PC zdroj

Nabíječky, zdroje, přístroje
Zpráva
Autor
coro

#31 Příspěvek od coro »

Odpojiť komplet 5V a 3,3V fungovalo na staručkých zdrojoch, novšie už nikdy nenabehnú lebo niekde tam sú zakopané ochrany ktoré som osobne len tak na pohľad nebol schopný nájsť. O využívaní deklarovaných parametrov ale nemôže byť reč, trvale to tie zdroje neudržia. Aspoň môj, vydymil pri cca 70 percentách deklarovaného prúdu, keď to trvalo dlhšie ako pár minút.
Poznámka o vysušených kondíkoch je správne, bez nich môže vyhorieť aj relatívne odolný nabíjač - zdroj sa môže rozkmitať pri pulznom odbere z meniča v nabíjači. Stalo sa mi to, ale nabíjač prežil, len vybuchli 4 elyt kondíky naraz - kto zažil, vie o čom to je, kto ešte nie, nech si chráni hlavne zrak.

Zapojiť pulzný zdroj, menič nabíjača, do živého PC? to hádam nestojí za to. Aj tie najslabšie nabíjadlá zdroj zaťažujú pulzne, či už menia napätie nahor alebo nadol.. Ak to naozaj niekto riskne, aspoň použite tenký vodič a poriadne kondíky až pri vstupe do nabíjača, samozrejme nepripojovať k zapnutému pc, a pomaly šetriť na nový pc..
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od Nakadah »

Ja sem patral nad tim jak odstavit snimani 3,3 a 5V vetve u toho meho zdroje. Ale ridi to jeden svab, ktery to vsechno snima. Bez toho aby mel vstupy do vsech snimani proste nepojede. Leda bych musel vzit dva stabilizaky 3,3V a 5V a toho svaba oblbnout z 12V vetve. Jinak me nic nenapada.

Zatim sem se na to ale vyprdnul. Z toho zdroje taham jen 3A a funguje. Kondiky se zatim jevi dobry, nepiskaji ani nejsou nafoukle :) kdyby jo tak neni problem je vymenit. Nak
Alex.Guzun

#33 Příspěvek od Alex.Guzun »

tak toto je na mna sila, az tak nelietam v elektronike.
Dalo by sa to nejako zosumarizovat aby vznikol nejaky rozumny navod na prestavbu?

Dakujem
coro

#34 Příspěvek od coro »

Nakadah píše:Ja sem patral nad tim jak odstavit snimani 3,3 a 5V vetve u toho meho zdroje. Ale ridi to jeden svab, ktery to vsechno snima. Bez toho aby mel vstupy do vsech snimani proste nepojede. Leda bych musel vzit dva stabilizaky 3,3V a 5V a toho svaba oblbnout z 12V vetve. Jinak me nic nenapada.

Zatim sem se na to ale vyprdnul. Z toho zdroje taham jen 3A a funguje. Kondiky se zatim jevi dobry, nepiskaji ani nejsou nafoukle :) kdyby jo tak neni problem je vymenit. Nak

To sa robí obyčajným odporovým deličom, že z 12V dáš do série 3 odpory a na nich bude 3,3 a 5V, vydelených z toho 12V. Zbytok sa odpojí (všetko, od trafa, usmerňovač a povinne aj kondíky na 5 a 3,3V musia von). Pre šváb to znamená že pri zvýšenom odbere poklesnú všetky 3 naraz, a on pridá.
Ale to fungovalo na staré zdroje, opakujem že nové zistia chybu a nenabehnú aj keď napätia sú správne.

Pre nový zdroj od ATX v2.2 ktorý má stabilizáciu 12V samostatnú, to nemá žiadny význam, on potrebuje naozaj len nejakú minimálnu záťaž na nevyužité vetvy.
Ja som kúpil ten BoosterX a už ma to nezaujíma..
Alex.Guzun

#35 Příspěvek od Alex.Guzun »

ten Booster je nejaky iny? ten pouzivas ako je, ci tiez s upravami?
j3nda
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od j3nda »

ok zdroj mi funguje, do zadnych vetsich akci se poustet nebudu. kondiku se nebojim, vetsina dnesnich zdroju pro nabijecky je impulznich, takze riziko neni o nic mensi...
Sejny

#37 Příspěvek od Sejny »

