"Překopávka" z Učka na RC - úpravy konstrukce

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
DAF
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od DAF »

Krabice ARF a RTF jsou určitě krásné a také mají něco do sebe. Ne každý má čas či prostor si model dělat sám a to je také cesta. Je pak ale pravdou, že se na modelářských fórech množí otázky typu "k čemu tohlecto je" a "jakpak to funguje", popř. bláznivé nápady to předělávat, jelikož se majiteli z nějakého důvodu nelíbí jak to výrobce udělal a jaké tomu dál výkonové charakteristiky. Některé úpravy ale mohou zcela deklasovat zařízení a hlavně mohou majiteli připravit velmi nemilá "překvapení" v případě maléru. Další extrém je, že si někdo bez základních dovedností (hlavně v ovládání) koupí mašinu, kterou nebude schopen zvládnout - takový Mustang na 26ccm benzín v rukou začátečníka, kterému se to prosté líbí a chce to :( .
V době různých simů, kabelů učitel - žák, se pak celkem pochopitelně nechce nikomu chodit do upoutanců, jen proto, aby se s tím seznámil.
Pamatuju, že kdosi, samozřejmě od prohnilých imperialistů, vyráběl upoutané modely (snad Cesna Skymaster?), které byly jakoby RTF. Vybavené motorem COX 0.8 a ovládáním. Měly v sobě měli snad jakéhosi autopilota - zařízení, které udržovali (nevím jak) stálou výšku. Viděl jsem to v ČSSR jen jednou a na krátkou chvíli.
Ještě, elektra je určitě pohodlná, ťuknu do plynu a letím, ale čmouďák je čmouďák. Do větších letadel se mi nechce elektru z mnoha důvodů dávat. Hoki, doufám, že se nějakým pěkným čmouďákem brzo pochlubíš.
Hitec Aurora 9X
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od Hoki »

DAF píše: Hoki, doufám, že se nějakým pěkným čmouďákem brzo pochlubíš.

Pro rychlejší návrat ke spalovákům, jsem si pořídil model od strýce. Je to osvědčený model a velice dobře lítající.
http://www.hokana.wz.cz/foto_fotka.php?fid=160&gal=11
Co budu stavět potom? Asi D-520, ale s tou se chci už vyhrát a nespěchat se stavbou.
Jinak se stavbou mluvím za sebe. Protože na to musí být tři věci. Stavební zkušenosti, prostor na stavbu a a čas na stavbu. Komu něco z toho chybý a volí stavebnice, neodsuzuju ho. Nejen hodně se změnilo v modelech, ale i v lidech. Já modelařím 35roků, no a ............ Škoda mluvit.
Já mám obavy, že když si ta účka s kámošem postavíme, tak je rozbijem. Bo se nám zamotá škeble. Už na to nejsme zvyklí. :lol:
DAF
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od DAF »

to Hoki, máš v plánu na rozjezd pěkný model. Dewoitine 520 je nádherná stíhačka a určitě to bude pěkné i ve vzduchu.
Dnes už bych se asi upoutanců také možná zpočátku bál. Jde ale opět o zvyk. Tehdy, když jsem začínal, se mi také zamotala škeble. Po pár letech to bylo v poho 8) .
Modelařím s přestávkami asi stejně dlouho. Také raději bastlím, než jen montuju. Mám 2 ARFka, ostatní je vlastní stavba, v několika případech i vlastní návrh. Na galerii nemám všechno. M8m schovaný i jeden model, kterému se moc nechtělo létat. Až budu mít náladu, překopám ho a snad dostanu i do vzduchu Trochu prostoru na stavbu mám, ale nikoliv na obry. Akorát je malý prostor na pozdější skladování 8) . V plánu, na nejbližší pětiletku 8) , mám asi 3 modely - SuperBibi, Rata a Aeronca (volný gumák s předělávkou na elektro RC). No uvidí se jak to všechno půjde. Práce, rodina a další povinnosti zaberou hromadu času.
Hitec Aurora 9X
veka1
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od veka1 »

Hoki píše:
DAF píše: Hoki, doufám, že se nějakým pěkným čmouďákem brzo pochlubíš.

