě větru) tak v tom větru i naložené letadlo pohodlně ubrzdíš. Není potřeba se toho bát. Problém je přistát tam, kde je proudění turbulentní, je pak stále mít na mysli, že setrvačné síly s olovem v letadle jsou někde jinde, než u prázdného modelu. navýšení hmotnosti je potřeba brát v úvahu ve vztahu k minimální rychlosti, zatáčení po větru, poloměru zatáček atd.
No váha mi ukázala takřka 2kg- nevím nevím zda najdu někdy odvahu Dingoška takhle naložit[/quote]
Chlape je to pěkné
A co za úplatu, neudělal by si mě?
když tak do SZ
můžeme se domluvit, teď už mi to nedá tolik práce- ale už nebudu mít tolik olova- zkusím poshánět.
Dnes jsem byl prohnat Dingouše a byla to paráda. Nosilo to tak, že jsem ani nemusel používat motor. Při té příležitosti jsem dal do spojky ty dvě tyčky-tj 0,5kg olova.
Stroj jakoby zlenivěl co se týká zásahů do řízení, ale ne moc. Stala ze z toho pocitově taková lokomotiva na kolejích. Co se týká brždění klapkami, tak je to taky trošku rozdíl-chce to méně výškovky. Přistání bylo v pohodě s tím půl kilem se to dá. (takhle to mělo cca 2,95 kg)
Pidimotorek to půlkilčo ani nepoznal- ale pravdou je , že foukalo cca5m/s-měření nemám, takže pouze dojmy.
příště zkusím další dvě tyčky.
Dnes jsem byl prohnat Dingouše a byla to paráda. Nosilo to tak, že jsem ani nemusel používat motor. Při té příležitosti jsem dal do spojky ty dvě tyčky-tj 0,5kg olova.
Stroj jakoby zlenivěl co se týká zásahů do řízení, ale ne moc. Stala ze z toho pocitově taková lokomotiva na kolejích. Co se týká brždění klapkami, tak je to taky trošku rozdíl-chce to méně výškovky. Přistání bylo v pohodě s tím půl kilem se to dá. (takhle to mělo cca 2,95 kg)
Pidimotorek to půlkilčo ani nepoznal- ale pravdou je , že foukalo cca5m/s-měření nemám, takže pouze dojmy.
příště zkusím další dvě tyčky.
- LittleFalco
petrajksner píše:Chlape je to pěkné![]()
![]()
![]()
A co za úplatu, neudělal by si mě?![]()
když tak do SZ
Nebo zkus zkontaktovat Vaska Vojtiska (www.f3x.eu)
Zpátky doma, v kopcích :-)
-
petrajksner
Zajímá me co v termice pocítil si pul kila navíc?
Zkoušel jsem Vojtiskovi psát email, telefon jsem na stránkách nenašel, uz je to pul roku a odpověď mi jeste neprisla
Zkoušel jsem Vojtiskovi psát email, telefon jsem na stránkách nenašel, uz je to pul roku a odpověď mi jeste neprisla
Jo bylo to znát. Ale dnes to stoupalo samo skoro všude, takže se i stím půlkilem dalo, ale znát to rozhodně bylo. Zejména tehdy když jsem ze stoupáku vypadl- to se projevilo markantně.
Poslal jsem ti SZ
Poslal jsem ti SZ
- LittleFalco
Rozhodne je to poznat. Ja zatim stale litam bezmotorovou verzi (prekopani na elektro stoji cas a nejsou lidi
), ale treba nalozeni z 1,9 na 2,5 kg uz je v termice hodne poznat. Samozrejme to hur stoupe, na druhou stranu si pro stoupak dojedes kam chces a stejne pohodlne se vratis zpatky. Plne vyuzijes potencial kostatka.
Njn, me to zavazi take trvalo dlouho. Napis znova, treba to casem vyjde.
Njn, me to zavazi take trvalo dlouho. Napis znova, treba to casem vyjde.
