Pomoc: jakou vybrat rc soupravu

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
zdekar

#31 Příspěvek od zdekar »

[quote="martin303"][/quote]
Kdybych si na začátku přečetl nějaké diskuze o výběru vysílače, tak bych možná začínal jinak... Ale nečetl jsem a koupil RTF set Aerobird s vysílačkou na 27Mhz a 3-ma kanálama. Chytlo mě to a později jsem už koupil něco pořádného (Optic 6). Pokud si tedy člověk myslí, že ho to bude bavit, tak je lepší koupit nějakou počítačovku aspoň 6-ti kanál i jako první rádio.

Že to má spoustu nastavování a mixů na začátku řešit nemusíš, a klidně lítat bez nich, jako se setovou vysílačkou... ale až budeš chtít zkusit něco nastavit, tak to tam máš k dispozici a nemusíš pak hledat nějaké jiné. ;-)
Toť můj názor. Taky zatím nevyužívám všechny možnosti, co to nabízí... ale až nějakou budu chtít využít, tak ji tam mám :)

Navíc každému ty začátky trvají jinak dlouho. Někdo už na 2. startu zkouší jednoduchou akrobacii a pak si udělá i křidýlka, která tam nebyla... atd.
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
martin303

#32 Příspěvek od martin303 »

Vsetci ste zacali hovorit o sete a vysielacke zo setu. A kto hovoril nieco o sete ? Hovoril som o vysielacke plus minus za 180 dolarov aj s postovnym s deviatimi kanalmi a super modulom a dvoma prijimacmi assan 2.4. Spominaju sa tu rozne futaby a optiky , ktore su super ( sam som s nim zacinal ) ale cinska cena je neporovnatelne nizsia a moznosti vacsie.

Bacil - Ty sa preco nepriznas ze mas obrovske skusenosti z buggyn ? :) Kolko rokov to jazdis a programujes vysielac ? :)
robotmz

#33 Příspěvek od robotmz »

BacilBA:
To že si prestal padať a začal "lietať" nie je zásluha nového vysielača, ale postupného "naučenia sa" lietať.
kratas
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od kratas »

Hele ono všechno souvisí se vším. Já začínám na DX6i a nelituji toho, ale chápu, že ne každý mám hromadu peněz na začátku. Ten vysílač Turnigy 9x je jistě zajímavá volba a určitě je to tisíckrát lepší než levná setovka, to souhlasím a taky si myslím, že pro začátečníka to nebude krok špatným směrem.

Jinak když už tady někdo zmínil to padání. Mám kamaráda Milana, který mi s were pomáhají, abych se do lítání dostal víc a víc. No a když jsem volil mod na rádiu, tak mi vyprávěl, jak si koupil mod 1, protože mu ho tak doporučili, nezamyslel se nad tím, jak mu to opravdu vyhovuje a pak prý padal a padal, než přešel na mod 2. Takže je důležité si taky vybrat správný vyhovující mod. Mnohdy to může výrazně ovlivnit schopnosti řídit letadlo.
SOVA is YouR CO-pilot
http://rc-sovy.blogspot.com
http://www.rcsovy.cz
zelva

#35 Příspěvek od zelva »

kratas píše:Hele ono všechno souvisí se vším. Já začínám na DX6i a nelituji toho, ale chápu, že ne každý mám hromadu peněz na začátku. Ten vysílač Turnigy 9x je jistě zajímavá volba a určitě je to tisíckrát lepší než levná setovka, to souhlasím a taky si myslím, že pro začátečníka to nebude krok špatným směrem.

Jinak když už tady někdo zmínil to padání. Mám kamaráda Milana, který mi s were pomáhají, abych se do lítání dostal víc a víc. No a když jsem volil mod na rádiu, tak mi vyprávěl, jak si koupil mod 1, protože mu ho tak doporučili, nezamyslel se nad tím, jak mu to opravdu vyhovuje a pak prý padal a padal, než přešel na mod 2. Takže je důležité si taky vybrat správný vyhovující mod. Mnohdy to může výrazně ovlivnit schopnosti řídit letadlo.