Já mám obavy, že když si ta účka s kámošem postavíme, tak je rozbijem. Bo se nám zamotá škeble. Už na to nejsme zvyklí. :lol:

hele vy dva povídálkové.

Seberte se a přijeďte ke mě. Zas tak daleko to nemáte(kontakt je v profilu) .
Stačí zavolat kdy ( vyberte počasí, letiště v Rokytně je stále provozuschopné ) a půjem lítnout s F2B akrobatem, Mustangem a s tím co si sebou přivezete (RC , Učko, volňásek...).
Pak budem budem o účkach pokecávat dál. Třeba ne jenom pokecávat, třeba vás přesvědčím ,že ještě není všem dnům konec... a nejen RC je modelář živ.
No a příští rok v květnu se sejdeme na placu v Hradci Hrálové. :lol:
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od Hoki »

Tak to leda že bych přijel na kole. Takže to neklapne. Možná ten Hradec, tam snad jezdí nějaký to MHD. Co mě bejvalka vzala auto, tak zatím na nové nemám. :P Proto lítám jen na dostihovém závodišti a nebo na vojenským letišti, což mám oboje u baráku. 8)
veka1
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od veka1 »

Hoki píše:Tak to leda že bych přijel na kole. Takže to neklapne. Možná ten Hradec, tam snad jezdí nějaký to MHD. Co mě bejvalka vzala auto, tak zatím na nové nemám. :P Proto lítám jen na dostihovém závodišti a nebo na vojenským letišti, což mám oboje u baráku. 8)

odvoz i auto zařídime, neboj.

eka1
DAF
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od DAF »

Neříkám ani tak, ani tak, ale na má slova dojde! Nic neslibuju, ale jinak jsem pro každou špatnost. Jestli bude čas, tak příští rok. Letuschopné letectvo celkem mám - 2 větráky čmoud, 1 extra závodní speciál elektro, 1 malý Piper čmoud, 1 rekreační elektro, 1 dvouploch čmoud, ještě nezalétaný. Velký Piper se dokončuje. Ale vypadá to, že mi není v tomto směru přáno. Že jsem s tím plácnul a opravuju jsem už psal. Dnes jsem montoval zpátky motor a při dotahování mi prasklo rameno lože, takže musím koupit (zase) nové :( (9 pětek v prd...čicích :evil: ). Doufám, že už tomu bude konec a dostanu to zdárně do vzduchu.
Hitec Aurora 9X
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od Hoki »

DAF píše:Neříkám ani tak, ani tak, ale na má slova dojde! Nic neslibuju, ale jinak jsem pro každou špatnost. Jestli bude čas, tak příští rok. Letuschopné letectvo celkem mám - 2 větráky čmoud, 1 extra závodní speciál elektro, 1 malý Piper čmoud, 1 rekreační elektro, 1 dvouploch čmoud, ještě nezalétaný. Velký Piper se dokončuje.

No, já mám jen TORO-900, vše ostatní jsem prodal abych mohl stavět nové modely. Ale na jaře budu mít všechny tři hotové a ještě na Moravě mám uskladněného 15ccm akrobata, jen si proň dojet (vlakem).
veka1
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od veka1 »

Hoki píše:
DAF píše:Neříkám ani tak, ani tak, ale na má slova dojde! Nic neslibuju, ale jinak jsem pro každou špatnost. Jestli bude čas, tak příští rok. Letuschopné letectvo celkem mám - 2 větráky čmoud, 1 extra závodní speciál elektro, 1 malý Piper čmoud, 1 rekreační elektro, 1 dvouploch čmoud, ještě nezalétaný. Velký Piper se dokončuje.

