RC bludy? Co myslite?

Všechno co je o modelech vrtulníků, ale nevejde se do jiné vrtulníkové kategorie.
Zpráva
Autor
lada

#31 Příspěvek od lada »

On ten zákaznický obvod bývá většinou jen jinak potištěný standartní čip, aby se při opravě zařízení nepoznalo co je zač a mohl se hodně předraženě prodat ten "značkový". Pochybuju, že by Futaba platila vývoj vlastního procesoru. To už by to rádio nikdo nezaplatil......

......schéma je schéma......
......takové JPP jsou v každém oboru......

:D :D :D :D
zdzd

#32 Příspěvek od zdzd »

Pucmeloud píše: To jsou právě ty žvásty a kecy. Já jsem slaboproudař a tak chci vidět schéma a jedině tak lze objektivně posoudit obvodové řešení a analyzovat slabé místa.

Kdybych ho měl, tak dám. A protože ho nemám, musím vyjít z praktických zkušenosti těch, co narazili. Mě to přesvědčilo, že problém existuje:

Např. popis od Daniela:

daniel 21.12.2007 13:47:49
Já jsem měl velké problémy na 35MHz SPCM ve spojení se zapalováním benzínového motoru. Tak jsem si koupil Spektrum 2,4GHz a myslel si že je po problému, omyl! Bylo to ještě horší
Nakonec jsem zjistil (po dlouhém a bolestném hledání) že vše způsobuje špatně odstíněný vysokonapětový kabel od kterého to chodilo do příjmače po kabelech serv.
Na 35MHz se to projevovalo vteřinovými výpadky (jednou dvakrát za let) a u 2,4GHz se nedalo lítat vůbec, protože po nastartování příjmač zablikal a přestal fungovat úplně.
Takže jsem předělal stínění a ukostření toho kabelu a bylo po problému.

daniel 21.12.2007 15:53:27
Ano vše jsem nechal a jen přehodil příjmače, na SPCM 35MHz se dalo lítat (v rámci možností, ale raději jsem už nelítal) a po osazení Spaktra nešlo nic, protože po nastartování došlo ke kolapsu příjmače.
Další dva odstavce nechávám bez komentáře.

Pravda, neměl dobře instalaci, ale SPCM to ustálo lépe, než opěvované Spektrum. A není jediný s podobným problémem. Prostě 2,4GHz není univerzální recept na všechny nemoci. A o tom to je.

Jasně, zase můžeš tvrdit, že to není moje praktická zkušenost, že je to JPP a podobně. Je to konkrétní zkušenost kamaráda. A já opravdu nebudu Spektrum kupovat jen proto, abych ti prakticky a osobně předvedl všechny mě známé komplikace. Je to stejný nesmysl, jako ze schématu odvodit spolehlivost zařízení, když z něj neuvidíš kvalitu použitých součástek ani mechanické konstrukce. A když má dojít k zásadnímu vylepšení odolnosti pomocí ESD elektrolytu na kusu drátu připojeném v servokonektoru, tak to o obvodovém řešení evokuje velice zajímavé myšlenky.

Já od tebe například nevyžaduju aby jsi mi dokázal, Spektrum vždy chodí naprosto perfektně, protože jinak je to jen teoretická konstrukce a blábol teoretika. Jsem realista a nebudu od tebe žádat nemožné...
Naposledy upravil(a) zdzd dne stř 28.05.2008 18:51, celkem upraveno 1 x.
zdzd

#33 Příspěvek od zdzd »

lada píše:On ten zákaznický obvod bývá většinou jen jinak potištěný standartní čip, aby se při opravě zařízení nepoznalo co je zač a mohl se hodně předraženě prodat ten "značkový". Pochybuju, že by Futaba platila vývoj vlastního procesoru. To už by to rádio nikdo nezaplatil......

......schéma je schéma......
......takové JPP jsou v každém oboru......

:D :D :D :D

Nepochybuj. Futaba RC je jen drobeček v jejím výrobním programu. Ale využívá produkty vývoje a výroby průmyslových aplikací, které Futabu živí.

http://www.futaba.com/products/irc/intr ... /index.asp

Nicméně i jim se někdy podaří faul, jako např. znulovaná ID u některých typů vysílačů.
lada

#34 Příspěvek od lada »

To neřeší problém napájení čipu, existují průmyslové standarty a možná tak budou ve výrobě třídit podle min. napětí při kterém procesor odpadne.
Dám pořádné baterky nebo 5-ti článek a mám pokoj.
Ale jestli to třeba :D neznuluje ID i u jiných značek :D

PS :Diskuze se zarytým fujtajblistou je stejně zbytečná.
PPS : Neber to jako urážku ale pouze konstatování. Každý má svoji značku,
mě vyhovuje Hitec a zatím mě nezklamal, a to za třetinovou cenu.
zdzd

#35 Příspěvek od zdzd »

Já neřeším značku, jen vlastnosti. Jinak přenos pro jednotlivé typy 2,4GHz je docela dobře ukázaný tady:
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=789547

Problém je v tom, že pětičlánek nelze vždy použít. Např některá gyra a vrtulková serva jej nepřipouští.

