DJI Phantom 4

Fórum pro všechny DJI Phantomy.
Odpovědět
Zpráva
Autor
LeonP

Re: DJI Phantom 4

#256 Příspěvek od LeonP »

Tady porovnává P3P s P4, má hodně foto i videí z obou modelů, doporučuje nastavení kamery, myslím, že si na šum nestěžuje, nebo jsem to nezaregistroval.
http://www.dronevibes.com/2016/03/31/dj ... omparison/
kdysi:Picolo,Leticia,Taxi,QuickFly,Faraon,Curare,Dalotel,heliSaber,P3A nyní:DJI P2+4,Graup MC16Hott
gardenroute

#257 Příspěvek od gardenroute »

Zoolx píše:...Asi to opravdu bude SW chyba a opraví to nějakou aktualizací... Kéž by. Dost mne to štve..Z.
Zdenku, ja ale nijak nenaznacoval, ze se jedna o SW chybu ? Je to proste specialni rezim pro pozdejsi vyuziti ve SlowMotion (i to jsem jiz psal), který by nemel byt pouzivany (a proc také) pro bezne nataceni, to nemá zadnou logiku. Je to asi vlastnost HW pouzite kamery (vykon CPU, pouzite kompresni algoritmy, celkova datova pruchodnost atd...), zadna rekamace s tim evidentne nic nenadela, jen se zbytecne zbavujete letadla na dlouhy cas straveny ve Schondre :wink:
A, ano, jak zde jiz někdo spravne poznamenal, profi vysokorychlostni kamery s kvalitnejsim obrazem jsou ve zcela jiné cenove kategorii. Kopteru P4 si jiste nikdo nekupuje jako "kvalitni vysokorychlostni kameru", to by asi bylo nedorozumeni.

Zoolx píše:...Taky mne to napadlo, ale stále nemám vysvětlení pro skutečnost, proč to u P3P při stejném rozlišení (4K/25fps) nedělá... Přece je to stejně dat. Tak proč P3P nezrní?
Ted tomu ale jiz nerozumim, mel jsem za to, ze se Ti ten problém projevuje ve 120FPS, ale ted tedy i v "beznem" 4K/25 rezimu ? To ale na jinych strojich není dokumentovano, asi se jedna o něco jiného... Proto jsem Ti také argumentoval s P3, která 120FPS nemá...
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
JosefSvejk

#258 Příspěvek od JosefSvejk »

Asi tuším, jak to myslí s tím přirovnáním. Srovnává FHD 120 a 4K 30, což je (opravdu jen teoreticky) stejný datový tok (stejný počet bodů v čase - nevím, jak to lépe vyjádřit) a že by se to tudíž mělo chovat stejně. To je ale omyl. Silně do toho vstupuje komprese a ta je založená na změně obrazu mezi jednotlivými snímky. Pokud kamera snímá statický obraz nebo švenkuje pomalu, změn mezi "sousedními" obrázky je málo. Pokud se ale švenkuje rychle a navíc je obraz členitý (narozdíl třeba od čisté oblohy), dochází ke změně v podstatě všech bodů u každého dalšího snímku. A to stodvacetkrát za vteřinu. A to už zkrátka nejde zvládnout z důvodu slabého výkonu, omezení datového toku atd.
vladimirek

#259 Příspěvek od vladimirek »

JosefSvejk píše:Asi tuším, jak to myslí s tím přirovnáním. Srovnává FHD 120 a 4K 30, což je (opravdu jen teoreticky) stejný datový tok (stejný počet bodů v čase - nevím, jak to lépe vyjádřit) a že by se to tudíž mělo chovat stejně. To je ale omyl. Silně do toho vstupuje komprese a ta je založená na změně obrazu mezi jednotlivými snímky. Pokud kamera snímá statický obraz nebo švenkuje pomalu, změn mezi "sousedními" obrázky je málo. Pokud se ale švenkuje rychle a navíc je obraz členitý (narozdíl třeba od čisté oblohy), dochází ke změně v podstatě všech bodů u každého dalšího snímku. A to stodvacetkrát za vteřinu. A to už zkrátka nejde zvládnout z důvodu slabého výkonu, omezení datového toku atd.

