Alpha 1500 od Pelikána

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Ticcino

Re: Alpha 1500 od Pelikána

#271 Příspěvek od Ticcino »

NefroniK píše:
Rapeman píše:Myslim, ze mnoho zaciatocnikov bez skuseneho pomocnika spadlo hned prave na to zle tazisko a/alebo opacne vychylky kridelok.

Tak tohle bych zapsal zlatým písmem, jen s drobnou úpravou .... škrtl bych toho začátečníka.
Na reverzovaná křidélka potažmo špatně spočítané těžiště jsem párkrát dojel.

K tomu moje oblíbená poučka: "Letadlo s těžištěm příliš vepředu letí špatně. Letadlo s těžištěm příliš vzadu letí jen jednou."
petr64
Kontaktovat uživatele:

#272 Příspěvek od petr64 »

petr64 píše:Jak budeš řešit motorovou přepážku - všiml jsem s na ihttp://www.peckamodel.cz/produkt/938_elektromotor-bl-221520.aspx, že se dá motor uchytit jen za zadní přírubu. Kdybys to namontoval na ni tak jak je, tak ti bude celý motor koukat z trupu. To nevadí ? Nebo to máš vymyšleno jinak ? (Zatlačíš hřídel a otočíš motor?)

Nepasoval by do Alfy spíš tento ?http://www.peckamodel.cz/produkt/938_elektromotor-gt-221509.aspx
Navíc má průměr hřídele 4mm což by se u Alfy hodilo - viz výše, moje a dalších lidí, pády na čumák by nemusely končit smrtí hřídelky.
SPEKTRUM DX6i | HD Contour GPS | ZagiKiller 1500, HotWing 1200 (+1800), Alpha 1500, SkyClimber 2000
NefroniK
Kontaktovat uživatele:

#273 Příspěvek od NefroniK »

petr64 píše:
petr64 píše:Jak budeš řešit motorovou přepážku - všiml jsem s na ihttp://www.peckamodel.cz/produkt/938_elektromotor-bl-221520.aspx, že se dá motor uchytit jen za zadní přírubu. Kdybys to namontoval na ni tak jak je, tak ti bude celý motor koukat z trupu. To nevadí ? Nebo to máš vymyšleno jinak ? (Zatlačíš hřídel a otočíš motor?)

Nepasoval by do Alfy spíš tento ?http://www.peckamodel.cz/produkt/938_elektromotor-gt-221509.aspx
Navíc má průměr hřídele 4mm což by se u Alfy hodilo - viz výše, moje a dalších lidí, pády na čumák by nemusely končit smrtí hřídelky.

Vyriesil som to prave posunutim hriadele, takze sposob uchytenia ostava. Dufam, ze tie pady na cumak uz nebudu take tvrde, aby sa to zlomilo. Vlastne uz raz zlomena bola, ale to sa podarilo kamosovi, ktory si napriek chvilkovemu zavahaniu myslel, ze to uz ma pod kontrolou - nasledoval kolmy pad priamo do zeme asi z 10-15m. :? Akosi mi ovladac nestihol vratit do ruk ... vraj ma nepocul. :lol:
FunCub (Multiplex) 1.4m | RS 352 (RC Factory) 1m | Alpha 1500 (RCM Pelikan) 1.5m
Aurora 9 mod 2
petr64
Kontaktovat uživatele:

#274 Příspěvek od petr64 »

No jo chlape, fajka, baba a éro se nepújčuje - ero když tak jen když je hodně vysoko :)
SPEKTRUM DX6i | HD Contour GPS | ZagiKiller 1500, HotWing 1200 (+1800), Alpha 1500, SkyClimber 2000
NefroniK
Kontaktovat uživatele:

#275 Příspěvek od NefroniK »

No to ano. Ono bolo vysoko ale zletel nizsie a az potom mi to nedal. Inak by som k tomu zoznamu nepoziciavanych veci pridal objektivy. :D
FunCub (Multiplex) 1.4m | RS 352 (RC Factory) 1m | Alpha 1500 (RCM Pelikan) 1.5m
Aurora 9 mod 2
petr64
Kontaktovat uživatele:

#276 Příspěvek od petr64 »

Souhlas, taky fotím :)
petr64
Kontaktovat uživatele:

#277 Příspěvek od petr64 »

Po pátečním Alfovém kolmém "vrtu do pole" - došla mi aku, silný protivítr, pádová rychlost a bylo to ... trup za motorem křupl - jsem se pustil do generální opravy Alfy.
Odstranil jsem všechny vrstvy epoxy, laminátu a barvy až na bubliny od kužele až po odtokovou lištu křídla. Zlomeninu jsme slepil osvědčenou kombinací CA+Purex. Srovnal trup, místa minulých havárií (prohlubně) přetáhl slabou vrstvou šlehaného tmelu Onetime a dohladka vybrousil.