S tím modem souhlasím. Sicemam jen simulator, ale když mi to kámoš nastavil na mod 2 tak jsem furt padal.Myslel jsem ze až si na to zvyknu tak to bude poho, ale nebylo.Tak jsem mu řekl že mi tam ma dat mod 1. Ze začatku jsem taky padal nez jsem zlistil co ktera pačka děla, ale zachvili sem uz lital.
Všechno jde, jen had se plazí
BacilBA

#36 Příspěvek od BacilBA »

robotmz píše:BacilBA:
To že si prestal padať a začal "lietať" nie je zásluha nového vysielača, ale postupného "naučenia sa" lietať.

Nie je to celkom tak, niekoľkokrát mi spadol neovládateľný model z pomerne veľkej výšky, kde sa dá ešte veľa zachrániť, ale model proste nereagoval. Pri kažej novej vychádzke som prvé dve, tri minúty musel stále znova všetko natrimovať a mnohokrát to bol súboj o záchranu modelu a nie lietanie. V mojom okolí som mal hlavne problém nájsť miesto bez rušenia.

PS: S buginami som nikdy nebehal. ;-)
CESSNA 480 od RCM-Pelikán / SPRINT ľahučký dvojplošník od RCM-Pelikán -v rekonštrukcii / Quick Thunder II 3-kanál mikrovrtulník / TORO 900-vo výstavbe / BLADE mSR_BNF / P51D Mustang Ultra-Micro & SPEKTRUM DX6i
zdekar

#37 Příspěvek od zdekar »

Nj, všichni máme ten správný mód už nějak zakódovaný v hlavě... jen je potřeba ho co nejdřív zjistit a používat. Lítám mód 2 a podle potřeby i mód 4... prostě hlavní funkce řízení na pravé ruce.
Jednou mi kolega, co lítá mód 1 půjčil vysílač, když byl s letadlem vysoko a tak jsem si trochu řídil směr, ale jak se to více přiblížilo k zemi, tak jsem mu to vrátil... zkrátka tam nebyla ta jistota, že zareaguju správně. V krizovce by mozek reagoval podvědomě v módu 2 a špatně by to dopadlo...

Takže výběr módu je možná ještě důležitější než výběr vysílačky. Lítat se dá klidně i s 4-kanálovou setovkou, ale jak jsou páčky jinak než by reagoval mozek, tak je to boj...
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
robotmz

#38 Příspěvek od robotmz »

S tým trimovaním to moc dobre nechápem, nakoľko setové vysielačky majú iba mechanické trimy, tak tie si treba nastaviť všetky na stred vyšteľovaním priamo tiahlami.
Po vytiahnutí z tašky iba skontrolujem či sú všetky v strede, dám baterku a letím.
Chápal by som že napríklad v zime nemusia sedieť trimy nakoľko pôsobí teplotný rozdiel a materiál sa sťahuje/rozťahuje, ale toto sa musí riešiť na AKOMKOľVEK vysielači...
To, že ti vypadával signál je skôr záležitosť prijímača a elektroinštalácie, možno že si jednoducho natrafil na "zlý" kus...
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od lubo1 »

martin303 píše:. Podla mna je jednoznacne vyhodnejsie kupit lacnejsie radio ako napriklad turnigy 9X lebo v vsetko podstatne to obsahuje, helinu sme napipali v pohode takisto ako vsetky lietadla. Modul Assan je velmi spolahlivy a za par korun mate vybornu kombinaciu na zaciatok.

Mozete zacat kamenovat, :)

Hoooodne silné tvrdenie. Je viedieť, že si do nej neskúšal napípať ešte aj rozumne prevádzkovať, štvorservové krídlo.
Inak ja to vidím tak, že na prvé otrkanie skutočne stačí akékoľvek prevádzkyschopné rádio. Po roku človek uvidí, či ho to vôbec baví, alebo nie. Potom sa musí zamyslieť, aké lietadlá chce prevádzkovať, stanoviť si neaký cenový a technický strop a potom sa rozhodnúť. Pokiaľ to majú byť vetrone a elektrovetrone, tak nakoniec skončíš v kategórii FF10 a pod. ˇJednoucho všetky lacnejšie rádia ťa budú viac, či menej obmedzovať
EDIT
To nieje snobstvo, ale skúsenosť. Inak cena tej FF10 je vcelku príjemná, keď vezmeš do úvahy, že jej predchodca FF9 sa pri uvedení na trh prdával za 30litrov českých... a EVO9 som kupoval "len" za 18200 kč
http://lubo111.rajce.idnes.cz
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od lubo1 »

coro píše:Multiplex Royal PRO 7, s 35 alebo radšej 40MHz (ako univerzál aj na loďky či autíčka), a máš špičkový vysielač ku ktorému si môžeš aj špičkové MHz príjmače kúpiť v bazare za pár korun.
Do toho by som ako 2g4, ak chodíš lietať niekam kde je husto, radil Duplex TMe modul, a si vybavený na x rokov do budúcna, univerzálom kde sa dá nastaviť čokoľvek..