Zpátky doma, v kopcích :-)
-
petrajksner
Zkusím to své pomocí a pak se uvidí.
Zdravím všechny maniaky a Dingomaniaky obzvláště!
Včera jsem se odhodlal naložit Dingoušovi dalších 440g takže letová hmotnost byla 3,4 kg. Vítr byl do 5m/s. Spíš jsem byl zvědavý na letový projev, než že by to stroj potřeboval.
Byl jsem velice překvapen, že éro pocitově klouzalo lépe než nenaložené- ale to je spíš jenom dojem. Rakce na stoupáky samozřejmě nebyla taková, jako s nenaloženým, ale i tak se Dingoš hezky ustředil a výhoda byla v rychlém přeletu klesáků. Najednou jsem se přestal bát poodlétnout dál, protože v případě potřeby byl stroj okamžitě nazpět. Najednou z toho bylo úplně jiné letadlo. No a to mi ještě kilo olova zůstalo na zemi.
Jenom momentální pohon je na své hranici- takže, další náklad až na svahu pokud se odvážím. Ono přistání s těžkým érem je taky jiné a jak již zde bylo zmíněno pádovka je taky jiná. Dojením výškovky ve stoupáku se mi také povedlo spadnout do krásné vývrtky- naštěstí vysoko. Také jedno přistání se mi nepovedlo- přetáhl jsem při podrovnání. Nenaložený stroj by mi to odpustil a byl by čas na opravu, takto jsem spadnul po křídle. Ale přežil bez úhony , takže další cenné zkušenosti. Přistát někde na svahu do omezeného prostoru s takhle naloženým érem bude adrenalinek.
Mám dotaz na závěr: může se klouzavost letadla změnit naložením k lepšímu?
PS: pro borce , kteří hledají stroj do větru- tohle je to pravé! Myslím, že nejít létat, protože je moc silný vítr je momentálně vyřešen a byla by to pouze chabá výmluva! Pokud bych nešel, tak jedině proto, že by mi mohla být zima
Dzodzikovi přeju rychlou výrobu nových křídel!
Včera jsem se odhodlal naložit Dingoušovi dalších 440g takže letová hmotnost byla 3,4 kg. Vítr byl do 5m/s. Spíš jsem byl zvědavý na letový projev, než že by to stroj potřeboval.
Byl jsem velice překvapen, že éro pocitově klouzalo lépe než nenaložené- ale to je spíš jenom dojem. Rakce na stoupáky samozřejmě nebyla taková, jako s nenaloženým, ale i tak se Dingoš hezky ustředil a výhoda byla v rychlém přeletu klesáků. Najednou jsem se přestal bát poodlétnout dál, protože v případě potřeby byl stroj okamžitě nazpět. Najednou z toho bylo úplně jiné letadlo. No a to mi ještě kilo olova zůstalo na zemi.
Jenom momentální pohon je na své hranici- takže, další náklad až na svahu pokud se odvážím. Ono přistání s těžkým érem je taky jiné a jak již zde bylo zmíněno pádovka je taky jiná. Dojením výškovky ve stoupáku se mi také povedlo spadnout do krásné vývrtky- naštěstí vysoko. Také jedno přistání se mi nepovedlo- přetáhl jsem při podrovnání. Nenaložený stroj by mi to odpustil a byl by čas na opravu, takto jsem spadnul po křídle. Ale přežil bez úhony , takže další cenné zkušenosti. Přistát někde na svahu do omezeného prostoru s takhle naloženým érem bude adrenalinek.
Mám dotaz na závěr: může se klouzavost letadla změnit naložením k lepšímu?
PS: pro borce , kteří hledají stroj do větru- tohle je to pravé! Myslím, že nejít létat, protože je moc silný vítr je momentálně vyřešen a byla by to pouze chabá výmluva! Pokud bych nešel, tak jedině proto, že by mi mohla být zima
Dzodzikovi přeju rychlou výrobu nových křídel!