P.S. Já urážlivý nejsem a vytočit mě taky není jednoduché. Takže se neostýchej a klidně piš.

P.P.S. Hitec mám taky. Zklamal mě asi třikrát. Špatně navržený PCM přijímač k Prism 7. V letadlech mám Hitec přijímačů a serv docela dost.
honzajs
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od honzajs »

zdzd píše:Vypnutý vysílač za letu je jen simulace resetu RX za letu.

Vypnutí Tx za letu bych ale spíš přirovnal k HARDRESETU kompu, to nevypovídá nic o obnovení spojení mezi Tx a Rx. Tam musí jedině odpojit vysílací část, aby Rx neměl signál. To, že zresetuje Tx nebo Rx v tomhle případě nebude asi ten pravý typ zkoušky :roll:
MENTOR, PROXIMA II, Sprinter
mirak
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od mirak »

Viděl jsem na vlastní oči 2m benzinák, který asi 5minut před tím, než jsem došel na letiště havaroval. Za letu se mu to 1x na okamžik vyplo a podruhé, když už podrovnával. Ve vysílači měl právě ten Futabácký systém.
zdzd

#38 Příspěvek od zdzd »

honzajs píše:
zdzd píše:Vypnutý vysílač za letu je jen simulace resetu RX za letu.

Vypnutí Tx za letu bych ale spíš přirovnal k HARDRESETU kompu, to nevypovídá nic o obnovení spojení mezi Tx a Rx. Tam musí jedině odpojit vysílací část, aby Rx neměl signál. To, že zresetuje Tx nebo Rx v tomhle případě nebude asi ten pravý typ zkoušky :roll:

Je to dost podobná situace, i kdež ne úplně stejná.

Při zapnutí Spektra TX očuchá provoz, vybera dva volné kanály a domluví se na nich s přijímačem, který na vysílač so se mu ozve.

Při vypnutí TX tento při zapnutí může vylosovat jiné kanály a RX ho pořád čeká na těch původních. Potom smůla. Při resetu RX zase může dojít k situaci, že model bude dále, nabo pojede více TX a RX se v tom nezorientuje a rovněž se nespojí. Jinak ten zmiňovaný případ nebyl záměrný test resetu, ale nevydařená demostrace failsave funkce.

FASST je v tomto jiný. Nic se z ničím nedomlouvá, TX začne natvrdo vysílat v celém pásmu, RX přijímat také v celém pásmu. Vzájemná identifikace je založena na natvrdo nastaveném ID kódu vysílače, se kterým je RX seznámen při speciálním postupu. Jiné TX ignoruje. V tom byl právě ten problém s nenastavenými TX, které měly ID=0. Když by se jich na jednom místě sešlo více, měl by s tím RX problém.

A hlavně tam šlo o to, že i správně nastavený TX si to číslo mohl za jistých okolností znulovat. Týkalo se to ale jen některých typů.
niky79

#39 Příspěvek od niky79 »

zdzd píše:
Při vypnutí TX tento při zapnutí může vylosovat jiné kanály a RX ho pořád čeká na těch původních. Potom smůla. Při resetu RX zase může dojít k situaci, že model bude dále, nabo pojede více TX a RX se v tom nezorientuje a rovněž se nespojí. Jinak ten zmiňovaný případ nebyl záměrný test resetu, ale nevydařená demostrace failsave funkce.

Zdravim,

jenze TX a RX jsou vzajemne sparovane, takze kdyz dojde k vypnuti TX, nemuze dojit k tomu, ze pri opetovnem zapnuti TX tento ocucha cele pasmo (coz imho dela?), pricemz nasledne na dvou kanalech najde "odpovidajici sparovany RX", takze s nim zacne komunikovat na (puvodnich) kanalech, ktere RX pouziva?

A taky tu nekdo nekdy psal, ze kdyz dojde k vypadku RX (napr. diky napeti), RX ma pamet, ktera si na nekolik sekund uchova pouzivane kanaly, takze kdyz v zapeti dojde k obnoveni proudu, spojeni bude pokracovat dale. Bylo to demostrovano i na nejakem letu, kdy byly z tohoto duvodu videt vypadky, ovsem proto, ze jim pilot nevenoval pozornost, doslo k uplnemu ztraceni spojeni a padu modelu.
zdzd

#40 Příspěvek od zdzd »

Ta paměť je inzerována jako nové vylepšení, bránící opakovaném výskytu hlášených problémů. Aspoň takové zdůvodnění jsem před nedávnem někde viděl. Bohužel už nevím kde. Ale mohli by to mít na webu produktu.
Odpovědět

Zpět na „Heli - jiné“