Pak následovalo vyztužení - vybrousit Dremelkou v trupu 5 drážek 1,5 mm hlubokých pro uhlíkové tyčky. Udělal jsem je vodorovně od motoru až k náběžné hraně křídla, tak aby při nárazu fungovaly na tlak (2 tyčky hned u hrany kabiny, jedna dole na trupu a 2 mezi tím). Pak zatlačit uhlíkové tyčky, zakápnout CA (dát nejdřív CA a pak zatlačovat tyčky nefunguje).

Zbylo mi cca 12 cm tyčky, tak jsem ji řízl na polovinu a obě zalepil do drážek v trupu pod výškovkou (2x se mi stalo, že se EPP nalomil v místě styku její náběžné hrany s trupem - asi jak prudce kmitne ocas, tak se to nalomí - stalo se vám to v tomto místě taky?). Snad bude s ocasem pokoj.

Následovalo finální broušení celého trupu a laminace Letoxitem 3mi vrstvami skla 30gr/m2. Zbyl mi Letoxit (ještě neumím odhadnout potřebné množství), tak jsem jím bez tkaniny natřel trup shora od křídel až po ocas (pokus - uvidíme, ale už teď se zdá celý trup tužší).

Ještě ho zítra, po 24hodinách přebrousím, a stříknu základovým tmelem ve spreji, finálně přebrousím velmi jemným smirkem a stříknu nějakým sprejem na bílo.

Už teď alfa vypadá jak nová (jako nebouraná). Pryskyřice co jsem použil vážila 30 gramů, takže si myslím, i vzhledem k tomu, že jsem odstranil všechny staré vrstvy, že bude výsledek váhově OK.

Tak zatím, P64
mydyingbride

#278 Příspěvek od mydyingbride »

Denis Hařovský píše:Hoši kdo má čas, jukněte na mé video. :-)

http://www.youtube.com/watch?v=Ass4KzPX ... _embedded#!

Parádně už jí ovládáš. Hezky natočený..
petr64
Kontaktovat uživatele:

#279 Příspěvek od petr64 »

Chlapi,
Porad me trápí uchycení křídel v trupu - není to pevne a po par ostrejsich sestupech následovaných obratem a prudších zatáčkách se křídla uvolňují.

- uz mám zespodu, asi tak v tezisti křídla, suchý zip. Drží to, ale neudrží.
- dratova spojka křídla z "chichi" drátu se ohybá, hliníkové trubky v křídlech jsou ok
- provrtal jsem vertikálně trup i křídlo v místě, kde je zasunute do trupu (cca 2 cm za nabezkou) zasunuji tam bambusové kolíky. Hodně se to zlepšilo, ale epp se pomalu ale jistě vymačkavá.

Co poradíte?
- zaměřit se na spojku křídel ? Těsnější, větší průměr, jiny materiál ?
- plastové šrouby? Mám obavu, že jak s tím praštím, tak se šrouby vytrhnou a zničím trup i křídlo.
- magnety? Udrží vic nez suchý zip ?

Jiné nápady?

Dík moc P64
šíma

#280 Příspěvek od šíma »

Zkus papírovou malířskou krycí pásku,přetáhnu to z křídla na křídlo a drží a hlavně při stahování nebere sebou barvu
tomasCR

#281 Příspěvek od tomasCR »

petr64 píše:Chlapi,
Porad me trápí uchycení křídel v trupu - není to pevne a po par ostrejsich sestupech následovaných obratem a prudších zatáčkách se křídla uvolňují.

Jiné nápady?

No já to řeším tak že mám zprohejbanej drát, na každé půlce zlehka zprohýbané "V" nebo "Z" a ty ohyby zvyšují tření na stěny trubičky, a nikdy jsem žádnej problém s uvolňováním za letu neřešil. Ale když při přistání trefím krtinec tak to povolí :wink: což je myslím dobře protože se nepřenášej rázy do křídla.
Alpha 1500, AT-6 Texan, FunCub, T9x(Open9x)
petr64
Kontaktovat uživatele:

#282 Příspěvek od petr64 »

Dík za rady. S tím drátem to zkusím.
Ale stejně je měkký. Chtělo by to spojku křídel překopat na něco co lip drží a neohyba se.

Pohledám nejaky lepší drát. Hliníkové trubky v křídlech se mi zatím moc měnit nechce.
mydyingbride

#283 Příspěvek od mydyingbride »

Zdravím všechny Alfaře.

Před nedávnem jsem i já Alphu zakoupil.
Původně jsem přemýšlel o Betě, kterou má kamarád, co mi se vším pomáhá a do všeho zasvědcuje,
ale Alpha je podle mně jedno z nejhezčích letadel, takže jsem šel nakonec do ní. Od kamaráda mám vysílač, přijímač
a nabíječku, takže jsem koupil ARF verzi a dokoupil 2 tříčlánkové baterie 2200, které vyšly z Hobbykingu
jako tady za cenu jedné. A samozřejmě vyměnil i vrtuli za menší.