No, já mám jen TORO-900, vše ostatní jsem prodal abych mohl stavět nové modely. Ale na jaře budu mít všechny tři hotové a ještě na Moravě mám uskladněného 15ccm akrobata, jen si proň dojet (vlakem).

ti půjčím škodovku (105), chceš? :) Můžeš si ji odvézt do Pardubic a jezdit s ni na lítáni s modýlky. Vyhodíš zadní sedačky a místa tam bude dost.

veka1
DAF
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od DAF »

Já mám modelů relativně dost, v plánu další, ale zase mi nevychází moc času s nimi chodit ven. Čas na stavbu ještě najdu, ale když s něčím vypadnu, tak max. na hodinku - dvě na pole za barák. Zkusím zaměstnat rodinu a udělagt si výlet.
to Hoki. to ona umí tak dobře řídit, nebo umí je řítit? Víš přeci, že žena za volantem = auto bez řidiče :lol: Hele, není to náhodou obecné ohrožení pustit jí jen tak bezrpizorně za volant?
P.S. to fťyp, znám řidiče, které strčí baba do kapsy.
Hitec Aurora 9X
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od Hoki »

TO Veka: Peťo jseš hodnej, ale dík. Na 40% tam má cestu kámoš a jinak tím vlakem to není problém. V sobotu kolem oběda jsou prázdnější a cesta je jen 3hod (křídla jsou rozebírací na půl a trup má jen 1750mm). A tady ho budu mít v kanceláři na letišti, takže plocha na lítání dost dobrá. Už jsem vyrostl z toho se někde předvádět. Lítám si pro radost.
TO DAF: Já to mám zatím s časem super. Dělám na 8-10hod směny a doma mám plnou podporu. Takže jestli jsem na place hodinu či čtyři, to ta má neřeší. Sama se někdy diví, že je hezky a nejdu si zalítat. A do dílničky sama občas přijde na čumendu jak mi to jde. Fajn holka pro modeláře. Jen lítat nechce, prý ji mám postavit raději lodičku.
TO oba: Tak se domluvte v 2010 na termínu. Dejte vědět, já hodím foťák přes rameno, bafnu kolo a těch 16-18km není problém. Model tahat nebudu, já se chci jen kochat a pokecat a fotit. A ten květen na kruzích taky beru jako hotovku.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od DAF »

to hoki Já mám práci, kde nikdy nevím jestli příjdu domů včas. Už se také stalo, že jsem přišel druhý den. Občas tam musím i o víkendu. Mám ale také práci kolem baráku - v létě posekat zahradu, uklidit po psovi nášlapné miny, toho občas vyvenčit, rodinu také a víkend je v háji. Přes týden to nebývá lepší. Holka chodí na nějaké kroužky, někdy pro ní jede žena, někdy já. Také čas od času jezdíme ke tchánům (150km). Tam si občas něco vezmu a není problém jít odpoledne na 2 - 3 hoďky ven. Ale tam si zase nemůžu cokoliv. Do dílny (sklepa) se ještě dostanu celkem bez problémů, postavit po chvilkách ajrák není problém. Problém bývá dostat se (včas) do kšeftu pro matroš a pak vyšašit chvíli s tím vypadnout.
Hitec Aurora 9X
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od Hoki »

Holt každý to musíme brát jak to jde. Jsou tací, co jsou na tom hůř. Já mám rodinu na Moravě a tak tam párkrát do roka jedu (s Torem). Tady nemám nikoho, tak mám času hafo pro sebe. Přítelkyně má taky rukodělného koníčka a její děti jsou rádi, když maj klid pro sebe (17 a 22roků). Kam jsme se to dostali od "úček"? 8O Jdu Ti kouknout na modely na RC galérku. 8)
DAF
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od DAF »

Mám potomka ve věku 12 let a je to holka, tak jí éra moc nezajímají, jen řekne, že to je pěkné a basta. Jednoho větráka (vlastní konstrukce) na galerii nemám. Je to tohle http://www.rcserver.cz/images/clanky/os ... tni_02.jpg , http://www.rcserver.cz/images/clanky/os ... tni_06.jpg . Mám i kapotu na motor, ale protože jsem model dolaďoval, je sundaná a neudělal jsem novou. Třeba jednou dodělám. Vypada jako Piperovsky a docela tam sedí. Ale i bez ní to pěkné létá.
Ten dvouploch je tohle: http://shop.lindinger.at/product_info.p ... s_id=66733 , toho budu teprve zalétávat a docela se bojím - malé, rychlé, živé.
Hitec Aurora 9X
MáraD

Re:

#45 Příspěvek od MáraD »

Chtěl bych tohle vlákno oživit: vyzkoušel někdo postavit tu Superbibi 555 jako RC model?
Odpovědět

Zpět na „Dílna“