Pájení 3,5mm konektorů

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
tks
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od tks »

Já tedy nevím, ale mpjet 2,5mm jdou naprosto krásně zasunovat i vytahovat - tedy možná prvních pět pokusů je troššičku natěsno, ale zapojuju je třeba i ve větroni, kde není místa nazbyt a nemám s tím žádný problém.
ROZSYP.CZ - Web o modelech letadel v rozsypu
Už sem nechodím, jsem na mailu, viz můj web.
jio

#32 Příspěvek od jio »

zdzd píše:
jio píše:Na obyčejné 2mm goldy zrušil MACO devadesátkový vrtulník. Vibracemi se mu rozpojily...

Pokud je tam měl už vyžhavené, tak se není čemu divit a vrtulník není létající model, to je létající vibrátor. :-)

Není to jen o konektorech.
jio

#33 Příspěvek od jio »

tks píše:Já tedy nevím, ale mpjet 2,5mm jdou naprosto krásně zasunovat i vytahovat - tedy možná prvních pět pokusů je troššičku natěsno, ale zapojuju je třeba i ve větroni, kde není místa nazbyt a nemám s tím žádný problém.

To asi záleží na zkušenosti. Moje je taková, jako jsem popsal. A není nic horšího než vidět v modelu sice vychvalované, ale zprohýbané MP-Jet jen proto, že uživatel nemá dostatečně ohebné a přitom silné prsty popřípadě je spojuje dvouma kombinačkama. I to jsem viděl.

Ono je doma nebo v laboratoři na stole možné změřit, že mají přechodový odpor o pár mO menší, doma se ten konektor v klidu nějak spojí (i když poprvé dosti ztuha a dost to bolí), ale na letišti už vše tak idylické není. To, že je tzv. hiendaři doporučují jako top, neznamená, že "pro Frantu od nás z dědiny, který má ruce jak lopaty" jsou vhodné.

Goldům bohužel silně ublížily ty skoro padělky, co jak Goldy vypadají, ale jedná se o úplně jiný výrobek. Občas se rozpadává, pozlacení je velmi slabé a pak černá, materiál pružin se rychle vyžhaví. Bohužel poznat podle malé značky ty pravé goldy je dost obtížné a to zejména pro nás slepýše, kteří i s brýlemi prd vidíme.

doplněno// ty originály mají vyražen punc a je v něm tuším MC, otázkou je, jestli to číňani nezkopírují i s tou značkou.
powder
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od powder »

Docela by mě zajímalo, proč se tu z pájení dělá taková věda?

Místo všech jmenovaných bazmeků používám prastarý cínový drát (ten namotaný na papírovém "motýlkovi" s kalafunou uvnitř) a hrotovou páječku a někdy i obyč "pistolku".

Po čtení těchto příspěvků jsem z vlastního zájmu vyhrabal ten nejhnusněji spájený 2mm gold konektor (skoro bych u něj čekal studeňák, protože vodič na konektoru držela "bambulka" cínu :twisted: ) a změřil úbytek napětí. (Voltmetr mám cejchovaný na 0,05V, takže výsledek je zřejmě lepší jak měřit odpor multimetrem za tři stovky.)
Jako zátěž byly zapojeny 4 plechovky velikosti 180 (paralelně). Napětí na svorkách aku 6,85V a odběr měřený kleštákem s hallovou sondou 7,5A.
Na konektoru byl měřitelný úbytek 0,15V - takže cca 0,02 ohmu.

Ztrátu 1W na celkových 50 bych zanedbal - a to je nejhorší možný případ! Na ostatních testovaných spojích jsem byl pod rozlišovací schopností voltmetru.

Tak nač to tak řešit? :wink:

(To zase dostanu vynadáno... :lol: )

PS. Samozřejmě se bavíme o příkonech do 250W. Při proudech do Vašich Hotlinerů je úplně jiná situace 8O
zdzd

#35 Příspěvek od zdzd »

jio píše:
zdzd píše:
jio píše:Na obyčejné 2mm goldy zrušil MACO devadesátkový vrtulník. Vibracemi se mu rozpojily...

Pokud je tam měl už vyžhavené, tak se není čemu divit a vrtulník není létající model, to je létající vibrátor. :-)

Není to jen o konektorech.

Vyžhavené? Z čeho? To byl RX článek, ne pohonný. Odběr tak kolem čtyř ampér.
zdzd

#36 Příspěvek od zdzd »

Jen pro příklad přikládám fotky mého nabíjecího kabelu. Má za sebou stovky zasunutí. Na jedné straně MPJ 2,5mm. Síla potřebná k zasunutí přiměřená, olámání nulové, opotřebení neznatelné.

Na druhé straně 4mm goldy do zdířek nabíječky. Rovněž neopotřebené, do modelu ovšm prakticky nepoužitelné kvůli velikosti. Samozřejmě to nejsou atrapy goldů z modelářské prodejny. Jde o konektory s pevnou a kvalitní pružinou, která nečerná, neměkne a ani nepraská.
http://www.ges.cz/?ipp=12&lang=cz&cur=C ... ES06601860

Obrázek

Obrázek[/img]
jio

#37 Příspěvek od jio »

K tomu vyžhavení - já je neviděl, tak nevím v jakém byly stavu. Nevím jestli neměl příliš napnuté krátké přívody, to by měl vědět majitel. Mi se nikdy tyto konektory ani nepovysunuly. A pokud není axiální tah a jsou v pořádku, tak nemají sebemenší důvod se vysunout ani ve vibrátoru.

