Nešlo by na výstup těch BECů použít TRANSIL?
Je to malá, levná součástka, která se chová jako velmi rychlá výkonová zenerka a dnes se běžně používají jako přepěťová ochrana, právě proti přepěťovým špičkám. Dělají se pro ruzná mezní napětí v bipolárním i unipolárním provedení, takže můžou chránit i proti špičkám obou polarit. Kdyby se použil např. 1.5KE8V2, tak ty špičky ořeže. Je schopný zachytit pulzy s energií až 1500W (při 12,1V teče proud 124A), a pokud by došlo k trvalý poruše BECu, tak se většinou speče a zkratuje výstup BECu. A pokud není pojistka, tak se přepálí třeba spoj, ale ochrání všechny obvody co jsou na něm připojené (přijímač, serva...)
Zapojení BECů jsem nikdy nezkoumal, ale myslím, že by to mohlo být řešení.
Lark píše:Nešlo by na výstup těch BECů použít TRANSIL? Je to malá, levná součástka, která se chová jako velmi rychlá výkonová zenerka a dnes se běžně používají jako přepěťová ochrana, právě proti přepěťovým špičkám. Dělají se pro ruzná mezní napětí v bipolárním i unipolárním provedení, takže můžou chránit i proti špičkám obou polarit. Kdyby se použil např. 1.5KE8V2, tak ty špičky ořeže. Je schopný zachytit pulzy s energií až 1500W (při 12,1V teče proud 124A), a pokud by došlo k trvalý poruše BECu, tak se většinou speče a zkratuje výstup BECu. A pokud není pojistka, tak se přepálí třeba spoj, ale ochrání všechny obvody co jsou na něm připojené (přijímač, serva...) Zapojení BECů jsem nikdy nezkoumal, ale myslím, že by to mohlo být řešení.
Zkus o tom zapřemýšlet tak, že ti co to vytvořili nejsou úplní blbci. Samozřejmě jiná věc jsou výrobní náklady, ale to stačí vzít pro srovnání špičkové regulátory.
Tohle je tak malá věc, že tam použít nějaké opravdu funkční oddělení obvodů nejde. O filtraci nebo svodičích přepětí to moc není.
JMalik píše:To samozřejmě ano. Registruješ, že to není s vysokou pravděpodobností jeho případ?
A proc to neni "jeho pripad" ? Nebo jinak, mas nejake jine vysvetleni, co se tam mohlo stat, ze se na vystupu nahle objevilo napeti ze vstupu?
Lark - o transilu uz jsem psal driv (asi v jinem vlakne, boZZda jich k tomuhle tematu zalozil nekolik). Tam bude asi problem v tom, ze transil je delanej na velice kratkodobou impulsni zatez. Nevim jak dlouho by pri prepeti vydrzel, jestli by se neodpajel, atd....
Jestliže ten regulátor dostal ránu, a ještě takovou přímo na kondenzátory, tak výsledek je jasný!...výměna kondenzátoru v tomto případě znamenala pouze kosmetický zákrok ...nevidím důvod proč tyto regulátory odsuzovat a házet je všechny do jednoho pytle, když fungují zcela zpolehlivě a mraky uživatelů s nimi jsou spokojeny.
Abu píše:A proc to neni "jeho pripad" ? Nebo jinak, mas nejake jine vysvetleni, co se tam mohlo stat, ze se na vystupu nahle objevilo napeti ze vstupu?
Nebežal motor.
Iné vysvetlenie nemám.., leda možnosť že regl zapípal motorom. Aj keď motor stojí, to pípanie sú rovnako zopnuté fety ako pri plnom výkone, lenže len na krátky moment.
Alebo to že tranzistor v BEC bol poškodený, ale nie prerazený. Asi to je bipolár, tak možno bežal so zníženým ziskom a prehrieval sa až sa upiekol.
Všetko sú len dohady. Je možné že tam bola niekde prasknutá cestička alebo utrhnutý jeden kontakt nejakej súčiastky, proste po havárii už nikto za nič neručí.
Regl byl v Protosu a jak víte, tak ten regl je docela slušně schován v rámu. Jediné co trošku přečuhuje jsou právě ty kondíky a když to spadlo, tak ty to právě schytaly. Rám nepoškozen a regl zdánlivě také ne, ale nemůžu vidět dovnitř.
Kdyby to ty kondíky nedostaly, tak to bych nic nepoznal. Kondíky jsou měké, takže stačila opravdu malá rána. To všichni po každá ráně měníte régl?
Stát se to může komukoli z vás a co jsem tady četl, tak kondíky vyměňovalo už spousta lidí atd. Chtěl bych se toho jenom příště vyvarovat a upozornit, že se to může stát také každému z vás.
Co se týče tohoto reglu, tak jej opravdu léta hodně moc lidí a jsou s nimi spokojeni. Nechci jej tady shazovat. Na druhou stranu taky existuje spousta lidí, kterým shořely 3 regly a více a potom ten 4. fungoval.
Ještě jednou zopakuji co jsem pohavárii udělal:
1) napájel jsem kondíky
2) zapnul jsem to a docela dlouho jsem to zapnuté šteloval přes Gyrobota (2 hodiny?) - pohybovaly se serva
3) na trávníku jsem to roztočil a vytočil asi 3 baterie asi na 80%
4) na letišti jsem to zapnul a asi 10 minut si hrál s Gyrobotem a servy
5) najednou to všechno zhaslo! Motor byl zrovna odpojený, ještě jsem ho na letišti ani nestihl zapojit kabelama do obvodu...
...už jsem to tady někde psal...
bavarianDemon 3X a 3SX SAB Goblin + JETI DS16 + XNova motor + Kosmik
Aha, kabely z reglu do vzduchu.... Je to vubec povoleny rezim? U nektereho reglu jsem cetl v navodu ze se nesmi zapinat bez pripojeneho motoru. Sice nechapu proc, ale v tom navodu to bylo (uz si nepamatuju typ, mozna nejaky starsi Jeti, Mgm,...??
Abu píše:Aha, kabely z reglu do vzduchu.... Je to vubec povoleny rezim? U nektereho reglu jsem cetl v navodu ze se nesmi zapinat bez pripojeneho motoru. Sice nechapu proc, ale v tom navodu to bylo (uz si nepamatuju typ, mozna nejaky starsi Jeti, Mgm,...??
Pretože z koncáku je slučka spetnej vezby do procesora na riadenie komutácie, predstihu atď... a ak s tým soft nepočíta, môže sa zosypať procák a ak riadi ďaľšie veci SW potom sa môže stať čokľvek....
Toť môj názor
Edit
S tou poznámkou v návode som sa tiež už stretol....