Pletou se tu dvě věci dohromady! Tato diskuse původně začala o šumu při snímání ve 4K a klopení kamery. To je jedna věc. Další problém, který s tímto nesouvisí, je neostrost obrazu při FHD/120. Konzultoval jsem problém šumu ve 4K s pracovníky firmy TELINK a dle jejich vyjádření může šum souviset se zapnutým filtrem šumu a časem závěrky. Vypnutí filtru šumu ale nepomůže, obraz je ještě více zašuměný. Nastavení času závěrky by mělo být nejlépe násobkem snímkové frekvence (např. pro 25 snímku za sekundu čas 1/50 vteřiny), ale to při jasném dni nelze docílit jinak než použitím (relativně) drahých ND filtrů. Nelze jinak než počkat na vyjádření pánů odborníků z Německa....
JosefSvejk

#260 Příspěvek od JosefSvejk »

Jo, jo, taky se mi to popletlo :? . Teď jsem si to přečetl zpětně a vidím, že to "zrnění" je při 4K 25. Myslel jsem, že je to při tom větším počtu snímků.
Myslím si ale, že teorie s násobkem (myšleno asi dvojnásobkem, resp. polovinou) času závěrky se týká jiného jevu než je to zrnění. Spíš by se to týkalo cukání. Můj názor.
Zoolx

#261 Příspěvek od Zoolx »

Přesně tak.. Pletou se tu 2 témata, je to moje hlavně moje chyba, za kterou se omlouvám. Tak to upřesním:

1. První a hlavní problém: Zašumění celého obrazu při klopení kamery. Dosavadní zjištění:

- zjištěno u 4K/25 fps
- dělá to i u jiných rozlišení
- členitost scéna nepodstatná (dělá to jak u trávníku, tak u oblohy s vodní plochou, kde je jednolitá plocha)
- vypínání filtru šumu nepomáhá
- dělá to i při vypnutých motorech (vliv běžících motorů vyloučen)
- není to plošný problém, jsou uživatelé, kteří to u P4 nemají
- u P3P to kamera nedělá - sám jsem to srovnával ve stejném čase na stejném záběru
- P4 je v Německu, ať se to tamním chlapcům líbí či nikoliv, považuji to za chybu (zejména proto, že jiné to nemají, stejně jako P3P)

2. Neostrost při FHD/120 fps (tento jev jsem zjistil při testech předchozího). Opět shrnu:

- ano, datový tok a tím pádem potřebná komprese má jistě vliv
- ano, souhlas s Petrem i jinými, toto není pro většinu z nás potřebný formát
- ano, to mne netrápí, stejně jako jiné
- ne, to za problém k reklamaci nepovažuji

Tak a snad už se nebudeme plést :-)

Uvítám, když ještě více majitelů P4 vyzkouší ten šum a dá vědět.

Díky a hezký víkend, jdu zatlačit slzu a létat s P3P :)

Z.
Phantom 4P+ / Mavic Pro + DJI Googles + MarcoPolo Locator
gardenroute

#262 Příspěvek od gardenroute »

vladimirek píše:...Pletou se tu dvě věci dohromady! Tato diskuse původně začala o šumu při snímání ve 4K a klopení kamery. To je jedna věc. Další problém, který s tímto nesouvisí, je neostrost obrazu při FHD/120. ....
Zoolx píše:Přesně tak.. Pletou se tu 2 témata, je to moje hlavně moje chyba, za kterou se omlouvám. Tak to upřesním:
...
2. Neostrost při FHD/120 fps (tento jev jsem zjistil při testech předchozího)...
Já se vyjadroval tomu 120fps problemu, ne k sumu 4K/25, to je jiste zcela jina zalezitost.... Bohuzel to rada předchozích prispevku smotala dohromady... :(
Zoolx

#263 Příspěvek od Zoolx »

Petr: To se stane, už se to vyjasnilo. :-) Co Ty říkáš na ten šum?