Jinak proč ne, klidně je používej. Patrně nemáš ruce Franty. Mimochodem, než jsem se naučil správně stáhnout horkovzdušnou pistolí smršťovačku tak,aby šly konektory do sebe vůbec zasunout, tak jsem si to zopakoval snad 3x. A to je podle mne největší problém u těchto konektorů. Jak říkám, pro spojení motor-regl ano, jinak u mne ne.

Jinak ty 4mm konektory z GES mám pro nabíječku taky, ale do modelu určitě vhodné nejsou. Tam je potřeba použít modelářské, ale s puncem. A že se snadněji zasouvají než MP-Jet, tak o tom žádná.
pepan

#38 Příspěvek od pepan »

Já mám s konektory od MPJ spíše ty horší zkušenosti.Drží v sobě tak pevně, že při rychlejším přistání do trávy vyběhla z kabiny baterka a protože se konektory nerozpojily, vodiče se vytrhly z plošného spoje regulátoru.Opravil jsem to a přišel kamarád s tím samým problémem.Jemu se dokonce jeden přívod od baterky přetrhl (1,5 mm2 průřez) a ten konektor se prsty nedal vytáhnout, jedině kabely omotat kolem prstů a trhnout, nebo vzít opravdu kleště..Během dvou let jsem takto kolegům už opravoval 5 reglů a několik sad akku. Už při předvádění na Model Hobby jsem na to upozorňoval, že jdou zbytečně těžko zasouvat a vysouvat, některé páry opravdu prsty nešly spojit.Takže ono to vyjde nastejno. Kdo si nehledí čistoty a pružnosti konektorů spadne stejně jako ten co použije ty pevnější, ale zase má porušený vodič schovaný v izolaci od neustálého silového rozpojování.Každý má možnost výběru.
tks
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od tks »

Já fakt nevím, ale mám těch MPJet 2,5mm fakt dost (resp. teď už ani jiné nepoužívám) a nemám absolutně žádný problém je rozpojovat. Že bych na ně někdy bral kleště, tak to opravdu ne. Mám pocit, že je někde něco špatně.
ROZSYP.CZ - Web o modelech letadel v rozsypu
Už sem nechodím, jsem na mailu, viz můj web.
zdzd

#40 Příspěvek od zdzd »

pepan píše:má porušený vodič schovaný v izolaci od neustálého silového rozpojování.

Kdo rozpojuje konektory za vodič?
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od Nakadah »

pepan> mam dojem ze to neni bug nybrz feature. Nebo si snad myslis ze vodice budou na leptanym spoji regulatoru drzet jako helvetska vira? To by musely mit v tom miste pronytovany propojky skrz. Ta vrstva medi zase tak uzasne na prexitu nedrzi. A pri tom skubnuti vodicu pri narazu, se vlastne ani moc nedivim ze ulitly.

Mam stejne zkusenosti jako tks - s MPjet konektory nemam zadny problem. Ani v rozpojovani, ani v nasouvani. Treba mas jen slabe prsty, tak se ti ty konektory zdaji divne :D Nak
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od Nakadah »

zdzd píše:
pepan píše:má porušený vodič schovaný v izolaci od neustálého silového rozpojování.

Kdo rozpojuje konektory za vodič?

Zeby Pepan ?? Obrázek Nak
pepan

#43 Příspěvek od pepan »

:lol: Pepan konektory za vodiče zásadně nerozpojuje, zkusil to jednou na výstavě a řekl že takto tedy pánové ne! Ale vidím to bohužel u jiných modelářů a řeším následky těchto konektorů.Kolega mi donese na připájení nové konektory MPJ a hned ho vyzkouším, zda je dovede spojit a rozpojit ještě nepájené, tedy nestažené bužírkou.Většinou má velký problém se spojením i rozpojením.Buď jsme doposud měli smůlu na opravdu těsné kusy nebo si nedovedu vysvětlit, že Vám všem to jde lehce.Prstíčky rozhodně nemám slabé, kolegové mi v práci nadávají, proč vše tak utahuji, že na všechno si po mě musí brát klíče, hned předvedu, že jsem matky dotáhl jen tak rukou, dotahovat se bude až po seřízení stroje.

To tahání za vodiče je zlozvyk spousty lidí, bohužel i modelářů!!! A kdo z Vás si všiml, jak manželka vytahuje žehličku ze sítě?Taky za šňůru? A Vy nažehlovací žehličku, taky vždy za zástrčku? :lol: :lol:
Osobně si myslím, že při nepodařeném přistání nebo rychlém a vynuceném, se má baterie od regulátoru oddělit a ne zničit polovinu výbavy!!! Ale to současně neznamená, že konektory budou tak volné, že se samy budou rozpojovat,To už záleží jen na uživateli, jak si všeho hledí.
Mirek12
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od Mirek12 »

používám konektory co jsou na tom obrázku tuším 3,4 a 4 mm goldy a nemám problém nikde 8)
Odpovědět

Zpět na „Dílna“