Na kabině jsem odlepil logo Pelikán a nahradil ho svou přezdívkou. Zjistil jsem, že nejlepší páska na cokoliv
je tmavě modrá elektrikářská. Olepil jsem hrany křídel páskou, je to decentní a skoro to není vidět.
Ze starýho HD jsem vymontoval magnet (je úzkej a silnej), vyřízl díry a vložil ho do křídel, aby drželi u sebe.
(před prvním letem mi ale vypadl doma, protože jsem ho neměl zalepenej a tak jsem nevyzkoušel v praxi, stačí přelepit páskou)
Vlepil ochranu proti kytičkám z vytvarovaných kancelářských sponek a mohlo se lítat.

Na simulátoru jsem to zkoušel asi 30 minut, ale s jiným letadlem. Pak jsem trénoval na telefonu, kde jsem stáhl
super aplikaci, abych si vyzkoušel různý situace a reakce. Jenže i když jsou tam páčky, jsou jen virtuální a s
vysílačem se to srovnávat nedá. Přesto jsem se cítil lépe.

Konečně přišla ta chvíle, kdy jsme se sešli, že si zalítáme. Kamarád si zrovna koupil akrobata, tak byl taky natěšenej.
Ale věnoval se nejdřív mě. Hodil mi jí, že si jen přistanu bez motoru. Pak podruhé, celkem to šlo. Potřetí, že si mám dát plyn.
Ale bylo ho samozřejmě málo a po křídle dolů. A dopadlo to takto:

Obrázek

Kámoš se zatím prolétl, ale mě to nedalo. Páskou jsem to dal nějak do kupy, vše oblepil a byl připraven pokračovat.
Vystoupal mi nahoru a já si poprvé zaplachtil.... Paráda, na začátečníka to šlo. Přistání - ukázkové! Oddychl jsem si.
Další pokus, kratší, ale opět s krásným přistáním. Další pokus. Motor na 3/4 a start z ruky. Letěl jsem jen kousek nad zemí.
A když už jsem se točil na přistání (bez plynu) a otočka moc ostrá a druhý pád přes křídlo na čumák..:-( Tentokrát zdeformovaný.

No nic opravil jsem ho, vyfoukal a přilepil zevnitř vyřezané pásky na míru z PVC. Jako nový..:-)
Moje šikovnost ale nezná mezí, při přenosu jsem si štrejchnul vejškovkou a nalomil si konec trupu. Slepil ho a při šikovném otevření
dveří (alfa stála za dveřmi na komodě čumákem dolů) mi opět spadla zadkem dolů, takže další lepení a zpevnění páskou.
Teď je nerozbitná a můžu jít konečně na další let..:-). Nenechal jsem to náhodě, stáhl si simuátor Aerofly professional Deluxe, sehnal do ní Alphu,
přidal nějaký gramy kvůli baterce a nalítal pár hodin. Tak to snad půjde..:-) Těším se.

Na závěr jen dodám:

- Bez simulátoru a citu s páčkama, bych do toho už nešel (no uvidíme, jestli se to v reálu podobá simulátoru).
Hlavně je dobrý si nejdřív zvyknout lítat na jednu stranu, třeba doleva, namakat to a pak přidávat i pravou.
Připadá mi to jak když hrajete hokej a držíte hokejku na určitou stranu. Mě šla líp ta strana, na kterou hraju.
- Málo plynu je pro začátek opravdu na odrovnání letadla.
- Fakt the best je nechat si to vystoupat od pokročilejšího kolegy a klouzat dolů.
- Hned po koupi si vystužit čumák, všem nováčkům doporučuju.

Tak zas příště, dám vědět..;-)
Míra 66

#284 Příspěvek od Míra 66 »

No,už tady na Foru několikrát čtu a i na letišti jsem mockrát vyděl že spousta modelářů asi začátečníků startuje na čtvrt-půl plynu?Nevím proč?Máte snad strach co to udělá?Většinou dojde ke ztrátě rychlosti a pádu po křídle,většinou se s tím nedá nic dělat!Každé letadlo startuje na plný plyn a modeli nejsou vyjímkou!!!Proto dejte plný plyn,při hodu se do toho opřete,stoupejte pozvolně,až naberete drobet výšku a rychlost můžete plyn ubrat.Pomalu se prostě startovat nedá!
Naposledy upravil(a) Míra 66 dne úte 11.10.2011 20:57, celkem upraveno 1 x.
mydyingbride

#285 Příspěvek od mydyingbride »

Míra 66 píše:No,už tady na Foru několikrát čtu a i na letišti jsem mockrát vyděl že spousta modelářů asi začátečníků startuje na čtvrt-půl pynu?Nevím proč?Máte snad strach co to udělá?Většinou dojde ke ztrátě rychlosti a pádu po křídle,většinou se s tím nedá nic dělat!Každé letadlo startuje na plný plyn a modeli nejsou vyjímkou!!!Proto dejte plný plyn,při hodu se do toho opřete,stoupejte pozvolně,až naberete drobet výšku a rychlost můžete plyn ubrat.Pomalu se prostě startovat nedá!

Jako začátečník jsem dělal jen to, co mi poradil kolega. Ale hlavně, na simulátoru si člověk zvykne, že ta Alpha sama krásně stoupá a když s tím člověk počítá, je to výhodou a nemusí se člověk bát, že to jde hned dolů. Chce to praxi..
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“