Akurát treba zdôrazniť, že to EVO7 musí byť vo verzii PRO, pretože obyčajné EVO7, bolo povedzme v kategórii Optic Sport, a verzia PRO je v podstate EVO9 PRO, bez dvoch kanálov. Je to plne programovateľné rádio, kde si môžem vytvoriť vlastné funkcie a plne si rádio prispôsobiť svojim potrebám.
EDIT
Stále píšem s ohľadom na lietadlá - so softo pre vrtuľníky je EVO xx na úrovni Optic Sport
AR1
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od AR1 »

[quote="robotmz"]Chápal by som že napríklad v zime nemusia sedieť trimy nakoľko pôsobí teplotný rozdiel a materiál sa sťahuje/rozťahuje, ale toto sa musí riešiť na AKOMKOľVEK vysielači...

quote]

A to jako proč? Mě nikdy nenapadlo na trimy šahat jen proto že je zima..asi jsi myslel jen mechanický trimy, ne akekolvek.
http://ar1.rajce.idnes.cz/
were
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od were »

Podle me myslel jakykoliv trim - ja v zime musim pretrimovavat - jake vsechny dalsi duvody pro to jsou nevim, ale urcite tu hraje roli delkova teplotni roztaznost na tahlech. Prijde mi ale ze musim trimovat na nekterych modelech i kde jsou kratka tahla a navic nekde dokonce trimuji opacne nez jak by diktovala zmena delky tahla vlivem mrazu. Mozna v tom hraje roli i jina hustota vzduchu a s tim spojena jina ucinnost kormidel, protoze treba samokridlo musim pretrimovat opacne nez jak by bylo dane zkracenim tahel, a u samokridla jsou elevony vychylene nahoru aby tvorily neco jako autostabilni profil, takze tam by se ta zmena hustoty vzduchu treba mohla takhle nejak projevit. Fyzikalni vysvetleni nemam, kazdopadne v zime casto pretrimovat musim a co vim tak v jednom vlaknu se to resilo a tam jsem prave zjistil ze se to netyka jenom me, ale pretrimovavat v zime musi hodne lidi.
Taky me napada ze vlivem mrazu by mohlo dojit i ke zkrouceni era, spousta modelu muze ve stavbe kombinovat materialy s jinou tepelnou roztaznosti a vyndat je na mraz muze znamenat ze zacnou celkem dost pracovat
Naposledy upravil(a) were dne čtv 02.07.2009 12:58, celkem upraveno 1 x.
Nejlépe to nosí nad hlavou a ještě ke všemu směrem do slunce.
Nejlepší investice jsou peníze vyhozené do vzduchu.
Žádný učený ještě z nebe nespadl.
were
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od were »

Jinak s postupem casu taky podle me clovek zjisti jestli mu vic sedi palcove nebo pultove radio a tak - ja mam treba pultove, ale litam ho s kratkymi kniply i palcove a vyhovuje mi oboje, rychlejsi ero bych s pultem ridit nechtel, vetrone se mi zase s pultem litaji bajecne.
Nejlépe to nosí nad hlavou a ještě ke všemu směrem do slunce.
Nejlepší investice jsou peníze vyhozené do vzduchu.
Žádný učený ještě z nebe nespadl.
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od lubo1 »

AR1 píše:A to jako proč? Mě nikdy nenapadlo na trimy šahat jen proto že je zima..asi jsi myslel jen mechanický trimy, ne akekolvek.

Chceš mi povedať, že dilatácia kovových 70 cm tiahel pri 40 stupňovom rodiele teploty neexistuje?
robotmz

#45 Příspěvek od robotmz »

Myslel som presne tak ako písal WERE, proste tiahlo "môže" ostať tak ako je /teoreticky, lebo prakticky takisto reaguje na teplotné výkyvy ale určite ináč ako napríklad EPP z ktorého je povedzme trup/ a napríklad sa o pár stotín mm "roztiahne" EPP trup, takže sa stane ako keby sa "stiahlo" oceľové tiahlo, teda opačný efekt...
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“