Pájení měkké -vše okolo (pájky, páječky, tavidla atd..)
Re: Pájení -vše okolo(pájky,páječky,tavidla atd..)
Na nikel mi aktívne tavidlo (crystal 505 funguje bez potreby niečo brúsiť, a naopak pri niektorých článkoch ako A123 a lipol s hliníkovým vývodom na ktorom je nikel len nejak naparený v tenkej vrstve, by prebrúsenie mohlo letovateľný povrch odstrániť a bol by prúser.
Skorej si myslím že tu išlo o prípad že nikel je len na jednej strane vývodu, a druhá strana sa letovať normálne nedá (nikdy sa mi nepodaril funkčný spoj na hliník).
Skorej si myslím že tu išlo o prípad že nikel je len na jednej strane vývodu, a druhá strana sa letovať normálne nedá (nikdy sa mi nepodaril funkčný spoj na hliník).
To coro- přečti si ještě jednou o jaké články šlo a co vlastně letoval. Já nepíši o broušení - píši o osmirkování(jemným smirkem či brusným rounem- lehkém -defakto jen odstranění oxidů) - jestli tě zmákly ty plíšky pak jsem myslel vlastní materiál článků- což z jeho popisu vyplynulo(odstranil- odtrhl letovací vývod-nabodovaný - a letoval na vlastní matroš článků-poniklovaný plech)-Radek
ICQ 638556901
vrkal píše:mám menší problém, chtěl jsem zapojit pájením do série čtyři tyto baterky http://www.gme.cz/nimh-akumulatory-pask ... -p540-234/ Spájet do série se mi je podařilo, ale výsledek je žalostný, neboť se vyskytlo několik problémů:
... ne, musel jsem kontakt na baterii delší dobu nahřívat teplotou kolem 400 stupňů a pak na kousku to chytlo(v čem je problém)
- používal jsem tavidlo(kalafunu) která je stará již pár let a při pájení se mi z něj vytvářel takový lepkavý hnědý povlak, na který pájka nechtěla chytnout(proč se tak dělo, jde ten vzniklý povlak nějak odstranit, má stáří tavidla vliv na samotné pájení a je nutné tavidlo používat při pájení baterií, popř. pokud ano, tak je nějaké lepší)
- pájel jsem při teplotě kolem 310 stupňů (je to málo)
- nemělo by dojít při pájení na kontaktech akumulátorů k jejich zničení, že?
- při pájení se mi pájeném spoji často vytvářeli kuličky z pájky, které stékali po spoji, nebo se mi pájka tak divně natahovala, jako by se nechtěla pustit pájecího hrotu(moc velká teplota?)
Používal jsem pájecí stanici ZD-931 (LS-450) s nejširším hrotem, co se dá koupit a trubičkovou pájku 0,8mm 63%Sn 37%Pb+tavidlo MTL. Jak jsem psal výše nakonec jsem baterie spájel, ale je to děs, pokud budete chtít vidět co jsem zbastli, tak pro zasmání sem foto vložím:cry:. Můžete mi prosím říci v čem byl problém, co jsem udělal špatně?
Link na GME sa mi otváral tak dlho že som to zavrel a nevedel čo to vlastne letoval.
400 stupňov podľa mňa prepáli tavidlo, či už kalafunu alebo aj nejaké kvalitné.
Spálená kalafuna ide odstrániť ľahko acetonom alebo liehom.
Letujem pri 300 stupňoch a stredne tenkým hrotom a chytá mi to na povrch bežných článkov (AA,AAA,SC,malé A123) bez problému a hlavne v čase ktorý ešte neprehreje článok (tak cca sekunda nanajvýš dve, ak sa mi nedarí (= priletujem to nakrivo a už to drží) tak to schladím mokrou hubkou, nechám článok vychladnúť a znovu skúšam/opravujem polohu až potom).
Veľký a vysoko prehriaty hrot som použil len na A123/2300 a tam je nutné aby sa tavidlo nespálilo na hrote ale dostalo na povrch článku. Trochu ťažko popísateľné ale dá sa to naučiť..
V podstate to robím tak že priložím trubičkový cín o článok a až potom ho "primačknem" o článok hrotom letovačky a trochu poposúvam ten hrot - musí sa rozlievať po článku a nemalo by nič černať.. a hneď chladím.
To chladenie považujem za dôležité ak nejde o pokusy na vadnom článku, lebo krásne zletované ale zničené články nie sú úplným víťazstvom.
poradite pajecku pro obcasne pajeni DPS a konektoru (klidne zvlast)? Aktualne pouzivam 30w pero, a neni to proste ono... bohuzel na tuto vybavu nemam vyhrazenych moc penez, jelikoz se jedna o pajeni nekolikrat do roka.
Jeti DC-16 | „Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora“
z vyse zminenych duvodu aktualne do 500,-
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
Re: Re: Pájení -vše okolo(pájky,páječky,tavidla atd..)
Kissman píše:z vyse zminenych duvodu aktualne do 500,-
Tak v tom případě se na to vykašli a raději se stav k někomu, kdo ten vercajk má.
