ME109 od Lanyu (TW-749)

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
Surgical

#31 Příspěvek od Surgical »

Stačí ti 4-kanál, křidélka zapojíš společně do příslušného kanálu přes Y-rozbočku (běžně koupíš). Diferenciaci lze udělat mechanicky (pokud je potřeba) předsazením pák na servech cca 20-30 st. dopředu, nebudeš moci mixovat křidélka jako brzdy (ale nevím, co máš za rádio, zda to vůbec umí), nicméně lítat s tím půjde.
Tomkremr

#32 Příspěvek od Tomkremr »

Díky, to jsem ani netušil, že by to mohlo jít. Rádio mám ze setu, něco jako od pelikána. Úplný základ. Takže, jestli tomu rozumím, potom by křidélka fungovala, jako u toho Me109? Pravé nahoru a druhé dolu a opačně, nebo pravé nahoru a levé v klidu a opačně?
vandurat7
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od vandurat7 »

Pravé nahoru,levé dolu-model kloní doleva. Pravé dolu,levé nahoru-model kloní doprava.
Vysvětlil jsem to tak polopatě ale snad si to pochopil :lol:
Clear sky,glider fly..
Surgical

#34 Příspěvek od Surgical »

Vysvětlil jsi to polopatě, ale naopak, s tímhle nastavením to hodí na záda hned po startu :)
Při pohledu zezadu (ve směru letu) pravé křidélko nahoru (na této půlce křídla klesne vztlak) levé křidélku dolů (na této půlce křídla vzroste tlak) a ve výsledku se model podél podélné osy nakloní DOPRAVA, analogicky DOLEVA musí jít nahoru levé křidélku a dolů pravé křidélko.
Tomkremr

#35 Příspěvek od Tomkremr »

Díky, pochopil úplně. Přesně takhle to dělá u toho Me109. Jen jsem znejistěl, jak by to bylo při 5kanálech, ale pokud to bude s tou redukcí, jak píšeš, tak je to v pohodě.
Surgical

#36 Příspěvek od Surgical »

Nejedná se o redukci, ale rozbočku z jednoho kanálu na dvě serva, říká se tomu Y nebo V kabel. Pokud serva budou symetricky, bude jejich chod rozdílný (proti sobě), pokud serva budou paralelně, jejich chod bude souběžný.
Tomkremr

#37 Příspěvek od Tomkremr »

Můžete mi tu rozbočku nějak blíž popsat, nebo dát nějaký odkaz na shop? Marně hledám na netu. Díky
Tomkremr

#38 Příspěvek od Tomkremr »

A jak dosáhnu, aby byly symetricky?
Libor
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od Libor »

Tak i dvě serva mohou fungovat připojena na jeden kanál. Ale k dotazu. Výchylky křidélek se dělají tzv. diferencované - s rozdílnými výchylkami nahoru a dolů. Servo vychyluje klapku křidélka na obě strany, ale výchylka dolů je poloviční (například) než výchylka nahoru.
Surgical

#40 Příspěvek od Surgical »

No, zapoj serva s pákama a zahejbej s nima a uvidíš to hned.
Libor
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od Libor »

Diferenciace se dělá proto, protože polovina křídla s klapkou vychýlenou dolů má větší odpor než polovina s klapkou vychýlenou nahoru a to vyvozuje síly, které působí proti zamýšlenému směru zatáčení.

Diferenciace také omezuje nebezpečí, kdy výchylka dolů způsobí přehročení maximálního vztlaku a pád do vývrtky na opačnou stranu, než se pilot snaží zatočit.
vandurat7
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od vandurat7 »

Surgical píše:Vysvětlil jsi to polopatě, ale naopak, s tímhle nastavením to hodí na záda hned po startu :)

No já nevim jak vy,ale já kontrojuju výchylky že jednou rukou chytím za čumák,a koukám na to zepředu. Evidentně je tu více možností

:lol:
Ale už jsem myslím že 2x letěl s obráceným smyslem směrovky a křidélek
Clear sky,glider fly..
Libor
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od Libor »

vandurat7 píše:Evidentně je tu více možností

Ne, není! :)
Vše se popisuje ve směru letu / jízdy / chůze. Jen doktor to má zrcadlově otočené a popisuje vše naopak - z pohledu pacienta.
Míra 66

#44 Příspěvek od Míra 66 »

Tak takhle vypadá ten kabel.
http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec ... t&id=41507
Jednoduchá poučka:Křidélko na té straně modelu,na kterou vychyluješ páku ovladače,se musí vychylovat nahoru!!! Při pohledu na model zezadu,ve směru letu. :wink:
Tomkremr

#45 Příspěvek od Tomkremr »

Myslíte tento kabel?

http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec=product&id=6107
JR040 V-kabel krátký JR
Kód: 8GR3080
MOC: 59,00 kč
Značka: PELIKÁN

Skladem:
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“