Z.
Phantom 4P+ / Mavic Pro + DJI Googles + MarcoPolo Locator
bimov.m
Kontaktovat uživatele:

#264 Příspěvek od bimov.m »

Můj první počin ...no máto ještě nějaké mouchy ale to se pokusím doladit ...

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Bto4F2bRen8[/youtube]
Easysrar II + Guardian +Turnigy 9XR , DJI Phantom 4 ,
gardenroute

#265 Příspěvek od gardenroute »

Dobre zabery i zvolena hudba, ale urcite ještě zapracuj na te postprodukci (osobne bych strihal trochu jinak). Mozna to chtelo misty i trochu vice svetla, pokud je to zapad, tak malinko drive, je na to bajecna aplikace "Exsate Golden Hour" pro urceni spravneho okamziku "zlateho svetla" pro nataceni (nejlepe vychod/zapad slunce). Také mozna nejake info o co se jedna?

Ale hlavne to nedavej sem, ale do vlakna urceneho pro takove vytvory. Zde je technicka diskuze, a toto sem nepatri.
gardenroute

#266 Příspěvek od gardenroute »

Zoolx píše:Petr: To se stane, už se to vyjasnilo. :-) Co Ty říkáš na ten šum? Z.
Zdenku, dej me prosim ještě jednou ten link, třeba do SZ, at to tu neplevelim a nemusim to cist cele znovu... Diky.
bimov.m
Kontaktovat uživatele:

#267 Příspěvek od bimov.m »

Ok začnu to dávat tedy jinam :) .....

Má tu někdo nějakou zkušenost s DN filtry ?
Easysrar II + Guardian +Turnigy 9XR , DJI Phantom 4 ,
gardenroute

#268 Příspěvek od gardenroute »

bimov.m píše:Ok začnu to dávat tedy jinam :) ..... Má tu někdo nějakou zkušenost s DN filtry ?
OK, je zbytecne se tomu posmívat, mame tady nejaka zakladni pravidla, respektuje je kazdy :(

Pokud mas na myslis ND filtry (ne tedy DN), tak s nimi zde ma zkušenost leckdo, prip. každý kdo trochu fotografuje :D Nicmene si to nijak blize nespecifikoval, mel by jsi si nase vlakna o Phantomech a nataceni videa dukladne prostudovat, mnohokráte se tu o nich diskutovalo, dokonce naposledy zcela nedavno :(
vladimirek

#269 Příspěvek od vladimirek »

Další praktické poznatky ohledně používaného formátu videa: rozdíl v kvalitě videa na UHD televizoru Samsung s úhlopříčkou 55" mezi 4K a FHD není viditelný. Televizor má kvalitní upscaling z FHD na UHD a kvalitní zdroj FHD převede velmi kvalitně na UHD. Tudíž budu zatím (do vyjasnění problému šumu u 4K) točit ve formátu FHD 50fps (50 snímků znamená plynulejší video). FHD má samozřejmě i menší nároky na velikost souboru při stejné délce videa než UHD. A střih videa je také rychlejší. Momentálně nevidím pádný důvod pro natáčení ve formátu 4K...
Stapaka
Kontaktovat uživatele:

#270 Příspěvek od Stapaka »

vladimirek píše:... Momentálně nevidím pádný důvod pro natáčení ve formátu 4K...

Jak tady již několikrát zmiňovat Petr "gardenroute" a ostatní, hlavní výhodou natáčení ve 4K jsou možnosti při postprodukci ... (následném zpracování) - Materiál 4K zpracovávat v projektu FHD - pak je možnost stabilizace, ořezu, zoomování a pohybu v obraze bez ztráty kvality FHD.
Ale to bychom tady zase suplovali jiné vlákno ... :mrgreen:
F 308 Phantom2;H3-3D;GoPro 4B; iOSD Mini; 7" LCD DVR/HD;
Odpovědět

Zpět na „Coptery - DJI Phantom“