OK2WY
Čo tak viewtopic.php?t=35253&start=0
"pájecí stanice z Lidlu" za cca 300?
Neviem moc radiť lebo ERS-50 som dostal od uja pod stromček ako cca 12 ročné decko, ale teda fakt je že dnes je trochu iná doba - a aj keď v kvalite rozdiely určite existujú, povedal by som že ide hlavne o detaily ako kábel a mechanické prevedenie toho hrotu..
"pájecí stanice z Lidlu" za cca 300?
Neviem moc radiť lebo ERS-50 som dostal od uja pod stromček ako cca 12 ročné decko, ale teda fakt je že dnes je trochu iná doba - a aj keď v kvalite rozdiely určite existujú, povedal by som že ide hlavne o detaily ako kábel a mechanické prevedenie toho hrotu..
To Kissman -nástup na ICQ
Probereme to-
To Coro - kabel a mechanické provedení hrotu je jistě pro hlavně při delší práci důležité ale co mi je platné když budu mít kablík tenoučký a ohebný a hrot 10x poželezený když to bude mít mizernou regulaci popřípadě nahouby výkon? Radek
To Coro - kabel a mechanické provedení hrotu je jistě pro hlavně při delší práci důležité ale co mi je platné když budu mít kablík tenoučký a ohebný a hrot 10x poželezený když to bude mít mizernou regulaci popřípadě nahouby výkon? Radek
ICQ 638556901
- koulinek
- Kontaktovat uživatele:
Dyť nemusí byt hned nové, dá se sehnat solidní vercajk v dobrém stavu a za rozumný peníz. Si vemte že zboží z druhé ruky se pohybuje obvykle kolem 1/2 ceny prodejní a nezřídka hluboko pod touto hranicí a to už začíná byt velmi zajímavé na to pořídit si opravdu kvalitní nářadí. A víte jak to je, koupíte něco méň kvalitního a po nějaké době stejnek skončíte u toho kvalitnjšího nářadí tak proč do toho nejít rovnou. Jediná nevýhoda že nebývá hned ale chce to trochu toho úsilí a pátrání po zajímavé nabídce 
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
Myslel som to tak, že dnes už sa nemusí špekulovať okolo analogovej regulácie s nejakým tyristorom a operákmi, a jednoducho tam je nejaký dvadsaťkorunový mikroprocesor ktorý si teplotu z hrotu zmeria a výkon prispôsobí/prerušuje takže to nemá dôvod nefungovať dobre (AK je meranie teploty v hrote funkčné ale tým sa vraciam ku kvalite hrotu).
Osobne som si kúpil čínsku leovačku, pretože si myslím že ide o krajunu kde sa ručne letuje asi najviac z celého sveta a keď niečo robia pre seba tak to už pri tých milionoch kusov urobiť vedia... Mám ju dva roky či tri? (ERS50 fakt už doslúžila, po nejakých 25 rokoch) a výber neľutujem.
Je to CT-939D (kupovaná u nás, nie za čínsku cenu ale aj tak sa mi zdá že pomer cena/výkon je dobrá)
Osobne som si kúpil čínsku leovačku, pretože si myslím že ide o krajunu kde sa ručne letuje asi najviac z celého sveta a keď niečo robia pre seba tak to už pri tých milionoch kusov urobiť vedia... Mám ju dva roky či tri? (ERS50 fakt už doslúžila, po nejakých 25 rokoch) a výber neľutujem.
Je to CT-939D (kupovaná u nás, nie za čínsku cenu ale aj tak sa mi zdá že pomer cena/výkon je dobrá)
Mám jak digitální tak analogové stanice - nevidím v digitálu žádný přínos(krom třeba automatickýho omezení výkonu nebo přejití do stavu spánku při delší pauze)- naopak -nejraději mám analogovou 50W starou Wellerku na který mám 80W pero a šlape jako divá. Ruční regulace poťákem mi prostě vyhovuje nejvíc. Radek
EDIT- zde porovnání s trafačkou:
EDIT- zde porovnání s trafačkou:
Naposledy upravil(a) arda1 dne ned 08.01.2012 11:32, celkem upraveno 1 x.
ICQ 638556901
tak sem nakonec vybral ERS50 popr. ERS100 od Sagatu... stale premyslim 
- Diskobarel
Co říkáte na tohle, občas potřebuju pájet na cestách...
http://www.gme.cz/rucni-pajecky-trafopajecky/akumulatorova-pajecka-pro-skit-si-b160-p730-365/
http://www.gme.cz/rucni-pajecky-trafopajecky/akumulatorova-pajecka-pro-skit-si-b160-p730-365/
Myslím si, že lidé by měli chodit bosi, je to mnohem zdravější.
Například já když se ráno vzbudím obutý, tak mě bolí hlava...
Například já když se ráno vzbudím obutý, tak mě bolí hlava...
- koulinek
- Kontaktovat uživatele:
Diskobarel píše:Co říkáte na tohle, občas potřebuju pájet na cestách...
co stim hodláš na cestách dělat? parametry to má bídné, to raději nákou tu plynovku
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV