Pájení měkké -vše okolo (pájky, páječky, tavidla atd..)

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
coro

Re: Pájení -vše okolo(pájky,páječky,tavidla atd..)

#286 Příspěvek od coro »

Na nikel mi aktívne tavidlo (crystal 505 funguje bez potreby niečo brúsiť, a naopak pri niektorých článkoch ako A123 a lipol s hliníkovým vývodom na ktorom je nikel len nejak naparený v tenkej vrstve, by prebrúsenie mohlo letovateľný povrch odstrániť a bol by prúser.
Skorej si myslím že tu išlo o prípad že nikel je len na jednej strane vývodu, a druhá strana sa letovať normálne nedá (nikdy sa mi nepodaril funkčný spoj na hliník).
arda1
Kontaktovat uživatele:

#287 Příspěvek od arda1 »

To coro- přečti si ještě jednou o jaké články šlo a co vlastně letoval. Já nepíši o broušení - píši o osmirkování(jemným smirkem či brusným rounem- lehkém -defakto jen odstranění oxidů) - jestli tě zmákly ty plíšky pak jsem myslel vlastní materiál článků- což z jeho popisu vyplynulo(odstranil- odtrhl letovací vývod-nabodovaný - a letoval na vlastní matroš článků-poniklovaný plech)-Radek
ICQ 638556901
coro

#288 Příspěvek od coro »

vrkal píše:mám menší problém, chtěl jsem zapojit pájením do série čtyři tyto baterky http://www.gme.cz/nimh-akumulatory-pask ... -p540-234/ Spájet do série se mi je podařilo, ale výsledek je žalostný, neboť se vyskytlo několik problémů:

... ne, musel jsem kontakt na baterii delší dobu nahřívat teplotou kolem 400 stupňů a pak na kousku to chytlo(v čem je problém)

- používal jsem tavidlo(kalafunu) která je stará již pár let a při pájení se mi z něj vytvářel takový lepkavý hnědý povlak, na který pájka nechtěla chytnout(proč se tak dělo, jde ten vzniklý povlak nějak odstranit, má stáří tavidla vliv na samotné pájení a je nutné tavidlo používat při pájení baterií, popř. pokud ano, tak je nějaké lepší)

- pájel jsem při teplotě kolem 310 stupňů (je to málo)
- nemělo by dojít při pájení na kontaktech akumulátorů k jejich zničení, že?
- při pájení se mi pájeném spoji často vytvářeli kuličky z pájky, které stékali po spoji, nebo se mi pájka tak divně natahovala, jako by se nechtěla pustit pájecího hrotu(moc velká teplota?)

Používal jsem pájecí stanici ZD-931 (LS-450) s nejširším hrotem, co se dá koupit a trubičkovou pájku 0,8mm 63%Sn 37%Pb+tavidlo MTL. Jak jsem psal výše nakonec jsem baterie spájel, ale je to děs, pokud budete chtít vidět co jsem zbastli, tak pro zasmání sem foto vložím:cry:. Můžete mi prosím říci v čem byl problém, co jsem udělal špatně?

Link na GME sa mi otváral tak dlho že som to zavrel a nevedel čo to vlastne letoval.
400 stupňov podľa mňa prepáli tavidlo, či už kalafunu alebo aj nejaké kvalitné.
Spálená kalafuna ide odstrániť ľahko acetonom alebo liehom.
Letujem pri 300 stupňoch a stredne tenkým hrotom a chytá mi to na povrch bežných článkov (AA,AAA,SC,malé A123) bez problému a hlavne v čase ktorý ešte neprehreje článok (tak cca sekunda nanajvýš dve, ak sa mi nedarí (= priletujem to nakrivo a už to drží) tak to schladím mokrou hubkou, nechám článok vychladnúť a znovu skúšam/opravujem polohu až potom).
Veľký a vysoko prehriaty hrot som použil len na A123/2300 a tam je nutné aby sa tavidlo nespálilo na hrote ale dostalo na povrch článku. Trochu ťažko popísateľné ale dá sa to naučiť..
V podstate to robím tak že priložím trubičkový cín o článok a až potom ho "primačknem" o článok hrotom letovačky a trochu poposúvam ten hrot - musí sa rozlievať po článku a nemalo by nič černať.. a hneď chladím.

To chladenie považujem za dôležité ak nejde o pokusy na vadnom článku, lebo krásne zletované ale zničené články nie sú úplným víťazstvom.
Kissman
Kontaktovat uživatele:

#289 Příspěvek od Kissman »

poradite pajecku pro obcasne pajeni DPS a konektoru (klidne zvlast)? Aktualne pouzivam 30w pero, a neni to proste ono... bohuzel na tuto vybavu nemam vyhrazenych moc penez, jelikoz se jedna o pajeni nekolikrat do roka.
Jeti DC-16 | „Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora“
arda1
Kontaktovat uživatele:

#290 Příspěvek od arda1 »

Kolik na to +- máš? Radek
ICQ 638556901
Kissman
Kontaktovat uživatele:

#291 Příspěvek od Kissman »

z vyse zminenych duvodu aktualne do 500,-
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

Re: Re: Pájení -vše okolo(pájky,páječky,tavidla atd..)