No s tím, že nové zdroje nejdou předělat nemůžu vůbec souhlasit.... předělával jsem Seasonic S12 430W(bohužel 14 dní po konci záruky dostal nemalou ránu při bouřce... přece jen sousedovi to zbořilo zánovní zděný komín a odešel v něm pomocný zdroj trvalých 5V a v jeho řízení byl použit neznámý obvod, takže do PC se stal nepoužitelným) a to je nový, moderní zdroj a naopak zde to je úplná brnkačka... řídící obvod je zde totiž na primární straně měniče, na sekundáru je pouze obvod ochran a zpětné vazby... primár/sekundár je propojen dvěma optočleny, jeden slouží jen k zapínání/vypínání a druhý posílá signál zpětné vazby do řídícího obvodu, u toho seasonicu jsou ochrany na malém tišťáčku zapájeném na stojáka v hlavní DPS... stačí to bez náhrady vykuchat, propojit CE na optočlenu pro zapínání(tím zdroj pojede hned po zapnutí do sítě) a natáhnout zpětnou vazbu pouze z 12V větve. Nyní tohoto Seasonica používám pro napájení autozesíků při opravách a pod. U starších zdrojů s řízením v sekundáru pomocí obvodu TL494, DBL494 a pod... či ekvivalent KA7500 také stačí zcela vydolovat pár odporů v okolí komparátorů napěťových ochran a tím je vyřadit z činnosti, není třeba tvořit žádný dělič 3.3, 5V.

ad napájení z PC... a PC pulzní odběr není?? :) na samotné základní desce a grafické kartě je hned několik DC/DC měničů které se chovají stejným způsobem jak drtivá většina nabíječů... naopak já v tomhle využití PC vidím velkou výhodu, že mi tu nemusí hučet další krám(navíc v PC mám velice tichý zdroj) a proč ty nevyužité W a A nezužitkovat :wink: Má to teda jediné úskalí... PC zdroje jsou sice zkratuvzdorné, ale při takovém zkratu pochopitelně dojde k restartu PC

Například se zdrojem Seasonic SS-400ET mám jedno osvědčené využití... a to jest na vibračních stolech pro firmy kde se vyrábí věci z betonu(dlažby... pražce...) kde napájí přídržné magnety pro upínání formy. Zdroje pro tyto účely upravuji pro odběr z 12V větve a navíc se dá regulovat napětí 6-16V. Není absolutní problém odebírat 12V/360W trvale a při okolní teplotě 40°C Dříve toto řešili klasikou trafo a usměrňovací můstek... jenže stoly jsou dělané na zakázku, každý chce jinak velký a i magnety tak vychází pokaždé jinak... spínaný zdroj s regulací v tomto případě ušetřil mnoho času při konstrukci a výrobě.
Alex.Guzun

#38 Příspěvek od Alex.Guzun »

Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od Nakadah »

No sice dobry, ale kdyz k tomu jeste pripoctu dopravu, tak uz si radeji koupim u nas Graupnera 20A. I kdyz nakrasne tenhle zdroj je o 9A vykonejsi. :wink: Nak
Alex.Guzun

#40 Příspěvek od Alex.Guzun »

postovne je zdarma
maju aj 13.8 (ten asi treba brat, co?)
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od Nakadah »

Sice to tam je napsane, ale nechce se mi verit, ze nekdo posle vic nez 1kg tezky balik tech 9000km a nebude za to chtit ani vindru. Nak

PS. kdyz uz tak tenhle - poradna nabijecka uz radeji vice nez 12V, lepe 15-18V

http://cgi.ebay.com/15V-DC-23-2A-350W-R ... 1|294%3A50

tenhle 15V jde nastavit na 18V.
Alex.Guzun

#42 Příspěvek od Alex.Guzun »

nemusis verit, ale ked to tam je ze shipping is free, je 100% free, a je v cene toho PSU.

a.. terab ho este nejako prerabat alebo rovno pouzivat?
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od Nakadah »

Inu jen zapojis napajeni, zvolis esi 110 nebo 220V, zapojis vystupy a hotovo. A mozna jen nastavis vystupni napeti. Staci si najit datasheet k tomu zdroji, uz sem na to koukal vsechno to tam je. Nak
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od RiMr »

Nakadah píše:Sice to tam je napsane, ale nechce se mi verit, ze nekdo posle vic nez 1kg tezky balik tech 9000km a nebude za to chtit ani vindru. Nak
.

Naku, jednou jsem na ebay "vyhrál" aukci s lodí (cca 80cm) i s rádiem za asi 1,99USD a došlo to...
Když je tam něco uvedeno, tak to platí, ještě jsem se nesetkal s tím, že by někdo dělal "ofuky" :-)
Alex.Guzun

#45 Příspěvek od Alex.Guzun »

tak to si objednam.. za tie prachy
Odpovědět

Zpět na „Pozemní elektronika“