#292 Příspěvek od JirkaA »

Kissman píše:z vyse zminenych duvodu aktualne do 500,-

Tak v tom případě se na to vykašli a raději se stav k někomu, kdo ten vercajk má.
OK2WY
coro

#293 Příspěvek od coro »

Čo tak viewtopic.php?t=35253&start=0
"pájecí stanice z Lidlu" za cca 300?
Neviem moc radiť lebo ERS-50 som dostal od uja pod stromček ako cca 12 ročné decko, ale teda fakt je že dnes je trochu iná doba - a aj keď v kvalite rozdiely určite existujú, povedal by som že ide hlavne o detaily ako kábel a mechanické prevedenie toho hrotu..
arda1
Kontaktovat uživatele:

#294 Příspěvek od arda1 »

To Kissman -nástup na ICQ :wink: :lol: :lol: :lol: Probereme to-
To Coro - kabel a mechanické provedení hrotu je jistě pro hlavně při delší práci důležité ale co mi je platné když budu mít kablík tenoučký a ohebný a hrot 10x poželezený když to bude mít mizernou regulaci popřípadě nahouby výkon? Radek
ICQ 638556901
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#295 Příspěvek od koulinek »

Dyť nemusí byt hned nové, dá se sehnat solidní vercajk v dobrém stavu a za rozumný peníz. Si vemte že zboží z druhé ruky se pohybuje obvykle kolem 1/2 ceny prodejní a nezřídka hluboko pod touto hranicí a to už začíná byt velmi zajímavé na to pořídit si opravdu kvalitní nářadí. A víte jak to je, koupíte něco méň kvalitního a po nějaké době stejnek skončíte u toho kvalitnjšího nářadí tak proč do toho nejít rovnou. Jediná nevýhoda že nebývá hned ale chce to trochu toho úsilí a pátrání po zajímavé nabídce ;)
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
coro

#296 Příspěvek od coro »

Myslel som to tak, že dnes už sa nemusí špekulovať okolo analogovej regulácie s nejakým tyristorom a operákmi, a jednoducho tam je nejaký dvadsaťkorunový mikroprocesor ktorý si teplotu z hrotu zmeria a výkon prispôsobí/prerušuje takže to nemá dôvod nefungovať dobre (AK je meranie teploty v hrote funkčné ale tým sa vraciam ku kvalite hrotu).
Osobne som si kúpil čínsku leovačku, pretože si myslím že ide o krajunu kde sa ručne letuje asi najviac z celého sveta a keď niečo robia pre seba tak to už pri tých milionoch kusov urobiť vedia... Mám ju dva roky či tri? (ERS50 fakt už doslúžila, po nejakých 25 rokoch) a výber neľutujem.
Je to CT-939D (kupovaná u nás, nie za čínsku cenu ale aj tak sa mi zdá že pomer cena/výkon je dobrá)
arda1
Kontaktovat uživatele:

#297 Příspěvek od arda1 »

Mám jak digitální tak analogové stanice - nevidím v digitálu žádný přínos(krom třeba automatickýho omezení výkonu nebo přejití do stavu spánku při delší pauze)- naopak -nejraději mám analogovou 50W starou Wellerku na který mám 80W pero a šlape jako divá. Ruční regulace poťákem mi prostě vyhovuje nejvíc. Radek
EDIT- zde porovnání s trafačkou:
Přílohy
páječka srovnani.jpg
Naposledy upravil(a) arda1 dne ned 08.01.2012 11:32, celkem upraveno 1 x.
ICQ 638556901
Kissman
Kontaktovat uživatele:

#298 Příspěvek od Kissman »

tak sem nakonec vybral ERS50 popr. ERS100 od Sagatu... stale premyslim :roll:
Diskobarel

#299 Příspěvek od Diskobarel »

Co říkáte na tohle, občas potřebuju pájet na cestách...
http://www.gme.cz/rucni-pajecky-trafopajecky/akumulatorova-pajecka-pro-skit-si-b160-p730-365/
Myslím si, že lidé by měli chodit bosi, je to mnohem zdravější.
Například já když se ráno vzbudím obutý, tak mě bolí hlava...
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#300 Příspěvek od koulinek »

Diskobarel píše:Co říkáte na tohle, občas potřebuju pájet na cestách...
http://www.gme.cz/rucni-pajecky-trafopajecky/akumulatorova-pajecka-pro-skit-si-b160-p730-365/

co stim hodláš na cestách dělat? parametry to má bídné, to raději nákou tu plynovku ;)
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
Odpovědět

Zpět na „Dílna“